Home / Quiz / GK Quiz Today | GK Quiz 24 February 2018 | Hindi GK Quiz | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK Quiz 24 February 2018 | Hindi GK Quiz | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, GK Quiz 24 February 2018: Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs on this page to improve your General Knowledge skills. Today’s GK Questions that we provide are very accurate. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK Questions and Answers and Daily GK Questions here. You can get Daily General Knowledge Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 24 February 2018 in Hindi.

GK Quiz 24 February 2018

Take General Knowledge Quiz 24 February 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 24 February 2018 – Current Affairs Quiz

1. Which of the following country Signs MoU With Canada’s International Development Research Centre (IDRC)?

A. Canada
B. Pakistan
C. India
D. Indonesia

Answer: C

2. The Uttar Pradesh government signed an agreement for khadi products sale with which online company?

A. Flipkart
B. Paytm
C. Amazon India
D. PhonePe

Answer: C

3. Which female Indian Air Force officer became first Indian Woman to Fly Fighter Aircraft Solo?

A. Srividya Sen
B. Bhawana Kanth
C. Mohana Singh
D. Avani Chaturvedi

Answer: D

4. The cabinet decision to set up a tribunal to settle the Mahanadi dispute will benefit which states mainly?

A. Chhattisgarh and Jharkhand
B. Odisha and Chhattisgarh
C. Jharkhand and Odisha
D. Madhya Pradesh and Chhattisgarh

Answer: B

5. Which country Ranks 81st place in Global Corruption Perception Index?

A. India
B. Pakistan
C. Indonesia
D. Denmark

Answer: A

6. Which state starts Vaccination mandatory for School Admissions?

A. Kerala
B. Tamil Nadu
C. Andhra Pradesh
D. Karnataka

Answer: A

7. Which railway station become India’s first all-women railway station in the mainline category of the Indian Railways?

A. Phulera
B. Alwar
C. Bandikui
D. Gandhi Nagar

Answer: D

8. The International Mother Language Day (IMLD) is observed on which date?

A. February 21
B. February 20
C. February 22
D. February 23

Answer: A

9. In which state, Northeast India’s first regional Centre for Agriculture with Israel will be inaugurated?

A. Assam
B. Mizoram
C. Tripura
D. Meghalaya

Answer: B

10. The ‘Scheme for Awareness Generation and Publicity’ is issued by which ministry?

A. Ministry of Human Resource Development
B. Youth and Sports Affairs
C. Ministry of Social Justice and Empowerment
D. Ministry of Women and Child Development

Answer: C

You can also check: Current Affairs 24 February 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 24 February 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 24 फरवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

11. अपने कैनेडियन समकक्ष जस्टिन ट्रैडु के साथ प्रतिनिधिमंडल स्तर की वार्ता कौन रखती है?

A. श्री नरेंद्र मोदी
B. श्री रमेश कुमार
C. श्री नरेश अय्यर
D. श्री दिनेश कार्तिक

Answer: A

12. केरिम के चीफ मंत्री कौन हैं?

A. चंद्रबाबू नायडू
B. सरबानंद सोनोवाल
C. पिनराययी विजयन
D. रमन सिंह

Answer: C

13. हाल ही में किस राज्य परिवर्तन योजना का शुभारंभ हुआ है?

A. तमिलनाडु
B. हरयाणा
C. केरल
D. हिमाचल प्रदेश

Answer: B

14. बैंक किस नाम से इक्विरस कैपिटल में 26% हिस्सेदारी का अधिग्रहण किया है?

A. आईडीएफसी बैंक
B. कोटक महिंद्रा बैंक
C. फेडरल बैंक
D. ऐक्सिस बैंक

Answer: C

15. कौन सा राज्य बजट 2018 के भंडार को प्रमुख रूप से शिक्षा, स्वास्थ्य, ऊर्जा और पर्यटन पर केंद्रित करता है?

A. आंध्र प्रदेश
B.तमिलनाडु
C.केरल
D. गोवा

Answer: D

16. यूपी निवेशक सम्मेलन 2018 किस शहर में आयोजित किया गया था?

A. गोरखपुर
B. आगरा
C. वाराणसी
D. लखनऊ

Answer: D

17. टोंगा को कौन सा देश 1 करोड़ डॉलर की सहायता प्रदान करता है?

A. इंडिया
B. सऊदी अरब
C. पाकिस्तान
D. इंडोनेशिया

Answer: A

18. भारतीय सेना के मिग -21 विमान को किस देश ने विकसित किया है?

A. संयुक्त राज्य अमेरिका
B. रूस
C. जापान
D. जर्मनी

Answer: B

19. कौन सा देश पहले अंतर्राष्ट्रीय सौर एलायंस शिखर सम्मेलन का आयोजन करेगा?

A. पाकिस्तान
B. सऊदी अरब
C. इंडिया
D. दक्षिण अफ्रीका

Answer: C

20. कौन सा देश ईरान और इराक दोनों के साथ सीमा साझा करेगा?

A. तुर्की
B. सीरिया
C. जॉर्डन
D. आर्मीनिया

Answer: A

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check and practice at All India Jobs portal. You can take 24 February 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

About Mukunda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *