Home / Quiz / GK Quiz Today | GK Quiz 9 February 2018 | Hindi GK Quiz | General Knowledge Questions

GK Quiz Today | GK Quiz 9 February 2018 | Hindi GK Quiz | General Knowledge Questions

GK Quiz Today, GK Quiz 9 February 2018, GK Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and Answers and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 9 February 2018 in Hindi.

GK Quiz 9 February 2018

Take General Knowledge Quiz 9 February 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 9 February 2018 – Current Affairs Quiz

1. In which of the following state the two days Global Investors’ Summit 2018 was held?

A. Rajasthan
B. Madhya Pradesh
C. Assam
D. Maharashtra

Answer: C

2. Which campaign launched by the Ministry for Environment, Forest, and Climate Change (MoEF) to sharpen the people about the dangers of global warming and climate change?

A. Green Climate Action
B. Quality Action for Greenery
C. Green Good Deeds
D. Combat Global Warming with Green Movement

Answer: C

3. For a project of app-based river taxi services in Guwahati, Assam government signed an agreement with which company?

A. Uber
B. OLA
C. Meru
D. Carzonrent

Answer: B

4. The Railway Ministry signed a MoU with which Union Ministry to increase services in Railway hospitals?

A. Ministry of Women and Child Development
B. Ministry of Drinking Water and Sanitation
C. Ministry of Social Justice and Empowerment
D. Ministry of AYUSH

Answer: D

5. Which of the following is the theme for 2018 World Wetland Day (WWD)?

A. Wetlands and Tourism
B. Forests and Wetlands
C. Wetlands for a Sustainable Urban Future
D. Wetlands for our Future – Sustainable Livelihoods

Answer: C

6. In which state Kandaleru Dam is located?

A. Karnataka
B. Odisha
C. Andhra Pradesh
D. Rajasthan

Answer: C

7. Shubhankar Sharma, anew leader for the Indian team is associated with which sports?

A. Cricket
B. Golf
C. Tennis
D. Badminton

Answer: B

You can also check: Current Affairs 9 February 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 9 February 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 9 फरवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. अटापक बर्ड अभयारण्य में किस राज्य का पहला पेलिकन उत्सव आयोजित हुआ?

A. आंध्र प्रदेश
B. केरल
C. तमिलनाडु
D. बिहार

Answer: A

9. विश्व जलभूमि दिवस कब मनाया जाता है?

A. फरवरी 1
B. जनवरी 31
C. जनवरी 30
D. फरवरी 2

Answer: D

10. किस बैंक ने छह बी-मासिक मौद्रिक नीति वक्तव्य जारी किए?

A. भारतीय रिजर्व बैंक
B. कैनरा बैंक
C. भारतीय स्टेट बैंक
D. देना बैंक

Answer: A

11. अग्रणी भारतीय खिलाड़ी सौरव घोषाल किस खेल से संबंधित हैं?

A. फ़ुटबॉल
B. टेनिस
C. स्क्वाश
D. गोल्फ़

Answer: C

12. कौन सा केंद्रीय मंत्री सऊदी अरब का दौरा अल-जानदियायाह उत्सव के उद्घाटन समारोह में शामिल होने के लिए?

A. श्री अरुण जेटलीv
B. श्री नरेश सिंह
C. श्री नरेंद्र मोदी
D. श्रीमती सुष्मा स्वराज

Answer: D

13. भारत के अंतर्देशीय जलमार्ग प्राधिकरण के अध्यक्ष कौन हैं?

A. न्यूटन गुहा-बिस्वास
B. गुरुप्रसाद मोहपात्र
C. ए के मित्तल
D. दीपक कुमार

Answer: A

14. कौन सा रॉकेट मंगल की ओर अपने सबसे शक्तिशाली रॉकेट की शुरूआत?

A. कार्टोसैट
B. सपकेक्स
C. अग्नि VI
D. आर्यभट्ट

Answer: B

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 9 February 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

About Mukunda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *