Home / Quiz / GK Quiz Today | Hindi GK | GK Quiz 6 January 2018 | Daily GK Questions and Answers In Hindi | General Knowledge Quiz

GK Quiz Today | Hindi GK | GK Quiz 6 January 2018 | Daily GK Questions and Answers In Hindi | General Knowledge Quiz

GK Today, GK Quiz 6 January 2018, GK Quiz Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today.GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 6 January 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 6 January 2018

1. Which Ministry launched India’s First Digital Online Oncology Tutorial?

A. Ministry of Health Affairs
B. Ministry of Finance
C. Ministry of Sports Affairs
D. Ministry of Telecommunication

Answer: A

2. NMCG approved how many crores for Namami Gange Projects?

A. 456
B. 385
C. 295
D. 526

Answer: C

3. Which of the following bank has started first desktop ATM in Telangana?

A. Andhra Pradesh Grameena Vikas Bank
B. Karnataka Vikas Grameena Bank
C. Narmada Jhabua Gramin Bank
D. Andhra Pragathi Grameena Bank

Answer: A

4. Name the first country to enforce a law legalizing equal pay?

A. Peru
B. Iceland
C. The United States
D. Zimbabwe

Answer: B

5. Who is the CEO of Allahabad Bank?

A. Naina Lal Kidwai
B. Kalpana Morparia
C. Shanti Ekambaram
D. Usha Ananthasubramanian

Answer: D

6. Louis Braille, who invented Braille language for blind people is from which country?

A. France
B. South Africa
C. Garmany
D. Sain

Answer: A

Today GK in Hindi – 6 January 2018 GK Hindi Quiz

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 6 January 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis.

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 6 जनवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

7. भारत के विदेश मंत्री सुषमा स्वराज 5 दिन की यात्रा पर गए थे, जिसमें तीन देश थे?

A. अफ्रीका
B. अमेरिका
C. रूस
D. दक्षिण – पूर्व एशिया

Answer: D

8.सतह से सतह की हारबा नेवल क्रूज मिसाइल को सफलतापूर्वक अपने उच्च तकनीक हथियारों का प्रदर्शन करने के लिए किस देश से निकाल दिया गया था?

A. इंडिया
B. चीन
C. पाकिस्तान
D. रूस

Answer: B

9. यूके आधारित पत्रिका द बैंकर द्वारा एशिया-प्रशांत के लिए वर्ष 2018 के सर्वश्रेष्ठ सेंट्रल बैंक के गवर्नर के रूप में निम्नलिखित में से कौन नाम दिया गया है?

A. रवि मेनन
B. स्टीफन पोलोज़
C. फैजुल आरीफ अली
D. उजीत पटेल

Answer: A

10. 2018 मेलापुर त्योहार किस राज्य में शुरू हुआ है?

A. तमिलनाडु
B. कर्नाटक
C. केरल
D. आंध्र प्रदेश

Answer: A

11. 2018 कर्नाटक इंटरनेशनल ट्रैवल एक्सपो (KITE) की मेजबानी करने वाला कौन सा शहर है?

A. हुबली
B. बेंगलुरु
C. बीजापुर
D. मैसूर

Answer: B

12. आइसलैंड की राजधानी क्या है?

A. हेलसिंकी
B. रेकजाविक
C. तोर्षावन
D. स्टॉकहोम

Answer: B

We hope GK Today is as exciting as our previous GK Questions. All India Jobs gives you GK in Hindi also. Yesterday’s GK Quiz was also fascinating. You can check it out here. If you have any doubts, feel free to contact us and comment below. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

About Mukunda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *