GK Quiz 30 March 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 30 March 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 30 March 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 30 March 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 30 March 2018

Take General Knowledge Quiz 30 March 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 30 March 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 30 March 2018 – Current Affairs Quiz

1. Famous Tehmtan R Andhyarujina was from which field?

A. Politics
B. Sports
C. Law
D. Science

Answer: C

2. Who is new Foreign Secretary of India?

A. Baldev Singh Dhillon
B. Manjit Singh Kang
C. K P S Sharma
D. Vijay Keshav Gokhale

Answer: D

3. To spread credit inclusion, which bank launched the Unnati Credit Card?

A. ICICI Bank
B. State Bank of India
C. Andhra Bank
D. Bank of Baroda

Answer: B

4. Which of the following union ministry to build social media communication hubs in districts?

A. Ministry of Information and Broadcasting
B. Ministry of Law and Justice
C. Ministry of Panchayati Raj
D. Ministry of Women and Child Development

Answer: A

5. London Declaration is associated with the formation of which Organisation?

A. UNESCO
B. The Commonwealth of Nations
C. World Economic Forum
D. European Union

Answer: B

6. On which date, 2018 National Immunisation Day (NID) is celebrated?

A. January 29
B. January 27
C. January 28
D. January 26

Answer: C

7. Which country becomes 4th largest Auto Market country in the World?

A. Nepal
B. Pakistan
C. Saudi Arabia
D. India

Answer: D

8. At the 69th Republic Day Parade 2018, which state’s tableau won the best tableau award?

A. Assam
B. Maharashtra
C. Karnataka
D. Chhattisgarh

Answer: B

9. As per credit rating agency Moody’s reports, how much is India’s 2018 GDP growth estimate for 2018?

A. 7.6%
B. 7.8%
C. 8%
D. 8.1%

Answer: A

10. Who is new President of Myanmar?

A. Htin Kyaw
B. Thein Stein
C. Maung Maung
D. Win Myint

Answer: D

You can also check: Current Affairs 29 March 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 30 March 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 30 मार्च 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. कौन जनजाति भारत ई-वाणिज्य पोर्टल और एम-कॉमर्स ऐप लॉन्च करता है?

A. श्री जुआल ओराम
B. दिनेश कार्तिक
C. श्री सुरेश कुमार
D. श्री गिरिधर कुमार

Answer: A

12. 115 अभेद्य जिले के बेसलाइन रैंकिंग की शुरूआत किसने की?

A. नीती प्रयोग
B. आयकर विभाग
C. नेशनल स्टॉक एक्सचेंज
D. आधार टीम

Answer: A

13. यूनेस्को के कार्यकारी बोर्ड के लिए भारत के प्रतिनिधि के रूप में नामित कौन किया गया था?

A. एम. कपूर
B. जे राजपूत
C. सुशांत गुप्ता
D. प्रणेक सेन

Answer: B

14. राष्ट्रीय मेडिकल आयोग के बिल में संशोधन को मंजूरी देने वाले ने पुल के प्रावधान को हटा दिया है?

A. नगर निगम
B. केंद्र सरकार
C. पंचायत
D. राज्य सरकार

Answer: D

15. किसने 2018 फार्मूला वन ऑस्ट्रेलियाई ग्रां प्री टूर्नामेंट जीता?

A. किमी रैककोनेन
B. मैक्स वर्स्टेपेन
C. लुईस हैमिल्टन
D. सेबस्टियन वेट्टेल

Answer: D

16. अयशमन भारत मिशन के सीईओ के रूप में नियुक्त कौन है?

A. श्री सुरेश कुमार
B. श्री रमेश कुमार
C. श्री इंदु भूषण
D. श्री नरेश राज

Answer: C

17. किस राज्य में भारत की पहली कीट संग्रहालय खोला गया?

A. तमिलनाडु
B. केरल
C. पश्चिम बंगाल
D. ओडिशा

Answer: A

18. केंद्रीय सरकार ने हाल ही में निर्यात की कितनी लाख टन चीनी का उपयोग किया था?

A. 2
B. 5
C. 6
D.10

Answer: A

19. यूनिवर्सल रीयल-टाइम पेमेंट ट्रैकिंग किसने पेश किया?

A. हुंडई एक्सेंट
B. SWIFT
C. मारुति सुजुकी
D. भारती बेंज

Answer: B

20. कितने लाख ऋण भारत और एडीबी साइनयन लाख ऋण समझौते?

A. 650 दस लाख
B. 80 दस लाख
C. 950 दस लाख
D. 1050 दस लाख

Answer: C

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 30 March 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 30 March 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hema

​Web Developer


All India Jobs was a great help for me to find my dream job.



All rights reserved - allindiajobs.in. Privacy Policy - Disclaimer