Home / Quiz / GK Quiz 5 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 5 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 5 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 5 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 5 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 5 April 2018

Take General Knowledge Quiz 5 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 5 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 5 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. Which country got 1st rank in Global Startup Ecosystem 2017 Index?

A. USA
B. Spain
C. China
D. Canada

Answer: A

2. Which airport has been adjudged as India’s cleanest airport?

A. Chhatrapati Shivaji International Airport
B. Mangalore International Airport
C. IGI Airport
D. Raja Bhoj Airport

Answer: B

3. Who won prestigious J.C. Daniel Award for 2017?

A. Satyan Anthikkad
B. K.G. George
C. Sreekumaran Thampi
D. Adoor Gopalakrishnan

Answer: C

4. In which country, Defence Minister Nirmala Sitharaman to attend the 7th Moscow Conference on International Security?

A. Netherlands
B. South Africa
C. Indonesia
D. Russia

Answer: D

5. Who appointed as the new Joint Secretary of 15th Finance Commission of India?

A. Krishna Bahadur Singh
B. Ravi Kota
C. Anoop Singh
D. Sanjay Adlakha

Answer: B

6. Who appointed as Leader of House in Rajya Sabha?

A. Rajnath Singh
B. Arun Jaitley
C. Narendra Modi
D. Venkaiah Naidu

Answer: B

7. Anandibai Gopalrao Joshi was ______?

A. India’s first Female doctor
B. First women revolutionary in modern India
C. First women satyagrahi in modern India
D. First Women President of Indian National Congress

Answer: A

8. Which state government introduced ‘Rupashree’ scheme to provide marriage assistance to poor girls?

A. Telangana
B. West Bengal
C. Karnataka
D. Bihar

Answer: B

9. In which country, the headquarter of SoftBank Group Corporation is located?

A. India
B. United States
C. China
D. Japan

Answer: D

10. Who won the 2018 men’s singles Miami Open tennis tournament recently?

A. John Isner
B. Alexander Zverev
C. Roger Federer
D. Kei Nishikori

Answer: A

You can also check: Current Affairs 5 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 5 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 5 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. नीदरलैंड की राजधानी क्या है?

A. गैबोरोन
B. एम् एम्स्टर्डम
C. सैंटियागो
D. कोपेनहेगन

Answer: B

12. ग्लोबल स्टार्टअप इकोसिस्टम 2017 इंडेक्स में भारत का रैंक क्या है?

A. 37
B. 23
C. 39
D. 27

Answer: A

13. कमला देवी कौन है?

A. कार्यकर्ता
B. स्वतंत्रता सेनानी
C. कला प्रमोटर
D. सभी महिला सम्मेलन के संस्थापक
E. सभी उपरोक्त

Answer: E

14. नास्कॉम के नए राष्ट्रपति के रूप में नियुक्त कौन?

A. आर चंद्रशेखर
B. रमन रॉय
C. देवजानी घोष
D. ऋषद प्रेमजी

Answer: C

15. अटल पेंशन योजना के अंतर्गत न्यूनतम पेंशन की गारंटी क्या है?

A. रु 5000
B. रु 1000
C. रु 3000
D. रु 2000

Answer: B

16. वित्त वर्ष 2011 में 1.22 लाख करोड़ रूपये से अधिक परियोजनाएं किसने की थी?

A. एनएएचएआई
B. बीएसएनएल
C. अशोक लेलैंड
D. लार्सन एंड टुब्रो लिमिटेड

Answer: A

17. भारत में अपने एंटरप्राइज़ सोशल नेटवर्क ऐप “कैजाला” पर डिजिटल पेमेंट सेवाएं किसने लॉन्च की हैं?

A. फेसबुक
B. ऐप्पल
C. माइक्रोसॉफ्ट
D. गूगल

Answer: C

18. उप चुनाव आयुक्त के रूप में नियुक्त कौन है?

A. चंद्र भूषण
B. सुरेश राजन
C. रोहित शर्मा
D. नरेश सिंह

Answer: A

19. Riddlr ऐप निम्नलिखित में से किससे संबंधित है?

A. खाद्य सेवा
B. शिक्षा
C. गेम
D. सार्वजनिक परिवहन

Answer: D

20. नैसकॉम का मुख्यालय कहां स्थित है?

A. मुंबई
B. कोलकाता
C. हैदराबाद
D. नई दिल्ली

Answer: D

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 5 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 5 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

About Mukunda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *