GK Quiz Today | GK Quiz 2 March 2018 | Hindi GK Quiz | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, GK Quiz 2 March 2018: Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs on this page to improve your General Knowledge skills. Today’s GK Questions that we provide are very accurate. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK Questions and Answers and Daily GK Questions here. You can get Daily General Knowledge Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 2 March 2018 in Hindi.

GK Quiz 2 March 2018

Take General Knowledge Quiz 2 March 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 2 March 2018 – Current Affairs Quiz

1. Which space agencies started working towards developing igloos for the astronauts on the Moon?

A. JAXA
B. NASA
C. ISRO
D. CNSA

Answer: C

2. Which country approved major cities to ban diesel cars, in an effort to control air pollution?

A. France
B. Italy
C. Germany
D. Spain

Answer: C

3. Name the union minister who Releases ‘India-2018’ Book recently?

A. Shri Smriti Irani
B. Shri Sushma Swaraj
C. Shri Nitin Gadkari
D. Shri Vivek Sharma

Answer: A

4. Who takes charge as the new editor-in-chief of the television channel Rajya Sabha TV?

A. Sudhir Chaudhary
B. Nidhi Razdan
C. Rahul Mahajan
D. Shereen Bhan

Answer: C

5. Who clinched the gold medal in a 75-kg category along with best boxer title at the 69th Strandja Memorial Tournament?

A. Amit Panchal
B. Satish Kumar
C. Vikas Krishan
D. Mohammed Hussamuddin

Answer: C

6. How many crores did Central Government approve for Arunachal Pradesh under PMGSY?

A. 700
B. 650
C. 850
D. 950

Answer: A

7. Name the state First Mega Food Park inaugurated recently?

A. Maharashtra
B. Kerala
C. Tamil Nadu
D. Bihar

Answer: A

8. Vijayendra Saraswathi becomes the 70th Sankaracharya of Kanchi Kamakoti Peetam from the Hindu monastic institution. This institute is located in which state?

A. Kerala
B. Tamil Nadu
C. Andhra Pradesh
D. Karnataka

Answer: B

9. Which of the following bank ties up with Celebrus Capital for Online Trading Services?

A. Dena Bank
B. Canara bank
C. HDFC bank
D. Catholic Syrian Bank

Answer: D

10. To which cricket team, ICC Test Championship Mace has presented an award for being the number one Test team from last two consecutive years?

A. India
B. South Africa
C. England
D. Australia

Answer: A

You can also check: Current Affairs 2 March 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 2 March 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 2 मार्च 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

11. किस साल टोक्यो ने ओलंपिक और पैरालिंपिक्स के लिए मैस्कॉट का खुलासा किया?

A. 2020
B. 2019
C. 2025
D. 2021

Answer: A

12. राज्यसभा टीवी संपादक-इन-चीफ के रूप में नियुक्त कौन है?

A. श्री सुरेश कार्तिक
B. विजय प्रकाश
C. दिनेश कार्तिक
D. श्री राहुल महाजन

Answer: D

13. किस शहर के केंद्रीय वस्त्र मंत्री स्मृति ईरानी 27 वें इजीरा में भाग लेते हैं?

A.हैदराबाद
B. नई दिल्ली
C. कोलकाता
D. जोधपुर

Answer: C

14. उच्च शिक्षा संस्थानों के लिए सरकारी ऋण कितना प्रतिशत होगा?

A. 45%
B. 35%
C. 25%
D. 65%

Answer: C

14. हाल ही में पार-सीमा प्रेषण के लिए कौन सा बैंक टाई-अप है?

A. देना बैंक
B. केनरा बैंक
C. इंडसइंड बैंक
D. यस बैंक

Answer: C

15. दक्षिण अफ्रीका के वित्त मंत्री के रूप में नियुक्त कौन था?

A. जैकब ज़ुमा
B. नन्हाहला नेने
C. सिरिल रामाफोसा
D. नेल्सन मंडेला जूनियर

Answer: B

16. डीएसी द्वारा तीन सेवाओं के लिए कितने करोड़ खरीदे गए प्रस्तावों को मंजूरी मिली?

A. 15,658
B. 10,625
C. 12,562
D. 9,435

Answer: D

17. किस देश ने पहली बार महिलाओं को सेना में शामिल होने की इजाजत दी है?

A. ओमान
B. कतर
C. ईरान
D. सऊदी अरब

Answer: D

18. किस देश ने केन्द्रीय मंत्रिमंडल ने भारत और स्वास्थ्य क्षेत्र में सहयोग के बीच समझौता ज्ञापन को मंजूरी दी थी?

A. जॉर्डन
B. पाकिस्तान
C. सऊदी अरब
D. उत्तरी अफ्रीका

Answer: A

19. ऑस्ट्रेलिया के उप प्रधान मंत्री के रूप में कौन चुने गए थे?

A. बार्ना जॉइस
B. माइकल मैककॉर्मेक
C. मैल्कम टर्नबुल
D. मेथियास कोरमैन

Answer: B

20. कोलकाता में 27 वें इजीआईआरए का उद्घाटन किसने किया?

A. श्री निथ्य श्री
B. श्री स्मृती इराणी
C. विद्या मेनन
D. श्री सुषमा स्वराज

Answer: B

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check and practice at All India Jobs portal. You can take 2 March 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hema

​Web Developer


All India Jobs was a great help for me to find my dream job.



All rights reserved - allindiajobs.in. Privacy Policy - Disclaimer