Home / Quiz / GK Quiz Today | Hindi GK | General Knowledge Quiz On 23rd December 2017 | Daily GK Questions and Answers In Hindi

GK Quiz Today | Hindi GK | General Knowledge Quiz On 23rd December 2017 | Daily GK Questions and Answers In Hindi

GK Quiz 23rd December 2017, सामान्य ज्ञान, GK Quiz Today, Hindi GK: You can read Latest 23rd December 2017 GK Questions on this page. Aspirants who are preparing for government exams or bank exams can practice Today’s GK Questions are here.

You know what helps in remembering most according to Cognitive Scientists? Recollection. Taking Quizzes and Exams is a necessary step in Preparing for Competitive Examinations. All India Jobs gives you high-quality Daily Current Affairs Quiz.

We also compiled GK in Hindi. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with good score. Our team from All India Jobs cover almost all Latest GK Questions.

Take Current Affairs Quiz 23rd December 2017 to enhance your general awareness. Practice GK Hindi which will cover important news across India as well as the world. Individuals can visit our website www.allindiajobs.in for Daily GK Questions.

Practice Today’s GK Quiz – GK Questions 23rd December 2017

1. As per the Income Tax department official report, by how much percentage did Crorepatis grow in the assessment year 2015-16?

A. 26.5
B. 24.5
C. 22.5
D. 23.5

Answer: D

2. Reserve Bank of India has taxed additional actions following PCA framework for Bank of India on 20th December 2017 because of its high net non-performing assets. What is the full form of PCA?

A. Primary Credit Association
B. Public Cooperative Agency
C. Prompt Corrective Action
D. Primary Capital Advances

Answer: C

3. For how much amount did the Government of India sign a financing agreement for IDA Credit with the World Bank for its Skills Strengthening for Industrial Value Enhancement Operation (STRIVE) Project?

A. USD 125 million
B. USD 200 million
C. USD 250 million
D. USD 100 million

Answer: A

4. In which University in India did the World University of Design, open its campus?

A. Punjab
B. Haryana
C. Maharashtra
D. Karnataka

Answer: B

5. For which sport was Alexey Voevoda given a life ban from the Olympics for anti-doping violations at Sochi Games?

A. Bobsleigh
B. Alpine skiing
C. Speed skating
D. Skeleton

Answer: A

6. In the last ten months, how many number of banks were put under PCA framework?

A. 9
B. 10
C. 11
D. 12

Answer: B

7. Javed Shaikh, who was named in the panel of umpires for 2018 Hockey World Cup, is from which country?

A. India
B. Myanma
C. Pakistan
D. Bangladesh

Answer: A

8. The Union Ministry of Environment and Forest has recently given the green nod to the Kaleshwaram Lift Irrigation Scheme (KLIS) project to which state government in India?

A. Kerala
B. Tamil Nadu
C. Andhra Pradesh
D. Telangana

Answer: D

9. 17th Indian Science Communication Congress (ISCC-2017) is going to be hosted by which city in India?

A. Chennai
B. New Delhi
C. Hyderabad
D. Kolkata

Answer: B

10. With which Micro-finance company did Fair trade regulator CCI approve for merger of IndusInd Bank?

A. BSS Microfinance Private Limited
B. Share Microfin Limited
C. Annapurna Microfinance Private Limited
D. Bharat Financial Inclusion Ltd

Answer: D

GK Quiz In Hindi – Read GK Hindi Questions

11. पिछले सत्र में लीग एक्शन में सर्वश्रेष्ठ खिलाड़ी के लिए मेस्सी ने अपने चौथे पिचीची पुरस्कार जीतने के लिए कितने गोल किये?

A. 36
B. 37
C. 38
D. 39

Answer: B

12. 19 डिसेम्बर 2017 को राष्ट्रीय ग्रीन ट्रिब्यूनल के अध्यक्ष के रूप में कौन इस्तीफा दे दिया?

A. जस्टिस रघुवेन्द्र सिंह राठौर
B. जस्टिस स्वतंतर कुमार
C. जस्टिस एम संसिहान नंबियार
D. जस्टिस यू डी सल्वी

Answer: B

13. भारत में स्ट्रैव परियोजना के लिए किस बैंक ने 125 मिलियन अमेरिकी डॉलर का ऋण मंजूर किया है?

A. एन डी बी
B. ऐ एम एफ़
C. वर्ल्ड बैंक
D. ये आय आय बी

Answer: C

14. एक मंत्रालय ने मारुति सुजूकी के साथ एक समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं ताकि युवाओं को उनकी रोजगार क्षमता में सुधार के लिए प्रशिक्षण दिया जा सके। वो क्या है?

A. मानव संसाधन विकास मंत्रालय
B. कॉर्पोरेट मामलों के मंत्रालय
C. कौशल विकास और उद्यमिता मंत्रालय
D. महिला एवं बाल विकास मंत्रालय

Answer: C

We hope that the GK Quiz is challenging to you! If you have reached till the end of the article, you are very dedicated. We also prepare high-quality Daily GK Quiz with lots of dedication. Bookmark our website www.allindiajobs.in to never miss our Daily GK Questions.

All India Jobs gives you Daily Hindi GK too. Yesterday’s quiz was also fascinating. You can check it out here. If you have any doubts, feel free to contact us and comment below.

About Mukunda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *