Home / Quiz / GK Quiz Today | GK Quiz 23 February 2018 | Hindi GK Quiz | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK Quiz 23 February 2018 | Hindi GK Quiz | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, GK Quiz 23 February 2018: Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs on this page to improve your General Knowledge skills. Today’s GK Questions that we provide are very accurate. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK Questions and Answers and Daily GK Questions here. You can get Daily General Knowledge Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 23 February 2018 in Hindi.

GK Quiz 23 February 2018

Take General Knowledge Quiz 23 February 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 23 February 2018 – Current Affairs Quiz

1. In which state, Jakham Dam is located?

A. Madhya Pradesh
B. Gujarat
C. Rajasthan
D. Uttar Pradesh

Answer: C

2. Mandarin is official literary and standard form of the language of which country?

A. France
B. China
C. Spain
D. Russia

Answer: B

3. Who appointed as the next chief election commissioner of India?

A. Umesh Sinha
B. Sandeep Saxena
C. Om Prakash Rawat
D. Dilip Sharma

Answer: C

4. Who served as a Chairman of National Association of Software and Services Companies (NASSCOM)

A. Raman Roy
B. Rishad Premji
C. Debanji Ghosh
D. R Chandrashekhar

Answer: A

5. Which country to share a border with both Iran and Iraq?

A. Turkey
B. Syria
C. Jordan
D. Armenia

Answer: A

6. India launched a joint research project on ‘Water Quality Research’ and ‘Energy Demand Reduction in Built Environment’ along with which country?

A. United Kingdom
B. United States
C. Japan
D. Russia

Answer: A

7. Oil-backed cryptocurrency is called as _______?

A. CoinOil
B. OilCoin
C. Coil
D. Bitoil

Answer: B

8. Which scheme launched by the government of India to provide cheap sanitary pads to school girls and women on the International Women’s Day 2018?

A. Aakriti Yojana
B. Krithika Yojana
C. Nairiti Yojana
D. Asmita Yojana

Answer: D

9. Who launches Rs 1,918 Crore worth Area Development Plan for Punjab?

A. ONGC
B. Ashok Leyland
C. NABARD
D. Reliance Communications

Answer: B

10. Which country declared to impose a ‘carbon tax’ from 2019 to cut its greenhouse gas ejections recently?

A. India
B. Singapore
C. Malaysia
D. Japan

Answer: B

You can also check: Current Affairs 23 February 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 23 February 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 23 फरवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

11. कौन सा शहर पूरी तरह से महिला संचालित स्टेशन बन जाता है?

A. चंडीगढ़
B. जयपुर
C. भोपाल
D. ओडिशा

Answer: B

12. उत्तराखंड के उत्तरकाशी जिले में किस केंद्रीय मंत्री ने नई स्वाजल परियोजना की शुरुआत की है?

A. नरेंद्र मोदी
B. मेनका गांधी
C. उमा भारती
D. अरुण जेटली

Answer: C

13. ओन एप्पल वेतन लेने के लिए कौन गूगल पे की शुरुआत करता है?

A. सैमसंग
B. गूगल
C. वेरीज़ों
D. हुवाई

Answer: B

14. विद्यालय प्रवेश के लिए कौन से राज्य में टीकाकरण अनिवार्य है?

A. केरल
B. तमिलनाडु
C. आंध्र प्रदेश
D. कर्नाटक

Answer: A

15. किस देश ने 2018 में 5 वें राष्ट्रमंडल पुल चैंपियनशिप जीती है?

A. चीन
B. ऑस्ट्रेलिया
C. इंडिया
D. जापान

Answer: C

16. भारत किस देश में संयुक्त सैन्य ड्रिल ‘गरुड़ा शक्ति’ शुरू हुआ?

A. पाकिस्तान
B. श्री लंका
C. इंडोनेशिया
D. न्यूजीलैंड

Answer: C

17. किस दूरसंचार कंपनी ने भविष्य की तकनीक और 5 जी परीक्षण के लिए जापान की एनटीटी एटी के साथ समझौता किया है?

A. वोडाफोन
B. विचार
C. भरोसा
D. बीएसएनएल

Answer: D

18. कौन सा दिन विश्व न्याय दिवस मनाया जाता है?

A. फरवरी 20
B. 15 मई
C. 16 जून
D. 28 जुलाई

Answer: A

19. सेंटर फॉर पॉलिसी रिसर्च (सीपीआर) का मुख्यालय कहां है?

A. कोच्चि
B. लखनऊ
C. नई दिल्ली
D. जयपुर

Answer: C

20. कौन सी राज्य सरकार सस्ते स्वच्छता पैड प्रदान करने के लिए अस्मिता योजना शुरू करेगी?

A. केरल
B. कर्नाटक
C. पश्चिम बंगाल
D. महाराष्ट्र

Answer: D

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check and practice at All India Jobs portal. You can take 23 February 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

About Mukunda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *