GK Quiz Today | Hindi GK | GK Quiz 2 February 2018 | General Knowledge Questions

GK Quiz Today, GK Quiz 2 February 2018, GK Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today.

GK Quiz 2 February 2018

 

Take General Knowledge Quiz 2 February 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today .

GK Today – GK Quiz 2 February 2018

1. Which of the following ministry launched the Stree Swabhiman Initiative to ensure and maintain Women Health and Hygiene?

A. Ministry of Social Justice and Empowerment
B. Ministry of Information Technology and Electronics
C. Ministry of Health and Family Welfare
D. Ministry of Women and Child Development

Answer: B

2. According to Oxford Dictionaries reports, which word is chosen as the Hindi Word of the Year 2017?

A. Notebandi
B. Vikaas
C. Swachh
D. Aadhaar

Answer: D

3. Who is the 1st Cricketer from Nepal to be Signed for IPL?

A. Sandeep Lamichhane
B. Suresh Lamichhane
C. Sanket Lamichhane
D. Sudeep Lamichhane

Answer: A

4. Dr. Gurcharan Singh Kalkat, a famous Indian agricultural scientist, is from which state?

A. Uttar Pradesh
B. Haryana
C. Punjab
D. Himachal Pradesh

Answer: C

5. For what purpose, Asian Development Bank and India have signed a 250 million dollars loan?

A. Developing primary schools
B. Agriculture
C. Construction of roads
D. Girl education

Answer: C

6. Which country is the cheapest country to live in as per GOBankingRates Survey?

A. Australia
B. New Zealand
C. South Africa
D. India

Answer: C

7. The Delhi Soccer Association announced to celebrate which football players birthday as Football Day in Delhi as a mark of honor?

A. Jeje Lalpekhlua
B. Baichung Bhutia
C. Sunil Chhetri
D. I. M. Vijayan

Answer: C

You can also check: Current Affairs 2 February 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 2 February 2018

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 2 फरवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. भारत को सबसे अमीर देशों की सूची में कौन सी रैंक मिला?

A. 12
B. 5
C. 10
D. 6

Answer: D

9. भारत की पहली खादी हाट किस शहर में शुरू हुई?

A. लखनऊ
B. पटना
C. अहमदाबाद
D. नई दिल्ली

Answer: D

10. किसने हाल ही में टेबल टेनिस नैशनल चैम्पियनशिप जीती?

A. शरत कमल
B. मणिका बत्रा
C. सौम्यजीत घोष
D. पलोमी घटक

Answer: A

11. 21 वीं राष्ट्रमंडल खेलों 2018 के लिए शेफ-डी-मिशन के रूप में कौन नियुक्त किया गया?

A. वीरेंद्र तावडे
B. कृष्णा एस रेड्डी
C. विक्रम सिंह सिसोदिया
D. उत्तम सिंह चौहान

Answer: C

12. बुलेटिन के रूप में नामित एक नया ऐप किसने पेश किया?

A. सैमसंग
B. गूगल
C. एप्पल
D. वेरीज़ों

Answer: B

13. भारत के राष्ट्रीय उद्यान में 2018 अंतर्राष्ट्रीय पक्षी उत्सव आयोजित किया जाएगा?

A. दुधवा राष्ट्रीय उद्यान
B. काजीरंगा राष्ट्रीय उद्यान
C. दुधवा राष्ट्रीय उद्यान
D. बांधवगढ़ राष्ट्रीय उद्यान

Answer: C

14. किस बैंक ने विकसित होने के चौथे संस्करण का शुभारंभ किया?

A. देना बैंक
B. भारतीय स्टेट बैंक
C. ऐक्सिस बैंक
D. कैनरा बैंक

Answer: C

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 2 February 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hema

​Web Developer


All India Jobs was a great help for me to find my dream job.



All rights reserved - allindiajobs.in. Privacy Policy - Disclaimer