Home / Quiz / GK Quiz Today | Hindi GK | GK Quiz 3 February 2018 | General Knowledge Questions

GK Quiz Today | Hindi GK | GK Quiz 3 February 2018 | General Knowledge Questions

GK Quiz Today, GK Quiz 3 February 2018, GK Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today.

GK Quiz 3 February 2018

Take General Knowledge Quiz 3 February 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 3 February 2018

1. On Economist Intelligence Unit’s annual Global Democracy Index, India is at which place?

A. 43rd
B. 42nd
C. 41st
D. 40th

Answer: B

2. Who wins the first gold medal of Khelo India School Games which is recently launched by PM Narendra Modi?

A. Anu Kumar
B. Avadh Naresh
C. Neel Roy
D. P. Vikas

Answer: A

3. Under Union Budget 2018, Finance Minister Arun Jaitley said that government to developing ________ Gramin agricultural markets.

A. 15000
B. 18000
C. 22000
D. 20000

Answer: C

4. Which state government launched a scheme to provide a pack of sanitary pads to 7 lakh girls who study in government schools for Rs 5?

A. Uttar Pradesh
B. Karnataka
C. Maharastra
D. West Bengal

Answer: C

5. As per Union Budget 2018 analysis, India is predicted to become the which largest economy very soon?

A. 2nd
B. 3rd
C. 4th
D. 5th

Answer: D

6. The government allocated __________ amount for rural infrastructure?

A. Rs. 10 Lakh Crore
B. Rs. 14.3 Lakh Crore
C. Rs. 12.6 Lakh Crore
D. Rs. 15 Lakh Crore

Answer: B

7. In which city Axis Bank launch the 4th edition of ‘Evolve, an annual multi-city knowledge series for Bank’s small and medium-sized enterprises?

A. Chennai
B. Thanjavur
C. Coimbatore
D. Vellore

Answer: C

You can also check: Current Affairs 3 February 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 3 February 2018

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 3 फरवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. राष्ट्रीय शक्ति प्रशिक्षण संस्थान (एनपीटीआई) किस शहर में स्थित है?

A. नई दिल्ली
B. चेन्नई
C. देहरादून
D. फरीदाबाद

Answer: D

9. तमिलनाडु की ग्रामीण अर्थव्यवस्था को बढ़ावा देने के लिए विश्व बैंक कितने लाखों डॉलर देने के लिए तैयार है?

A. 100
B. 250
C. 380
D. 450

Answer: A

10. भारतीय सेना के डीजीएमओ के रूप में कौन कार्यभार ग्रहण करता है?

A. कुमार सिन्हा
B. सुरेश यादव
C. अनिल चौहान
D. विजय चोपड़ा

Answer: C

11. विश्व इस्पात संघ का मुख्यालय कहां स्थित है?

A. मास्को, रूस
B. वियना, ऑस्ट्रिया
C. ब्रुसेल्स, बेल्जियम
D. बीजिंग, चीन

Answer: C

12. किस शहर में पहला सीरिया शांति कांग्रेस आयोजित हुआ था?

A. दमिश्क
B. सोची
C. मास्को
D. यरूशलेम

Answer: B

13. किस राज्य में गुलशन ग्राउंड स्थित है?

A. कर्नाटक
B. जम्मू
C. ओडिशा
D. गुजरात

Answer: B

14. किस केंद्रीय मंत्रालय ने “स्त्री स्वाभिमान” की शुरुआत की थी?

A. इलेक्ट्रॉनिक्स और सूचना प्रौद्योगिकी मंत्रालय
B. सामाजिक न्याय और अधिकारिता मंत्रालय
C. महिला एवं बाल विकास मंत्रालय
D. स्वास्थ्य और परिवार कल्याण मंत्रालय

Answer: A

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 3 February 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

About Mukunda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *