GK Quiz Today | GK Quiz 3 March 2018 | Hindi GK Quiz | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, GK Quiz 3 March 2018: Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs on this page to improve your General Knowledge skills. Today’s GK Questions that we provide are very accurate. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK Questions and Answers and Daily GK Questions here. You can get Daily General Knowledge Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 3 March 2018 in Hindi.

GK Quiz 3 March 2018

Take General Knowledge Quiz 3 March 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 3 March 2018 – Current Affairs Quiz

1. Which of the following country vetoed a UN resolution pressuring Iran over Yemen?

A. China
B. USA
C. Russia
D. France

Answer: C

2. Which of the following cricket team has won the Vijay Hazare Trophy 2018?

A. Saurashtra
B. Delhi
C. Karnataka
D. Jharkhand

Answer: C

3. Name the person who launched the Amma Two-wheeler Scheme in Chennai on February 24?

A. Venkaiah Naidu
B. Narendra Modi
C. Ram Nath Kovind
D. Edappadi K Palaniswami

Answer: B

4. Which team won the Vijay Hazare Trophy 2018?

A. Saurashtra
B. Delhi
C. Karnataka
D. Jharkhand

Answer: C

5. In which area, the Union Cabinet did not approve MoUs with Jordan?

A. Health Sector
B. Field of Manpower
C. Customs matters
D. Science & Technology

Answer: D

6. The All India Radio and National Book Trust (NBT) signed a MoU to protect and promote cultural heritage. In which place headquarters of NBT is located?

A. Delhi
B. Pune
C. Kolkata
D. Bhopal

Answer: A

7. Which act is not related to salaries of Members of Parliament (MPs)?

A. Telephone facilities ( Members of Parliament ) Rules, 1956
B. Members of parliament ( Constituency allowance ) Rules, 1986
C. Members of Parliament ( Office Expense Allowance ) Rules, 1988
D Representation of People Act ( RPA ), 1951

Answer: D

8. Which sportsperson won a silver medal at Asian Wrestling Championship?

A. Dinesh Karthik
B. Vinesh Phogat
C. Suresh Vignesh
D. Dilip Menon

Answer: B

9. Which mountain ranges was the ‘Alpine Ejder 3200 Cup’ recently held?

A. Pontic Alps
B. Dinaric Alps
C. Atlai Mountains
D. Ural Mountains

Answer: A

10. Which country does President arrive in India on a three-day visit recently?

A. Vietnam
B. UAE
C. France
D. South Africa

Answer: A

You can also check: Current Affairs 3 March 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 3 March 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 3 मार्च 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

11. 2018 भारत के आर्थिक सर्वेक्षण के मुताबिक, वित्त वर्ष 2011 के लिए भारत की जीडीपी विकास की भविष्यवाणी क्या है?

A. 6.5 से 7.25%
B. 7 से 7.5%
C. 6.9 से 7.2%
D. 7.5 से 8.0%

Answer: B

12. कौन सा बैंक हाल ही में 8.15% को ऋण दर बढ़ाता है?

A. कैनरा बैंक
B. देना बैंक
C. भारतीय स्टेट बैंक
D. यस बैंक

Answer: C

13. किसने वर्ष 2017 लॉरियस वर्ल्ड स्पोर्ट्सवूमन ऑफ द ईयर पुरस्कार जीता है?

A. वीनस विलियम्स
B. सेरेना विलियम्स
C. कैरोलिन वोज़्नियाकी
D. अग्निज़्का रडवांस्का

Answer: B

14. किस राज्य ने हाल ही में छात्रों के लिए 24 घंटे की हेल्पलाइन शुरू की?

A. तमिलनाडु
B. केरल
C. पश्चिम बंगाल
D. कर्नाटक

Answer: A

15. ऑस्ट्रेलिया के नए उप प्रधान मंत्री के रूप में कौन कार्यभार संभाला है?

A. सुसान केफ़ेल
B. टोनी स्मिथ
C. बार्ना जॉइस
D. माइकल मैककॉर्मेक

Answer: D

16. जिनके लिए केंद्र सरकार ने शहरों को सुरक्षित बनाने के लिए 2900 करोड़ रुपये स्वीकृत किए हैं?

A. छात्र
B. मेन
C. किसान
D. महिलाएं

Answer: D

17. दुनिया में इर्रावादी डॉल्फ़िन का सबसे बड़ा झुंड कौन सा झील है?

A. चिलका
B. लोकताक
C. भोजटल
D. भीमत्तल

Answer: A

18. केंद्र सरकार ने शहरों के लिए शहरों को कितने करोड़ रुपए बनाए?

A. 2900
B. 3500
C. 4500
D. 5600

Answer: A

19. किस केंद्रीय मंत्रालय ने “ग्रीन गुड डेड्स” अभियान चलाया है?

A. पेयजल और स्वच्छता मंत्रालय
B. पर्यावरण, वन और जलवायु परिवर्तन मंत्रालय
C. स्वास्थ्य और परिवार कल्याण मंत्रालय
D. आयुष के मंत्रालय

Answer: B

20. किस बैंक ने 15 आधार अंक की दरों को बढ़ाकर 8.30% कर दिया है?

A. केनरा बैंक
B. स्टेट बैंक ऑफ इंडिया
C. फेडरल बैंक
D. पंजाब नेशनल बैंक

Answer: D

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check and practice at All India Jobs portal. You can take 3 March 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hema

​Web Developer


All India Jobs was a great help for me to find my dream job.



All rights reserved - allindiajobs.in. Privacy Policy - Disclaimer