Home / Quiz / GK Quiz Today | Hindi GK | GK Quiz 30 January 2018 | General Knowledge Questions

GK Quiz Today | Hindi GK | GK Quiz 30 January 2018 | General Knowledge Questions

GK Quiz Today, GK Quiz 30 January 2018, GK Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today.

GK Quiz 30 January 2018

Take General Knowledge Quiz 30 January 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 30 January 2018

1. In which state the first floating market opened recently?

A. Kerala
B. West Bengal
C. Tamil Nadu
D. Bihar

Answer: B

2. Which country to host an informal WTO Ministerial gathering in March 2018?

A. India
B. Pakistan
C. France
D. Bangladesh

Answer: A

3. Union government launched which scheme under relax norms to expand coverage?

A. Digital India
B. Suraksha Scheme
C. Atal Pension Yojana
D. Digi Locker

Answer: C

4. The Indian government decided to include which group of the entity as a new channel of distribution of the APY scheme to boost outreach of subscribers?

A. Payments Banks and Small Finance Banks
B. Payments Banks and Lead Banks
C. Small Finance Banks and Universal Banks
D. Payments Banks and Universal Banks

Answer: D

5. Which Celluar Network link-up with biggest online store Flipkart for 4G Smartphones?

A. Vodafone
B. Airtel
C. Idea
D. Jio

Answer: A

6. The Agra Municipal Corporation recently released the logo of Smart City Agra. This logo featuring Taj Mahal along with _____?

A. Tiger
B. Lotus Flower
C. Peacock Feather
D. National Flag

Answer: C

7. A new Global Centre for Cybersecurity to launch by the International organization to safeguard the world from hackers?

A. International Telecommunication Union
B. World Economic Forum
C. UNICEF
D. International Maritime Organization

Answer: B

You can also check: Current Affairs 30 January 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 30 January 2018

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 30 जनवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. सत्र के उत्पादक बनाने के लिए राजनीतिक दलों से पूर्ण सहयोग देने की कौन अपील करता है?

A. श्री अरुण जेटली
B. श्री नारायण स्वामी
C. श्री सुरेश कृष्णन
D. श्री नरेंद्र मोदी

Answer: D

9. नेपाल के प्रधान मंत्री कौन है?

A. बिधा देवी भंडारी
B. नंदा किशोर प
C. शेर बहादुर देउबा
D. गोपाल पराजुली

Answer: C

10. कौन सा इंस्टीट्यूट वैज्ञानिक चैलेंजर 10 को लॉन्च करने के बाद 73 सेकेंड का विस्फोटक उड़ाया?

A. नासा
B. इसरो
C. सीएसआईआर
D. आईसीएमआर

Answer: A

11. इसरो लिक्विड प्रॉपलसन सिस्टम केंद्र के निदेशक के रूप में नियुक्त कौन?

A. श्री विग्नेश राज
B. श्री विजय सेकर
C. श्री नारायण स्वामी
D. श्री महेश्वरन

Answer: C

12. किस राज्य के मुख्यमंत्री ने महिला सुरक्षा के लिए ‘शक्ति’ की ऐप्पल की शुरुआत की?

A. तमिलनाडु
B. केरल
C. हिमाचल प्रदेश
D. बिहार

Answer: C

13. भारत की सर्वोच्च न्यायालय के न्यायाधीश के तौर पर नियुक्त होने वाली पहली महिला वकील कौन हैं?

A. सुचेता कादथंकर
B. अंजली गोपालन
C. कामिनी रॉय
D. एम फाथिमा बीवी

Answer: D

14. किस राज्य में भोगली बिहू त्योहार मनाया जाता है?

A. हिमाचल प्रदेश
B. सिक्किम
C. पंजाब
D. असम

Answer: D

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 30 January 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

About Mukunda

One comment

  1. Plz.2018.g.k.modi.ji.ke.yojnye

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *