GK Quiz 9 March 2018 | GK Quiz Today | Hindi GK Quiz | Latest GK Questions and Answers | Daily Current Affairs Quiz

GK Quiz 9 March 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills on this page. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 9 March 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 9 March 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 8 March 2018

Take General Knowledge Quiz 9 March 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 9 March 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 9 March 2018 – Current Affairs Quiz

1. Which company introduces Safety Grip for the safety of women riders on the occasion of women’s day?

A. Apollo Tyres Limited
B. CEAT Limited
C. MRF Limited
D. TVS Srichakra Ltd

Answer: B

2. European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) Headquarters is located in which place?

A. New Delhi
B. London
C. Paris
D. Geneva

Answer: B

3. Union Government launched which app for the Highway users on March 7, 2018?

A. Suhana Safar
B. Subh Safar
C. Subh Yatra
D. Sukhad Yatra

Answer: D

4. Who elected as the first Hindu woman to Senate in Pakistan?

A. Ratna Bhagwandas Chawla
B. Ratna Kumari
C. Krishna Kumari Kohli
D. None of the above

Anwer: C

5. Name the first US state to establish its net-neutrality law?

A. Wahington
B. New York
C. Montana
D. New Jersey

Answer: A

6. Railway introduce a semi high-speed train on Delhi to Jaipur route to reduce travel time to _________?

A. 90 minutes
B. 120 minutes
C. 145 minutes
D. 180 minutes

Answer: A

7. Name the Indian appeared as the top-ranked Indian in the 2018 World Billionaire List?

A. Acharya Balkrishna
B. Lakshmi Mittal
C. Azim Premji
D. Mukesh Ambani

Answer: D

8. RBI imposed how much amount as a penalty on SBI over counterfeit notes?

A. Rs. 10 lakh
B. Rs. 20 lakh
C. Rs. 40 lakh
D. Rs. 30 lakh

Answer: C

9. In which city, the 2018 World ATM Congress (WATMC) is being held?

A. France
B. Portugal
C. Spain
D. Germany

Answer: C

10. Competition Commission of India (CCI) imposed a fine of how much amount on Jet Airways, IndiGo, and SpiceJet for unfair business practices?

A. Rs. 54 crore
B. Rs. 45 crore
C. Rs. 62 crore
D. Rs. 71 crore

Answer: A

You can also check: Current Affairs 9 March 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 9 March 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 9 मार्च 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. 2018 वर्ल्ड वन्यजीव डे (WWD) का विषय क्या है?

A. वन्यजीव अपराध बंद करो
B. युवा आवाजों को सुनो
C. बड़ी बिल्लियों: खतरे में शिकारियों
D. वन्य जीवन का भविष्य हमारे हाथों में है

Answer: C

12. जम्मू-कश्मीर में रह रहे पाकिस्तान-कब्जे वाले कश्मीर (पीओके) से शरणार्थियों के लिए मुआवजे के पैकेज के रूप में कितने करोड़ रुपये स्वीकृत हैं?

A. 5,000 करोड़ रुपये
B. 4,000 करोड़
C. 6,000 करोड़
D. 2,000 करोड़ रुपये

Answer: D

13. आंध्र प्रदेश में प्रथम ‘सभी महिला रेलवे स्टेशन’ के नाम से कौन सी स्टेशन नामित है?

A. नालापडु स्टेशन
B. चंद्रगिरी स्टेशन
C. धर्मावरम स्टेशन
D. ऊपर से कोई नहीं

Answer: B

14. किस राज्य सरकार ने 8 मार्च, 2018 को अंतर्राष्ट्रीय महिला दिवस के अवसर पर राज्य में सभी महिला कर्मचारियों को विशेष आकस्मिक छुट्टी घोषित की थी?

A. गुजरात
B. तेलंगाना
C. आंध्र प्रदेश
D. उत्तर प्रदेश

Answer: B

15. अर्मेनिया के नए राष्ट्रपति के रूप में नियुक्त कौन?

A. अर्मेन सरकियन
B. आरा बबलोयन
C. करेन करापेटीन
D. सर्ज सर्जयान

Answer: A

16. 2018 प्रिज़्खकर पुरस्कार जीतने वाले पहले भारतीय कौन बनता है?

A. राजीव सैनी
B. शबनम गुप्ता
C. चित्र विश्वनाथ
D. बालकृष्ण विठ्ठलदास दोशी

Answer: D

17. किस अभिनेता ने ऑस्कर 2018 में सर्वश्रेष्ठ अभिनेता का पुरस्कार जीता?

A. गैरी ओल्डमैन
B. डैनियल कालुया
C. डेंज़ल वॉशिंगटन
D. डैनियल डे-लुईस

Answer: A

18. हाल ही में, आंध्र प्रदेश को विशेष श्रेणी का दर्जा देने के केंद्र सरकार के इनकार के कारण दो टीडीपी मंत्रियों ने केंद्रीय मंत्रिमंडल से इस्तीफा दे दिया। क्या आप दो टीडीपी मंत्रियों का नाम ले सकते हैं?

A. ए गजपति राजू और वाईएस। चौधरी
B. के.कृष्ण मूर्ति और एन। चीनीराजप्पा
C. यनामाला रामकृष्णनुडू और नारा लोकेश
D. किमिडी कला वेंकट राव और अंचन्निदु किनजरापु

Answer: A

19. भारत का पहला हेलीकॉप्टर टैक्सी सर्विस किस हाल में लॉन्च हुई?

A. बेंगलुरु
B. हैदराबाद
C. कोलकाता
D. नई दिल्ली

Answer: A

20. कौन सा राज्य बनता है अपनी खुद की शुद्ध तटस्थता नियमों को लागू करने के लिए?

A. कोलोराडो
B. मैसाचुसेट्स
C. वॉशिंगटन
D. नॉर्थ डकोटा

Answer: C

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 9 March 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 9 March 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hema

​Web Developer


All India Jobs was a great help for me to find my dream job.



All rights reserved - allindiajobs.in. Privacy Policy - Disclaimer