Home / Quiz / GK Quiz 16 March 2018 | GK Quiz Today | Hindi GK Quiz | Latest GK Questions and Answers | Daily Current Affairs Quiz

GK Quiz 16 March 2018 | GK Quiz Today | Hindi GK Quiz | Latest GK Questions and Answers | Daily Current Affairs Quiz

GK Quiz 16 March 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 15 March 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 16 March 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 16 March 2018

Take General Knowledge Quiz 16 March 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 16 March 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 16 March 2018 – Current Affairs Quiz

1. Which apps was launched by the National Crime Records Bureau to increase the communication between citizens and the police?

A. Citizen Services
B. e-Nagrik Seva
C. GARV
D. mKavach

Answer: A

2. Which digital addressing system launched by Google is used to make searching for Indian addresses simpler?

A. Plus Codes
B. Dot Site
C. Locate Spot
D. Plus Point

Answer: A

3. The #FreePeriods campaign was first launched to end ‘period poverty’ in which country?

A. Nepal
B. United Kingdom
C. United States
D. India

Answer: B

4. Narendra Jha is a renowned ______ ?

A. Politician
B. Actor
C. Journalist
D. Surgeon

Answer: B

5. Which renowned Indian author signed a book was auctioned for USD 700?

A. Satyajit Ray
B. R. K. Narayan
C. Ruskin Bond
D. Rabindranath Tagore

Answer: D

6. Which Union Ministries to set up an innovation cell to boost innovation in the Ministry?

A. Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
B. Ministry of Social Justice and Empowerment
C. Ministry of Science and Technology
D. Ministry of Human Resource Development

Answer: D

7. What is the estimated GDP growth of India as per World Bank for the financial year 2018-19?

A. 7.9%
B. 7.6%
C. 7.5%
D. 7.3%

Answer: D

8. Name the first Indian state to conduct a household survey in state and district level to determine the multidimensional poverty of the state?

A. Kerala
B. Andra Pradesh
C. Madhya Pradesh
D. Telangana

Answer: B

9. Which app launched by the Government to provide an interface between fly ash producers and the potential users?

A. FLYASH
B. ASHAPP
C. ASHTRACK
D. ASHWAY

Answer: C

10. In which city, India’s largest wind turbine generator has been commissioned?

A. Kerala
B. Andra Pradesh
C. Madhya Pradesh
D. Tamil Nadu

Answer: D

You can also check: Current Affairs 16 March 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 16 March 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 16 मार्च 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. कब 2018 अंतर्राष्ट्रीय पीई दिवस मनाया गया था?

A.13 मार्च
B. 14 मार्च
C. 15 मार्च
D. 16 मार्च

Answer: B

12. एनपीसीआईएल से 736 करोड़ रुपये की कौन सी कंपनी सिक्योरस ऑर्डर है?

A. अशोक लीलैंड
B. भेल
C. लार्सन एंड टुब्रो
D. एनटीपीसी

Answer: B

13. कौन सा राज्य नेत्र देखभाल सेवाओं तक सार्वभौमिक पहुंच प्रदान करने जा रहा है?

A. झारखंड
B. उत्तर प्रदेश
C. ओडिशा
D. गुजरात

Answer: C

14. किस केंद्रीय मंत्री ने आईएसीपी के एशिया-प्रशांत क्षेत्रीय सम्मेलन का उद्घाटन किया?

A. श्री प्रकाश जावड़ेकर
B. श्री सूर्य कुमार
C. श्री सुरेश प्रभु
D. श्री राजनाथ सिंह

Answer: D

15. हर साल विश्व उपभोक्ता अधिकार दिवस कब मनाया जाता है?

A. 14 मार्च
B. 15 मार्च
C. 16 मार्च
D. 17 मार्च

Answer: B

16. सीआईए के प्रथम महिला निदेशक के रूप में हाल ही में कौन नियुक्त किया गया है?

A. जीना हास्पेल
B. दाना पुजारी
C. वैलेरी प्लेमे
D. डायने पश्चिमी

Answer: A

17. हाल ही में नेपाल के राष्ट्रपति के रूप में कौन फिर से निर्वाचित हुआ था?

A. बिदा देवी भंडारी
B. भीमसेन थापा
C. कुमारी लक्ष्मी राय
D. मदन भंडारी

Answer: A

18. मेक्सिको ई-कॉमर्स पुश में किस कंपनी ने पहली डेबिट कार्ड की शुरुआत की?

A. स्नैपडील
B. फ्लिपकार्ट
C. अमेज़ॅन
D. माइन्त्र

Answer: C

19. निम्न में से किस राज्य में हाल ही में भारत का सबसे बड़ा ध्वज है?

A. कर्नाटक
B. तमिलनाडु
C. केरल
D. मध्य प्रदेश

Answer: A

20. किस राज्य सरकार ने केए वेंचर्स के साथ अनुबंध हब के लिए समझौता किया था?

A. तमिलनाडु
B. केरल
C. तेलंगाना
D. कर्नाटक

Answer: C

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 16 March 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 16 March 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

About Mukunda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *