GK Quiz Today | GK in Hindi | Daily GK Questions and Answers| GK Quiz 10 January 2018

GK Quiz Today, GK Quiz 10 January 2018, GK Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today.

GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 10 January 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 10 January 2018

1. Which bank joined with the Fintech startup Nearby Technologies to provide Aadhaar- enabled cardless and pinless ATM service, Pay nearby to customers?

A. HDFC Bank
B. IndusInd Bank
C. Yes Bank
D. Kotak Mahindra Bank

Answer: B

2. In which city, the Indian government has planned to establish a Defence Manufacturing Innovation Centre to help small industries in manufacturing components?

A. Hyderabad
B. Coimbatore
C. Kochi
D. Bengaluru

Answer: B

3. The government of Iran banned which language from being taught in the primary schools of their country?

A. Hindi
B. Spanish
C. English
D. Arabic

Answer: C

4. Chief Minister Mamata Banerjee launched theme of the official emblem of West Bengal recently. What is that theme?

A. Amra Bangla
B. Biswa Bangla
C. Bijai Bangla
D. Amar Bangla

Answer: D

5. In which city, the 18th All India Whips’ Conference was organized?

A. Udaipur
B. New Delhi
C. Kolkata
D. Ahmedabad

Answer: A

6. The government of India has launched which platform for citizen-government interface to seek views and suggestions of people on ease of living?

A. Open Discussion
B. CitizEngage
C. MyGov
D. Civinomics

Answer: C

7. Who is named as the best central bank governor in Asia-Pacific for 2018?

A. Nirmal Kumar
B. Ravi Menon
C. Pramod Jain
D. Usha Visvas

Answer: C

Hindi GK Quiz – GK Quiz 10 January 2018

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 7 जनवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. स्वच्छ सन्देश 2018 के तहत मुंबई में स्वच्छता को बढ़ावा देने के लिए बीएमसी ने जो सेलिब्रिटी बनाई है उसका नाम लें?

A. अनुष्का शर्मा
B. अमीर खान
C.विद्या बालन
D. अक्षय कुमार

Answer: D

9. भारतीय नौसेना ने एक समझौता ज्ञापन में नौसैनिक जहाजों के लिए मैटान्चेरी घाट पर पोर्ट की बेरिंग सुविधा का उपयोग करने के लिए एक पोर्टफोलियो पर कब्जा कर लिया है?

A. कांडला पोर्ट ट्रस्ट
B. कोलकाता पोर्ट ट्रस्ट
C. कोचीन पोर्ट ट्रस्ट
D. चेन्नई पोर्ट ट्रस्ट

Answer: C

10. हॉपमैन कप टूर्नामेंट 2018 का 30 वें संस्करण किस देश ने जीता है?

A. फ्रांस
B. जर्मनी
C. स्पेन
D. स्विट्जरलैंड

Answer: D

11. इंद्रावती धरण किस राज्य में स्थित है?

A. ओडिशा
B. असम
C. झारखंड
D. केरल

Answer: A

12. पंजाब नेशनल बैंक के एमडी और सीईओ कौन हैं?

A. पवन कुमार बजाज
B. सुनील मेहता
C. भारत डांगर
D. मेलविन रीगो

Answer: B

13. निम्नलिखित में से कौन भारत के राष्ट्रीय भुगतान निगम के एमडी और सीईओ (एनपीसीआई) के रूप में नियुक्त किया गया है?

A. ए. पी. होत
B. रवि वेंकटेशन
C. राजकिरण राय जी
D.दिलीप असबे

Answer: D

14. ईरान के राष्ट्रपति का नाम क्या है?

A. अब्देल फतह एल-सेसी
B. फ्यूद मसूम
C. हसन रोहानी
D. रिस्प टेयिप एरडोगान

Answer: C

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 7 January 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | Hindi GK | GK Quiz 7 January 2018 | Daily GK Questions and Answers In Hindi | General Knowledge Quiz

GK Today, GK Quiz 7 January 2018, GK Quiz Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today.GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 7 January 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 7 January 2018

RBI, The Times Film Festival, 2018 Karnataka International Travel Expo, UNSC, 39th National Games, and some other topics are covered on GK Quiz 7 January 2018. So take the Quiz and check how far you can answer. And we have given the Current Affairs quiz in Question and Answer Format. Take the quiz and guess the answer and test your IQ Levels. If you are unsure about the answer, do not worry because the very next to the question we have also included the Right answer. To know more about Today’s GK Quiz check this article.

1. RBI to issue new Rs 10 note in which color?

A. Chocolate Brown
B. Light Orange
C. Dark Yellow
D. Blackish Grey

Answer: A

2. The 3rd edition of The Times Film Festival is going to be held in which city?

A. Delhi
B. Mumbai
C. Kolkata
D. Goa

Answer: D

3. Which city is going to host the 2018 Karnataka International Travel Expo (KITE)?

A. Mysuru
B. Bengaluru
C. Ooty
D. Hubli

Answer: B

5. Which Country officially joined UNSC as a new temporary member recently?

A. Egypt
B. Spain
C. Poland
D. Italy

Answer: C

6. Which Country filed Pakistan with ten other countries for Religious Freedom Violations?

A. USA
B. South Africa
C. New Zealand
D. Russia

Answer: A

7. Which state is to host the 39th National Games in 2022?

A. West Bengal
B. Meghalaya
C. Bihar
D. Kerala

Answer: B

Today GK in Hindi – 7 January 2018 GK Hindi Quiz

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 7 January 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis.

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 7 जनवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. लुप्तप्राय ‘बर्ड लैंगवेज’ ने अमूर्त सांस्कृतिक विरासत की यूनेस्को सूची में प्रवेश किया। यह किस देश से संबंधित है?

A. उरुग्वे
B. लीबिया
C. मलेशिया
D. तुर्की

Answer: D

9. कुमार मंगलम बिड़ला की अगुवाई वाली प्रमोटर फर्म कंपनी को किस कंपनी में 3,200 करोड़ रुपये का निवेश करने के लिए सहमत हुए हैं?

A. वोडाफोन
B. आइडिया सेल्युलर
C. जियो
D. पेटीएम्

Answer: B

10. नारकोटिक्स कंट्रोल ब्यूरो के नए प्रमुख के रूप में कौन कार्यभार संभाला था?

A. अभय
B. आर आर भटनागर
C. बिपिन रावत
D. रमन सिंह

Answer: A

12. जेआईएफएफ 2018 के लिए भारत से कौन सी फिल्म हिंदी की पहली फिल्म होगी?

A. हिंदी मीडियम
B. अंग्रेजी में कहते हैं
C. शुभ मंगल सावधान
D. न्यूटन

Answer: B

13. गोवा के मुख्यमंत्री कौन हैं?

A. नीतीश कुमार
B. पेमा खांडू
C. मनोहर पर्रिकर
D. सरबानंद सोनोवाल

Answer: C

14. किस देश ने सार्क की पहल से पाकिस्तान को शामिल नहीं किया?

A. इंडिया
B. दक्षिण अफ्रीका
C. ईरान
D. रूस

Answer: A

We hope GK Today is as exciting as our previous GK Questions. All India Jobs gives you GK in Hindi also. Yesterday’s GK Quiz was also fascinating. You can check it out here. If you have any doubts, feel free to contact us and comment below. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | Hindi GK | GK Quiz 6 January 2018 | Daily GK Questions and Answers In Hindi | General Knowledge Quiz

GK Today, GK Quiz 6 January 2018, GK Quiz Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today.GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 6 January 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 6 January 2018

1. Which Ministry launched India’s First Digital Online Oncology Tutorial?

A. Ministry of Health Affairs
B. Ministry of Finance
C. Ministry of Sports Affairs
D. Ministry of Telecommunication

Answer: A

2. NMCG approved how many crores for Namami Gange Projects?

A. 456
B. 385
C. 295
D. 526

Answer: C

3. Which of the following bank has started first desktop ATM in Telangana?

A. Andhra Pradesh Grameena Vikas Bank
B. Karnataka Vikas Grameena Bank
C. Narmada Jhabua Gramin Bank
D. Andhra Pragathi Grameena Bank

Answer: A

4. Name the first country to enforce a law legalizing equal pay?

A. Peru
B. Iceland
C. The United States
D. Zimbabwe

Answer: B

5. Who is the CEO of Allahabad Bank?

A. Naina Lal Kidwai
B. Kalpana Morparia
C. Shanti Ekambaram
D. Usha Ananthasubramanian

Answer: D

6. Louis Braille, who invented Braille language for blind people is from which country?

A. France
B. South Africa
C. Garmany
D. Sain

Answer: A

Today GK in Hindi – 6 January 2018 GK Hindi Quiz

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 6 January 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis.

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 6 जनवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

7. भारत के विदेश मंत्री सुषमा स्वराज 5 दिन की यात्रा पर गए थे, जिसमें तीन देश थे?

A. अफ्रीका
B. अमेरिका
C. रूस
D. दक्षिण – पूर्व एशिया

Answer: D

8.सतह से सतह की हारबा नेवल क्रूज मिसाइल को सफलतापूर्वक अपने उच्च तकनीक हथियारों का प्रदर्शन करने के लिए किस देश से निकाल दिया गया था?

A. इंडिया
B. चीन
C. पाकिस्तान
D. रूस

Answer: B

9. यूके आधारित पत्रिका द बैंकर द्वारा एशिया-प्रशांत के लिए वर्ष 2018 के सर्वश्रेष्ठ सेंट्रल बैंक के गवर्नर के रूप में निम्नलिखित में से कौन नाम दिया गया है?

A. रवि मेनन
B. स्टीफन पोलोज़
C. फैजुल आरीफ अली
D. उजीत पटेल

Answer: A

10. 2018 मेलापुर त्योहार किस राज्य में शुरू हुआ है?

A. तमिलनाडु
B. कर्नाटक
C. केरल
D. आंध्र प्रदेश

Answer: A

11. 2018 कर्नाटक इंटरनेशनल ट्रैवल एक्सपो (KITE) की मेजबानी करने वाला कौन सा शहर है?

A. हुबली
B. बेंगलुरु
C. बीजापुर
D. मैसूर

Answer: B

12. आइसलैंड की राजधानी क्या है?

A. हेलसिंकी
B. रेकजाविक
C. तोर्षावन
D. स्टॉकहोम

Answer: B

We hope GK Today is as exciting as our previous GK Questions. All India Jobs gives you GK in Hindi also. Yesterday’s GK Quiz was also fascinating. You can check it out here. If you have any doubts, feel free to contact us and comment below. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | Hindi GK | GK Quiz 5 January 2018 | Daily GK Questions and Answers In Hindi | General Knowledge Quiz

GK Today, GK Quiz 5 January 2018, GK Quiz Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today.GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 5 January 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 5 January 2018

1. Which state is to set Rs 100 Crores worth tourism plan?

A. Andhra Pradesh
B. Bihar
C. Madhya Pradesh
D. Goa

Answer: C

2. Which Container Port won the “Samudra Manthan – Caring Organisation of the Year 2017” award?

A. Jawaharlal Nehru Port Trust
B. Haldia Port
C. Visakhapatnam Port
D. Kolkata port

Answer: A

3. Which Golfer from India has won the 3rd Asian Tour title in Thailand?

A. Anirban Lahiri
B. Shiv Kapoor
C. Arjun Atwal
D. Jyoti Randhawa

Answer: B

4. Who launched an online portal NARI for the empowerment of women?

A. Uma Bharti
B. Smriti Irani
C. Maneka Gandhi
D. Narendra Modi

Answer: C

5. How many Countries are to enter UN Security Council?

A. Six
B. Seven
C. Four
D. Twelve

Answer: A

6. Who takes charge as the Managing Director (MD) of India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL)?

A. T S Joshi
B. Pankaj Jain
C. Sridhar Kumar
D. Arun K Shah

Answer: B

Today GK in Hindi – 5 January 2018 GK Hindi Quiz

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 5 January 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions in a day to day basis.

7. किस राज्य ने नागरिकों के राष्ट्रीय रजिस्टर का पहला ड्राफ्ट जारी किया?

A. अरुणाचल प्रदेश
B. असम
C. हिमाचल प्रदेश
D. बिहार

Answer: B

8. निम्नलिखित में से कौन सी क्रिकेट टीम 2017-18 रणजी ट्रॉफी टूर्नामेंट जीती?

A. विदर्भ
B. बंगाल
C. दिल्ली
D. कर्नाटक

Answer: A

9. गेल ने भारत का दूसरा सबसे बड़ा रूफटॉप सौर संयंत्र किस राज्य को बनाया था?

A. बिहार
B. उत्तर प्रदेश
C. केरल
D. तमिलनाडु

Answer: B

10. ओडिशा के कृषि और ग्रामीण ढांचागत विकास के लिए नाबार्ड ने कितने करोड़ रुपये दिए थे?

A. 10,000
B. 5,000
C. 4,500
D. 2,800

Answer: A

11. भीम-कोरेगांव युद्ध निम्नलिखित युद्धों में से किसका हिस्सा था?

A. तीसरा कर्नाटक युद्ध
B. चौथा एंग्लो-मैसूर युद्ध
C. तीसरा एंग्लो-मराठा युद्ध
D. द्वितीय विश्व युद्ध

Answer: C

We hope GK Today is as exciting as our previous GK Questions. All India Jobs gives you GK in Hindi also. Yesterday’s GK Quiz was also fascinating. You can check it out here. If you have any doubts, feel free to contact us and comment below. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | Hindi GK | GK Quiz 4 January 2018 | Daily GK Questions and Answers In Hindi | General Knowledge Quiz

GK Today, GK Quiz 4 January 2018, GK Quiz Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions.GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 4 January 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 4 January 2018

1. Recently Rajya Sabha passed the National Bank for Agriculture and Rural Development (Amendment) Bill, 2017 in the Parliament. This Bill seeks to improve which of the following Act?

A. National Bank for Agriculture & Rural Development Act, 1972
B. National Bank for Agriculture & Rural Development Act, 1978
C. National Bank for Agriculture & Rural Development Act, 1985
D. National Bank for Agriculture & Rural Development Act, 1981

Answer: D

2. Which Indian golfer won the Royal Cup tournament 2017 on Sunday?

A. Jyoti Randhawa
B. Khalin Joshi
C. Gaganjeet Bhullar
D. Shiv Kapur

Answer: D

3. Which of the following railways provide special trains for Ganga Sagar Mela recently?

A. Western Railways
B. Northern Railways
C. Eastern Railways
D. Southern Railways

Answer: A

4. To encourage people towards the cashless transaction, Indian Government has cut off transaction charges for digital payments up to Rs ______ from January 1, 2018.

A. Rs 2,000
B. Rs 2,500
C. Rs 3,500
D. Rs 3,000

Answer: A

5. Which North-East state is officially declared Open Defecation Free (ODF) after Sikkim?

A. Manipur
B. Arunachal Pradesh
C. Himachal Pradesh
D. Mizoram

Answer: B

6. Which state is chosen as theme State for the 32nd Surajkund International Crafts Mela held in February 2018?

A. Bihar
B. Arunachal Pradesh
C. Uttar Pradesh
D. Karnataka

Answer: C

Today GK in Hindi – 4 January 2018 GK Hindi Quiz

7. किस राज्य में नागरिकों के राष्ट्रीय रजिस्टर का पहला ड्राफ्ट जारी किया गया था?

A. अरुणाचल प्रदेश
B. अस्साम
C. हिमाचल प्रदेश
D. बिहार

Answer: B

8. बहुपक्षीय व्यापार संगठन को पुनर्जीवित करने के लिए फरवरी 2018 में विश्व व्यापार संगठन के सदस्यों की मिनी मंत्री बैठक की मेजबानी करने के लिए कौन सा देश है?

A.इजराइल
B. अर्जेंटीना
C. इंडिया
D. संयुक्त राज्य अमेरिका

Answer: C

9. हाल ही में राज्य के सभी गांवों को बिजली उपलब्ध कराने के लिए झारखंड सरकार द्वारा शुरू किया गया कार्यक्रम का नाम क्या है?

A. ऊर्जा संचार योजना
B. संयुक्त योजना
C. सौभाग्य योजना
D. विद्युत शक्ति योजना

Answer: C

10. किस देश ने अपने रक्षा को मजबूत करने के लिए 240 बम, 131 बराक मिसाइलों को खरीदने का फैसला किया?

A. इंडिया
B. पाकिस्तान
C. श्री लंका
D. दक्षिण अफ्रीका

Answer: A

11. इंटरनेशनल टेबल टेनिस फेडरेशन किस देश में स्थित है?

A. जिनेवा, स्विट्जरलैंड
B. हेग, नीदरलैंड
C. ओस्लो, नोर्वे
D. लॉज़ेन, स्विटज़रलैंड

Answer: D

12. चमेरा बांध निम्न राज्य / यूटी में से कौन सा स्थित है?

A. पांडिचेरी
B. उत्तर प्रदेश
C. हिमाचल प्रदेश
D. झारखंड

Answer: C

We hope GK Today is as exciting as our previous GK Questions. All India Jobs gives you GK in Hindi also. Yesterday’s GK Quiz was also fascinating. You can check it out here. If you have any doubts, feel free to contact us and comment below. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | Hindi GK | GK Quiz 3 January 2018 | Daily GK Questions and Answers In Hindi | General Knowledge Quiz

GK Today, GK Quiz 3 January 2018, GK Quiz Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions.GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 3 January 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice given GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 3 January 2018

1. Which state has become the first Indian state to provide 24 hours free power supply to farmers of the state from the midnight of December 31?

A. Haryana
B. Telangana
C. Karnataka
D. Andhra Pradesh

Answer: B

2. KKR & Co. has become India’s first Foreign-Owned Asset Reconstruction Company (ARC) associated with which country?

A. The United States
B. France
C. New Zealand
D. Germany

Answer: A

3. Which country launches World’s Largest Human Genome Research Project?

A. Pakistan
B. India
C. South Africa
D. China

Answer: D

4. Which state is going to be a theme state for the 32nd Surajkund International Crafts fair?

A. Madhya Pradesh
B. Haryana
C. Uttar Pradesh
D. Rajasthan

Answer: C

5. Who is elected as the new Director General of Police of Uttar Pradesh state?

A. TS Joshi
B. OP Singh
C. Anand Gupta
D. Arvind Kumar

Answer: B

6. Indian government has recently infused an amount of _______ in 6 weak public sector banks to help & meet their equity requirements

A. Rs 8,588 crore
B. Rs 7,577 crore
C. Rs 6,566 crore
D. Rs 5,555 crore

Answer: B

Today GK in Hindi – 3 January 2018 GK Hindi Quiz

7. किस देश ने गणतंत्र दिवस 2018 में 10 आसियान नेताओं की घटना की मेजबानी की है?

A. पाकिस्तान
B. दक्षिण अफ्रीका
C. ईरान
D. इंडिया

Answer: D

8. किस बैंक को भारत की पहली विदेशी स्वामित्व वाली एआरसी शुरू करने की अनुमति मिलती है?

A. भारतीय स्टेट बैंक
B. कैनरा बैंक
C. भारतीय रिजर्व बैंक
D. देना बैंक

Answer: C

9. कौन से शहर में भारतीय इतिहास कांग्रेस का 78 वां सत्र आयोजित किया जा रहा है?

A. केरल
B. बैंगलोर
C. हैदराबाद
D. कोलकाता

Answer: D

10. किस भारतीय गोल्फर ने रॉयल कप टूर्नामेंट 2017 जीता है?

A.शिव कपूर
B.ज्योति रंधावा
C. गगनजीत
D. खलीं जोशी

Answer: A

11. सिक्किम के बाद, जो पूर्वोत्तर राज्य को आधिकारिक रूप से ओपन डेफकेशन फ्री (ओडीएफ) घोषित किया गया है?

A. मिजोरम
B. मणिपुर
C. अरुणाचल प्रदेश
D. नागालैंड

Answer: C

12. किस टीवी कंपनी को 2018 खेल भारत स्कूल गेम्स (केआईएसजी) के प्रसारण अधिकार प्राप्त हुए हैं?

A. रीबॉक
B. सहारा
C. स्टार स्पोर्ट्स
D. एडिडास

Answer: C

We hope GK Today is as exciting as our previous GK Questions. All India Jobs gives you GK in Hindi also. Yesterday’s GK Quiz was also fascinating. You can check it out here. If you have any doubts, feel free to contact us and comment below. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | Hindi GK | General Knowledge Quiz On 31 December 2017 | Daily GK Questions and Answers In Hindi

GK Today, GK Quiz 31 December 2017, GK Quiz Today: Take General Knowledge Quiz on GK Today on this page. Aspirants preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions.GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 31 December 2017 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice given GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today- GK Quiz 31 December 2017

1. Which Ministry has launched SAUBHAGYA Scheme?

A. Health and Family Welfare
B. Women and Child Development
C. Power
D. Finance

Answer: C

2. Who appointed as India’s Sherpa for G20?

A. Shaktikanta Das
B. Rajiv Bansal
C. Pradeep Singh Kharola
D. Anoop Mishra

Answer: A

3. India’s First Bitcoin Trading App has launched by which exchange?

A. London Stock Exchange
B. Hong Kong Stock Exchange
C. Shanghai Stock Exchange
D. Pluto Exchange

Answer: D

4. SEBI Caps how much percentage Cross-Shareholding in Rating Agencies?

A. 10%
B. 5%
C. 15%
D. 20%

Answer: A

5. Name the person who elected as the new President of Liberia?

A. Joseph Boakai
B. Ellen Johnson Sirleaf
C. George Weah
D. Alex J. Tyle

Answer: C

6. Which is first ever foreign investment management company that has received the RBI’s green signal to start the first foreign-owned asset reconstruction company (ARC) in India?

A. KKR & Co
B. Fidelity Investments
C. BlackRock, Inc.
D. JPMorgan Chase & Co

Answer: A

Today GK in Hindi – 31 December 2017 GK Hindi Quiz

7. Which e-commerce company has made Aadhaar necessary for tracking lost packages?

A. Ali Baba
B. Amazon
C. Flipkart
D. eBuy

Answer: B

8. Based on ______ “120 Beats Per Minute” film which is directed by Robin Campillo has won the Golden Peacock Award for best film at the 48th International Film Festival of India (IFFI).

A. Earthquake
B. Tsunami
C. Terrorism
D. AIDS

Answer: D

9. SnehlataShrivastava become the first woman who appointed as ________?

A. Secretary-General of RajyaSabha
B. Chief Justice of India
C. Secretary-General of LokSabha
D. Deputy Governor of RBI

Answer: C

10. Bhashan Char Islands are located in which place?

A. Bhutan
B. China
C. Nepal
D. Bangladesh

Answer: D

11. In December 2017, which Municipal Corporation has launched Atal Jan Aahar Yojana for poor people to provide lunch at Rs 10?

A. West Delhi Municipal Corporation (WDMC)
B. East Delhi Municipal Corporation (EDMC)
C. North Delhi Municipal Corporation (NDMC)
D. South Delhi Municipal Corporation (SDMC)

Answer: C

12. Which ministry has decided to issue recapitalization bonds to PSBs in January?

A. Finance
B. External Affairs
C. Home Affairs
D. Defence

Answer: A

We hope GK Today is as exciting as our previous GK Questions. All India Jobs gives you GK in Hindi also. Yesterday’s GK Quiz was also fascinating. You can check it out here. If you have any doubts, feel free to contact us and comment below. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | Hindi GK | General Knowledge Quiz On 30 December 2017 | Daily GK Questions and Answers In Hindi

GK Today, GK Quiz 30 December 2017, GK Quiz Today: Take General Knowledge Quiz on GK Today on this page. Aspirants preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions.GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 30 December 2017 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice given GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today- GK Quiz 30 December 2017

1. According to the latest government notification, the interest rate suitable for term deposit for a period of one year has been reduced to _____ percent for the first quarter of the year 2018.

A. 6.6%
B. 6.5%
C. 6.4%
D. 6.3%

Answer: A

2. Through which film Vin Diesel named as the top-grossing actor of 2017 by Forbes?

A. Wonder Woman
B. Saving Private Ryan
C. Fast and Furious
D. The Fate of the Furious

Answer: D

3. As per the government notification, interest rate on Public Provident Fund (PPF) for the fourth quarter of the financial year 2017-18 has tightened at what percent?

A. 7.5%
B. 7.6%
C. 7.7%
D. 7.8%

Answer: B

4. Which of the following Bank is going to provide a USD $318 million loan for modernization of irrigation projects in Tamil Nadu state?

A. AIIB
B. IMF
C. World Bank
D. EDB

Answer: C

5. The 100th Annual Conference for 4-days of the Indian Economic Association has inaugurated in which state?

A. Andhra Pradesh
B. Karanataka
C. Maharashtra
D. Kerala

Answer: A

6. FAME India Scheme is being implemented by which Ministry?

A. Ministry of Environment, Forest, and Climate Change
B. Ministry of Science and Technology
C. Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises
D. Ministry of Road Transport and Highways

Answer: C

Today GK in Hindi – 30 December 2017 GK Hindi Quiz

7. Central Government has taken a tailor-made action plan for developing the socio-economic condition of _____ “most-backward” districts across India.

A. 100
B. 101
C. 105
D. 115

Answer: D

8. Union Ministry of Corporate Affairs is going to propose ‘Condonation of Delay Scheme’ to give support for 300000 disqualified directors of companies. This scheme will be operational from _________ to __________?

A. February 1 to March 31, 2018
B. March 1 to May 31, 2018
C. January 1 to March 31, 2018
D. January 1 to May 31, 2018

Answer:  C

9. From a test range in Odisha state on December 28, 2017, India successfully conducted the third test firing of its indigenously developed AAD supersonic interceptor missile. What does AAD stand for?

A. Active Air Defence
B. Attacking Air Defence
C. Anti-tank Air Defence
D. Advanced Air Defence

Answer: D

10. Name the mobile app launched by the Union Agriculture Minister Radha Mohan Singh which can help/ warn farmers about diseases affecting the livestock?

A. Livestock Epidemic Diagnosis
B. Livestock Disease Forewarning
C. Livestock Disease Informatics
D. Forewarning Livestock Epidemic

Answer: B

11. Ophthalmology is a branch of medicine that deals with diseases related to _____.

A. Nervous System
B. Heart
C. Eyes
D. Skin

Anwer: C

12. Harare is the capital of which city?

A. Bolivia
B. Zimbabwe
C. Cambodia
D. Germany

Answer: B

We hope GK Today is as exciting as our previous GK Questions. All India Jobs gives you GK in Hindi also. Yesterday’s GK Quiz was also fascinating. You can check it out here. If you have any doubts, feel free to contact us and comment below. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | Hindi GK | General Knowledge Quiz On 29 December 2017 | Daily GK Questions and Answers In Hindi

GK Today, GK Quiz 29 December 2017, GK Quiz Today: Take General Knowledge Quiz on GK Today on this page. Aspirants preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions.GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 29 December 2017 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice given GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today- GK Quiz 29 December 2017

1. With which country, India hold talks on cooperation in defense and security?

A. Israel
B. Syria
C. Palestine
D. North Korea

Answer: A

2. Who is the prime minister of Israeli?

A. Reuven Rivlin
B. Mahmoud Abbas
C. Benjamin Netanyahu
D. Ariel Sharon

Answer: C

3. In response to the Yemeni government request, how much amount of medical assistance has been provided by India to Yemen?

A. $5 million
B. $1 million
C. $3 million
D. $2 million

Answer: B

4. Which Municipal Corporation launched Atal Jan Aahar Yojana scheme in December 2017 for poor people to provide lunch at Rs 10?

A. North Delhi Municipal Corporation (NDMC)
B. West Delhi Municipal Corporation (WDMC)
C. South Delhi Municipal Corporation (SDMC)
D. East Delhi Municipal Corporation (EDMC)

Answer: C

5. How much amount of the annual budget for the year 2018 is reduced by United Nations?

A. $286 million
B. $276 million
C. $266 million
D. $256 million

Answer: A

6. Name the person who won National Award for acting cinematography?

A. Vidhya Balan
B. Shri Pradhan
C. Nithya Shree
D. Anjuli Shukla

Answer: D

Today GK in Hindi – 29 December 2017 GK Hindi Quiz

7. The Simbalbara National Park (SNP) is located in which state from the following?

A. Jharkhand
B. Madhya Pradesh
C. Himachal Pradesh
D. Odisha

Answer: C

8. What is the theme for 25th National Children Science Congress (NCSC-2017)?

A. Science and Youth: Joint Venture
B. Science and Innovation for Sustainable Development
C. Science and Intelligence
D. Science for Future

Answer: B

9. For the most Premier League goals in a calendar year, Harry Kane has broken who’s record?

A. Michael Owen
B. Alan Shearer
C. Kevin Keegan
D. Andy Cole

Answer: B

10. Anupam Shrivastava is chairman and managing director (MD) of which telecommunications company?

A. Airtel
B. Vodafone
C. Idea
D. BSNL

Answer: D

11. BSNL is going to launch 4G services in which state in January 2018?

A. Tamil Nadu
B. Odisha
C. Karnataka
D. Kerala

Answer: D

12. World Bank with which state sign an agreement to give $318 million loans for irrigation projects?

A. Maharastra
B. Karnataka
C. Tamil Nadu
D. Madhya Pradesh

Answer: C

We hope GK Today is as exciting as our previous GK Questions. All India Jobs gives you GK in Hindi also. Yesterday’s GK Quiz was also fascinating. You can check it out here. If you have any doubts, feel free to contact us and comment below. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Today | GK Hindi | GK Quiz 28 December 2017 | Daily GK Questions In Hindi

GK Today, Hindi GK, GK Quiz 28 December 2017, GK Quiz Today: Take General Knowledge Quiz on GK Today on this page. Aspirants preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any Job Interviews can practice Today’s GK Questions here.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions.GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 28 December 2017 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice given GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today- GK Quiz 28 December 2017

1. Which state government has decided to launch DAMAN which is new malaria control program?

A. Odisha
B. Bihar
C. Uttar Pradesh
D. Telangana

Answer: A

2. Name the person who recently won the National title at 6 red Snooker?

A. Geet Sethi
B. Ishpreet Chadha
C. Pankaj Advani
D. Yasin Merchant

Answer: C

3. Cornell University scientists have developed a reusable polymer. This polymer is able to remove pollutants from flowing water within seconds. Name the polymer which does they use for this?

A. Polythene
B. PVC
C. Cyclodextrin
D. Teflon

Answer: C

4. The Sohan Lal Commodity Management (SLCM) has tied up with which bank(s) to provide collateral management services to farmers at affordable interest rates?

A. HDFC Bank & IndusInd Bank
B. HDFC Bank & Kotak Mahindra Bank
C. Both IndusInd Bank & Kotak Mahindra Bank
D. IndusInd Bank, HDFC Bank, Kotak Mahindra Bank

Answer: A

5. Which of the following transactions are available through Digi-Dhan Vyapar Yojana scheme for retailers?

A. Aadhaar Enabled Payment System (AEPS)
B. Unified Payment Interface (UPI)
C. Unstructured Supplementary Service Data (USSD)
D. All of the above

Answer: D

6. Who is the Cheif Minister of Madhya Pradesh state?

A. Raman Singh
B. Shivraj Singh Chouhan
C. Mukul Sangma
D. Harish Rawat

Answer: B

Today GK in Hindi – 28 December 2017 GK Hindi Quiz

7. Name the online platform which is launched for central government employees to apply for leave and access their service-related information?

A. electronic- Management Information System (e-MIS)
B. electronic-Human Resource Management System (e-HRMS)
C. electronic-Industrial Management System (e-IMS)
D. electronic-Human Resource Planning System(e-HRPS)

Answer: B

8. During the Western Fleet Whaler Pulling Regatta, which naval ship has won prestigious Cock Trophy?

A. INS Vijay
B. INS Viraat
C. INS Vishal
D. INS Vikram Aditya

Answer: B

9. Who is going to set up BunkarMitra–Handloom Helpline Centre?

A. Ministry of Textiles
B. External Affairs Ministry
C. Narendra Modi
D. Sushma Swaraj

Answer: A

10. Name the missile, which is recently test-fired intercontinental surface-to-surface nuclear capable ballistic missile?

A. Agni-5
B. Agni-6
C. Barak-2
D. Prithvi-4

Answer: A

11. What is the currency of Armenia?

A. Dram
B. Dinar
C. Euro
D. Peso

Answer: A

12. Who is the Governor of Uttar Pradesh state?

A. Ram Naik
B. Om Prakash Kohli
C. Mridula Sinha
D. Vajubhai Vala

Answer: A

We hope GK Today is as exciting as our previous GK Questions. All India Jobs gives you GK in Hindi also. Yesterday’s quiz was also fascinating. You can check it out here. If you have any doubts, feel free to contact us and comment below. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

Hema

​Web Developer


All India Jobs was a great help for me to find my dream job.



All rights reserved - allindiajobs.in. Privacy Policy - Disclaimer