GK Quiz 28 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 28 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 28 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 28 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 28 April 2018

Take General Knowledge Quiz 28 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 28 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today

.

GK Quiz Today – GK Quiz 28 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. What is the name of the India – Malaysia joint military exercise which will be held in Hulu Langat, Malaysia in May 2018?

A. Harimau- Shakthi
B. CORPAT
C. Malabar
D. Sahyog Kaijin

Answer: A

2. In UAE, where the solar gas station opened?

A. Abu Dubai
B. Dhabi
C. Oman
D. Ajman

Answer: B

3. As per a report published by Deloitte, India’s economic growth rate is projected at what rate?

A. 7.6%
B. 7.4%
C. 7.2%
D. 8.0%

Answer: C

4. Who was announced IOC member recently?

A. Rita Ambani
B. Anil Kapoor
C. Anu sharma
D. Kajal singh

Answer: A

5. Who among the following has recently taken over as the Senior Colonel Commandant of Army Medical Corps?

A. Bipin Rawat
B. Sunil Lanba
C. Bipin Puri
D. Birendar Singh Dhanoa

Answer: C

6. Which bank got Golden Peacock award?

A. Karnataka Bank
B. Yes Bank
C. Andhra Bank
D. Bank of Baroda

Answer: B

7. National Technology day is observed every year on which of the following days?

A. May 18
B. May 24
C. 11 May
D. May 09

Answer: C

8. Which policy e-SOT and e-PRAN card are two schemes introduced recently?

A. Atal pension Yojana
B. Swachh Bharat
C. Awas Yojana
D.Garib Kalyan Yojana

Answer: A

9. What is the rank of India in the recently released press freedom Index report published by reporters without borders?

A. 122nd
B. 101st
C. 166th
D. 138th

Answer: D

10. Which of the following courts in south India has become the first in the region to introduce e-court fee payment facility?

A. High Court of Judicature at Hyderabad
B. Madras High Court
C. Kerala High Court
D. Karnataka High Court

Answer: B

Hindi GK Quiz – GK Quiz 28 April 2018 – Latest GK Questions

11. यूडीएएन परिचय एयरफ्लोइट्स में सबसे कम हवाई किराया क्या है।

A. 1000
B. 500
C. 2500
D. 500

Answer: C

12. आरबीआई द्वारा कौन से सिक्के पेश किए जा रहे हैं?

A. 1, 2 रुपये
B. 5,10 रुपये
C. 50 पैसे
D. 25 पैसे

Answer: B

13. स्वच्छ मिशन चरण II में कितने नए स्थान जोड़े गए हैं?

A. 5
B. 10
C. 7
D. 4

Answer: B

14. महानिदेशक सीआरएफ प्रमुख के रूप में नियुक्त किया जाता है?

A. एमआर रामकृष्णन
B. एम. सैथीमोर्थी
C. एमआर राजीव राय भटनागर
D. श्रीपादक मिश्रा

Answer: C

15. गुजरात में मानद वाणिज्य दूतावास खोलने वाला पहला देश कौन सा देश है?

A. कानाडा
B. बेल्जियम
C. एनदरलैंड्स
D. स्विट्ज़रलैंड

Answer: B

16. 26 अप्रैल, 2017 को कौन सी सैटेलाइट यात्रा खत्म हो गई?

A. मंगलयान
B. कंधरा -2
C. आर्यभट्ट
D. कैसिनी

Answer: D

17. अग्नि IIi मिसाइल का कौन सा देश परीक्षण करता है

A. इंडिया
B. चाइना
C. पाकिस्तान
D. इरान

Answer: A

18. कौन सा देश 12 साल का लड़का फुटबॉल में भारत का प्रतिनिधित्व करेगा?

A. रुशिया
B. कानाडा
C. यूएसए
D. इंग्लैंड

Answer: A

19. 27 अप्रैल, 2007 को कौन सा प्रसिद्ध अभिनेता पारित हुआ

A. सुरेश कन्ना
B. विनोथ कन्ना
C. अनिल कपूर
D. विमल कपूर

Answer: B

20. मिस टीन यूनिवर्स 2017 के लिए किसने ताज पहनाया?

A. शक्ती श्री
B. श्रीमती कौर
C. तहहिरा जुंगु
D. सॅन जोस पालासिओ

Answer: B

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 28 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 28 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 26 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 26 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 26 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 26 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 26 April 2018

Take General Knowledge Quiz 26 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 26 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 26 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. Prime Minister Narendra Modi has launched the Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan in which district of Madhya Pradesh?

A. Jabalpur
B. Gwalior
C. Mandla
D. Indore

Answer: C

2. Name the country that will host the world’s first 2-Day female foreign ministers’ meeting in September 2018.

A. Iceland
B. Russia
C.China
D. Canada

Answer: D

3. Which of the following countries has topped the medals tally at the South Asian Judo Championship 2018 held in Nepal recently?

A. Australia
B. Japan
C. China
D. India

Answer: D

4. Which city Winners Of 1st Print Biennale India 2018 Given Away Awards?

A. New Delhi
B. Hyderabad
C. Chennai
D. Patna

Answer: A

5. Who chaired the first meeting of the think tank on the Framework for National Policy on E-commerce?

A. Narendra Modi
B. Arun Jaitely
C. Suresh Prabhu
D. Smriti Irani

Answer: C

6. Name the country that has won 8th South Asian Judo Championship held in Lalitpur, Nepal.

A. Bangladesh
B. South Korea
C. India
D. Indonesia

Answer: C

7. Who has won the 2018 Monte Carlo Masters tennis tournament?

A. Marin Cilic
B. Rafael Nadal
C. Grigor Dimitrov
D. Diego Schwartzman

Answer: B

8. Under which scheme 325 routes awarded; 40% for North East hills recently?

A.UDAN – II
B. Housing for All
C. Digi Locker
D. Aadhaar

Answer: A

9. How many crores did Union Government To Infuse Over Rs88 Thousand Crore?

A. Eighty-Eight Thousand
B. Sixty Nine Thousand
C.Sixty Nine Thousand
D.Seventy-Eight Thousand

Answer: A

10. How many public sector banks did Union Government To Infuse Over Rs88 Thousand Crore?

A. 18
B.15
C. 20
D. 29

Answer: C

Hindi GK Quiz – GK Quiz 26 April 2018 – Latest GK Questions

11. ग्रामीण आवास पुश के लिए एनएचबी टाई अप पर किस बैंक ने हस्ताक्षर किए?

A. बड़ौदा
B. कानारा बैंक
C. सिंडिकेट बैंक
D. इंडियन ओवरसीज बैंक का एबैंक

Answer: D

12. हाल ही में तमिलनाडु के मुख्यमंत्री एडप्पादी के पलानिचमी को किस पुरस्कार से मिला?

A. यूनेस्को पुरस्कार
B. पद्म भूषण
C. पद्मश्री श्री पुरस्कार विजेता
D. राजीव गांधी खेल रत्न पुरस्कार

Answer: A

13. दादाहाहेब फाल्के उत्कृष्टता पुरस्कार 2018 में, ______________ को पुरुष श्रेणी में सर्वश्रेष्ठ अभिनेता से सम्मानित किया गया था।

A. रणवीर सिंह
B. शाहिद कपूर
C. मनोज वाजपेयी
D. रणबीर कपूर

Answer: B

14. निम्नलिखित व्यक्तियों में से किसने दादासाहेब फाल्के को प्राप्त किया है वर्ष श्रेणी के सामाजिक और व्यापार उद्यमी में उत्कृष्टता पुरस्कार हाल ही में?

A. जया मिश्रा
B. सुदर्शन पटनायक
C. मनीष अरोड़ा
D. अनामिका खन्ना

Answer: A

15. उर्सुला के ले गिन ने हाल ही में किस क्षेत्र को पास किया?

A. विवेक फिक्शन लेखक
B. अंग्रेजी साहित्य
C. विवादास्पद लेखन
D. अलग प्रक्रिया और विधियां

Answer: A

16. 18 बच्चों को राष्ट्रीय बहादुर पुरस्कार किसने प्रस्तुत किया?

A. सुरेश मेनन
B. राजेश शर्मा
C. नरेंद्र मोदी
D. श्री अरुण जेटली

Answer: B

17. नरेंद्र मोदी से कितने बच्चे राष्ट्रीय बहादुर पुरस्कार जीते?

A. 15
B. 18
C. 25
D. 25

Answer: B

18. उस देश का नाम दें जिसने अपने बैंकों और वित्तीय संस्थानों द्वारा बिटकॉइन और अन्य क्रिप्टोकुरियों के उपयोग पर प्रतिबंध लगा दिया है।

A. सीरिया
B. सऊदी अरब
C. ईरान
D. ओमान

Answer: C

19. बैंक ऑफ इंडिया मुख्यालय ______________ में।

A. चेन्नई
B. जयपुर
C. कोलकाता
D. मुंबई

Answer: D

20. भारत सरकार ने हाल ही में अमरीकी डालर के ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं सुधार के लिए निम्नलिखित अंतर्राष्ट्रीय संगठनों में से 210 मिलियन मध्यप्रदेश में ग्रामीण सड़क नेटवर्क?

A. विश्व बैंक
B. आईएमएफ
C. नया विकास बैंक
D. यूरोपीय निवेश बैंक

Answer: A

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 26 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 26 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 25 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 25 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 25 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 25 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 25 April 2018

Take General Knowledge Quiz 25 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 25 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 25 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. World Earth day is observed every year on which of the following days?

A. July 29th
B. April 22nd
C. May 09th
D. October 14th

Answer: B

2. Which of the following cities is testing the prototype of an international traffic management solution in collaboration with Electronic City Township Authority?

A. Mumbai
B. Mysore
C. Bangalore
D. Kolkata

Answer: C

3. The 8th South Asian Judo Championship has been organized in which country?

A. Nepal
B. Sri lanka
C. Malaysia
D. Myanmar

Answer: A

4. Name the company which has been honored with the 2018 Queen’s Award for Enterprise in Innovation category?

A. Telensa Limited
B. Trio Healthcare Ltd
C. Watson-Marlow Ltd
D. Vitabiotics

Answer: D

5. How many gold medals have been won by India in the South Asian Judo Championship in Nepal?

A. 10
B. 9
C. 7
D. 11

Answer: A

6. GIFT City is India’s first operational smart city and international financial services center located in________

A. Madhya Pradesh
B. Maharashtra
C. Gujarat
D. Haryana

Answer: C

7. International SME convention 2018 has commenced in which of the following cities, the theme for 2018: Business Beyond Borders?

A. Hyderabad
B. Kochi
C. Pune
D. New Delhi

Answer: D

8. Which of the following union territories has become the first in the country to run on 100% renewable energy during daytime?

A. Puducherry
B. Diu
C. Chandigarh
D. Dadra and Nagar Haveli

Answer: B

9. Name the IT company which has emerged as first Indian company to reach $100-billion market capitalization.

A. Tech Mahindra
B. HCL Technologies
C. Tata Consultancy Services
D. Larsen & Toubro Infotech

Answer: C

10. Which of the following schemes will be launched by PM Narendra Modi in Mandla District, Madhya Pradesh to commemorate National Panchayati Raj day?

A. Janani Suraksha Yojana
B. PM Krishi Sinchayee Yojana
C. Rastriya Grameen Swaraj Abhiyaan
D. PM Rojgar Protsahan Yojana

Answer: C

Hindi GK Quiz – GK Quiz 25 April 2018 – Latest GK Questions

11. हाल ही में आईटी प्रमुख टेक महिंद्रा ने निम्नलिखित राज्यों में अपने साइबर सिक्योरिटी ऑपरेशंस सेंटर को लॉन्च किया है?

A. तेलंगाना
B. आंध्र प्रदेश
C. तमिलनाडु
D. कर्नाटक

Answer: B

12. निम्नलिखित में से कौन सा ई-कॉमर्स पर 24 अप्रैल, 2018 को होने वाली राष्ट्रीय नीति के लिए फ्रेमवर्क पर थिंक टैंक की पहली बैठक की अध्यक्षता करेगा?

A. राजनाथ सिंह
B. अरुण जेटली
C. नरेंद्र मोदी
D. सुरेश प्रभु

Answer: D

13. मारियो अब्दो बेनिटेज़ को किस देश के राष्ट्रपति नियुक्त किया गया है?

A. पराग्वे
B. बोलीविया
C. अर्जेंटीना
D. ब्राजील

Answer: A

14. दिए गए स्मार्ट शहरों में से कौन सा भारत का पहला शहर बन गया है जो दिन के दौरान 100% नवीकरणीय ऊर्जा पर चलता है?

A. बेंगलुरू स्मार्ट सिटी
B. दीव स्मार्ट सिटी
C. अहमदाबाद स्मार्ट सिटी
D. चेन्नई स्मार्ट सिटी

Answer: B

15. 31 वें मोंटे कार्लो मास्टर्स टाइटल जीते खिलाड़ी को नाम दें?

A. अलेक्जेंडर ज़ेवरव
B. पाब्लो कैरेनो बूस्ता
C. राफेल नडाल
D. नोवाक जोकोविच

Answer: C

16. यस बैंक को लंदन और सिंगापुर में अपने प्रतिनिधि कार्यालय खोलने के लिए आरबीआई की मंजूरी मिली है। बैंक का पहला ऐसा कार्यालय किस शहर में खोला गया है?

A. वियना
B. न्यूयॉर्क
C. पेरिस
D. अबू धाबी

Answer: D

17. हिंद महासागर नौसेना संगोष्ठी (आईओएनएस) का छठा संस्करण किस देश में आयोजित किया गया है?

A. रूस
B. वियतनाम
C. संयुक्त अरब अमीरात
D. ईरान

Answer: D

18. पहला अंतर्राष्ट्रीय एसएमई कन्वेंशन किस शहर में आयोजित किया जा रहा है?

A. गांधीनगर
B. हैदराबाद
C. मुंबई
D. नई दिल्ली

Answer: D

19. पहली महिला नाम जिसे हाल ही में एयरपोर्ट अथॉरिटी ऑफ इंडिया (एएआई) द्वारा पहली बार महिला अग्निशामक के रूप में नियुक्त किया गया है

A. तान्या सान्याल
B. आयशा फारूक
C. भवना कंथ
D. शिवानी भाटिया

Answer: A

20. पृथ्वी दिवस 2018 का विषय क्या है?

A. पर्यावरण और जलवायु साक्षरता
B. अंत प्लास्टिक प्रदूषण
C. पृथ्वी के लिए पेड़!
D. जलवायु परिवर्तन का चेहरा

Answer: B

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 25 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 25 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 22 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 22 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 22 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 22 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 19 April 2018

Take General Knowledge Quiz 22 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 22 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 22 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. Who named to be the next head of the Commonwealth of Nations to succeed Queen Elizabeth II?

A. Prince Charles
B. Patricia Scotland
C. Theresa May
D. Winston Churchill

Answer: A

2. NSDC stands for What?

A. National Software Domestic Corporation
B. National Synthetic Development Corporation
C. National Skill Development Corporation
D. National Skill Domestic Corporation

Answer: C

3. Who is the youngest person to get a place in TIME Magazine’s World’s 100 Most Influential People of 2018?

A. Virgil Abloh
B. Shawn Mendes
C. Rihanna
D. Millie Bobby Brown

Answer: D

4. Name the city which becomes a top city for office expansion: CBRE?

A. Bengaluru
B. Chennai
C. Hyderabad
D. Patna

Answer: A

5. Civil services day is observed on which date?

A. April 17
B. April 19
C. April 18
D. April 21

Answer: D

6. Which bank get RBI Nod to Open branches in London and Singapore?

A. Deutsche Bank
B. Yes Bank
C. Canara Bank
D. State Bank of India

Answer: B

7. In which country, the 18th Asian Junior Athletic Meet will take place?

A. France
B. China
C. Japan
D. United Kingdom

Answer: C

8. Which country set a committee to improve Higher Defence Planning?

A. Saudi Arabia
B. Pakistan
C. India
D. Denmark

Answer: C

9. What is the official mascot of the FIBA Basketball World Cup 2019?

A. Speed Tiger
B. Son of Dreams
C. Qiu Qiu
D. The Calabash Brothers

Answer: B

10. Which of the following country changes country’s name to ‘Kingdom Of ESwatini’?

A. Swaziland
B. Angola
C. Madagascar
D. Mozambique

Answer: A

 

You can also check: Current Affairs 18 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 22 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 22 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. फॉर्च्यून पत्रिका के 2018 के 50 सबसे महान नेताओं में मुकेश अंबानी का पद क्या है?

A. 22
B. 17
C. 20
D. 24

Answer: D

12. हाल ही में किस खिलाड़ी ने चीनी ग्रैंड प्रिक्स 2018 जीता?

A. जॉन बसना
B. डैनियल रिकियार्डो
C. फर्नांडीस डैनियल
D. रिकिकार्डो जॉर्ज

Answer: B

13. विश्व लिवर दिवस कब मनाया जाता है?

A. 18 अप्रैल
B. अप्रैल 20
C. अप्रैल 19
D. अप्रैल 17

Answer: C

14. टी वी आर शेनॉय किस क्षेत्र में हाल ही में हैं?

A. निर्देशक
B. खेल व्यक्ति
C. छायांकनकार
D. पत्रकार

Answer: D

15. राष्ट्रमंडल राष्ट्रों का मुख्यालय किस स्थान पर स्थित है?

A. न्यूयॉर्क, संयुक्त राज्य अमेरिका
B. पेरिस, फ्रांस
C. जिनेवा, स्विट्जरलैंड
D. लंदन, यूनाइटेड किंगडम

Answer: D

16. कौन सा राज्य पॉकेट कॉप प्रोजेक्ट लॉन्च करता है?

A. केरल
B. गुजरात
C. तमिलनाडु
D. हिमाचल प्रदेश

Answer: B

17. इंटरनेशनल बास्केट बॉल फेडरेशन (एफआईबीए) का मुख्यालय किस स्थान पर है?

A. जर्मनी
B. स्विट्जरलैंड
C. फ्रांस
D. यूनाइटेड किंगडम

Answer: B

18. हाल ही में मैडम तुसाद के संग्रह में पहला भारतीय फिल्म निर्माता कौन है?

A. करण जौहर
B. सलमान खान
C. शाहरुख खान
D. आलिया भट्ट

Answer: A

19. टिम बर्लिंग किस क्षेत्र से जुड़ा हुआ है?

A. खेल
B. संगीत
C. नृत्य
D. अभिनय

Answer: B

20. हाल ही में फिक्की महासचिव के रूप में कौन लेता है?

A. श्री सुधा कृष्णन
B. श्री सुरेश मेनन
C. श्री दिलीप चेनोय
D. श्री नीतीश कुमार

Answer: C

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 22 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 22 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 19 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 19 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 19 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 19 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 19 April 2018

Take General Knowledge Quiz 19 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 19 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 19 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. The government of India decided to complete Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana from 2022 to Which year?

A. 2019
B. 2020
C. 2021
D. 2023

Answer: A

2. Which of the following ministry launched DARPAN-PLI app?

A. Ministry of Finance
B. Ministry of External Affairs
C. Ministry of Communication
D. Ministry of Defence

Answer: C

3. Who appointed as the new Director General of National Cadet Corps?

A. Rajni Kant Mishra
B. R K Pachnanda
C. KK Sharma
D. P P Malhotra

Answer: D

4. Who is going to provide ‘confidential mode’ on its mailing service?

A. Microsoft
B. Google
C. Samsung
D. Apple

Answer: B

5. To digitizing their businesses, which of the following Ministers has launched the FIEO Global linker a portal for MSME exporters?

A. Minister of External Affairs – Sushma Swaraj
B. Minister of Commerce and Industry – Suresh Prabhu
C. Minister of Home Affairs – Rajnath Singh
D. Minister of Food Processing Industries – Harsimrat Kaur Badal

Answer: B

6. Which of the following state launches digital platform for the police force?

A. Gujarat
B. Tamil Nadu
C. Kerala
D. Himachal Pradesh

Answer: A

7. India- Wiesbaden conference 2018 is held in which city?

A. Agartala
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Hyderabad

Answer: C

8. Name the person who introduced the first tranche of Sovereign gold bonds for FY19?

A. National Parks
B. State Government
C. Private Organisations
D. Union Government

Answer: D

9. What was the theme of World Haemophilia Day 2018?

A. Explanation: The World Haemophilia Day
B. Hear their voices
C. Sharing Knowledge Makes Us Stronger
D. Treatment for All, The Vision of All

Answer: C

10. Which day is celebrated on 18 April?

A. World Environment Day
B. World Heritage Day
C. World Oceans Day
D. International Day of Families

Answer: B

You can also check: Current Affairs 18 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 19 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 19 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. कोटक महिंद्रा बैंक का मुख्यालय किस जगह में स्थित है?

A. मुंबई
B. नई दिल्ली
C. चेन्नई
D. हैदराबाद

Answer: A

12. अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष (आईएमएफ) के मुताबिक भारत में कितने प्रतिशत की वृद्धि होगी?

A. 8.5
B. 6.5
C. 7.4
D. 9.8

Answer: C

13. किस राज्य ने दीनदयाल रसोई योजना शुरू की, जो विशेष रूप से समाज के आर्थिक रूप से वंचित वर्गों के लिए सब्सिडीयुक्त भोजन उपलब्ध कराने की पहल है?

A. आंध्र प्रदेश
B. आंध्र प्रदेश
C. मध्य प्रदेश
D. बिहार

Answer: C

14. नरेंद्र मोदी की मुलाकात के लिए कौन सा देश अंतर्राष्ट्रीय सौर गठबंधन में शामिल हो सकता है?

A. यूएसए
B. यूके
C. ईरान
D. इंडोनेशिया

Answer: B

15. किस भारतीय मूल के शिक्षाविद ने ‘एशियाई बिजनेसवूमन ऑफ इयर’ पुरस्कार जीता है?

A. आशा खेमका
B. बिसाखा सरकार
C. लक्ष्मी देवी बाई साहिबा
D. निशाती इस्माइल

Answer: A

16. कौन सा पत्रकार हाल ही में निधन हो गया?

A. एस निहल सिंह
B. एस कुमार सिंह
C. वी। किरण कुमार
D. सुरेश राजन

Answer: A

17. जी -7 विदेश मंत्री की बैठक किस देश में शुरू हुई है?

A. जार्मनी
B. जापान
C. यूके
D. इटली

Answer: D

18. हाल में भारत में कौन-सा 50 सबसे मूल्यवान ब्रांड के बीच है?

A. स्टेट बैंक ऑफ इंडिया
B. देना बैंक
C. कैनरा बैंक
D. बंधन बैंक

Answer: D

19. हाल में भारत में कौन-सा 50 सबसे मूल्यवान ब्रांड के बीच है?

A. स्टेट बैंक ऑफ इंडिया
B. देना बैंक
C. कैनरा बैंक
D. बंधन बैंक

Answer: C

20. कौन सा शहर प्रतिभा के लिए सबसे अधिक भुगतान करने वाला शहर है: रिपोर्ट?

A. कोलकाता
B. चेन्नई
C. बेंगलुरु
D. हैदराबाद

Answer: C

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 19 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 19 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 18 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 18 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 18 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 18 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 18 April 2018

Take General Knowledge Quiz 18 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 18 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 18 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. Who is the President of Confederation of Indian Industry?

A. Uday Kotak
B. Vikram Kirloskar
C. Rakesh Bharti Mittal
D. Chandan Javedkar

Answer: C

2. In which city, the headquarters of HDFC Bank is situated?

A. Mumbai
B. New Delhi
C. Chennai
D. Pune

Answer: A

3. In which city, the 7th edition of Home Expo India 2018 has been inaugurated?

A. New Delhi
B. Greater Noida
C. Mumbai
D. Patna

Answer: B

4. Which state becomes the first Indian state to launch a special awareness drive to guarantee that transgender in the state register as voters?

A. Kerala
B. Maharashtra
C. Karnataka
D. Odisha

Answer: B

5. Which districts of Andhra Pradesh is set to become the first district of India with 100 percent LED street lighting?

A. Visakhapatnam
B. YSR Kadapa
C. West Godavari
D. East Godavari

Answer: D

6. Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) was launched across which state?.

A. Maharashtra
B. Telangana
C. Tamil Nadu
D. Andhra Pradesh

Answer: B

7. Who awarded the ‘India Talent Management Award’ 2018?

A. Shikha Sharma
B. Rana Kapoor
C. Chanda Kochar
D. Uday Kotak

Answer: B

8. Which Bollywood actor conferred with the prestigious Raj Kapoor Lifetime Achievement?

A. Rekha
B. Sridevi
C. Amitabh Bachchan
D. Dharmendra

Answer: D

9. Which state government launched ‘unemployment allowance scheme’?

A. Andhra Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. Himachal Pradesh
D. Uttar Pradesh

Answer: C

10. Which of the following state celebrated 71st Foundation Day?

A. Kerala
B. Himachal Pradesh
C. Arunachal Pradesh
D. Tamil Nadu

Answer: B

You can also check: Current Affairs 18 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 18 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 18 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. गायत्री पुलेला किस खेल से जुड़े हैं?

A. बैडमिंटन
B. टेनिस
C. हॉकी
D. फुटबॉल

Answer: A

12. केंद्रीय गृह मंत्री स्मृति ईरानी होम एक्सपो इंडिया 2018 के कितने संस्करणों का उद्घाटन करते हैं?

A. 7
B. 6
C. 8
D. 15

Answer: A

13. 2017 विश्व हेमोफिलिया दिवस (WHD) का विषय क्या है?

A. मुझे गिनती में
B. साथ में हम देखभाल करते हैं
C. आपका जीवन सुधारें!
D. उनकी आवाज सुनें

Answer: D

14. कितने दिन प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने स्वीडन और यूके की यात्रा छोड़ दी?

A. 10
B. 4
C. 5
D. 8

Answer: C

15. 2017 पुरुषों की एकल सिंगापुर ओपन बैडमिंटन टूर्नामेंट किसने जीता?

A. एन एस रेड्डी
B. एंथोनी सिनीसुक गिनटिंग
C. साईं प्रणीत भामिदिपती
D. किदंबी श्रीकांत

Answer: C

16. जल संसाधन पर पूर्वी राज्यों का पहला क्षेत्रीय सम्मेलन किस शहर में आयोजित हुआ था?

A. कोलकाता
B. गुरुग्राम
C. हैदराबाद
D. पटना

Answer: A

17. हाँ बैंक का मुख्यालय किस जगह में स्थित है?

A. नई दिल्ली
B. मुंबई
C. गुरुग्राम
D. इंदौर

Answer: B

18. भारत ने मेघालय के लिए विश्व बैंक के साथ ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए कितने लाखों?

A. 52
B. 48
C. 65
D. 95

Answer: B

19. किस साल में केंद्रीय सतर्कता आयोग की स्थापना की गई थी?

A. 1991
B. 1954
C. 1972
D. 1964

Answer: D

20. कौन सा खेल खिलाड़ी हाल ही में वर्ल्ड रिकार्ड मिला?

A. शिखा टंडन
B. विदर्भ खाडे
C. संदीप सेजवाल
D. बांग्ला चैनल

Answer: D

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 18 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 18 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 17 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 17 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 17 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 17 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 17 April 2018

Take General Knowledge Quiz 17 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 17 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 17 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. Which bank launched new products such as pre-approved credit card and UPI solution to mark its 124th foundation day?

A. Punjab National Bank
B. Canara Bank
C. Bank of Baroda
D. Allahabad Bank

Answer: A

2. Who is the first Indian woman boxer to win a Commonwealth Gold?

A. Sarjubala Devi
B. Sarita Devi
C. Mary Kom
D. Pinki Jangra

Answer: C

3. Which Indian female badminton player won singles gold in Commonwealth Games history?

A. P V Sindhu
B. Jwala Gutta
C. Arundhati Pantawane
D. Saina Nehwal

Answer: D

4. Who elected as the new international president of Vishwa Hindu Parishad (VHP)?

A. Amrita Kaur
B. Neeraj Kumar
C. Raghava Reddy
D. Vishnu Sadashiv Kokje

Answer: D

5. India Mobile Congress will be held in which city in October 2018?

A. Pune
B. New Delhi
C. Mumbai
D. Pathankot

Answer: B

6. O’Connell Tower is hailed from which country?

A. Greece
B. Switzerland
C. Ireland
D. Canada

Answer: C

7. Which of the following was appointed as the Chairman of Bank Board Bureau?

A. Manu Gupta
B. Vikram Rawat
C. Bhanu Pratap Sharma
D. Vinod Rai

Answer: C

8. Government based BHIM app introduced new cashback scheme for merchants to a maximum cashback of Rs ______per month?

A. Rs 1000
B. Rs 1200
C. Rs 500
D. Rs 750

Answer: A

9. As per ASSOCHAM survey, around 88 percent of which state people have Vitamin D deficiency?

A. Himachal Pradesh
B. Delhi
C. Sikkim
D. Uttar Pradesh

Answer: B

10. How many billions did Union Government Raises NABARD Authorised Capital?

A. 380
B. 500
C. 450
D. 300

Answer: D

 

You can also check: Current Affairs 17 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 17 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 17 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. चीन ने हैनान प्रांत में एक मुफ्त व्यापार बंदरगाह व्यवस्था की स्थापना किस वर्ष तक की है?

A. 2020
B. 2025
C. 2030
D. 2035

Answer: B

12. किस राज्य ने 71 वें स्थापना दिवस मनाया?

A. हिमाचल प्रदेश
B. जयपुर
C. बिहार
D. केरल

Answer: A

13. कौन सा शहर भारत के मोबाइल कांग्रेस 2018 की मेजबानी करेगा?

A. चेन्नई
B. मुंबई
C. पुणे
D. नई दिल्ली

Answer: D

14. हाल ही में होम एक्सपो इंडिया 2018 के 7 वें संस्करण का उद्घाटन किसने किया?

A. श्री सुरेश कुमार
B. श्री नरेश अय्यर
C. श्रीमती श्रीमती ईरानी
D. श्री दिनेश राज

Answer: C

15. होम एक्सपो इंडिया 2018 के 7 वें संस्करण की मेजबानी करने वाला कौन सा शहर है?

A. भोपाल
B. पुणे
C. कोची
D. ग्रेटर नोएडा

Answer: D

16. किस शहर के राष्ट्रमंडल प्रमुखों की सरकार की बैठक शुरू हो रही है?

A. सिंगापुर
B. लंदन
C. डेनमार्क
D. यूएसए

Answer: B

17. कृष्णा वन्यजीव अभ्यारण्य (केडब्ल्यूएस) किस राज्य में स्थित है?

A. महाराष्ट्र
B. कर्नाटक
C. आंध्र प्रदेश
D. केरल

Answer: C

18. कौन हाल ही में स्वीडन और यूके की 5-दिवसीय यात्रा पर छोड़ दिया?

A. श्री अरुण जेटली
B. श्री रमेश गुप्ता
C. श्री नरेंद्र मोदी
D. श्री दिनेश गुप्ता

Answer: C

19. 21 वीं राष्ट्रमंडल खेलों 2018 के समापन समारोह में भारत के झंडेदार कौन है?

A. मणिका बत्रा
B. मैरी कॉम
C. सायना नेहवाल
D. हीना सिद्धू

Answer: B

20. किस बैंक ने हाल ही में मार्क फाउंडेशन दिवस के लिए उत्पाद शुरू किया?

A. पंजाब नेशनल बैंक
B. केनरा बैंक
C. देना बैंक
D. आंध्र बैंक

Answer: A

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 17 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 17 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 15 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 15 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 15 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 15 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 15 April 2018

Take General Knowledge Quiz 15 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 15 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 15 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. Prime Minister Narendra Modi inaugurated Dr. Ambedkar National Memorial in which city?

A. Bengaluru
B. Guwahati
C. Gangtok
D. New Delhi

Answer: D

2. Who conferred with the 2017 Dadasaheb Phalke Award?

A. Shatrughan Sinha
B. Amitabh Bachchan
C. Vinod Khanna
D. Sri Devi

Answer: C

3. Who is the youngest gold medalist at CWG?

A. Deepak Lather
B. Hima Das
C. Anil Banwala
D. Neena Varakal

Answer: C

4. Who will direct a task force for a fast-tracking roll-out of Unmanned Aerial Vehicle (UAV) technology?

A. Jayant Sinha
B. Arun Jaitley
C. Suresh Prabhu
D. Piyush Goyal

Answer: A

5. Who is chairman of Apple?

A. Arthur D. Levinson
B. Ronald Wayne
C. Steve Wozniak
D. Tim Cook

Answer: A

6. Which movie got the best film award at the 65th National Film Awards for 2017?

A. Newton
B. Village Rockstar
C. Nagarkirtan
D. Water Baby

Answer: B

7. Which country end up the reservation process for government jobs?

A. China
B. Butan
C. Sri Lanka
D. Bangladesh

Answer: D

8. Which movie got the Nargis Dutt Award for Best Film on National Integration at the 65th National Film Awards 2017?

A. Aalorukkam
B. Ladhakh
C. Dhappa
D. Murakhiya

Answer: C

9. Which movie won the Indira Gandhi Award For Best Debut Film of a Director at the 65th National Film Awards for 2017?

A. Mom
B. Bhayanakam
C. Sinjar
D. Irada

Answer: C

10. Protest Constitution day is announced on which date?

A. 14 April 2015
B. 14 April 2003
C. 14 April 2015
D. 14 April 2018

Answer: D

You can also check: Current Affairs 15 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 15 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 15 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. गोल्डन कॉमनवेल्थ गेम्स 2018 में पुरुष फ्रीस्टाइल कुश्ती वर्ग में बजरंग पुनिया ने स्वर्ण पदक जीता था?

A. 68 kg
B. 57 kg
C. 60 kg
D. 65 kg

Answer: D

12. किताब “मटकागी मणिपुर-द प्रथम मणिपुरी फीचर फिल्म” किसने लिखी?

A. इरोम चानू शर्मिला
B. एम.के. बिनोडिनी देवी
C. बॉबी वाँगबैम
D. राजेन तेजिंबा

Answer: C

13. तेजस्विनी सावंत निम्नलिखित खेलों से संबंधित हैं?

A. मुक्केबाजी
B. शूटिंग
C. कुश्ती
D. टेबल टेनिस

Answer: B

14. जो फिल्म हाल ही में साठ पांच राष्ट्रीय फिल्म पुरस्कारों पर सर्वश्रेष्ठ फिल्म विशेष प्रभाव वाली फिल्म मिली?

A. माँ
B. बाहूबली निष्कर्ष
C. नागकिस्तान
D. न्यूटन

Answer: B

15. शीर्ष अमेरिकी थिंक टैंक हेरिटेज फाउंडेशन द्वारा जारी आर्थिक स्वतंत्रता की नवीनतम वार्षिक सूचकांक में भारत की रैंकिंग क्या है?

A. 140th
B. 161st
C. 130th
D. 148th

Answer: C

16. किस देश ने हाल ही में आर्थिक स्वतंत्रता सूचकांक 2018 में 130 पर स्थान दिया था?

A. भारत
B. पाकिस्तान
C. सऊदी अरब
D. इंडोनेशिया

Answer: A

17. खाद्य सुरक्षा और भारतीय मानक प्राधिकरण (एफएसएसएआई) के मौजूदा सीईओ कौन हैं?

A. देवेश झा
B. अतुल अग्निहोत्री
C. पवन अग्रवाल
D. संदीप झाजरीिया

Answer: C

18. कौन सा खिलाड़ी भारत का सबसे छोटा सीडब्ल्यूजी स्वर्ण पदक विजेता बनता है?

A. सतीश कन्नन
B. सुरेश कुमार
C. रमेश मेनन
D. अनीश भंवला

Answer: D

19. किस देश में पहली ई-कचरे का कारखाना शुरू किया गया है?

A. चीन
B. भारत
C. ऑस्ट्रेलिया
D. यू.एस.

Answer: C

20. किस राज्य भारतीय कॉन्सोर्टियम के लिए और रिफाइनरी के लिए समझौता ज्ञापन?

A. ईरान
B. पाकिस्तान
C. सऊदी अरब
D. इराक

Answer: C

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 15 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 15 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 14 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 14 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 14 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 14 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 14 April 2018

Take General Knowledge Quiz 14 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 14 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 14 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. The 16th International Energy Forum Ministerial Meeting was held in which of the following cities?

A. Gurugram
B. New Delhi
C. Lucknow
D. Hyderabad

Answer: B

2. Who signed an agreement for Its first International Project recently?

A. NRI
B. SETC
C. NHAI
D. Ashok Leyland

Answer: C

3. Which Indian state soon to have the world’s largest solar park of 5000 MW capacity?

A. Madhya Pradesh
B. Haryana
C. Gujarat
D. Himachal Pradesh

Answer: C

4. Which state CM Sarbananda Sonowal pledges to serve the farmers on priority under APART project?

A. Tamil Nadu
B. Assam
C. Kerala
D. Karnataka

Answer: B

5. Indian Railways installed more than one lakh bio-toilets in trains till March 2018 and planned to fit bio-toilets in its entire fleet of coaches by which year?

A. 2019
B. 2020
C. 2021
D. 2022

Answer: A

6. Name the place which launches Initiative to Address Vitamin D Deficiency?

A. Standards Developing Organization
B. Food Regulatory portal
C. FSSAI
D. USDA Gain

Answer: C

7. Which Badminton Champions achieved the top spot in the latest Badminton World Federation (BWF) World Rankings in men’s singles category?

A. Kidambi Srikanth
B. Prakash Padukone
C. Pullela Gopichand
D. Parupalli Kashyap

Answer: A

8. Which of the following position did Delhi’s Indira Gandhi International (IGI) Airport?

A. 18
B. 14
C. 16
D. 20

Answer: D

9. Which country decided to close reservation system in the government jobs after a furious protest by thousands of students?

A. India
B. Bangladesh
C. Pakistan
D. Sri Lanka

Answer: B

10. In which of the following state World’s Largest Solar Park to Come Up?

A. Gujarat
B. Tamil Nadu
C. West Bengal
D. Kerala

Answer: A

You can also check: Current Affairs 14 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 14 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 14 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

 

11. भारत की रैंक ऑफ इकॉनॉमिक फ्रीडम की सूचकांक में द हिरीयता फाउंडेशन, एक शीर्ष अमेरिकी थिंक टैंक द्वारा जारी क्या है?

A. 143
B. 130
C. 128
D. 155

Answer: B

12. राष्ट्रमंडल खेलों में भारत की पहली कुश्ती की स्वर्ण पदक किसने जीता?

A. नरेश कुमार
B. सुरेश अय्यर
C. राहुल गांधी
D. दिनेश कार्तिक

Answer: C

13. बैंक बोर्ड ब्यूरो (बीबीबी) के नए अध्यक्ष के रूप में नियुक्त कौन है?

A. भानु प्रताप शर्मा
B. पी जे नायक
C. विनोद राय
D. वी के सरस्ववत

Answer: A

14. कौन सा देश सरकारी नौकरियों में आरक्षण समाप्त करता है?

A. पाकिस्तान
B. बांग्लादेश
C. ईरान
D. इराक

Answer: B

15. आईडीबीआई बैंक के प्रबंध निदेशक और मुख्य कार्यकारी अधिकारी कौन हैं?

A. एस एस मल्लिकार्जुन राव
B. रवि कृष्ण ताकर
C. शंकर आचार्य
D. महेश कुमार जैन

Answer: D

16. एडीबी द्वारा किए गए सर्वेक्षण के मुताबिक भारतीय अर्थव्यवस्था में कितने प्रतिशत वृद्धि हुई है?

A. 3.6%
B. 5.2%
C. 4.8%
D. 7.6%

Answer: D

17. किस साल में एशियाई विकास बैंक की स्थापना हुई थी?

A. 1983
B. 1991
C. 1966
D. 1975

Answer: C

18. सीआईएसएफ के डीजी के रूप में नियुक्त कौन है?

A. राजेश रंजन
B. नरेश अय्यर
C. सुरेश राजन
D. विवेक राजन

Answer: A

19. कौन सा देश एशियाई बुनियादी ढांचा निवेश बैंक (एआईआईबी) के सदस्य नहीं हैं?

A. जापान
B. बांग्लादेश
C. सिंगापुर
D. श्रीलंका

Answer: A

20. नेविगेशन सैटेलाइट IRNSS-1L किसने लॉन्च किया?

A. जापान एयरोस्पेस एक्सप्लोरेशन एजेंसी
B. नासा
C. एसएसआरओ
D. अंतरिक्ष अध्ययन संस्थान (कैलिफ़ोर्निया)

Answer: C

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 14 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 14 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 13 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 13 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 13 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 13 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 13 April 2018

Take General Knowledge Quiz 13 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 13 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 13 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. Who appointed as the new Chairman of NASSCOM?

A. Nandan Nilekani
B. Rishad Premji
C. Shiv Nadar
D. Rajesh Gopinathan

Answer: B

2. In which city, PM Narendra Modi inaugurated 10th edition of the Defence Expo?

A. Mumbai
B. New Delhi
C. Agartala
D. Chennai

Answer: D

3. In which state, the maiden meeting of the “NITI Forum for North East” was held?

A. Tripura
B. Mizoram
C. Assam
D. Meghalaya

Answer: A

4. RBI imposed Rs 30 Million on which Indian Bank for non-compliance of directions issued by the bank on Income Recognition and Asset Classification?

A. Punjab National Bank
B. UCO Bank
C. IDBI Bank
D. Canara Bank

Answer: C

5. In which country, the three days International Conference on Human Rights was held to address the issues relating to human rights and impunity in South Asia?

A. Sri Lanka
B. UAE
C. India
D. Nepal

Answer: D

6. Which Bank is planning to raise about Rs 400 Billion from the market through Bonds in FY 2019?

A. YES Bank
B. NABARD
C. SBI
D. SIDBI

Answer: B

7. In which city, the two days Scientific Convention on World Homeopathy Day inaugurated?

A. Hyderabad
B. New Delhi
C. Kolkata
D. Mumbai

Answer: B

8. Which Sportsperson won a gold medal at the Commonwealth games being held in Gold Coast, Australia?

A. Shreyasi Singh
B. Mitherwal
C. Apurvi Chandela
D. Mehuli Ghosh

Answer: A

9. Which project launched by FSSAI to address Vitamin D deficiency in school children by shifting assembly hours to noon?

A. Project Surya
B. Project Vitamin D
C. Project Sun
D. Project Dhoop

Answer: D

10. In which city, Vice President M Venkaiah Naidu inaugurated a scientific convention on the World Homoeopathy Day (WHD 2018)?

A. Nasik
B. Udaipur
C. New Delhi
D. Raipur

Answer: C

You can also check: Current Affairs 13 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 13 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 13 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. एफएसएसएआई के अध्यक्ष कौन है?

A. पवन कुमार अग्रवाल
B. आशीष बहुगुणा
C. सुरीना राजन
D. अनिल रिलाया

Anwer: B

12. संघ लोक सेवा आयोग (यूपीएससी) के नए सदस्य के रूप में कौन नियुक्त किया गया?

A. एम सथियावती
B. मनोज बासी
C. भीम साईं जोशी
D. सुजाता भोंसले

Answer: A

13. किस साल की स्थापना में नास्कॉम एक गैर-लाभकारी संस्था है?

A. 1988
B. 1995
C. 1972
D. 2000

Answer: A

14. एशिया के लिए बूआ फ़ोरम के नए निर्वाचित अध्यक्ष कौन हैं (बीएफए)?

A. Yasuo फुकुडा
B. ली बाओदोंग
C. बान की-चंद्र
D. झोउ जियाचुआन

Answer: C

15. एशिया कप किस खेल से जुड़ा है?

A. गोल्फ
B. बैडमिंटन
C. क्रिकेट
D. हॉकी

Answer: C

16. पंजाब नेशनल बैंक का राष्ट्रीयकरण कब हुआ था?

A. जुलाई 22, 1969 ए डी
B. जुलाई 21, 1969 ए डी
C. जुलाई 20, 1969 ए डी
D. जुलाई 19, 1969 ए डी

Answer: D

17. 2018 एशिया कप किस देश में आयोजित किया जाएगा?

A. संयुक्त अरब अमीरात
B. भारत
C. पाकिस्तान
D. श्रीलंका

Answer: A

18. किस राज्य में भारत का पहला ‘हैप्पी सिटीज समिट 2018’ का आयोजन किया गया था?

A. तमिलनाडु
B. हरियाणा
C. महाराष्ट्र
D. आंध्र प्रदेश

Answer: D

19. संघ के कार्यकारी का असली प्रमुख कौन है?

A. अध्यक्ष
B. प्रधान मंत्री
C. उपाध्यक्ष
D. केंद्रीय मंत्री

Answer: B

20. प्रधान मंत्री का कार्यकाल कितने साल है?

A. 5
B. 4
C. 3
D. 2

Answer: A

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 13 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 13 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

Hema

​Web Developer


All India Jobs was a great help for me to find my dream job.



All rights reserved - allindiajobs.in. Privacy Policy - Disclaimer