Home / Quiz / GK Quiz 19 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 19 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 19 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 19 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 19 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 19 April 2018

Take General Knowledge Quiz 19 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 19 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 19 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. The government of India decided to complete Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana from 2022 to Which year?

A. 2019
B. 2020
C. 2021
D. 2023

Answer: A

2. Which of the following ministry launched DARPAN-PLI app?

A. Ministry of Finance
B. Ministry of External Affairs
C. Ministry of Communication
D. Ministry of Defence

Answer: C

3. Who appointed as the new Director General of National Cadet Corps?

A. Rajni Kant Mishra
B. R K Pachnanda
C. KK Sharma
D. P P Malhotra

Answer: D

4. Who is going to provide ‘confidential mode’ on its mailing service?

A. Microsoft
B. Google
C. Samsung
D. Apple

Answer: B

5. To digitizing their businesses, which of the following Ministers has launched the FIEO Global linker a portal for MSME exporters?

A. Minister of External Affairs – Sushma Swaraj
B. Minister of Commerce and Industry – Suresh Prabhu
C. Minister of Home Affairs – Rajnath Singh
D. Minister of Food Processing Industries – Harsimrat Kaur Badal

Answer: B

6. Which of the following state launches digital platform for the police force?

A. Gujarat
B. Tamil Nadu
C. Kerala
D. Himachal Pradesh

Answer: A

7. India- Wiesbaden conference 2018 is held in which city?

A. Agartala
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Hyderabad

Answer: C

8. Name the person who introduced the first tranche of Sovereign gold bonds for FY19?

A. National Parks
B. State Government
C. Private Organisations
D. Union Government

Answer: D

9. What was the theme of World Haemophilia Day 2018?

A. Explanation: The World Haemophilia Day
B. Hear their voices
C. Sharing Knowledge Makes Us Stronger
D. Treatment for All, The Vision of All

Answer: C

10. Which day is celebrated on 18 April?

A. World Environment Day
B. World Heritage Day
C. World Oceans Day
D. International Day of Families

Answer: B

You can also check: Current Affairs 18 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 19 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 19 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. कोटक महिंद्रा बैंक का मुख्यालय किस जगह में स्थित है?

A. मुंबई
B. नई दिल्ली
C. चेन्नई
D. हैदराबाद

Answer: A

12. अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष (आईएमएफ) के मुताबिक भारत में कितने प्रतिशत की वृद्धि होगी?

A. 8.5
B. 6.5
C. 7.4
D. 9.8

Answer: C

13. किस राज्य ने दीनदयाल रसोई योजना शुरू की, जो विशेष रूप से समाज के आर्थिक रूप से वंचित वर्गों के लिए सब्सिडीयुक्त भोजन उपलब्ध कराने की पहल है?

A. आंध्र प्रदेश
B. आंध्र प्रदेश
C. मध्य प्रदेश
D. बिहार

Answer: C

14. नरेंद्र मोदी की मुलाकात के लिए कौन सा देश अंतर्राष्ट्रीय सौर गठबंधन में शामिल हो सकता है?

A. यूएसए
B. यूके
C. ईरान
D. इंडोनेशिया

Answer: B

15. किस भारतीय मूल के शिक्षाविद ने ‘एशियाई बिजनेसवूमन ऑफ इयर’ पुरस्कार जीता है?

A. आशा खेमका
B. बिसाखा सरकार
C. लक्ष्मी देवी बाई साहिबा
D. निशाती इस्माइल

Answer: A

16. कौन सा पत्रकार हाल ही में निधन हो गया?

A. एस निहल सिंह
B. एस कुमार सिंह
C. वी। किरण कुमार
D. सुरेश राजन

Answer: A

17. जी -7 विदेश मंत्री की बैठक किस देश में शुरू हुई है?

A. जार्मनी
B. जापान
C. यूके
D. इटली

Answer: D

18. हाल में भारत में कौन-सा 50 सबसे मूल्यवान ब्रांड के बीच है?

A. स्टेट बैंक ऑफ इंडिया
B. देना बैंक
C. कैनरा बैंक
D. बंधन बैंक

Answer: D

19. हाल में भारत में कौन-सा 50 सबसे मूल्यवान ब्रांड के बीच है?

A. स्टेट बैंक ऑफ इंडिया
B. देना बैंक
C. कैनरा बैंक
D. बंधन बैंक

Answer: C

20. कौन सा शहर प्रतिभा के लिए सबसे अधिक भुगतान करने वाला शहर है: रिपोर्ट?

A. कोलकाता
B. चेन्नई
C. बेंगलुरु
D. हैदराबाद

Answer: C

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 19 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 19 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

About Mukunda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *