GK Quiz Today | GK Quiz 1 March 2018 | Hindi GK Quiz | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, GK Quiz 1 March 2018: Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs on this page to improve your General Knowledge skills. Today’s GK Questions that we provide are very accurate. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK Questions and Answers and Daily GK Questions here. You can get Daily General Knowledge Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 1 March 2018 in Hindi.

GK Quiz 1 March 2018

Take General Knowledge Quiz 1 March 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 1 March 2018 – Current Affairs Quiz

1. Who won 5th edition of Yash Chopra Memorial Award 2018?

A. Shah Rukh Khan
B. Amitabh Bachchan
C. Asha Bhosle
D. Lata Mangeshkar

Answer: C

2. As per 2018 Economic Survey of India, what is India’s GDP growth prediction for FY19?

A. 6.5 to 7.25%
B. 7 to 7.5%
C. 6.9 to 7.2%
D. 7.5 to 8.0%

Answer: B

3. TSR Subramanian is from which field?

A. Politician
B. Journalist
C. Author
D. Actor

Answer: D

4. Who takes charge as the new Deputy Prime Minister of Australia?

A. Susan Kiefel
B. Tony Smith
C. Barnaby Joyce
D. Michael McCormack

Answer: D

5. Which state signed a tripartite MoU with the Bureau of Energy Efficiency (BEE) for construction of energy proper buildings?

A. Andhra Pradesh
B. Karnataka
C. Haryana
D. Maharashtra

Answer: A

6. Which union ministry to build social media communication hubs in districts?

A. Ministry of Information and Broadcasting
B. Ministry of Law and Justice
C. Ministry of Panchayati Raj
D. Ministry of Women and Child Development

Answer: A

7. The 2018 National Immunisation Day (NID) is celebrated on ________?

A. January 29
B. January 30
C. January 28
D. January 27

Answer: C

8. How many crores did Central Government sanction more than under PMGSY for Arunachal Pradesh?

A. 850
B. 650
C. 700
D. 950

Answer: C

9. Which state’s tableau won the best tableau award at the 69th Republic Day Parade 2018?

A. Assam
B. Maharashtra
C. Karnataka
D. Chhattisgarh

Answer: B

10. Which of the following country secured 11 Medals at Strandja Memorial Boxing Tournament?

A. India
B. Pakistan
C. Indonesia
D. South Africa

Answer: A

You can also check: Current Affairs 1 March 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 1 March 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 1 मार्च 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

11. हाल ही में जैव एशिया 2018 के पंद्रहवीं कक्षा का कौन सा शहर आयोजित हुआ?

A. चेन्नई
B. नई दिल्ली
C. हैदराबाद
D. पटना

Answer: C

12. कौन सा केंद्रीय मंत्री विज्ञप्ति ‘भारत-2018’ हाल ही में बुक करें?

A. श्री सुषमा स्वराज
B. श्री स्मृति ईरानी
C. श्री नितिन गडकरी
D. श्री विवेक शर्मा

Answer: B

13. टियर -1 और एच 4 वीजा किस देश द्वारा जारी किए जाते हैं?

A. ब्रिटेन और संयुक्त राज्य अमेरिका
B. सिंगापुर और जापान
C. ऑस्ट्रेलिया और न्यूजीलैंड
D. कनाडा और स्वीडन

Answer: A

14. कौन सा दिन 28 फरवरी के रूप में मनाया जाता है?

A. राष्ट्रीय स्वास्थ्य दिवस
B. राष्ट्रीय अर्थशास्त्र दिवस
C. राष्ट्रीय गणित दिवस
D. राष्ट्रीय विज्ञान दिवस

Answer: D

15. किस वर्ष में ऊर्जा दक्षता ब्यूरो की स्थापना की गई थी?

A. 1999
B. 2004
C. 2000
D. 2002

Answer: D

16. भारत में समावेशी इंटरनेट सूचकांक पर कौन सी रैंक हासिल किया?

A. 47
B. 48
C. 56
D. 54

Answer: A

17. गुजरात के किस शहर में, प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने ‘भारत के लिए रन’ मैराथन को ध्वजांकित किया?

A. सूरत
B. गांधीनगर
C. अहमदाबाद
D. राजकोट

Answer: A

18. कौन सा देश समावेशी इंटरनेट सूचकांक पर 47 वां स्थान है: फेसबुक?

A. इंडोनेशिया
B. पाकिस्तान
C. सऊदी अरब
D. इंडिया

Answer: D

19. केंद्रीय विज्ञान संस्थान किस शहर में स्थित है?

A. शिमला
B. पुणे
C. रांची
D. कोलकाता

Answer: C

20. राज्यसभा टीवी संपादक-इन-चीफ के रूप में नियुक्त कौन है?

A. श्री दिनेश कार्तिक
B. श्री विजय प्रकाश
C. श्री राहुल महाजन
D. श्री सुरेश कार्तिक

Answer: C

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check and practice at All India Jobs portal. You can take 1 March 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hema

​Web Developer


All India Jobs was a great help for me to find my dream job.



All rights reserved - allindiajobs.in. Privacy Policy - Disclaimer