Home / Quiz / GK Quiz 14 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 14 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 14 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 14 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 14 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 14 April 2018

Take General Knowledge Quiz 14 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 14 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 14 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. The 16th International Energy Forum Ministerial Meeting was held in which of the following cities?

A. Gurugram
B. New Delhi
C. Lucknow
D. Hyderabad

Answer: B

2. Who signed an agreement for Its first International Project recently?

A. NRI
B. SETC
C. NHAI
D. Ashok Leyland

Answer: C

3. Which Indian state soon to have the world’s largest solar park of 5000 MW capacity?

A. Madhya Pradesh
B. Haryana
C. Gujarat
D. Himachal Pradesh

Answer: C

4. Which state CM Sarbananda Sonowal pledges to serve the farmers on priority under APART project?

A. Tamil Nadu
B. Assam
C. Kerala
D. Karnataka

Answer: B

5. Indian Railways installed more than one lakh bio-toilets in trains till March 2018 and planned to fit bio-toilets in its entire fleet of coaches by which year?

A. 2019
B. 2020
C. 2021
D. 2022

Answer: A

6. Name the place which launches Initiative to Address Vitamin D Deficiency?

A. Standards Developing Organization
B. Food Regulatory portal
C. FSSAI
D. USDA Gain

Answer: C

7. Which Badminton Champions achieved the top spot in the latest Badminton World Federation (BWF) World Rankings in men’s singles category?

A. Kidambi Srikanth
B. Prakash Padukone
C. Pullela Gopichand
D. Parupalli Kashyap

Answer: A

8. Which of the following position did Delhi’s Indira Gandhi International (IGI) Airport?

A. 18
B. 14
C. 16
D. 20

Answer: D

9. Which country decided to close reservation system in the government jobs after a furious protest by thousands of students?

A. India
B. Bangladesh
C. Pakistan
D. Sri Lanka

Answer: B

10. In which of the following state World’s Largest Solar Park to Come Up?

A. Gujarat
B. Tamil Nadu
C. West Bengal
D. Kerala

Answer: A

You can also check: Current Affairs 14 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 14 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 14 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

 

11. भारत की रैंक ऑफ इकॉनॉमिक फ्रीडम की सूचकांक में द हिरीयता फाउंडेशन, एक शीर्ष अमेरिकी थिंक टैंक द्वारा जारी क्या है?

A. 143
B. 130
C. 128
D. 155

Answer: B

12. राष्ट्रमंडल खेलों में भारत की पहली कुश्ती की स्वर्ण पदक किसने जीता?

A. नरेश कुमार
B. सुरेश अय्यर
C. राहुल गांधी
D. दिनेश कार्तिक

Answer: C

13. बैंक बोर्ड ब्यूरो (बीबीबी) के नए अध्यक्ष के रूप में नियुक्त कौन है?

A. भानु प्रताप शर्मा
B. पी जे नायक
C. विनोद राय
D. वी के सरस्ववत

Answer: A

14. कौन सा देश सरकारी नौकरियों में आरक्षण समाप्त करता है?

A. पाकिस्तान
B. बांग्लादेश
C. ईरान
D. इराक

Answer: B

15. आईडीबीआई बैंक के प्रबंध निदेशक और मुख्य कार्यकारी अधिकारी कौन हैं?

A. एस एस मल्लिकार्जुन राव
B. रवि कृष्ण ताकर
C. शंकर आचार्य
D. महेश कुमार जैन

Answer: D

16. एडीबी द्वारा किए गए सर्वेक्षण के मुताबिक भारतीय अर्थव्यवस्था में कितने प्रतिशत वृद्धि हुई है?

A. 3.6%
B. 5.2%
C. 4.8%
D. 7.6%

Answer: D

17. किस साल में एशियाई विकास बैंक की स्थापना हुई थी?

A. 1983
B. 1991
C. 1966
D. 1975

Answer: C

18. सीआईएसएफ के डीजी के रूप में नियुक्त कौन है?

A. राजेश रंजन
B. नरेश अय्यर
C. सुरेश राजन
D. विवेक राजन

Answer: A

19. कौन सा देश एशियाई बुनियादी ढांचा निवेश बैंक (एआईआईबी) के सदस्य नहीं हैं?

A. जापान
B. बांग्लादेश
C. सिंगापुर
D. श्रीलंका

Answer: A

20. नेविगेशन सैटेलाइट IRNSS-1L किसने लॉन्च किया?

A. जापान एयरोस्पेस एक्सप्लोरेशन एजेंसी
B. नासा
C. एसएसआरओ
D. अंतरिक्ष अध्ययन संस्थान (कैलिफ़ोर्निया)

Answer: C

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 14 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 14 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

About Mukunda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *