GK Quiz 17 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 17 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 17 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 17 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 17 April 2018

Take General Knowledge Quiz 17 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 17 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 17 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. Which bank launched new products such as pre-approved credit card and UPI solution to mark its 124th foundation day?

A. Punjab National Bank
B. Canara Bank
C. Bank of Baroda
D. Allahabad Bank

Answer: A

2. Who is the first Indian woman boxer to win a Commonwealth Gold?

A. Sarjubala Devi
B. Sarita Devi
C. Mary Kom
D. Pinki Jangra

Answer: C

3. Which Indian female badminton player won singles gold in Commonwealth Games history?

A. P V Sindhu
B. Jwala Gutta
C. Arundhati Pantawane
D. Saina Nehwal

Answer: D

4. Who elected as the new international president of Vishwa Hindu Parishad (VHP)?

A. Amrita Kaur
B. Neeraj Kumar
C. Raghava Reddy
D. Vishnu Sadashiv Kokje

Answer: D

5. India Mobile Congress will be held in which city in October 2018?

A. Pune
B. New Delhi
C. Mumbai
D. Pathankot

Answer: B

6. O’Connell Tower is hailed from which country?

A. Greece
B. Switzerland
C. Ireland
D. Canada

Answer: C

7. Which of the following was appointed as the Chairman of Bank Board Bureau?

A. Manu Gupta
B. Vikram Rawat
C. Bhanu Pratap Sharma
D. Vinod Rai

Answer: C

8. Government based BHIM app introduced new cashback scheme for merchants to a maximum cashback of Rs ______per month?

A. Rs 1000
B. Rs 1200
C. Rs 500
D. Rs 750

Answer: A

9. As per ASSOCHAM survey, around 88 percent of which state people have Vitamin D deficiency?

A. Himachal Pradesh
B. Delhi
C. Sikkim
D. Uttar Pradesh

Answer: B

10. How many billions did Union Government Raises NABARD Authorised Capital?

A. 380
B. 500
C. 450
D. 300

Answer: D

 

You can also check: Current Affairs 17 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 17 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 17 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. चीन ने हैनान प्रांत में एक मुफ्त व्यापार बंदरगाह व्यवस्था की स्थापना किस वर्ष तक की है?

A. 2020
B. 2025
C. 2030
D. 2035

Answer: B

12. किस राज्य ने 71 वें स्थापना दिवस मनाया?

A. हिमाचल प्रदेश
B. जयपुर
C. बिहार
D. केरल

Answer: A

13. कौन सा शहर भारत के मोबाइल कांग्रेस 2018 की मेजबानी करेगा?

A. चेन्नई
B. मुंबई
C. पुणे
D. नई दिल्ली

Answer: D

14. हाल ही में होम एक्सपो इंडिया 2018 के 7 वें संस्करण का उद्घाटन किसने किया?

A. श्री सुरेश कुमार
B. श्री नरेश अय्यर
C. श्रीमती श्रीमती ईरानी
D. श्री दिनेश राज

Answer: C

15. होम एक्सपो इंडिया 2018 के 7 वें संस्करण की मेजबानी करने वाला कौन सा शहर है?

A. भोपाल
B. पुणे
C. कोची
D. ग्रेटर नोएडा

Answer: D

16. किस शहर के राष्ट्रमंडल प्रमुखों की सरकार की बैठक शुरू हो रही है?

A. सिंगापुर
B. लंदन
C. डेनमार्क
D. यूएसए

Answer: B

17. कृष्णा वन्यजीव अभ्यारण्य (केडब्ल्यूएस) किस राज्य में स्थित है?

A. महाराष्ट्र
B. कर्नाटक
C. आंध्र प्रदेश
D. केरल

Answer: C

18. कौन हाल ही में स्वीडन और यूके की 5-दिवसीय यात्रा पर छोड़ दिया?

A. श्री अरुण जेटली
B. श्री रमेश गुप्ता
C. श्री नरेंद्र मोदी
D. श्री दिनेश गुप्ता

Answer: C

19. 21 वीं राष्ट्रमंडल खेलों 2018 के समापन समारोह में भारत के झंडेदार कौन है?

A. मणिका बत्रा
B. मैरी कॉम
C. सायना नेहवाल
D. हीना सिद्धू

Answer: B

20. किस बैंक ने हाल ही में मार्क फाउंडेशन दिवस के लिए उत्पाद शुरू किया?

A. पंजाब नेशनल बैंक
B. केनरा बैंक
C. देना बैंक
D. आंध्र बैंक

Answer: A

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 17 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 17 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 15 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 15 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 15 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 15 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 15 April 2018

Take General Knowledge Quiz 15 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 15 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 15 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. Prime Minister Narendra Modi inaugurated Dr. Ambedkar National Memorial in which city?

A. Bengaluru
B. Guwahati
C. Gangtok
D. New Delhi

Answer: D

2. Who conferred with the 2017 Dadasaheb Phalke Award?

A. Shatrughan Sinha
B. Amitabh Bachchan
C. Vinod Khanna
D. Sri Devi

Answer: C

3. Who is the youngest gold medalist at CWG?

A. Deepak Lather
B. Hima Das
C. Anil Banwala
D. Neena Varakal

Answer: C

4. Who will direct a task force for a fast-tracking roll-out of Unmanned Aerial Vehicle (UAV) technology?

A. Jayant Sinha
B. Arun Jaitley
C. Suresh Prabhu
D. Piyush Goyal

Answer: A

5. Who is chairman of Apple?

A. Arthur D. Levinson
B. Ronald Wayne
C. Steve Wozniak
D. Tim Cook

Answer: A

6. Which movie got the best film award at the 65th National Film Awards for 2017?

A. Newton
B. Village Rockstar
C. Nagarkirtan
D. Water Baby

Answer: B

7. Which country end up the reservation process for government jobs?

A. China
B. Butan
C. Sri Lanka
D. Bangladesh

Answer: D

8. Which movie got the Nargis Dutt Award for Best Film on National Integration at the 65th National Film Awards 2017?

A. Aalorukkam
B. Ladhakh
C. Dhappa
D. Murakhiya

Answer: C

9. Which movie won the Indira Gandhi Award For Best Debut Film of a Director at the 65th National Film Awards for 2017?

A. Mom
B. Bhayanakam
C. Sinjar
D. Irada

Answer: C

10. Protest Constitution day is announced on which date?

A. 14 April 2015
B. 14 April 2003
C. 14 April 2015
D. 14 April 2018

Answer: D

You can also check: Current Affairs 15 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 15 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 15 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. गोल्डन कॉमनवेल्थ गेम्स 2018 में पुरुष फ्रीस्टाइल कुश्ती वर्ग में बजरंग पुनिया ने स्वर्ण पदक जीता था?

A. 68 kg
B. 57 kg
C. 60 kg
D. 65 kg

Answer: D

12. किताब “मटकागी मणिपुर-द प्रथम मणिपुरी फीचर फिल्म” किसने लिखी?

A. इरोम चानू शर्मिला
B. एम.के. बिनोडिनी देवी
C. बॉबी वाँगबैम
D. राजेन तेजिंबा

Answer: C

13. तेजस्विनी सावंत निम्नलिखित खेलों से संबंधित हैं?

A. मुक्केबाजी
B. शूटिंग
C. कुश्ती
D. टेबल टेनिस

Answer: B

14. जो फिल्म हाल ही में साठ पांच राष्ट्रीय फिल्म पुरस्कारों पर सर्वश्रेष्ठ फिल्म विशेष प्रभाव वाली फिल्म मिली?

A. माँ
B. बाहूबली निष्कर्ष
C. नागकिस्तान
D. न्यूटन

Answer: B

15. शीर्ष अमेरिकी थिंक टैंक हेरिटेज फाउंडेशन द्वारा जारी आर्थिक स्वतंत्रता की नवीनतम वार्षिक सूचकांक में भारत की रैंकिंग क्या है?

A. 140th
B. 161st
C. 130th
D. 148th

Answer: C

16. किस देश ने हाल ही में आर्थिक स्वतंत्रता सूचकांक 2018 में 130 पर स्थान दिया था?

A. भारत
B. पाकिस्तान
C. सऊदी अरब
D. इंडोनेशिया

Answer: A

17. खाद्य सुरक्षा और भारतीय मानक प्राधिकरण (एफएसएसएआई) के मौजूदा सीईओ कौन हैं?

A. देवेश झा
B. अतुल अग्निहोत्री
C. पवन अग्रवाल
D. संदीप झाजरीिया

Answer: C

18. कौन सा खिलाड़ी भारत का सबसे छोटा सीडब्ल्यूजी स्वर्ण पदक विजेता बनता है?

A. सतीश कन्नन
B. सुरेश कुमार
C. रमेश मेनन
D. अनीश भंवला

Answer: D

19. किस देश में पहली ई-कचरे का कारखाना शुरू किया गया है?

A. चीन
B. भारत
C. ऑस्ट्रेलिया
D. यू.एस.

Answer: C

20. किस राज्य भारतीय कॉन्सोर्टियम के लिए और रिफाइनरी के लिए समझौता ज्ञापन?

A. ईरान
B. पाकिस्तान
C. सऊदी अरब
D. इराक

Answer: C

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 15 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 15 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 14 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 14 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 14 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 14 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 14 April 2018

Take General Knowledge Quiz 14 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 14 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 14 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. The 16th International Energy Forum Ministerial Meeting was held in which of the following cities?

A. Gurugram
B. New Delhi
C. Lucknow
D. Hyderabad

Answer: B

2. Who signed an agreement for Its first International Project recently?

A. NRI
B. SETC
C. NHAI
D. Ashok Leyland

Answer: C

3. Which Indian state soon to have the world’s largest solar park of 5000 MW capacity?

A. Madhya Pradesh
B. Haryana
C. Gujarat
D. Himachal Pradesh

Answer: C

4. Which state CM Sarbananda Sonowal pledges to serve the farmers on priority under APART project?

A. Tamil Nadu
B. Assam
C. Kerala
D. Karnataka

Answer: B

5. Indian Railways installed more than one lakh bio-toilets in trains till March 2018 and planned to fit bio-toilets in its entire fleet of coaches by which year?

A. 2019
B. 2020
C. 2021
D. 2022

Answer: A

6. Name the place which launches Initiative to Address Vitamin D Deficiency?

A. Standards Developing Organization
B. Food Regulatory portal
C. FSSAI
D. USDA Gain

Answer: C

7. Which Badminton Champions achieved the top spot in the latest Badminton World Federation (BWF) World Rankings in men’s singles category?

A. Kidambi Srikanth
B. Prakash Padukone
C. Pullela Gopichand
D. Parupalli Kashyap

Answer: A

8. Which of the following position did Delhi’s Indira Gandhi International (IGI) Airport?

A. 18
B. 14
C. 16
D. 20

Answer: D

9. Which country decided to close reservation system in the government jobs after a furious protest by thousands of students?

A. India
B. Bangladesh
C. Pakistan
D. Sri Lanka

Answer: B

10. In which of the following state World’s Largest Solar Park to Come Up?

A. Gujarat
B. Tamil Nadu
C. West Bengal
D. Kerala

Answer: A

You can also check: Current Affairs 14 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 14 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 14 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

 

11. भारत की रैंक ऑफ इकॉनॉमिक फ्रीडम की सूचकांक में द हिरीयता फाउंडेशन, एक शीर्ष अमेरिकी थिंक टैंक द्वारा जारी क्या है?

A. 143
B. 130
C. 128
D. 155

Answer: B

12. राष्ट्रमंडल खेलों में भारत की पहली कुश्ती की स्वर्ण पदक किसने जीता?

A. नरेश कुमार
B. सुरेश अय्यर
C. राहुल गांधी
D. दिनेश कार्तिक

Answer: C

13. बैंक बोर्ड ब्यूरो (बीबीबी) के नए अध्यक्ष के रूप में नियुक्त कौन है?

A. भानु प्रताप शर्मा
B. पी जे नायक
C. विनोद राय
D. वी के सरस्ववत

Answer: A

14. कौन सा देश सरकारी नौकरियों में आरक्षण समाप्त करता है?

A. पाकिस्तान
B. बांग्लादेश
C. ईरान
D. इराक

Answer: B

15. आईडीबीआई बैंक के प्रबंध निदेशक और मुख्य कार्यकारी अधिकारी कौन हैं?

A. एस एस मल्लिकार्जुन राव
B. रवि कृष्ण ताकर
C. शंकर आचार्य
D. महेश कुमार जैन

Answer: D

16. एडीबी द्वारा किए गए सर्वेक्षण के मुताबिक भारतीय अर्थव्यवस्था में कितने प्रतिशत वृद्धि हुई है?

A. 3.6%
B. 5.2%
C. 4.8%
D. 7.6%

Answer: D

17. किस साल में एशियाई विकास बैंक की स्थापना हुई थी?

A. 1983
B. 1991
C. 1966
D. 1975

Answer: C

18. सीआईएसएफ के डीजी के रूप में नियुक्त कौन है?

A. राजेश रंजन
B. नरेश अय्यर
C. सुरेश राजन
D. विवेक राजन

Answer: A

19. कौन सा देश एशियाई बुनियादी ढांचा निवेश बैंक (एआईआईबी) के सदस्य नहीं हैं?

A. जापान
B. बांग्लादेश
C. सिंगापुर
D. श्रीलंका

Answer: A

20. नेविगेशन सैटेलाइट IRNSS-1L किसने लॉन्च किया?

A. जापान एयरोस्पेस एक्सप्लोरेशन एजेंसी
B. नासा
C. एसएसआरओ
D. अंतरिक्ष अध्ययन संस्थान (कैलिफ़ोर्निया)

Answer: C

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 14 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 14 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 13 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 13 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 13 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 13 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 13 April 2018

Take General Knowledge Quiz 13 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 13 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 13 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. Who appointed as the new Chairman of NASSCOM?

A. Nandan Nilekani
B. Rishad Premji
C. Shiv Nadar
D. Rajesh Gopinathan

Answer: B

2. In which city, PM Narendra Modi inaugurated 10th edition of the Defence Expo?

A. Mumbai
B. New Delhi
C. Agartala
D. Chennai

Answer: D

3. In which state, the maiden meeting of the “NITI Forum for North East” was held?

A. Tripura
B. Mizoram
C. Assam
D. Meghalaya

Answer: A

4. RBI imposed Rs 30 Million on which Indian Bank for non-compliance of directions issued by the bank on Income Recognition and Asset Classification?

A. Punjab National Bank
B. UCO Bank
C. IDBI Bank
D. Canara Bank

Answer: C

5. In which country, the three days International Conference on Human Rights was held to address the issues relating to human rights and impunity in South Asia?

A. Sri Lanka
B. UAE
C. India
D. Nepal

Answer: D

6. Which Bank is planning to raise about Rs 400 Billion from the market through Bonds in FY 2019?

A. YES Bank
B. NABARD
C. SBI
D. SIDBI

Answer: B

7. In which city, the two days Scientific Convention on World Homeopathy Day inaugurated?

A. Hyderabad
B. New Delhi
C. Kolkata
D. Mumbai

Answer: B

8. Which Sportsperson won a gold medal at the Commonwealth games being held in Gold Coast, Australia?

A. Shreyasi Singh
B. Mitherwal
C. Apurvi Chandela
D. Mehuli Ghosh

Answer: A

9. Which project launched by FSSAI to address Vitamin D deficiency in school children by shifting assembly hours to noon?

A. Project Surya
B. Project Vitamin D
C. Project Sun
D. Project Dhoop

Answer: D

10. In which city, Vice President M Venkaiah Naidu inaugurated a scientific convention on the World Homoeopathy Day (WHD 2018)?

A. Nasik
B. Udaipur
C. New Delhi
D. Raipur

Answer: C

You can also check: Current Affairs 13 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 13 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 13 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. एफएसएसएआई के अध्यक्ष कौन है?

A. पवन कुमार अग्रवाल
B. आशीष बहुगुणा
C. सुरीना राजन
D. अनिल रिलाया

Anwer: B

12. संघ लोक सेवा आयोग (यूपीएससी) के नए सदस्य के रूप में कौन नियुक्त किया गया?

A. एम सथियावती
B. मनोज बासी
C. भीम साईं जोशी
D. सुजाता भोंसले

Answer: A

13. किस साल की स्थापना में नास्कॉम एक गैर-लाभकारी संस्था है?

A. 1988
B. 1995
C. 1972
D. 2000

Answer: A

14. एशिया के लिए बूआ फ़ोरम के नए निर्वाचित अध्यक्ष कौन हैं (बीएफए)?

A. Yasuo फुकुडा
B. ली बाओदोंग
C. बान की-चंद्र
D. झोउ जियाचुआन

Answer: C

15. एशिया कप किस खेल से जुड़ा है?

A. गोल्फ
B. बैडमिंटन
C. क्रिकेट
D. हॉकी

Answer: C

16. पंजाब नेशनल बैंक का राष्ट्रीयकरण कब हुआ था?

A. जुलाई 22, 1969 ए डी
B. जुलाई 21, 1969 ए डी
C. जुलाई 20, 1969 ए डी
D. जुलाई 19, 1969 ए डी

Answer: D

17. 2018 एशिया कप किस देश में आयोजित किया जाएगा?

A. संयुक्त अरब अमीरात
B. भारत
C. पाकिस्तान
D. श्रीलंका

Answer: A

18. किस राज्य में भारत का पहला ‘हैप्पी सिटीज समिट 2018’ का आयोजन किया गया था?

A. तमिलनाडु
B. हरियाणा
C. महाराष्ट्र
D. आंध्र प्रदेश

Answer: D

19. संघ के कार्यकारी का असली प्रमुख कौन है?

A. अध्यक्ष
B. प्रधान मंत्री
C. उपाध्यक्ष
D. केंद्रीय मंत्री

Answer: B

20. प्रधान मंत्री का कार्यकाल कितने साल है?

A. 5
B. 4
C. 3
D. 2

Answer: A

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 13 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 13 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 12 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 12 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 12 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 12 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 12 April 2018

Take General Knowledge Quiz 12 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 12 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 12 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. Who appointed as the new Director General of Central Industrial Security Force (CISF)?

A. OP Singh
B. Karambir Singh
C. Rajesh Ranjan
D. Om Prakash Mitharval

Answer: C

2. Which country’s table tennis team was beaten by India to secure gold at the Commonwealth Games?

A. Pakistan
B. Nigeria
C. Saudi Arabia
D. Iran

Answer: B

3. FSSAI launched which project to address Vitamin D deficiencies (VDD) amongst youngsters?

A. Project Sun
B. Project Sky
C. Project Dhoop
D. Project Sunlight

Answer: C

4. Which of the following Inaugurates Scientific Convention On World Homeopathy Day?

A. Shri Ramesh Kumar
B. Shri Venkaiah Naidu
C. Shri Naresh Singh
D. Shri Nitin Singh

Answer: B

5. India’s first high-speed electric locomotive has been flagged off from which state?

A. Assam
B. Uttar Pradesh
C. Maharashtra
D. Bihar

Answer: D

6. Name the person who inaugurated India’s 1st All-Electric High-Speed Train?

A. Shri Narendra Modi
B. Shri Vivek Misra
C. Shri Naresh Singh
D. Shri Ramesh Kumar

Answer: A

7. Which country is to host the 2018 International Conference on Human Rights in South Asia?

A. India
B. Nepal
C. South Korea
D. China

Answer: B

8. Which day is celebrated as National Safe Motherhood Day recently?

A. April 11
B. May 6
C. June 3
D. July 16

Answer: A

9. Who appointed as the new member of Union Public Service Commission (UPSC)?

A. M Sathiyavathy
B. Manoj Bassi
C. Bhim Sain Joshi
D. Sujata Bhonsle

Answer: A

10. Who is appointed as NASSCOM Chairman recently?

A. Naresh Singh
B. Rishad Premji
C. Suresh Kumar
D. Ramesh Kumar

Answer: B

You can also check: Current Affairs 12 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 12 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 12 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. एशिया के लिए बूआ फ़ोरम के नए निर्वाचित अध्यक्ष कौन हैं (बीएफए)?

A. यासुओ फुकुडा
B. ली बाओदोंग
C. बान की-चंद्र
D. झोउ जियाचुआन

Answer: C

12. किस राज्य दसवीं डेफएक्सपो भारत ने हाल ही में शुरू किया?

A. बिहार
B. केरल
C. कर्नाटक
D. तमिलनाडु

Answer: D

13. नेपाल के 900 मेगावाट जलविद्युत परियोजना में भारतीय स्टेट बैंक ने कितने अरबों का निवेश किया?

A. 80
B. 95
C. 65
D. 87

Answer: A

14. भारत ने किस देश को हाल ही में समझदारी के ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं?

A. दुबई
B. यूएसए
C. नीदरलैंड्स
D. इंडोनेशिया

Answer: A

15. सीडब्ल्यूजी इतिहास में पहली बार किस देश को जीत बैडमिंटन टीम गोल्ड?

A. पाकिस्तान
B. भारत
C. सऊदी अरब
D. इंडोनेशिया

Answer: B

16. किस बैंक ने 225 मिलियन पाउंड कैपिटल के साथ यूके की सहायक कंपनी का शुभारंभ किया?

A. केनरा बैंक
B. देना बैंक
C. स्टेट बैंक ऑफ इंडिया
D. यस बैंक

Answer: C

17. किस बैंक ने ईसाई सिलाई को नए सीईओ के रूप में नियुक्त किया है?

A. कैथोलिक सीरियन बैंक
B. डीएनएस बैंक
C. ड्यूश बैंक
D. बैंक ऑफ अमेरिका

Answer: C

18. हाल ही में 16 वीं अंतर्राष्ट्रीय ऊर्जा मंच की मंत्री की बैठक का उद्घाटन किसने किया?

A. श्री नरेंद्र मोदी
B. श्री अरुण जेटली
C. रमेश कुमार
D. श्री सुरेश मेनन

Answer: A

19. कौन सा शहर आठ रंगमंच ओलंपिक संपन्न हुआ?

A. पटना
B. चेन्नई
C. हैदराबाद
D. मुंबई

Answer: D

20. किस देश के साथ चीन समझौता ज्ञापन के साथ बेल्ट और रोड इनिशिएटिव?

A. मलेशिया
B. सिंगापुर
C. पाकिस्तान
D. भारत

Answer: B

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 12 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 12 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 10 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 10 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 10 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 10 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 10 April 2018

Take General Knowledge Quiz 10 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 10 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 10 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. Which state conferred with the ‘State of the Year’ Award under the ‘business leader’ category at India Business Leader Awards (IBLA)?

A. Maharashtra
B. Chhattisgarh
C. West Bengal
D. Karnataka

Answer: B

2. What was the theme for National Maritime Day 2018?

A. Ease of doing business in the maritime sector
B. Connecting India through Shipping
C. Indian Marine the Ultimate Power
D. Indian Shipping – An Ocean of opportunity

Answer: D

3. Which state government launched Mobile App ‘Uzhavan’ for the benefit of the farmers of the state?

A. Odisha
B. Andhra Pradesh
C. Tamil Nadu
D. Karnataka

Answer: C

4. On which day, the 55th edition of National Maritime Day was celebrated all over India?

A. 7 April
B. 14 March
C. 2 April
D. 5 April

Answer: D

5. National award winning Assamese filmmaker Munin Barua is from which state?

A. Odisha
B. West Bengal
C. Assam
D. Himachal Pradesh

Answer: C

6. Which team got defeated against India in Gold Coast CommonwealthGames?

A. North America
B. Australia
C. Malaysia
D. South Africa

Answer: C

7. In which city, the headquarter of the Indian Overseas Bank is located?

A. Bengaluru
B. Chennai
C. Mumbai
D. New Delhi

Answer: C

8. Who bought Third Gold for Indian Country?

A. Sathish Sivalingam
B. Naresh Iyer
C. Dinesh Karthik
D. Ramesh Kumar

Answer: A

9. Romesh Sobti is the CEO of which bank?

A. Kotak Mahindra Bank
B. Axis Bank
C. Indian Overseas Bank
D. IndusInd Bank

Answer: D

10. The headquarter of the World Health Organisation is located at which place?

A. Paris, France
B. Geneva, Switzerland
C. Washington DC, United States
D. London, England

Answer: B

You can also check: Current Affairs 10 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 10 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 10 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. आईएएफ ने कितने लड़ाकू विमानों को स्काई हाई को सुरक्षा को मजबूत बनाने का लक्ष्य रखा है?

A. 280
B. 115
C. 250
D. 110

Answer: D

12. अगस्त 2015 से ट्विटर द्वारा कितने लाखों आतंकवादी खाते निलंबित हैं?

A. 1.2
B. 2.5
C. 3.8
D. 4.5

Answer: A

13. निम्नलिखित देशों में से कौन सा दूसरा विश्व युद्ध के बाद से अपनी पहली समुद्री इकाई को सक्रिय कर रहा है?

A. चीन
B. जर्मनी
C. जापान
D. इटली

Answer: C

14. कौन सा खिलाड़ी खेल डेविस कप में सबसे सफल खिलाड़ी बनता है?

A. सानिया मिर्जा
B. लिएंडर पेस
C. सुमित नागल
D. विष्णु वर्धन

Answer: B

15. टेओडोरो ओबियंजग एनग्जामा मस्सागो किस देश का अध्यक्ष है?

A. पापुआ न्यू गिनी
B. ज़िम्बाब्वे
C. चिली
D. इक्वेटोरियल गिनी

Answer: D

16. भारतीय रेलवे खानपान सेवा के कितने प्रतिशत गाड़ियों और स्टेशनों में एक समान जीएसटी को आकर्षित करते हैं?

A. 35%
B. 15%
C. 25%
D. 5%

Answer: D

17. रवि कुमार निम्नलिखित खेलों से संबंधित हैं?

A. भारोत्तोलन
B. कुश्ती
C. शूटिंग
D. बैडमिंटन

Answer: C

18. कितने लाखों केंद्र सरकार और महाराष्ट्र विश्व बैंक ने परियोजना के लिए हस्ताक्षर किए?

A. 420
B. 650
C. 780
D. 950

Answer: A

19. विश्व स्वास्थ्य दिवस कब मनाया जाता है?

A. अप्रैल 9
B. अप्रैल 8
C. अप्रैल 7
D. अप्रैल 6

Answer: C

20. कौन सा राज्य भारत का सर्वश्रेष्ठ ‘स्टेट ऑफ़ द इयर’ पुरस्कार?

A. बिहार
B. तमिलनाडु
C. छत्तीसगढ़
D. हिमाचल प्रदेश

Answer: C

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 10 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 10 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 7 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 7 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 7 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 7 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 7 April 2018

Take General Knowledge Quiz 7 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 7 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 7 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. Actor Kolam Ajith was worked for which of thye following cinema?

A. Marathi
B. Odia
C. Malayalam
D. Bengali

Answer: C

2. Which government directed the banks to stop services to businesses dealing in virtual currencies?

A. Supreme Court
B. Reserve Bank of India
C. Central Board of Direct Taxes
D. Union Cabinet

Answer: B

3. Which is the theme of 2018 National Maritime Day?

A. Connecting India through Shipping
B. Indian Shipping – An Ocean of Opportunity
C. Ease of doing business in the maritime sector
D. Make in India” – an opportunity for the Maritime sector

Answer: B

4. Which country to host 2018 Boao Forum for Asia (BFA)?

A. India
B. China
C. Japan
D. Malaysia

Answer: B

5. Who is the Chairman of Monetary Policy Committee (MPC) of India?

A. Chetan Ghate
B. Viral A Acharya
C. Urjit Patel
D. Michael Patra

Answer: C

6. Which of the following city Global Logistics Summit Held?

A. New Delhi
B. Hyderabad
C. Chennai
D. Mumbai

Answer: A

7. The Union Government established a committee to regulate online news with how many members?

A. Five
B. Ten
C. Six
D. Seven

Answer: B

8. Which of the following country Prime Minister On 3-Day Visit to India recently?

A. Qatar
B. Indonesia
C. Iran
D. Nepal

Answer: D

9. In which weightlifting category, Mirabai Chanu won India’s first gold at the 21st Commonwealth Games?

A. 56 kg
B. 53 kg
C. 50 kg
D. 48 kg

Answer: D

10. The UIDAI launched how many digit Virtual ID to address privacy concerns related to Aadhaar?

A. 11
B. 12
C. 14
D. 16

Answer: D

You can also check: Current Affairs 7 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 7 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 7 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. भारत में कब राष्ट्रीय राष्ट्रीय दिवस मनाया जाता है?

A. अप्रैल 5
B. अप्रैल 3
C. अप्रैल 4
D. अप्रैल 6

Answer: A

12. जो शहर नौवीं भारत जापान-अमेरिकी त्रिपक्षीय बैठक हाल ही में हुई थी?

A. नई दिल्ली
B. चेन्नई
C. हैदराबाद
D. बिहार

Answer: A

13. संयुक्त राष्ट्र का अंतर्राष्ट्रीय दिवस मेरा कामकाज में सहायता और सहायता में कब मनाया जाता है?

A. अप्रैल 5
B. अप्रैल 3
C. अप्रैल 4
D. अप्रैल 2

Answer: C

14. यात्रा सेवाओं की पेशकश करने के लिए मेकमाइट्रिप के साथ कौन सा कंपनी पार्टनर्स?

A. स्नैपडील
B. फ्लिपकार्ट
C. अमेज़ॅन
D. पेज़ैप

Answer: B

15. हाल ही में कोयला गुणवत्ता निगरानी के लिए सरकार द्वारा शुरू किए गए ऐप का नाम क्या है?

A. एन.एन.टी.आई.
B. यूथान
C. उत्कर्ष
D. यूटीटीएएम

Answer: D

16. किस देश ने हाल ही में अजरबैजान के साथ दो समझौतों पर हस्ताक्षर किए थे?

A. इराक
B. सीरिया
C. अल्बानिया
D. भारत

Answer: D

17. केडी सिंह बाबू स्टेडियम किस शहर में स्थित है?

A. लखनऊ
B. पटना
C. कोलकाता
D. मुंबई

Answer: A

18. सर्बिया में भारत के अगले राजदूत के रूप में नियुक्त कौन है?

A. सुब्रत भट्टाचार्य
B. राधाकृष्णन गोखले
C. विजय शेखर
D. नरेश सुभाष

Answer: A

19. पर्यटन मंत्रालय के राज्य मंत्री (स्वतंत्र प्रभार) कौन हैं?

A. ग्याराज सिंह
B. एलफांस कन्ननधनम
C. पान राधाकृष्णन
D. अश्विनी कुमार चौबे

Answer: B

20. किस देश ने टर्की के पहले परमाणु ऊर्जा संयंत्र का निर्माण शुरू कर दिया?

A. अल्बेनिया
B. भारत
C. रूस
D. ईरान

Answer: C

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 7 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 7 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 6 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 6 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 6 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 6 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 6 April 2018

Take General Knowledge Quiz 6 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 6 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 6 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. With which Bank, Indian Army signed a MoU on the Defence Salary Package?

A. SBI
B. HDFC Bank
C. ICICI Bank
D. Axis Bank

Answer: B

2. Which place to host Asia’s largest startup ecosystem congregation “Huddle Kerala”?

A. Kannur
B. Kozhikode
C. Ernakulam
D. Kovalam

Answer: D

3. As per NIRF India Rankings 2018, which Institution becomes the best Overall institute in India?

A. Indian Institute of Technology Bombay
B. Indian Institute of Technology Madras
C. Indian Institute of Science (IISc Bengaluru)
D. Indian Institute of Technology Kanpur

Answer: C

4. S. Madhavan was the veteran politician of which party?

A. CPI
B. INC
C. BJP
D. DMK

Answer: D

5. The trial run of the first container train between India and Bangladesh was flagged off from which city?

A. Howrah
B. Dhaka
C. Durgapur
D. Kolkatta

Answer: D

6. Which country to host the NAM Mid-Term Ministerial Conference 2018?

A. Azerbaijan
B. India
C. Qatar
D. Israel

Answer: A

7. Which payment bank has recently (April 2018) got its approval from RBI to commence its operations as a payments bank?

A. Jio Payments Bank Limited
B. Bharti Airtel Payment Bank
C. Aditya Birla Payment Bank
D. Paytm Payment Bank

Answer: A

8. Which city becomes India’s first city to have 8 police station with women in-charges?

A. Hyderabad
B. New Delhi
C. Mumbai
D. Pune

Answer: C

9. Airtel Payments Bank Limited received payments bank license from RBI on which year?

A. 2014
B. 2015
C. 2016
D. 2017

Answer: C

10. The Reserve Bank of India dismissed which bank to import raw gold and silver for FY19?

A. Punjab National bank
B. Axis Bank
C. ICICI Bank
D. Federal Bank

Answer: B

You can also check: Current Affairs 6 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 6 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 6 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. नवीनतम एनआईआरएफ रैंकिंग में निम्नलिखित में से कौन सी श्रेणियों में शामिल नहीं है?

A. फार्मसी
B. मेडिकल
C. वास्तुकला
D. कानून

Answer: A

12. आईएल एंड एफएस की प्रतिभूति सेवा शाखा खरीदने के लिए आरबीआई की स्वीकृति प्राप्त करने वाले ऋणदाता का नाम क्या है?

A. करूर व्यास बैंक
B. आईडीबीआई बैंक
C. एक्सिस बैंक
D. इंडसइंड बैंक

Answer: D

13. नेशनल इंस्टीट्यूशनल रैंकिंग फ्रेमवर्क किसने लॉन्च किया?

A. अंतरिक्ष विभाग
B. संस्कृति मंत्रालय
C. विज्ञान और प्रौद्योगिकी मंत्रालय
D. मानव संसाधन और विकास मंत्रालय

Anwer: D

14. रोज़मिरी डिकालो किस देश से है?

A. यूनाइटेड किंगडम
B. जर्मनी
C. संयुक्त राज्य अमेरिका
D. फ़्रांस

Answer: C

15. बैडमिंटन एसोसिएशन ऑफ इंडिया के नए राष्ट्रपति कौन हैं?

A. इन्जेटी श्रीनिवास
B. Adille सुमारिला
C. हिमंत बिस्वा सरमा
D. अखिलेश दास गुप्ता

Answer: C

16. सेलेना सेल्वकुमार और श्रेया शिवकुमार किस खेल से संबंधित हैं?

A. बैडमिंटन
B. टेबल टेनिस
C. वॉलीबॉल
D. क्रिकेट

Answer: B

17. किस मंत्रालय द्वारा “सत्याग्रह से सुरक्षा धर्म” शुरू किया गया है?

A. शहरी विकास मंत्रालय
B. गृह मंत्रालय
C. पंचायती राज मंत्रालय
D. पेयजल और स्वच्छता मंत्रालय

Anwer: D

18. आईएल एंड एफएस शाखा को हाल में प्राप्त करने के लिए कौन सी बैंक आरबीआई को मंजूरी दे रहा है?

A. इंडसइंड बैंक
B. केनरा बैंक
C. स्टेट बैंक ऑफ इंडिया
D. देना बैंक

Answer: A

19. इंडसइंड बैंक अपने ग्राहक के साथ संवाद करने के लिए किस संदेश मंच का उपयोग करेगा?

A. वृद्धि
B. क्या ऐप
C. WeChat
D. Snapchat

Answer: B

20. कौन सा भुगतान बैंक लिमिटेड संचालन शुरू करता है?

A. इक्विटास पेमेंट्स बैंक
B. फिनकॉर्प भुगतान बैंक
C. एयरटेल पेमेंट्स बैंक
D. इंडसइंड पेमेंट्स बैंक

Answer: D

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 6 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 6 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 5 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 5 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 5 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 5 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 5 April 2018

Take General Knowledge Quiz 5 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 5 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 5 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. Which country got 1st rank in Global Startup Ecosystem 2017 Index?

A. USA
B. Spain
C. China
D. Canada

Answer: A

2. Which airport has been adjudged as India’s cleanest airport?

A. Chhatrapati Shivaji International Airport
B. Mangalore International Airport
C. IGI Airport
D. Raja Bhoj Airport

Answer: B

3. Who won prestigious J.C. Daniel Award for 2017?

A. Satyan Anthikkad
B. K.G. George
C. Sreekumaran Thampi
D. Adoor Gopalakrishnan

Answer: C

4. In which country, Defence Minister Nirmala Sitharaman to attend the 7th Moscow Conference on International Security?

A. Netherlands
B. South Africa
C. Indonesia
D. Russia

Answer: D

5. Who appointed as the new Joint Secretary of 15th Finance Commission of India?

A. Krishna Bahadur Singh
B. Ravi Kota
C. Anoop Singh
D. Sanjay Adlakha

Answer: B

6. Who appointed as Leader of House in Rajya Sabha?

A. Rajnath Singh
B. Arun Jaitley
C. Narendra Modi
D. Venkaiah Naidu

Answer: B

7. Anandibai Gopalrao Joshi was ______?

A. India’s first Female doctor
B. First women revolutionary in modern India
C. First women satyagrahi in modern India
D. First Women President of Indian National Congress

Answer: A

8. Which state government introduced ‘Rupashree’ scheme to provide marriage assistance to poor girls?

A. Telangana
B. West Bengal
C. Karnataka
D. Bihar

Answer: B

9. In which country, the headquarter of SoftBank Group Corporation is located?

A. India
B. United States
C. China
D. Japan

Answer: D

10. Who won the 2018 men’s singles Miami Open tennis tournament recently?

A. John Isner
B. Alexander Zverev
C. Roger Federer
D. Kei Nishikori

Answer: A

You can also check: Current Affairs 5 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 5 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 5 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. नीदरलैंड की राजधानी क्या है?

A. गैबोरोन
B. एम् एम्स्टर्डम
C. सैंटियागो
D. कोपेनहेगन

Answer: B

12. ग्लोबल स्टार्टअप इकोसिस्टम 2017 इंडेक्स में भारत का रैंक क्या है?

A. 37
B. 23
C. 39
D. 27

Answer: A

13. कमला देवी कौन है?

A. कार्यकर्ता
B. स्वतंत्रता सेनानी
C. कला प्रमोटर
D. सभी महिला सम्मेलन के संस्थापक
E. सभी उपरोक्त

Answer: E

14. नास्कॉम के नए राष्ट्रपति के रूप में नियुक्त कौन?

A. आर चंद्रशेखर
B. रमन रॉय
C. देवजानी घोष
D. ऋषद प्रेमजी

Answer: C

15. अटल पेंशन योजना के अंतर्गत न्यूनतम पेंशन की गारंटी क्या है?

A. रु 5000
B. रु 1000
C. रु 3000
D. रु 2000

Answer: B

16. वित्त वर्ष 2011 में 1.22 लाख करोड़ रूपये से अधिक परियोजनाएं किसने की थी?

A. एनएएचएआई
B. बीएसएनएल
C. अशोक लेलैंड
D. लार्सन एंड टुब्रो लिमिटेड

Answer: A

17. भारत में अपने एंटरप्राइज़ सोशल नेटवर्क ऐप “कैजाला” पर डिजिटल पेमेंट सेवाएं किसने लॉन्च की हैं?

A. फेसबुक
B. ऐप्पल
C. माइक्रोसॉफ्ट
D. गूगल

Answer: C

18. उप चुनाव आयुक्त के रूप में नियुक्त कौन है?

A. चंद्र भूषण
B. सुरेश राजन
C. रोहित शर्मा
D. नरेश सिंह

Answer: A

19. Riddlr ऐप निम्नलिखित में से किससे संबंधित है?

A. खाद्य सेवा
B. शिक्षा
C. गेम
D. सार्वजनिक परिवहन

Answer: D

20. नैसकॉम का मुख्यालय कहां स्थित है?

A. मुंबई
B. कोलकाता
C. हैदराबाद
D. नई दिल्ली

Answer: D

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 5 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 5 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 4 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 4 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 4 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 4 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 4 April 2018

Take General Knowledge Quiz 2 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 4 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 4 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. West Bengal government launched which scheme for the marriage of poor girls?

A. Sukanya Samridhi
B. Beti Bachao
C. Rupashree
D. Ladali

Answer: C

2. Which player to lift the Men’s Singles trophy of the 2018 Miami Open?

A. Kei Nishikori
B. Rafael Nadal
C. German Alexander Zverev
D. John Isner

Answer: D

3. Which state team lifted their sixth Santosh Trophy Football title in a thrilling final at the Salt Lake Stadium in Kolkata.

A. West Bengal
B. Kerala
C. Mizoram
D. Maharashtra

Answer: B

4. The Muniyara place is located in which state?

A. Meghalaya
B. Kerala
C. Karnataka
D. Tamil Nadu

Answer: B

5. On which day, the Reserve Bank Of India celebrated its 83rd establishment day?

A. 2nd April
B. 31st March
C. 1st April
D. 1st January

Answer: C

6. The World Autism Awareness Day is observed on which date?

A. April 2
B. April 1
C. April 3
D. March 31

Answer: A

7. Name the first city in the country to switch from BS-IV grade fuels to BS-V?

A. New Delhi
B. Chandigarh
C. Varanasi
D. Indore

Answer: A

8. Which of the following country receives the first consignment of LNG from the United States?

A. Saudi Arabia
B. Pakistan
C. India
D. Australia

Answer: A

9. Who appointed as the new President of NASSCOM?

A. R.Chandrashekhar
B. Raman Roy
C. Debjani Ghosh
D. Rishad Premji

Answer: C

10. Which team won the 72nd edition of the Santosh Trophy Football tournament?

A. Odisha
B. West Negal
C. Kerala
D. Maharashtra

Answer: C

You can also check: Current Affairs 4 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 4 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 4 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. ग्लोबल स्टार्टअप इकोसिस्टम 2017 इंडेक्स में भारत का रैंक क्या है?

A. 37
B. 23
C. 39
D. 27

Answer: A

12. वित्त वर्ष 2011 में 1.22 लाख करोड़ रूपये से अधिक परियोजनाएं किसने की थी?

A. अशोक लीलैंड
B. बीएसएनएल
C. एनएचएआई
D. लार्सन एंड टुब्रो लिमिटेड

Answer: C

13. राष्ट्रीय जांच एजेंसी के पहले महानिदेशक कौन बने?

A. शशी शंकर
B. पंकज जैन
C. विनीत जोशी
D. हर्षवर्धन सिंह

Answer: C

14. राष्ट्रीय जांच एजेंसी (एनटीए) के पहले महानिदेशक के रूप में नियुक्त किया गया है?

A. आलोक वर्मा
B. तपन मिश्रा
C. रेखा शर्मा
D. विनीत जोशी

Answer: D

15. रूस की नवीनतम अंतरमहाद्वीपीय बैलिस्टिक मिसाइल (आईसीबीएम) का नाम क्या है?

A. हिमता
B. बाबर
C. नाग
D. सरमेट

Answer: D

16. किस साल में लघु उद्योग विकास बैंक ऑफ इंडिया (सिडबी) की स्थापना की गई थी?

A. 1990
B. 1985
C. 1972
D. 1994

Answer: A

17. विश्व आत्मकेंद्रित जागरूकता दिवस 2018 के लिए क्या विषय था?

A. सस्टेनेबल फॉर सस्टेनेबल डेवलपमेंट
B. आत्मकेंद्रित के साथ महिलाओं और लड़कियों को सशक्तीकरण
C. आत्मकेंद्रित के बिना एक विश्व
D. महिला सशक्तीकरण के लिए आत्मकेंद्रित

Answer: B

18. कोस्टा रिका की राजधानी क्या है?

A. बांगुइ
B. सान जोस
C. क्विटो
D. रेकजाविक

Answer: B

19. कोस्टा रिका की राजधानी क्या है?

A. बांगुइ
B. रिक्जाविक
C. क्विटो
D. सान जोस

Answer: D

20. किर्गिस्तान की राजधानी क्या है?

A. रोज़ौ
B. बिश्केक
C.  कोनाक्री
D. वियनतियाने

Answer: C

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 4 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 4 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.