Home / Quiz / GK Quiz Today | Practice GK Quiz 19 January 2018 | Hindi GK Quiz | GK Today

GK Quiz Today | Practice GK Quiz 19 January 2018 | Hindi GK Quiz | GK Today

GK Quiz 19 January 2018, GK Quiz Today: Tired of searching for GK Quiz while preparing for the competitive examinations? If yes, then merely by visiting this page regularly can Wipe Out the Struggles you are facing to collect the Daily Dose of GK Questions.

GK Quiz 19 January 2018

We have seen many people searching endlessly for the Daily Current Affairs, Quiz Questions, GK Current Affairs with Questions and Answers, so here we provide a solution for your problem. In this particular page, we are trying to bundle up all the data we are gathering to help the Aspirants who are trying to crack a Competitive Examination or trying to increase their General Knowledge.

Practice GK Quiz 19 January 2018 – GK Quiz Today

1. The Defence Acquisition Council cleared the acquisition of small arms worth how much amount?

A. Rs 9060 Cr
B. Rs 4568 Cr
C. Rs 2678 Cr
D. Rs 3547 Cr

Answer: D

2. In which city is the 3rd edition of Raisina Dialogue 2018 going to be held?

A. Gandhinagar
B. Pune
C. New Delhi
D. Jaipur

Answer: C

3. Doodhnath Singh, the well-known Hindi writer, who recently passed away, is from which state?

A. Gujarat
B. Uttar Pradesh
C. Madhya Pradesh
D. Rajasthan

Answer: B

4. India is going to conduct a joint military exercise called ‘Vajra Prahar’ with which country?

A. Japan
B. Sri Lanka
C. US
D. Maldives

Answer: C

5. The 12th International Film Festival on Art and Artist 2018 is to be held in which state?

A. Assam
B. Kerala
C. Odisha
D. Manipur

Answer: C

6. The International Workshop on Disaster Resilient Infrastructure (IWDRI) is held at which place?

A. Kochi
B. New Delhi
C. Kanpur
D. Chennai

Answer: B

7. For the development of logistics sector, which Union Department signed an MoU with Confederation of Indian Industry?

A. Department of Commerce
B. Department of Consumer Aairs
C. Department of Public Enterprises
D. Department of Expenditure

Answer: A

 

Hindi GK Quiz – GK Quiz 19 January 2018

If you are interested to read GK in Hindi, you can do it here at All India Jobs. Practice Hindi GK Quiz to improve your general knowledge. Check and GK Quiz 19 January 2018 and know the answers in Hindi.

8. ‘टॉप 100 ग्लोबल टेक्नोलॉजी लीडर्स’ की थॉमसन रायटर्स की पहली सूची में कौन सी कंपनी सबसे ऊपर है?

A. एप्प्ल
B. फेसबुक
C. इंटेल कार्पोरेशन
D. माइक्रोसॉफ्ट

Answer: D

9. सेना दिवस 2018 का 70 वां संस्करण भारत में किस तारीख को मनाया जाता है?

A. जनवरी 16
B. जनवरी 14
C. जनवरी 15
D. जनवरी 13

Answer: C

10. किस भारतीय वास्तुकार को फ्रांस के शीर्ष सांस्कृतिक पुरस्कार “चेवालियर डे ला ऑर्ड्रे डेस आर्ट्स एट लेट्रेस” प्रदान किए गए हैं?

A. बी वी दोशी
B. ऐश्वर्या टिपनीस
C. इब्राहिम अल्काज़ी
D.शीला श्री प्रकाश

Answer: B

11. थॉमसन रायटर्स की शीर्ष 100 वैश्विक तकनीक कंपनियों की सूची में, 45 प्रतिशत कंपनियां किस देश से संबंधित हैं?

A. अमेरिका
B. जापान
C. चीन
D. ताइवान

Answer: A

12. किस देश के प्रधान मंत्री ने भू-राजनीतिक सम्मेलन के तीसरे संस्करण का उद्घाटन किया है – रायसीना वार्ता 2018?

A. इजराइल
B. कनाडा
C. अफ़ग़ानिस्तान
D. स्वीडन

Answer: A

13. नारायण सदाशिव फरांदे, जो हाल ही में निधन हो गया, किस राजनीतिक दल के नेता थे?

A. समाजवादी पार्टी
B. भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस
C. भारतीय जनता पार्टी
D. राष्ट्रवादी कांग्रेस पार्टी

Answer: C

14. संयुक्त राष्ट्र राहत और कल्याण एजेंसी से लगभग 65 मिलियन अमरीकी डालर के वित्तीय सहायता को रोक देने के अमेरिका के फैसले से कौन सी कमजोर समूह सबसे अधिक प्रभावित होगा?

A. फिलिस्तीनियों
B. रोहिंग्या
C. सीरियाई
D. कूर्द का

Answer: A

Improve your knowledge by practicing daily GK Quiz. Keep visiting our website www.govtjobs.allindiajobs.in for more Gk Questions. GK Quiz 19 January 2018 is very accurate and prepared from latest news.

About Mukunda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *