GK Quiz 12 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 12 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 12 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 12 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 12 April 2018

Take General Knowledge Quiz 12 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 12 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 12 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. Who appointed as the new Director General of Central Industrial Security Force (CISF)?

A. OP Singh
B. Karambir Singh
C. Rajesh Ranjan
D. Om Prakash Mitharval

Answer: C

2. Which country’s table tennis team was beaten by India to secure gold at the Commonwealth Games?

A. Pakistan
B. Nigeria
C. Saudi Arabia
D. Iran

Answer: B

3. FSSAI launched which project to address Vitamin D deficiencies (VDD) amongst youngsters?

A. Project Sun
B. Project Sky
C. Project Dhoop
D. Project Sunlight

Answer: C

4. Which of the following Inaugurates Scientific Convention On World Homeopathy Day?

A. Shri Ramesh Kumar
B. Shri Venkaiah Naidu
C. Shri Naresh Singh
D. Shri Nitin Singh

Answer: B

5. India’s first high-speed electric locomotive has been flagged off from which state?

A. Assam
B. Uttar Pradesh
C. Maharashtra
D. Bihar

Answer: D

6. Name the person who inaugurated India’s 1st All-Electric High-Speed Train?

A. Shri Narendra Modi
B. Shri Vivek Misra
C. Shri Naresh Singh
D. Shri Ramesh Kumar

Answer: A

7. Which country is to host the 2018 International Conference on Human Rights in South Asia?

A. India
B. Nepal
C. South Korea
D. China

Answer: B

8. Which day is celebrated as National Safe Motherhood Day recently?

A. April 11
B. May 6
C. June 3
D. July 16

Answer: A

9. Who appointed as the new member of Union Public Service Commission (UPSC)?

A. M Sathiyavathy
B. Manoj Bassi
C. Bhim Sain Joshi
D. Sujata Bhonsle

Answer: A

10. Who is appointed as NASSCOM Chairman recently?

A. Naresh Singh
B. Rishad Premji
C. Suresh Kumar
D. Ramesh Kumar

Answer: B

You can also check: Current Affairs 12 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 12 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 12 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. एशिया के लिए बूआ फ़ोरम के नए निर्वाचित अध्यक्ष कौन हैं (बीएफए)?

A. यासुओ फुकुडा
B. ली बाओदोंग
C. बान की-चंद्र
D. झोउ जियाचुआन

Answer: C

12. किस राज्य दसवीं डेफएक्सपो भारत ने हाल ही में शुरू किया?

A. बिहार
B. केरल
C. कर्नाटक
D. तमिलनाडु

Answer: D

13. नेपाल के 900 मेगावाट जलविद्युत परियोजना में भारतीय स्टेट बैंक ने कितने अरबों का निवेश किया?

A. 80
B. 95
C. 65
D. 87

Answer: A

14. भारत ने किस देश को हाल ही में समझदारी के ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं?

A. दुबई
B. यूएसए
C. नीदरलैंड्स
D. इंडोनेशिया

Answer: A

15. सीडब्ल्यूजी इतिहास में पहली बार किस देश को जीत बैडमिंटन टीम गोल्ड?

A. पाकिस्तान
B. भारत
C. सऊदी अरब
D. इंडोनेशिया

Answer: B

16. किस बैंक ने 225 मिलियन पाउंड कैपिटल के साथ यूके की सहायक कंपनी का शुभारंभ किया?

A. केनरा बैंक
B. देना बैंक
C. स्टेट बैंक ऑफ इंडिया
D. यस बैंक

Answer: C

17. किस बैंक ने ईसाई सिलाई को नए सीईओ के रूप में नियुक्त किया है?

A. कैथोलिक सीरियन बैंक
B. डीएनएस बैंक
C. ड्यूश बैंक
D. बैंक ऑफ अमेरिका

Answer: C

18. हाल ही में 16 वीं अंतर्राष्ट्रीय ऊर्जा मंच की मंत्री की बैठक का उद्घाटन किसने किया?

A. श्री नरेंद्र मोदी
B. श्री अरुण जेटली
C. रमेश कुमार
D. श्री सुरेश मेनन

Answer: A

19. कौन सा शहर आठ रंगमंच ओलंपिक संपन्न हुआ?

A. पटना
B. चेन्नई
C. हैदराबाद
D. मुंबई

Answer: D

20. किस देश के साथ चीन समझौता ज्ञापन के साथ बेल्ट और रोड इनिशिएटिव?

A. मलेशिया
B. सिंगापुर
C. पाकिस्तान
D. भारत

Answer: B

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 12 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 12 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 10 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 10 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 10 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 10 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 10 April 2018

Take General Knowledge Quiz 10 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 10 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 10 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. Which state conferred with the ‘State of the Year’ Award under the ‘business leader’ category at India Business Leader Awards (IBLA)?

A. Maharashtra
B. Chhattisgarh
C. West Bengal
D. Karnataka

Answer: B

2. What was the theme for National Maritime Day 2018?

A. Ease of doing business in the maritime sector
B. Connecting India through Shipping
C. Indian Marine the Ultimate Power
D. Indian Shipping – An Ocean of opportunity

Answer: D

3. Which state government launched Mobile App ‘Uzhavan’ for the benefit of the farmers of the state?

A. Odisha
B. Andhra Pradesh
C. Tamil Nadu
D. Karnataka

Answer: C

4. On which day, the 55th edition of National Maritime Day was celebrated all over India?

A. 7 April
B. 14 March
C. 2 April
D. 5 April

Answer: D

5. National award winning Assamese filmmaker Munin Barua is from which state?

A. Odisha
B. West Bengal
C. Assam
D. Himachal Pradesh

Answer: C

6. Which team got defeated against India in Gold Coast CommonwealthGames?

A. North America
B. Australia
C. Malaysia
D. South Africa

Answer: C

7. In which city, the headquarter of the Indian Overseas Bank is located?

A. Bengaluru
B. Chennai
C. Mumbai
D. New Delhi

Answer: C

8. Who bought Third Gold for Indian Country?

A. Sathish Sivalingam
B. Naresh Iyer
C. Dinesh Karthik
D. Ramesh Kumar

Answer: A

9. Romesh Sobti is the CEO of which bank?

A. Kotak Mahindra Bank
B. Axis Bank
C. Indian Overseas Bank
D. IndusInd Bank

Answer: D

10. The headquarter of the World Health Organisation is located at which place?

A. Paris, France
B. Geneva, Switzerland
C. Washington DC, United States
D. London, England

Answer: B

You can also check: Current Affairs 10 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 10 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 10 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. आईएएफ ने कितने लड़ाकू विमानों को स्काई हाई को सुरक्षा को मजबूत बनाने का लक्ष्य रखा है?

A. 280
B. 115
C. 250
D. 110

Answer: D

12. अगस्त 2015 से ट्विटर द्वारा कितने लाखों आतंकवादी खाते निलंबित हैं?

A. 1.2
B. 2.5
C. 3.8
D. 4.5

Answer: A

13. निम्नलिखित देशों में से कौन सा दूसरा विश्व युद्ध के बाद से अपनी पहली समुद्री इकाई को सक्रिय कर रहा है?

A. चीन
B. जर्मनी
C. जापान
D. इटली

Answer: C

14. कौन सा खिलाड़ी खेल डेविस कप में सबसे सफल खिलाड़ी बनता है?

A. सानिया मिर्जा
B. लिएंडर पेस
C. सुमित नागल
D. विष्णु वर्धन

Answer: B

15. टेओडोरो ओबियंजग एनग्जामा मस्सागो किस देश का अध्यक्ष है?

A. पापुआ न्यू गिनी
B. ज़िम्बाब्वे
C. चिली
D. इक्वेटोरियल गिनी

Answer: D

16. भारतीय रेलवे खानपान सेवा के कितने प्रतिशत गाड़ियों और स्टेशनों में एक समान जीएसटी को आकर्षित करते हैं?

A. 35%
B. 15%
C. 25%
D. 5%

Answer: D

17. रवि कुमार निम्नलिखित खेलों से संबंधित हैं?

A. भारोत्तोलन
B. कुश्ती
C. शूटिंग
D. बैडमिंटन

Answer: C

18. कितने लाखों केंद्र सरकार और महाराष्ट्र विश्व बैंक ने परियोजना के लिए हस्ताक्षर किए?

A. 420
B. 650
C. 780
D. 950

Answer: A

19. विश्व स्वास्थ्य दिवस कब मनाया जाता है?

A. अप्रैल 9
B. अप्रैल 8
C. अप्रैल 7
D. अप्रैल 6

Answer: C

20. कौन सा राज्य भारत का सर्वश्रेष्ठ ‘स्टेट ऑफ़ द इयर’ पुरस्कार?

A. बिहार
B. तमिलनाडु
C. छत्तीसगढ़
D. हिमाचल प्रदेश

Answer: C

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 10 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 10 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 7 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 7 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 7 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 7 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 7 April 2018

Take General Knowledge Quiz 7 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 7 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 7 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. Actor Kolam Ajith was worked for which of thye following cinema?

A. Marathi
B. Odia
C. Malayalam
D. Bengali

Answer: C

2. Which government directed the banks to stop services to businesses dealing in virtual currencies?

A. Supreme Court
B. Reserve Bank of India
C. Central Board of Direct Taxes
D. Union Cabinet

Answer: B

3. Which is the theme of 2018 National Maritime Day?

A. Connecting India through Shipping
B. Indian Shipping – An Ocean of Opportunity
C. Ease of doing business in the maritime sector
D. Make in India” – an opportunity for the Maritime sector

Answer: B

4. Which country to host 2018 Boao Forum for Asia (BFA)?

A. India
B. China
C. Japan
D. Malaysia

Answer: B

5. Who is the Chairman of Monetary Policy Committee (MPC) of India?

A. Chetan Ghate
B. Viral A Acharya
C. Urjit Patel
D. Michael Patra

Answer: C

6. Which of the following city Global Logistics Summit Held?

A. New Delhi
B. Hyderabad
C. Chennai
D. Mumbai

Answer: A

7. The Union Government established a committee to regulate online news with how many members?

A. Five
B. Ten
C. Six
D. Seven

Answer: B

8. Which of the following country Prime Minister On 3-Day Visit to India recently?

A. Qatar
B. Indonesia
C. Iran
D. Nepal

Answer: D

9. In which weightlifting category, Mirabai Chanu won India’s first gold at the 21st Commonwealth Games?

A. 56 kg
B. 53 kg
C. 50 kg
D. 48 kg

Answer: D

10. The UIDAI launched how many digit Virtual ID to address privacy concerns related to Aadhaar?

A. 11
B. 12
C. 14
D. 16

Answer: D

You can also check: Current Affairs 7 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 7 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 7 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. भारत में कब राष्ट्रीय राष्ट्रीय दिवस मनाया जाता है?

A. अप्रैल 5
B. अप्रैल 3
C. अप्रैल 4
D. अप्रैल 6

Answer: A

12. जो शहर नौवीं भारत जापान-अमेरिकी त्रिपक्षीय बैठक हाल ही में हुई थी?

A. नई दिल्ली
B. चेन्नई
C. हैदराबाद
D. बिहार

Answer: A

13. संयुक्त राष्ट्र का अंतर्राष्ट्रीय दिवस मेरा कामकाज में सहायता और सहायता में कब मनाया जाता है?

A. अप्रैल 5
B. अप्रैल 3
C. अप्रैल 4
D. अप्रैल 2

Answer: C

14. यात्रा सेवाओं की पेशकश करने के लिए मेकमाइट्रिप के साथ कौन सा कंपनी पार्टनर्स?

A. स्नैपडील
B. फ्लिपकार्ट
C. अमेज़ॅन
D. पेज़ैप

Answer: B

15. हाल ही में कोयला गुणवत्ता निगरानी के लिए सरकार द्वारा शुरू किए गए ऐप का नाम क्या है?

A. एन.एन.टी.आई.
B. यूथान
C. उत्कर्ष
D. यूटीटीएएम

Answer: D

16. किस देश ने हाल ही में अजरबैजान के साथ दो समझौतों पर हस्ताक्षर किए थे?

A. इराक
B. सीरिया
C. अल्बानिया
D. भारत

Answer: D

17. केडी सिंह बाबू स्टेडियम किस शहर में स्थित है?

A. लखनऊ
B. पटना
C. कोलकाता
D. मुंबई

Answer: A

18. सर्बिया में भारत के अगले राजदूत के रूप में नियुक्त कौन है?

A. सुब्रत भट्टाचार्य
B. राधाकृष्णन गोखले
C. विजय शेखर
D. नरेश सुभाष

Answer: A

19. पर्यटन मंत्रालय के राज्य मंत्री (स्वतंत्र प्रभार) कौन हैं?

A. ग्याराज सिंह
B. एलफांस कन्ननधनम
C. पान राधाकृष्णन
D. अश्विनी कुमार चौबे

Answer: B

20. किस देश ने टर्की के पहले परमाणु ऊर्जा संयंत्र का निर्माण शुरू कर दिया?

A. अल्बेनिया
B. भारत
C. रूस
D. ईरान

Answer: C

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 7 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 7 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 6 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 6 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 6 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 6 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 6 April 2018

Take General Knowledge Quiz 6 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 6 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 6 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. With which Bank, Indian Army signed a MoU on the Defence Salary Package?

A. SBI
B. HDFC Bank
C. ICICI Bank
D. Axis Bank

Answer: B

2. Which place to host Asia’s largest startup ecosystem congregation “Huddle Kerala”?

A. Kannur
B. Kozhikode
C. Ernakulam
D. Kovalam

Answer: D

3. As per NIRF India Rankings 2018, which Institution becomes the best Overall institute in India?

A. Indian Institute of Technology Bombay
B. Indian Institute of Technology Madras
C. Indian Institute of Science (IISc Bengaluru)
D. Indian Institute of Technology Kanpur

Answer: C

4. S. Madhavan was the veteran politician of which party?

A. CPI
B. INC
C. BJP
D. DMK

Answer: D

5. The trial run of the first container train between India and Bangladesh was flagged off from which city?

A. Howrah
B. Dhaka
C. Durgapur
D. Kolkatta

Answer: D

6. Which country to host the NAM Mid-Term Ministerial Conference 2018?

A. Azerbaijan
B. India
C. Qatar
D. Israel

Answer: A

7. Which payment bank has recently (April 2018) got its approval from RBI to commence its operations as a payments bank?

A. Jio Payments Bank Limited
B. Bharti Airtel Payment Bank
C. Aditya Birla Payment Bank
D. Paytm Payment Bank

Answer: A

8. Which city becomes India’s first city to have 8 police station with women in-charges?

A. Hyderabad
B. New Delhi
C. Mumbai
D. Pune

Answer: C

9. Airtel Payments Bank Limited received payments bank license from RBI on which year?

A. 2014
B. 2015
C. 2016
D. 2017

Answer: C

10. The Reserve Bank of India dismissed which bank to import raw gold and silver for FY19?

A. Punjab National bank
B. Axis Bank
C. ICICI Bank
D. Federal Bank

Answer: B

You can also check: Current Affairs 6 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 6 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 6 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. नवीनतम एनआईआरएफ रैंकिंग में निम्नलिखित में से कौन सी श्रेणियों में शामिल नहीं है?

A. फार्मसी
B. मेडिकल
C. वास्तुकला
D. कानून

Answer: A

12. आईएल एंड एफएस की प्रतिभूति सेवा शाखा खरीदने के लिए आरबीआई की स्वीकृति प्राप्त करने वाले ऋणदाता का नाम क्या है?

A. करूर व्यास बैंक
B. आईडीबीआई बैंक
C. एक्सिस बैंक
D. इंडसइंड बैंक

Answer: D

13. नेशनल इंस्टीट्यूशनल रैंकिंग फ्रेमवर्क किसने लॉन्च किया?

A. अंतरिक्ष विभाग
B. संस्कृति मंत्रालय
C. विज्ञान और प्रौद्योगिकी मंत्रालय
D. मानव संसाधन और विकास मंत्रालय

Anwer: D

14. रोज़मिरी डिकालो किस देश से है?

A. यूनाइटेड किंगडम
B. जर्मनी
C. संयुक्त राज्य अमेरिका
D. फ़्रांस

Answer: C

15. बैडमिंटन एसोसिएशन ऑफ इंडिया के नए राष्ट्रपति कौन हैं?

A. इन्जेटी श्रीनिवास
B. Adille सुमारिला
C. हिमंत बिस्वा सरमा
D. अखिलेश दास गुप्ता

Answer: C

16. सेलेना सेल्वकुमार और श्रेया शिवकुमार किस खेल से संबंधित हैं?

A. बैडमिंटन
B. टेबल टेनिस
C. वॉलीबॉल
D. क्रिकेट

Answer: B

17. किस मंत्रालय द्वारा “सत्याग्रह से सुरक्षा धर्म” शुरू किया गया है?

A. शहरी विकास मंत्रालय
B. गृह मंत्रालय
C. पंचायती राज मंत्रालय
D. पेयजल और स्वच्छता मंत्रालय

Anwer: D

18. आईएल एंड एफएस शाखा को हाल में प्राप्त करने के लिए कौन सी बैंक आरबीआई को मंजूरी दे रहा है?

A. इंडसइंड बैंक
B. केनरा बैंक
C. स्टेट बैंक ऑफ इंडिया
D. देना बैंक

Answer: A

19. इंडसइंड बैंक अपने ग्राहक के साथ संवाद करने के लिए किस संदेश मंच का उपयोग करेगा?

A. वृद्धि
B. क्या ऐप
C. WeChat
D. Snapchat

Answer: B

20. कौन सा भुगतान बैंक लिमिटेड संचालन शुरू करता है?

A. इक्विटास पेमेंट्स बैंक
B. फिनकॉर्प भुगतान बैंक
C. एयरटेल पेमेंट्स बैंक
D. इंडसइंड पेमेंट्स बैंक

Answer: D

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 6 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 6 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 5 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 5 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 5 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 5 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 5 April 2018

Take General Knowledge Quiz 5 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 5 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 5 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. Which country got 1st rank in Global Startup Ecosystem 2017 Index?

A. USA
B. Spain
C. China
D. Canada

Answer: A

2. Which airport has been adjudged as India’s cleanest airport?

A. Chhatrapati Shivaji International Airport
B. Mangalore International Airport
C. IGI Airport
D. Raja Bhoj Airport

Answer: B

3. Who won prestigious J.C. Daniel Award for 2017?

A. Satyan Anthikkad
B. K.G. George
C. Sreekumaran Thampi
D. Adoor Gopalakrishnan

Answer: C

4. In which country, Defence Minister Nirmala Sitharaman to attend the 7th Moscow Conference on International Security?

A. Netherlands
B. South Africa
C. Indonesia
D. Russia

Answer: D

5. Who appointed as the new Joint Secretary of 15th Finance Commission of India?

A. Krishna Bahadur Singh
B. Ravi Kota
C. Anoop Singh
D. Sanjay Adlakha

Answer: B

6. Who appointed as Leader of House in Rajya Sabha?

A. Rajnath Singh
B. Arun Jaitley
C. Narendra Modi
D. Venkaiah Naidu

Answer: B

7. Anandibai Gopalrao Joshi was ______?

A. India’s first Female doctor
B. First women revolutionary in modern India
C. First women satyagrahi in modern India
D. First Women President of Indian National Congress

Answer: A

8. Which state government introduced ‘Rupashree’ scheme to provide marriage assistance to poor girls?

A. Telangana
B. West Bengal
C. Karnataka
D. Bihar

Answer: B

9. In which country, the headquarter of SoftBank Group Corporation is located?

A. India
B. United States
C. China
D. Japan

Answer: D

10. Who won the 2018 men’s singles Miami Open tennis tournament recently?

A. John Isner
B. Alexander Zverev
C. Roger Federer
D. Kei Nishikori

Answer: A

You can also check: Current Affairs 5 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 5 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 5 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. नीदरलैंड की राजधानी क्या है?

A. गैबोरोन
B. एम् एम्स्टर्डम
C. सैंटियागो
D. कोपेनहेगन

Answer: B

12. ग्लोबल स्टार्टअप इकोसिस्टम 2017 इंडेक्स में भारत का रैंक क्या है?

A. 37
B. 23
C. 39
D. 27

Answer: A

13. कमला देवी कौन है?

A. कार्यकर्ता
B. स्वतंत्रता सेनानी
C. कला प्रमोटर
D. सभी महिला सम्मेलन के संस्थापक
E. सभी उपरोक्त

Answer: E

14. नास्कॉम के नए राष्ट्रपति के रूप में नियुक्त कौन?

A. आर चंद्रशेखर
B. रमन रॉय
C. देवजानी घोष
D. ऋषद प्रेमजी

Answer: C

15. अटल पेंशन योजना के अंतर्गत न्यूनतम पेंशन की गारंटी क्या है?

A. रु 5000
B. रु 1000
C. रु 3000
D. रु 2000

Answer: B

16. वित्त वर्ष 2011 में 1.22 लाख करोड़ रूपये से अधिक परियोजनाएं किसने की थी?

A. एनएएचएआई
B. बीएसएनएल
C. अशोक लेलैंड
D. लार्सन एंड टुब्रो लिमिटेड

Answer: A

17. भारत में अपने एंटरप्राइज़ सोशल नेटवर्क ऐप “कैजाला” पर डिजिटल पेमेंट सेवाएं किसने लॉन्च की हैं?

A. फेसबुक
B. ऐप्पल
C. माइक्रोसॉफ्ट
D. गूगल

Answer: C

18. उप चुनाव आयुक्त के रूप में नियुक्त कौन है?

A. चंद्र भूषण
B. सुरेश राजन
C. रोहित शर्मा
D. नरेश सिंह

Answer: A

19. Riddlr ऐप निम्नलिखित में से किससे संबंधित है?

A. खाद्य सेवा
B. शिक्षा
C. गेम
D. सार्वजनिक परिवहन

Answer: D

20. नैसकॉम का मुख्यालय कहां स्थित है?

A. मुंबई
B. कोलकाता
C. हैदराबाद
D. नई दिल्ली

Answer: D

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 5 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 5 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 4 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 4 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 4 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 4 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 4 April 2018

Take General Knowledge Quiz 2 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 4 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 4 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. West Bengal government launched which scheme for the marriage of poor girls?

A. Sukanya Samridhi
B. Beti Bachao
C. Rupashree
D. Ladali

Answer: C

2. Which player to lift the Men’s Singles trophy of the 2018 Miami Open?

A. Kei Nishikori
B. Rafael Nadal
C. German Alexander Zverev
D. John Isner

Answer: D

3. Which state team lifted their sixth Santosh Trophy Football title in a thrilling final at the Salt Lake Stadium in Kolkata.

A. West Bengal
B. Kerala
C. Mizoram
D. Maharashtra

Answer: B

4. The Muniyara place is located in which state?

A. Meghalaya
B. Kerala
C. Karnataka
D. Tamil Nadu

Answer: B

5. On which day, the Reserve Bank Of India celebrated its 83rd establishment day?

A. 2nd April
B. 31st March
C. 1st April
D. 1st January

Answer: C

6. The World Autism Awareness Day is observed on which date?

A. April 2
B. April 1
C. April 3
D. March 31

Answer: A

7. Name the first city in the country to switch from BS-IV grade fuels to BS-V?

A. New Delhi
B. Chandigarh
C. Varanasi
D. Indore

Answer: A

8. Which of the following country receives the first consignment of LNG from the United States?

A. Saudi Arabia
B. Pakistan
C. India
D. Australia

Answer: A

9. Who appointed as the new President of NASSCOM?

A. R.Chandrashekhar
B. Raman Roy
C. Debjani Ghosh
D. Rishad Premji

Answer: C

10. Which team won the 72nd edition of the Santosh Trophy Football tournament?

A. Odisha
B. West Negal
C. Kerala
D. Maharashtra

Answer: C

You can also check: Current Affairs 4 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 4 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 4 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. ग्लोबल स्टार्टअप इकोसिस्टम 2017 इंडेक्स में भारत का रैंक क्या है?

A. 37
B. 23
C. 39
D. 27

Answer: A

12. वित्त वर्ष 2011 में 1.22 लाख करोड़ रूपये से अधिक परियोजनाएं किसने की थी?

A. अशोक लीलैंड
B. बीएसएनएल
C. एनएचएआई
D. लार्सन एंड टुब्रो लिमिटेड

Answer: C

13. राष्ट्रीय जांच एजेंसी के पहले महानिदेशक कौन बने?

A. शशी शंकर
B. पंकज जैन
C. विनीत जोशी
D. हर्षवर्धन सिंह

Answer: C

14. राष्ट्रीय जांच एजेंसी (एनटीए) के पहले महानिदेशक के रूप में नियुक्त किया गया है?

A. आलोक वर्मा
B. तपन मिश्रा
C. रेखा शर्मा
D. विनीत जोशी

Answer: D

15. रूस की नवीनतम अंतरमहाद्वीपीय बैलिस्टिक मिसाइल (आईसीबीएम) का नाम क्या है?

A. हिमता
B. बाबर
C. नाग
D. सरमेट

Answer: D

16. किस साल में लघु उद्योग विकास बैंक ऑफ इंडिया (सिडबी) की स्थापना की गई थी?

A. 1990
B. 1985
C. 1972
D. 1994

Answer: A

17. विश्व आत्मकेंद्रित जागरूकता दिवस 2018 के लिए क्या विषय था?

A. सस्टेनेबल फॉर सस्टेनेबल डेवलपमेंट
B. आत्मकेंद्रित के साथ महिलाओं और लड़कियों को सशक्तीकरण
C. आत्मकेंद्रित के बिना एक विश्व
D. महिला सशक्तीकरण के लिए आत्मकेंद्रित

Answer: B

18. कोस्टा रिका की राजधानी क्या है?

A. बांगुइ
B. सान जोस
C. क्विटो
D. रेकजाविक

Answer: B

19. कोस्टा रिका की राजधानी क्या है?

A. बांगुइ
B. रिक्जाविक
C. क्विटो
D. सान जोस

Answer: D

20. किर्गिस्तान की राजधानी क्या है?

A. रोज़ौ
B. बिश्केक
C.  कोनाक्री
D. वियनतियाने

Answer: C

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 4 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 4 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 3 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 3 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 3 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 3 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 3 April 2018

Take General Knowledge Quiz 2 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 3 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 3 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. At Telangana Sports Journalists Association annual awards for 2017, who honored with the Lifetime Achievement award?

A. Bhupendra Singh
B. MSK Prasad
C. Rajendra Pralhad Shelke
D. N Mukesh Kumar

Answer: D

2. Unique Nilgiri Mountain Railway to run special train services in Tamil Nadu from which month?

A. June
B. May
C. April
D. March

Answer: A

3. Who won the ‘best coach of the year’ award at the Telangana Sports Journalists Association annual awards for 2017?

A. Satpal Singh
B. Syed Nayeemuddin
C. Pullela Gopichand
D. Ramakant Achrekar

Answer: C

4. Which of the following country launches twin BeiDou-3 navigation satellites into space?

A. Pakistan
B. China
C. Saudi Arabia
D. Iran

Answer: B

5. Flipkart announced the acquisition of which payments start-up on 1 April 2016?

A. Zaakpay
B. PhonePe
C. Instamojo
D. Citrus

Answer: B

6. Which year Chief minister Shivraj promises Pucca house for all laborers in Madhya Pradesh?

A. 2022
B. 2025
C. 2018
D. 2035

Answer: A

7. On 29 March 201, who was named as the Chairman of Indian Direct Selling Association?

A. Rajat Banerji
B. Jitendra Jagota
C. Vivek Katoch
D. Amit Chadha

Answer: B

8. Which company Ties Up With IDFC, YES Bank, For Truck Loans?

A. Rivigo
B. Ashok Leyland
C. Larsen and Toubro
D. Tech Mahindra

Answer: A

9. In which state, Indian woman had never been a chief minister?

A. Tamil Nadu
B. Rajasthan
C. Maharastra
D. Uttar Pradesh

Answer: C

10. Which country does Pakistan agree to resolve issues related to the treatment of diplomats in line with 1992 Code of Conduct?

A. Iran
B. Saudi Arabia
C. Indonesia
D. India

Answer: D

You can also check: Current Affairs 3 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 3 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 1 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

 

11. प्राचीन विद्यालय क्या है?

A. दार्शनिक स्कूल
B. ऐतिहासिक विद्यालय
C. एनालिटिकल स्कूल
D. सामाजिक स्कूल

Answer: A

12. किस राज्य के भाजपा अध्यक्ष अमित शाह पर आरोप लगाया गया, कांग्रेस सभी मोर्चों को देने में असफल रही?

A. केरल
B. कर्नाटक
C. तमिलनाडु
D. आंध्र प्रदेश

Answer: A

13. केंद्रीय पेट्रोलियम और प्राकृतिक गैस मंत्री, कौशल विकास और उद्यमिता कौन है?

A. अनंत कुमार
B. गोपीनाथ मुंडे
C. धर्मेंद्र प्रधान
D. जे पी नड्डा

Answer: C

14. पोषक तत्व आधारित सब्सिडी और सिटी कंपोस्ट योजना को जारी रखने की मंजूरी किसने दी?

A. सीसीईए
B. एसएसआरओ
C. डी डी ओ
D. सीआईपीईटी

Answer: A

15. साल्ट लेक स्टेडियम किस शहर में स्थित है?

A. नागपुर
B. इंदौर
C. पुणे
D. कोलकाता

Answer: D

16. हिमाचल में तकनीकी शिक्षा के आधुनिकीकरण में मदद करने के लिए एडीबी के साथ कितने लाखों ने ऋण समझौता किया था?

A. 80
B. 50
C. 60
D. 70

Answer: A

17. इंटरकांटिनेंटल बैलिस्टिक मिसाइल (आईसीबीएम) शैतान किस देश के अंतर्गत आता है?

A. चीन
B. रूस
C. पाकिस्तान
D. भारत

Answer: B

18. किस देश ने 1992 के आचरण संहिता के अनुरूप राजनयिकों के इलाज से संबंधित भारत के मुद्दों को हल करने पर सहमति जताई थी?

A. इंडोनेशिया
B. सऊदी अरब
C. पाकिस्तान
D. भारत

Answer: C

19. बीएस-वीज ग्रेड ईंधन भारत के सभी शहरों में किस साल शुरू किया जाएगा?

A. 2020
B. 2019
C. 2021
D. 2022

Answer: A

20. किस देश को संयुक्त राज्य अमेरिका से एलएनजी की पहली खेप मिलती है?

A. पाकिस्तान
B. भारत
C. सऊदी अरब
D. ऑस्ट्रेलिया

Answer: B

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 3 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 3 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 1 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 1 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 1 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 1 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 1 April 2018

Take General Knowledge Quiz 1 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 1 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 1 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. In which event, Indian shooter Muskan got a Gold medal at the ISSF Junior World Cup?

A. 10m Air Rifle Women Junior
B. 10m Air Pistol Women Junior
C. 25m Pistol Women Junior
D. 25m Rapid Fire Pistol Men Junior

Answer: C

2. Who was served as administrator of NASA in 2017?

A. Charles Bolden
B. Tim Cook
C. Thomas Matthew
D. Andy Reynolds

Answer: A

3. In which city, the maiden food park of Rajasthan named Greentech Mega Food Park Private Ltd has inaugurated?

A. Jaipur
B. Ajmer
C. Jaisalmer
D. Pushkar

Answer: B

4.The Long-Term Capital Gains Tax to come into effect from which month?

A. February
B. April
C. May
D. March

Answer: C

5. Who appointed as the Deputy Election Commissioner of India?

A. Anurag Agarwal
B. Chandra Bhushan Kumar
C. Ritvik Ranjanam Pandey
D. Mukul Ratra

Answer: B

6. Who appointed as the new Joint Secretary of 15th Finance Commission of India?

A. Krishna Bahadur Singh
B. Ravi Kota
C. Anoop Singh
D. Sanjay Adlakha

Answer: B

7. Name India’s fastest and first PetaFlop supercomputer?

A. Mihir
B. Vikrant
C. Arihant
D. Pratyush

Answer: D

8. Name the first female who appointed as Chief of United Nations Department of Political Affairs (DPA)?

A. Jeffrey Feltman
B. Rosemary DiCarlo
C. Taye-Brook Zerihoun
D. Miroslav Jenca

Answer: B

9. Name the person who inaugurated Smart India Hackathon Grand Finale 2018-Software Edition?

A. Shri Prakash Javadekar
B. Shri Arun Jaitley
C. Shri Ramesh Kumar
D. Shri Suresh Gupta

Answer: A

10. Which Indian state’s CM is conducting the first ever International Yachting Festival of the country in an effort to boost tourism?

A. Goa
B. Telangana
C. Karnataka
D. Andhra Pradesh

Answer: D

You can also check: Current Affairs 1 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 1 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 1 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. किस वर्ष मुख्यमंत्री शिवराज ने मध्य प्रदेश में सभी मजदूरों के लिए पक्के घर का वादा किया था?

A. 2019
B. 2022
C. 2020
D. 2021

Answer: B

12. भारत का चुनाव आयोग संविधान के अधिकार के तहत किस अनुच्छेद में कार्य करता है?

A. लेख 329
B. लेख 324
C. लेख 318
D. लेख 333

Answer: B

13. किस राज्य ने 2022 तक सभी मजदूरों के लिए पक्के घर का वादा किया था?

A. बिहार
B. हिमाचल प्रदेश
C. आंध्र प्रदेश
D. मध्य प्रदेश

Answer: D

14. जब एशियाई विकास बैंक की स्थापना हुई थी?

A. 1956
B. 1961
C. 1966
D. 1969

Answer: C

15. मंगल की ‘हार्ट’ का अध्ययन करने वाला पहला मिशन कौन भेजेगा?

A. आई आई टी
B. नासा
C. एसएसआरओ
D. डीआरडीओ

Answer: B

16. शरथ कमल ने कितनी बार टेबल टेनिस नेशनल चैंपियनशिप जीती है?

A. 5
B. 6
C. 7
D. 8

Answer: D

17. 2020 में कौन सा देश पुरुषों और महिलाओं की विश्व टी -20 की मेजबानी करेगा?

A. दक्षिण अफ्रीका
B. इंग्लैंड
C. ऑस्ट्रेलिया
D. वेस्ट इंडीज

Answer: C

18. आईएनएस करंज कहाँ बनाया गया था?

A. मुंबई
B. चेन्नई
C. विशाखापत्तनम
D. कोची

Answer: A

19. किस देश के साथ केंद्रीय कैबिनेट ने हाल ही में भारत के बीच समझौता ज्ञापन को मंजूरी दी?

A. पाकिस्तान
B. आयरलैंड
C. इंडोनेशिया
D. यूनाइटेड किंगडम

Answer: D

20. भारत के नए उप चुनाव आयुक्त के रूप में नियुक्त कौन?

A. अनुराग अग्रवाल
B. मुकुल रात
C. गिरीश सी होसुर
D. चंद्र भूषण कुमार

Answer: D

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 1 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 1 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 31 March 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 31 March 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 31 March 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 31 March 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 31 March 2018

Take General Knowledge Quiz 31 March 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 31 March 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 31 March 2018 – Current Affairs Quiz

1. Which is NOT a major iron ore belt in India?

A. Durg-Bastar-Chandrapur belt
B. Ballari-Chitradurga-Chikkamagaluru-Tumakuru belt
C. Maharashtra-Goa belt
D. Andhra Pradesh-Odisha belt

Answer: D

2. Which state launched a mobile app to market the rare chicken breed Kadaknath?

A. Andhra Pradesh
B. West Bengal
C. Bihar
D. Madhya Pradesh

Answer: D

3. Who appointed the new Director General Border Roads (DGBR)?

A. SK Shrivastava
B. Deepak Jain
C. Harpal Singh
D. Sanjeev Kumar

Answer: C

4. Which US States announced to declare April as Sikh Awareness and Appreciation Month?

A. New Jersey
B. California
C. Florida
D. Texas

Answer: A

5. How much was approved by Union Cabinet to Boost Development Projects In North-East recently?

A. Rs 1,500 Crore
B. Rs 4,500 Crore
C. Rs 9,500 Crore
D. Rs 7,500 Crore

Answer: B

6. To deliver refrigerated food items for Indian customers, the Department of Post launched Cool EMS Service between India and which country?

A. Myanmar
B. China
C. Nepal
D. Japan

Answer: D

7. In which state thee Food Processing Industries Harsimrat Kaur Badal inaugurated by the union minister?

A. Maharashtra
B. Gujarat
C. West Bengal
D. Rajasthan

Answer: D

8. How much amount of Line of Credit (LoC) signed by Exim Bank with ECOWAS Bank for Investment and Development (EBID)?

A. $500 million
B. $100 million
C. $200 million
D. $800 million

Answer: A

9. Who gave Imposes Rs 58.9 Cr Penalty On ICICI Bank?

A. Canara Bank
B. Dena Bank
C. Reserve bank of India
D. State Bank of India

Answer: C

10. Who released State of Climate Report?

A. World Metrological Organisation
B. UNESCO
C. World Bank
D. None

Answer: A

You can also check: Current Affairs 31 March 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 31 March 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 31 मार्च 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. म्यांमार के नए राष्ट्रपति के रूप में कौन चुने गए हैं?

A. हटिन क्यू
B. थिन साइयन
C. Maung Maung
D. विन माइंट

Answer: D

12. पूर्वोत्तर में विकास परियोजनाओं को बढ़ावा देने के लिए कितने करोड़?

A. 4000
B. 5820
C. 6520
D. 9850

Answer: A

13. पूर्वोत्तर में विकास परियोजनाओं को बढ़ावा देने के लिए कितने करोड़?

A. 8%
B. 7.8%
C. 7.6%
D. 8.1%

Answer: C

14. हाल ही में एनटीआर बायोप्लिक की शुरुआत किसने की?

A. श्री दिनेश कार्तिक
B. श्री एम वेंकैया नायडू
C. सुरेश यादव
D. नरेश अय्यर

Answer: B

15. कितने जिलों नेटीआयोग ने हाल ही में बेसलाइन रैंकिंग शुरू की?

A. 250
B. 201
C. 115
D. 658

Answer: C

16. इस देश में 7000 किलो का अंतरिक्ष स्टेशन तियांगोंग -1 पृथ्वी में दुर्घटनाग्रस्त हो सकता है?

A. हिमाचल प्रदेश
B. पाकिस्तान
C. सऊदी अरब
D. चीन

Answer: D

17. मिस्र की मुद्रा क्या है?

A. मिस्र के फ्रैंक
B. मिस्र के पेसो
C. मिस्र के यूरो
D. मिस्र के पौंड

Answer: D

18. राज्य की नौकरी को बढ़ावा देने के लिए किस राज्य को एडीबी से 8 करोड़ डॉलर का ऋण मिलता है?

A. हिमाचल प्रदेश
B. बिहार
C. तमिलनाडु
D. केरल

Answer: A

19. नए निदेशक जनरल सीमा सड़क (डीजीबीआर) के रूप में नियुक्त कौन था?

A. हरपाल सिंह
B. मनोज राजपूत
C. मनीष सिंह
D. संजीव कुमार

Answer: B

20. कौन सा देश थोक में सभी खाद्य तेलों का निर्यात करने की इजाजत देता है?

A. सऊदी अरब
B. पाकिस्तान
C. भारत
D. अफ्रीका

Answer: C

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 31 March 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 31 March 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 30 March 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 30 March 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 30 March 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 30 March 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 30 March 2018

Take General Knowledge Quiz 30 March 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 30 March 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 30 March 2018 – Current Affairs Quiz

1. Famous Tehmtan R Andhyarujina was from which field?

A. Politics
B. Sports
C. Law
D. Science

Answer: C

2. Who is new Foreign Secretary of India?

A. Baldev Singh Dhillon
B. Manjit Singh Kang
C. K P S Sharma
D. Vijay Keshav Gokhale

Answer: D

3. To spread credit inclusion, which bank launched the Unnati Credit Card?

A. ICICI Bank
B. State Bank of India
C. Andhra Bank
D. Bank of Baroda

Answer: B

4. Which of the following union ministry to build social media communication hubs in districts?

A. Ministry of Information and Broadcasting
B. Ministry of Law and Justice
C. Ministry of Panchayati Raj
D. Ministry of Women and Child Development

Answer: A

5. London Declaration is associated with the formation of which Organisation?

A. UNESCO
B. The Commonwealth of Nations
C. World Economic Forum
D. European Union

Answer: B

6. On which date, 2018 National Immunisation Day (NID) is celebrated?

A. January 29
B. January 27
C. January 28
D. January 26

Answer: C

7. Which country becomes 4th largest Auto Market country in the World?

A. Nepal
B. Pakistan
C. Saudi Arabia
D. India

Answer: D

8. At the 69th Republic Day Parade 2018, which state’s tableau won the best tableau award?

A. Assam
B. Maharashtra
C. Karnataka
D. Chhattisgarh

Answer: B

9. As per credit rating agency Moody’s reports, how much is India’s 2018 GDP growth estimate for 2018?

A. 7.6%
B. 7.8%
C. 8%
D. 8.1%

Answer: A

10. Who is new President of Myanmar?

A. Htin Kyaw
B. Thein Stein
C. Maung Maung
D. Win Myint

Answer: D

You can also check: Current Affairs 29 March 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 30 March 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 30 मार्च 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. कौन जनजाति भारत ई-वाणिज्य पोर्टल और एम-कॉमर्स ऐप लॉन्च करता है?

A. श्री जुआल ओराम
B. दिनेश कार्तिक
C. श्री सुरेश कुमार
D. श्री गिरिधर कुमार

Answer: A

12. 115 अभेद्य जिले के बेसलाइन रैंकिंग की शुरूआत किसने की?

A. नीती प्रयोग
B. आयकर विभाग
C. नेशनल स्टॉक एक्सचेंज
D. आधार टीम

Answer: A

13. यूनेस्को के कार्यकारी बोर्ड के लिए भारत के प्रतिनिधि के रूप में नामित कौन किया गया था?

A. एम. कपूर
B. जे राजपूत
C. सुशांत गुप्ता
D. प्रणेक सेन

Answer: B

14. राष्ट्रीय मेडिकल आयोग के बिल में संशोधन को मंजूरी देने वाले ने पुल के प्रावधान को हटा दिया है?

A. नगर निगम
B. केंद्र सरकार
C. पंचायत
D. राज्य सरकार

Answer: D

15. किसने 2018 फार्मूला वन ऑस्ट्रेलियाई ग्रां प्री टूर्नामेंट जीता?

A. किमी रैककोनेन
B. मैक्स वर्स्टेपेन
C. लुईस हैमिल्टन
D. सेबस्टियन वेट्टेल

Answer: D

16. अयशमन भारत मिशन के सीईओ के रूप में नियुक्त कौन है?

A. श्री सुरेश कुमार
B. श्री रमेश कुमार
C. श्री इंदु भूषण
D. श्री नरेश राज

Answer: C

17. किस राज्य में भारत की पहली कीट संग्रहालय खोला गया?

A. तमिलनाडु
B. केरल
C. पश्चिम बंगाल
D. ओडिशा

Answer: A

18. केंद्रीय सरकार ने हाल ही में निर्यात की कितनी लाख टन चीनी का उपयोग किया था?

A. 2
B. 5
C. 6
D.10

Answer: A

19. यूनिवर्सल रीयल-टाइम पेमेंट ट्रैकिंग किसने पेश किया?

A. हुंडई एक्सेंट
B. SWIFT
C. मारुति सुजुकी
D. भारती बेंज

Answer: B

20. कितने लाख ऋण भारत और एडीबी साइनयन लाख ऋण समझौते?

A. 650 दस लाख
B. 80 दस लाख
C. 950 दस लाख
D. 1050 दस लाख

Answer: C

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 30 March 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 30 March 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

Hema

​Web Developer


All India Jobs was a great help for me to find my dream job.



All rights reserved - allindiajobs.in. Privacy Policy - Disclaimer