Home / Quiz / GK Quiz Today | GK in Hindi | Daily GK Questions and Answers| GK Quiz 14 January 2018

GK Quiz Today | GK in Hindi | Daily GK Questions and Answers| GK Quiz 14 January 2018

GK Quiz Today, GK Quiz 14 January 2018, GK Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today.

GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 14 January 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 14 January 2018

1. Which Housing finance company raised Rs 1000 crore by selling India’s first “Social Bonds”?

A. Dewan Housing Finance Corporation Limited
B. LIC Housing Finance Limited
C. Housing Urban Development Corporation (HUDCO)
D. Indiabulls Housing Finance

Answer: D

2. Unique Identification Authority of India introduced a new Virual ID with how many digits to improve privacy?

A. 10
B. 11
C. 13
D. 16

Answer: D

3. From which country did Bird Language enter the UNESCO list of Intangible Cultural Heritage?

A. Uruguay
B. Turkey
C. Senegal
D. India

Answer: B

4. Who is appointed as the Advocacy Ambassador for the Swachh Aadat Swachh Bharat initiative?

A. Akshay Kumar
B. Vidya Balan
C. Ajay Devgan
D. Kajol

Answer: D

5. NABARD has signed a pact with which bank to promote Joint Liability Groups (JLGs) in Bengal?

A. Bank of India
B. Dena Bank
C. State Bank of India
D. Punjab National Bank

Answer: C

6. Name the 100th satellite of ISRO that was successfully launched into space?

A, Cartosat-2 Series
B. Cartosat-1 Series
C. Cartosat-2A Series
D. Cartosat Series

Answer: A

7. The National Youth Festival (NYF) is held annually on 12 January to remember the birth anniversary of which leader?

A. Chandrashekar Azad
B. Swami Vivekananda
C. Sardar Vallabhbhai Patel
D. Maulana Abul Kalam Azad

Answer: B

Hindi GK Quiz – GK Quiz 14 January 2018

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 7 जनवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. रेल मंत्रालय में राज्य मंत्री कौन है?

A. मनोज सिन्हा
B. संतोष कुमार गंगवार
C. गिरिराज सिंह
D. आर के सिंह

Answer: A

9. भारत में अद्वितीय पहचान प्राधिकरण (यूआईडीएआई) किस आधार पर आधार अधिनियम के प्रावधानों के तहत स्थापित किया गया है?

A. 2009
B. 2011
C. 2002
D. 2016

Answer: D

10. किस राज्य सरकार ने पेट्रोल और डीजल की प्रति लीटर 50 पैसे का सैस लगाने का फैसला किया?

A. मध्य प्रदेश
B. केरल
C. कर्नाटक
D. पश्चिम बंगाल

Answer: A

11. नेशनल इंस्टीट्यूट ऑफ एडवांस्ड स्टडीज (एनआईएएस) के पूर्व निदेशक का नाम हाल ही में हुआ था?

A.वी एस राममूर्ति
B. कश्मीर कस्तुरीरंगन
C. बलदेव राज
D. रोडम नरसिंह

Answer: C

12. 2018 राष्ट्रीय युवा समारोह (NYF) का विषय क्या है?

A. डिजिटल भारत के लिए युवा
B. संकल्प से सिद्धी
C. सबसे पीहल भारत
D. हम से है नाय शूरुआट

Answer: B

13. भारत भारती पुरस्कार किस क्षेत्र के लिए दिया जाता है?

A. कला
B. संगीत
C. साहित्य
D. नाटक

Answer: C

14. एशियाई बुनियादी ढांचा निवेश बैंक के राष्ट्रपति का नाम क्या है?

A. मा काई
B.ली युआनचाओ
C. लियू यांडोंग
D. जिन लीकुन

Answer: D

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 14 January 2018 GK Quiz in Hindi. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

About Mukunda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *