Home / Quiz / GK Quiz 6 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 6 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 6 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 6 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 6 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 6 April 2018

Take General Knowledge Quiz 6 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 6 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 6 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. With which Bank, Indian Army signed a MoU on the Defence Salary Package?

A. SBI
B. HDFC Bank
C. ICICI Bank
D. Axis Bank

Answer: B

2. Which place to host Asia’s largest startup ecosystem congregation “Huddle Kerala”?

A. Kannur
B. Kozhikode
C. Ernakulam
D. Kovalam

Answer: D

3. As per NIRF India Rankings 2018, which Institution becomes the best Overall institute in India?

A. Indian Institute of Technology Bombay
B. Indian Institute of Technology Madras
C. Indian Institute of Science (IISc Bengaluru)
D. Indian Institute of Technology Kanpur

Answer: C

4. S. Madhavan was the veteran politician of which party?

A. CPI
B. INC
C. BJP
D. DMK

Answer: D

5. The trial run of the first container train between India and Bangladesh was flagged off from which city?

A. Howrah
B. Dhaka
C. Durgapur
D. Kolkatta

Answer: D

6. Which country to host the NAM Mid-Term Ministerial Conference 2018?

A. Azerbaijan
B. India
C. Qatar
D. Israel

Answer: A

7. Which payment bank has recently (April 2018) got its approval from RBI to commence its operations as a payments bank?

A. Jio Payments Bank Limited
B. Bharti Airtel Payment Bank
C. Aditya Birla Payment Bank
D. Paytm Payment Bank

Answer: A

8. Which city becomes India’s first city to have 8 police station with women in-charges?

A. Hyderabad
B. New Delhi
C. Mumbai
D. Pune

Answer: C

9. Airtel Payments Bank Limited received payments bank license from RBI on which year?

A. 2014
B. 2015
C. 2016
D. 2017

Answer: C

10. The Reserve Bank of India dismissed which bank to import raw gold and silver for FY19?

A. Punjab National bank
B. Axis Bank
C. ICICI Bank
D. Federal Bank

Answer: B

You can also check: Current Affairs 6 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 6 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 6 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. नवीनतम एनआईआरएफ रैंकिंग में निम्नलिखित में से कौन सी श्रेणियों में शामिल नहीं है?

A. फार्मसी
B. मेडिकल
C. वास्तुकला
D. कानून

Answer: A

12. आईएल एंड एफएस की प्रतिभूति सेवा शाखा खरीदने के लिए आरबीआई की स्वीकृति प्राप्त करने वाले ऋणदाता का नाम क्या है?

A. करूर व्यास बैंक
B. आईडीबीआई बैंक
C. एक्सिस बैंक
D. इंडसइंड बैंक

Answer: D

13. नेशनल इंस्टीट्यूशनल रैंकिंग फ्रेमवर्क किसने लॉन्च किया?

A. अंतरिक्ष विभाग
B. संस्कृति मंत्रालय
C. विज्ञान और प्रौद्योगिकी मंत्रालय
D. मानव संसाधन और विकास मंत्रालय

Anwer: D

14. रोज़मिरी डिकालो किस देश से है?

A. यूनाइटेड किंगडम
B. जर्मनी
C. संयुक्त राज्य अमेरिका
D. फ़्रांस

Answer: C

15. बैडमिंटन एसोसिएशन ऑफ इंडिया के नए राष्ट्रपति कौन हैं?

A. इन्जेटी श्रीनिवास
B. Adille सुमारिला
C. हिमंत बिस्वा सरमा
D. अखिलेश दास गुप्ता

Answer: C

16. सेलेना सेल्वकुमार और श्रेया शिवकुमार किस खेल से संबंधित हैं?

A. बैडमिंटन
B. टेबल टेनिस
C. वॉलीबॉल
D. क्रिकेट

Answer: B

17. किस मंत्रालय द्वारा “सत्याग्रह से सुरक्षा धर्म” शुरू किया गया है?

A. शहरी विकास मंत्रालय
B. गृह मंत्रालय
C. पंचायती राज मंत्रालय
D. पेयजल और स्वच्छता मंत्रालय

Anwer: D

18. आईएल एंड एफएस शाखा को हाल में प्राप्त करने के लिए कौन सी बैंक आरबीआई को मंजूरी दे रहा है?

A. इंडसइंड बैंक
B. केनरा बैंक
C. स्टेट बैंक ऑफ इंडिया
D. देना बैंक

Answer: A

19. इंडसइंड बैंक अपने ग्राहक के साथ संवाद करने के लिए किस संदेश मंच का उपयोग करेगा?

A. वृद्धि
B. क्या ऐप
C. WeChat
D. Snapchat

Answer: B

20. कौन सा भुगतान बैंक लिमिटेड संचालन शुरू करता है?

A. इक्विटास पेमेंट्स बैंक
B. फिनकॉर्प भुगतान बैंक
C. एयरटेल पेमेंट्स बैंक
D. इंडसइंड पेमेंट्स बैंक

Answer: D

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 6 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 6 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

About Mukunda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *