Home / Quiz / GK Quiz Today | Hindi GK | General Knowledge Quiz On 24 December 2017 | Daily GK Questions and Answers In Hindi

GK Quiz Today | Hindi GK | General Knowledge Quiz On 24 December 2017 | Daily GK Questions and Answers In Hindi

GK Quiz 24 December 2017, सामान्य ज्ञान, GK Quiz Today, Hindi GK: You can read Latest 24 December 2017 GK Questions on this page. Aspirants who are preparing for government exams or bank exams can practice Today’s GK Questions are here.

You know what helps in remembering most according to Cognitive Scientists? Recollection. Taking Quizzes and Exams is a necessary step in Preparing for Competitive Examinations. All India Jobs gives you high-quality Daily Current Affairs Quiz.

We also compile GK in Hindi. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with good score. Our team from All India Jobs cover almost all Latest GK Questions.

Take Current Affairs Quiz 24th December 2017 to enhance your general awareness. Practice GK Hindi which will cover important news across India as well as the world. Individuals can visit our website www.allindiajobs.in for Daily GK Questions.

Practice Today’s GK Quiz – GK Questions 24 December 2017

1. Who is appointed as the next Ambassador of India in the Republic of Mali?

A. Anuj Sengar
B. Vinay Singh
C. Pradeep Kumar
D. MK Verma

Answer: C

2. In how many districts, Yogi Adityanath government is going to launch cow ‘safaris’?

A. 20
B. 21
C. 22
D. 24

Answer: D

3. Name the missile which was successfully test fired from Odisha coast recently?

A. Agni II
B. Surya Missile
C. Made-In-India’ Surface-to-Air Missile QRSAM
D. Agni VI

Anwer: C

4. Name the first state in India to operationalize a law that makes a social audit of government programmes and schemes as a part of government practice?

A. Arunachal Pradesh
B. Mizoram
C. Assam
D. Meghalaya

Answer: D

5. Which of the following state passes a bill of a death penalty for hooch traders?

A. Tamil Nadu
B. Andhra Pradesh
C. Uttar Pradesh
D. Kerala

Answer: C

6. AP government develops ‘Gaming for Learning’ hub by signing an agreement with which organization?

A. UN
B. UNICEF
C. UNESCO
D. ADB

Option: C

GK Quiz In Hindi – Read GK Hindi Questions

7. चरण 3 के तहत केंद्रीय कैबिनेट द्वारा कितने एफएम चैनलों की नीलामी की जा रही है?

A. 680
B. 520
C. 650
D. 780

Answer: A

8. किस देश ने राखीन राज्य के विकास के लिए भारत के साथ एक ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए?

A. रूस
B. मयनमार
C. दक्षिण अफ्रीका
D. पाकिस्तान

Answer: B

9. मूर्तिदेवी पुरस्कार 2017 के लिए कौन चुना गया है?

A. जॉय गोस्वामी
B. वीरेन्द्र कुमार
C. विश्वनाथ त्रिपाठी
D. फारूक शेख

Answer: A

10. केन्द्रीय मंत्री किरण रिजिजू द्वारा शुरू किए गए सेंडाई फ्रेमवर्क निम्न में से किसके साथ जुड़े हुए हैं?

A. बाल श्रम उन्मूलन
B. वैश्विक टीकाकरण
C. शरणार्थी प्रबंधन
D. आपदा जोखिम में कमी

Answer: D

11. वर्ल्ड बैंक ने उत्तर प्रदेश पर्यटन परियोजना के लिए कितना ऋण मंजूर किया है?

A. USD 50 million
B. USD 40 million
C. USD 70 million
D. USD 60 million

Answer: B

12. निम्नलिखित में से कौन सा देश फुटबॉल टीम फीफा वर्ल्ड रैंकिंग में प्रथम स्थान पर है और नाम दिया गया ‘टीम ऑफ द ईयर’ शीर्षक?

A. रूस
B. जर्मनी
C. अर्जेंटीना
D. बेल्जियम

Answer: B

We hope that the GK Quiz is challenging to you! If you have reached till the end of the article, you are very dedicated. We also prepare high-quality Daily GK Quiz with lots of dedication. Bookmark our website www.allindiajobs.in to never miss our Daily GK Questions.

All India Jobs gives you Daily Hindi GK too. Yesterday’s quiz was also fascinating. You can check it out here. If you have any doubts, feel free to contact us and comment below.

About Mukunda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *