Home / Quiz / GK Quiz 1 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 1 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 1 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 1 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 1 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 1 April 2018

Take General Knowledge Quiz 1 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 1 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 1 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. In which event, Indian shooter Muskan got a Gold medal at the ISSF Junior World Cup?

A. 10m Air Rifle Women Junior
B. 10m Air Pistol Women Junior
C. 25m Pistol Women Junior
D. 25m Rapid Fire Pistol Men Junior

Answer: C

2. Who was served as administrator of NASA in 2017?

A. Charles Bolden
B. Tim Cook
C. Thomas Matthew
D. Andy Reynolds

Answer: A

3. In which city, the maiden food park of Rajasthan named Greentech Mega Food Park Private Ltd has inaugurated?

A. Jaipur
B. Ajmer
C. Jaisalmer
D. Pushkar

Answer: B

4.The Long-Term Capital Gains Tax to come into effect from which month?

A. February
B. April
C. May
D. March

Answer: C

5. Who appointed as the Deputy Election Commissioner of India?

A. Anurag Agarwal
B. Chandra Bhushan Kumar
C. Ritvik Ranjanam Pandey
D. Mukul Ratra

Answer: B

6. Who appointed as the new Joint Secretary of 15th Finance Commission of India?

A. Krishna Bahadur Singh
B. Ravi Kota
C. Anoop Singh
D. Sanjay Adlakha

Answer: B

7. Name India’s fastest and first PetaFlop supercomputer?

A. Mihir
B. Vikrant
C. Arihant
D. Pratyush

Answer: D

8. Name the first female who appointed as Chief of United Nations Department of Political Affairs (DPA)?

A. Jeffrey Feltman
B. Rosemary DiCarlo
C. Taye-Brook Zerihoun
D. Miroslav Jenca

Answer: B

9. Name the person who inaugurated Smart India Hackathon Grand Finale 2018-Software Edition?

A. Shri Prakash Javadekar
B. Shri Arun Jaitley
C. Shri Ramesh Kumar
D. Shri Suresh Gupta

Answer: A

10. Which Indian state’s CM is conducting the first ever International Yachting Festival of the country in an effort to boost tourism?

A. Goa
B. Telangana
C. Karnataka
D. Andhra Pradesh

Answer: D

You can also check: Current Affairs 1 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 1 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 1 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. किस वर्ष मुख्यमंत्री शिवराज ने मध्य प्रदेश में सभी मजदूरों के लिए पक्के घर का वादा किया था?

A. 2019
B. 2022
C. 2020
D. 2021

Answer: B

12. भारत का चुनाव आयोग संविधान के अधिकार के तहत किस अनुच्छेद में कार्य करता है?

A. लेख 329
B. लेख 324
C. लेख 318
D. लेख 333

Answer: B

13. किस राज्य ने 2022 तक सभी मजदूरों के लिए पक्के घर का वादा किया था?

A. बिहार
B. हिमाचल प्रदेश
C. आंध्र प्रदेश
D. मध्य प्रदेश

Answer: D

14. जब एशियाई विकास बैंक की स्थापना हुई थी?

A. 1956
B. 1961
C. 1966
D. 1969

Answer: C

15. मंगल की ‘हार्ट’ का अध्ययन करने वाला पहला मिशन कौन भेजेगा?

A. आई आई टी
B. नासा
C. एसएसआरओ
D. डीआरडीओ

Answer: B

16. शरथ कमल ने कितनी बार टेबल टेनिस नेशनल चैंपियनशिप जीती है?

A. 5
B. 6
C. 7
D. 8

Answer: D

17. 2020 में कौन सा देश पुरुषों और महिलाओं की विश्व टी -20 की मेजबानी करेगा?

A. दक्षिण अफ्रीका
B. इंग्लैंड
C. ऑस्ट्रेलिया
D. वेस्ट इंडीज

Answer: C

18. आईएनएस करंज कहाँ बनाया गया था?

A. मुंबई
B. चेन्नई
C. विशाखापत्तनम
D. कोची

Answer: A

19. किस देश के साथ केंद्रीय कैबिनेट ने हाल ही में भारत के बीच समझौता ज्ञापन को मंजूरी दी?

A. पाकिस्तान
B. आयरलैंड
C. इंडोनेशिया
D. यूनाइटेड किंगडम

Answer: D

20. भारत के नए उप चुनाव आयुक्त के रूप में नियुक्त कौन?

A. अनुराग अग्रवाल
B. मुकुल रात
C. गिरीश सी होसुर
D. चंद्र भूषण कुमार

Answer: D

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 1 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 1 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

About Mukunda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *