Home / Quiz / GK Quiz Today | Hindi GK | General Knowledge Quiz On 30 December 2017 | Daily GK Questions and Answers In Hindi

GK Quiz Today | Hindi GK | General Knowledge Quiz On 30 December 2017 | Daily GK Questions and Answers In Hindi

GK Today, GK Quiz 30 December 2017, GK Quiz Today: Take General Knowledge Quiz on GK Today on this page. Aspirants preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions.GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 30 December 2017 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice given GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today- GK Quiz 30 December 2017

1. According to the latest government notification, the interest rate suitable for term deposit for a period of one year has been reduced to _____ percent for the first quarter of the year 2018.

A. 6.6%
B. 6.5%
C. 6.4%
D. 6.3%

Answer: A

2. Through which film Vin Diesel named as the top-grossing actor of 2017 by Forbes?

A. Wonder Woman
B. Saving Private Ryan
C. Fast and Furious
D. The Fate of the Furious

Answer: D

3. As per the government notification, interest rate on Public Provident Fund (PPF) for the fourth quarter of the financial year 2017-18 has tightened at what percent?

A. 7.5%
B. 7.6%
C. 7.7%
D. 7.8%

Answer: B

4. Which of the following Bank is going to provide a USD $318 million loan for modernization of irrigation projects in Tamil Nadu state?

A. AIIB
B. IMF
C. World Bank
D. EDB

Answer: C

5. The 100th Annual Conference for 4-days of the Indian Economic Association has inaugurated in which state?

A. Andhra Pradesh
B. Karanataka
C. Maharashtra
D. Kerala

Answer: A

6. FAME India Scheme is being implemented by which Ministry?

A. Ministry of Environment, Forest, and Climate Change
B. Ministry of Science and Technology
C. Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises
D. Ministry of Road Transport and Highways

Answer: C

Today GK in Hindi – 30 December 2017 GK Hindi Quiz

7. Central Government has taken a tailor-made action plan for developing the socio-economic condition of _____ “most-backward” districts across India.

A. 100
B. 101
C. 105
D. 115

Answer: D

8. Union Ministry of Corporate Affairs is going to propose ‘Condonation of Delay Scheme’ to give support for 300000 disqualified directors of companies. This scheme will be operational from _________ to __________?

A. February 1 to March 31, 2018
B. March 1 to May 31, 2018
C. January 1 to March 31, 2018
D. January 1 to May 31, 2018

Answer:  C

9. From a test range in Odisha state on December 28, 2017, India successfully conducted the third test firing of its indigenously developed AAD supersonic interceptor missile. What does AAD stand for?

A. Active Air Defence
B. Attacking Air Defence
C. Anti-tank Air Defence
D. Advanced Air Defence

Answer: D

10. Name the mobile app launched by the Union Agriculture Minister Radha Mohan Singh which can help/ warn farmers about diseases affecting the livestock?

A. Livestock Epidemic Diagnosis
B. Livestock Disease Forewarning
C. Livestock Disease Informatics
D. Forewarning Livestock Epidemic

Answer: B

11. Ophthalmology is a branch of medicine that deals with diseases related to _____.

A. Nervous System
B. Heart
C. Eyes
D. Skin

Anwer: C

12. Harare is the capital of which city?

A. Bolivia
B. Zimbabwe
C. Cambodia
D. Germany

Answer: B

We hope GK Today is as exciting as our previous GK Questions. All India Jobs gives you GK in Hindi also. Yesterday’s GK Quiz was also fascinating. You can check it out here. If you have any doubts, feel free to contact us and comment below. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

About Mukunda

Check Also

17th January 2017 GK Quiz

Today’s GK Quiz | Latest Hindi GK Questions and Answers | 17 January 2018 GK Quiz

17 January 2018 GK Quiz, GK Quiz Today: Tired of searching for GK Quiz while …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *