GK Quiz 15 March 2018 | GK Quiz Today | Hindi GK Quiz | Latest GK Questions and Answers | Daily Current Affairs Quiz

GK Quiz 15 March 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 15 March 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 15 March 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 15 March 2018

Take General Knowledge Quiz 15 March 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 15 March 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 15 March 2018 – Current Affairs Quiz

1. In which year, the first edition of IPL was launched?

A. 2005
B. 2007
C. 2006
D. 2009

Answer: B

2. Who will be the Chairman of the Odisha & Chhattisgarh tribunal?

A. AM Khanwilkar
B. Indermeet Kaur Kochhar
C. Ravi Ranjan
D. Kirtipal Singh

Answer: A

3. The first regional office of the New Development Bank (NDB) established in which place?

A. Moscow, Russia
B. New Delhi, India
C. Johannesburg, South Africa
D. Brasilia, Brazil

Answer: C

4. Which bank launched instant overdraft facility called ‘InstaOD’ for Micro, Small and Medium Enterprises (MSME)?

A. Yes Bank
B. State Bank of India
C. HDFC Bank
D. ICICI Bank

Answer: D

5. From which month of 2018 GST Council approves Rollout Of E-Way Bill?

A. April
B. May
C. March
D. June

Answer: A

6. Who is the Chairman of Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI)?

A. Mukulita Vijayawargiya
B. Navrang Saini
C. M. S. Sahoo
D. Suman Saxena

Answer: C

7. In which city, the first-ever Indo-French Knowledge Summit was held in India?

A. Lucknow
B. Varanasi
C. New Delhi
D. Bhopal

Answer: C

8. Name renowned modern physicist who passed away on March 14, 2018?

A. Steven Weinberg
B. Stephen Hawking
C. Jane Goodall
D. Richard Dawkins

Answer: B

9. The public sector BHEL significant orders worth ______ for supplying Steam Generators for the NPCIL.

A. 236 crores
B. 536 crores
C. 736 crores
D. 936 crores

Answer: C

10. Which of the following country’s cabinet approved nuclear power program national policy?

A. Iran
B. Kuwait
C. UAE
D. Saudi Arabia

Answer: D

You can also check: Current Affairs 15 March 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 15 March 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 15 मार्च 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. वाराणसी में गरीबों के लिए योजनाओं की संख्या किसने शुरू की?

A. श्री नरेंद्र मोदी
B. श्री सुरेश प्रभु
C. विवेक मिश्रा
D. श्री नारायण स्वामी

Answer: A

12. किस शहर में प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी मैरी कॉम की अकादमी का उद्घाटन करेंगे?

A. नई दिल्ली
B. चेन्नई
C. इंफाल
D. जयपुर

Answer: C

13. चिली की मुद्रा क्या है?

A. पेसो
B. यूरो
C. डॉलर
D. पौंड

Answer: A

14. अयामासिनी धारुन किस एथलेटिक गेम से है?

A. बाधा दौड़
B. रिले
C. लम्बी कूदो
D. ट्रिपल जंप

Answer: A

15. किस देश ने मॉरीशस के लिए 100 एमएल एलओसी की घोषणा की है?

A. ऑस्ट्रेलिया
B. इंडिया
C. पाकिस्तान
D. जापान

Answer: B

16. हाल ही में नेपाल के राष्ट्रपति के रूप में कौन चुने गए हैं?

A. राम बरन यादव
B. बिदा देवी भंडारी
C. कुमारी लक्ष्मी राय
D. गोंगजीम

Answer: B

17. किस तारीख को, राष्ट्रीय अपराध रिकॉर्ड ब्यूरो (एनसीआरबी) ने अपने 33 वां स्थापना दिवस मनाया है?

A. मार्च 10
B. मार्च 12
C. मार्च 11
D. मार्च 13

Answer: C

18. हाल ही में किस राज्य में भारत का सबसे बड़ा ध्वज है?

A. कर्नाटक
B. तमिलनाडु
C. केरल
D. मध्य प्रदेश

Answer: A

19. भारत ने रक्षा खरीद के लिए मॉरीशस को कितना मात्रा में ऋण (एलओसी) की पेशकश की है?

A. यू एस डी 100 मिलियन
B. यू एस डी 200 मिलियन
C. यू एस डी 300 मिलियन
D. यू एस डी 400 मिलियन

Answer: A

20. एनपीसीआईएल से 736 करोड़ रुपये की कौन सी कंपनी सिक्योरस ऑर्डर है?

A. एनटीपीसी
B. अशोक लीलैंड
C. लार्सन एंड टुब्रो
D. बी एच ई एल

Answer: D

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 15 March 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 15 March 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 14 March 2018 | GK Quiz Today | Hindi GK Quiz | Latest GK Questions and Answers | Daily Current Affairs Quiz

GK Quiz 14 March 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 14 March 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 14 March 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 14 March 2018

Take General Knowledge Quiz 14 March 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 14 March 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 14 March 2018 – Current Affairs Quiz

1. Which of the following bill was introduced recently in Lok Sabha?

A. Fugitive Economic Offenders Bill And Chit Funds Amendment Bill
B. The Consumer Protection Bill, 2018
C. The Goods and Services Tax (Compensation to States) Amendment Bill, 2017
D. The National Capital Territory of Delhi Laws (Special Provisions) Second (Amendment) Bill, 2017

Answer: A

2. Which bank signed International Solar Alliance Pact to promote Solar Energy in the country?

A. Bank of America
B. Bank of Bahrain and Kuwait
C. Asian Development Bank
D. Barclays Bank

Answer: C

3. In which state, the Barh Super Thermal Power Station (BSTPS) is located?

A. Bihar
B. Karnataka
C. Rajasthan
D. Punjab

Answer: A

4. At ITB- Berlin, which country won the best Exhibitor Award?

A. India
B. Pakistan
C. Sri Lanka
D. Indonesia

Answer: A

5. Which country won the highest number of medals at the 2018 International Shooting Sport Federation (ISSF) World Cup in Mexico?

A. Italy
B. United States
C. Australia
D. India

Answer: D

6. NASSCOM tied up with which entity to launch Design4India Studio in Bengaluru to provide mentorship in design, innovation, and entrepreneurship for software companies and startups?

A. Google
B. Facebook
C. Paytm
D. Amazon

Answer: B

7. Which company elected as the official umpire partner for the IPL for the next five years?

A. Paytm
B. Samsung
C. Vivo
D. Amazon

Answer: A

8. Ranjan Roy was associated with which field?

A. Politics
B. Law
C. Sports
D. Journalism

Answer: D

9. Who sworn as the 10th Chief Minister of Tripura state?

A. Manik Sarkar
B. Prafulla Kumar Das
C. Sachindra Lal Singh
D. Biplab Kumar Deb

Answer: D

10. The Founding Conference of International Solar Alliance was taken in which of the following city?

A. Gurugram
B. New Delhi
C. Mumbai
D. Hyderabad

Answer: B

You can also check: Current Affairs 14 March 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 14 March 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 14 मार्च 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. बीएसएफ के महानिदेशक कौन हैं?

A. ओ पी सिंह
B. के के शर्मा शर्मा
C. राजीव राय भटनागर
D. आर के पचणंदा

Answer: B

12. न्यूनतम शेष राशि का गैर-रखरखाव के लिए कौन से बैंक शुल्क घटाता है?

A. स्टेट बैंक ऑफ इंडिया
B. आरबीएल बैंक
C. एक्सिस बैंक
D. फेडरल बैंक

Answer: A

13. जर्मनी की राजधानी क्या है?

A. बर्लिन
B. सोफिया
C. लिस्बन
D. हेलसिंकी

Answer: A

14. किस देश ने मॉरीशस के लिए 100 एमएल एलओसी की घोषणा की है?

A. ऑस्ट्रेलिया
B. भारत
C. पाकिस्तान
D. जापान

Answer: B

15. मॉरीशस की मुद्रा क्या है?

A. मॉरिशियन पेसो
B. मॉरीशियाई डॉलर
C. मॉरीशस रुपया
D. मॉरिशियन यूरो

Answer: C

16. हाल ही में वाराणसी में गरीबों के लिए कई योजनाएं किसने लांच कीं?

A. विवेक मिश्रा
B. श्री सुरेश प्रभु
C. श्री नरेंद्र मोदी
D. श्री नारायण स्वामी

Answer: C

17. गैर-लाभकारी संगठन, नास्कॉम के अध्यक्ष कौन है?

A. बी वी आर मोहन रेड्डी
B. Debjani घोष
C. ऋषद प्रेमजी
D. रमन रॉय

Answer: D

18. ओडिशा के बीच महानदी जल विवाद को सुलझाने के लिए किस राज्य के केन्द्रीय सरकार के फार्म ट्रिब्यूनल?

A. छत्तीसगढ़
B. तमिलनाडु
C. केरल
D. आंध्र प्रदेश

Answer: A

19. कर्नाटक के विकास ग्रैमीना बैंक (केवीजीबी) का मुख्यालय कहां है?

A. बागलकोट
B. धारवाड़
C. उडुपी
D. विजयपुरा

Answer: B

20. दिल्ली अंत टीबी शिखर सम्मेलन का उद्घाटन करने और टीबी मुक्त नि: शुल्क अभियान शुरू करने के लिए किससे?

A. वेंकटेश कुमार
B. श्री अरुण जेटली
C. दिनेश यादव
D. श्री नरेंद्र मोदी

Answer: D

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 14 March 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 14 March 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 13 March 2018 | GK Quiz Today | Hindi GK Quiz | Latest GK Questions and Answers | Daily Current Affairs Quiz

GK Quiz 13 March 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills on this page. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 13 March 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 13 March 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 13 March 2018

Take General Knowledge Quiz 13 March 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 13 March 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 13 March 2018 – Current Affairs Quiz

1. Anjum Moudgil is associated with which sport?

A. Boxing
B. Shooting
C. Badminton
D. Tennis

Answer: B

2. Which country won the 27th edition of the Sultan Azlan Shah cup 2018?

A. Malaysia
B. England
C. Australia
D. Argentina

Answer: C

3. Which place becomes India’s first union territory to run completely on solar power?

A. Chandigarh
B. Andaman and Nicobar Islands
C. Dadra and Nagar Haveli
D. Diu

Answer: D

4. Which country launched “an ideal weapon” it is a hypersonic missile?

A. Japan
B. India
C. Russia
D. USA

Answer: C

5. Which of the following ministry launched Udyam Sakhi Portal for women entrepreneurs of India?

A. Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises(MSME)
B. Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
C. Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises(MSME) x
D. Ministry of Commerce and Industry

Answer: C

6. In which city, the 2018 National Legislators Conference was held?

A. Bengaluru
B. New Delhi
C. Pune
D. Ahmedabad

Answer: B

7. By which year, the ISA is targeting to deploy about 1000 GW solar energy by which year?

A. 2022
B. 2025
C. 2030
D. 2050

Answer: C

8. Ayyasamy Dharun is from which athletic game?

A. Hurdles
B. Relay
C. Long Jump
D. Triple Jump

Answer: A

9. Which athlete created a national record to win a gold medal at the 22nd Federation Cup Senior National Athletics Championships?

A. L Suriya
B. Siddharth Yadav
C. P Surekha
D. Tejaswin Shankar

Answer: D

10. At which place, the International Solar Alliance was founded?

A. Beijing
B. New York
C. Paris
D. Melbourne

Answer: C

You can also check: Current Affairs 13 March 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 13 March 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 13 मार्च 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. हाल ही में ब्रिटेन के कौशल राजदूत के रूप में संजीव गुप्ता को कौन नियुक्त करता है?

A. प्रिंस चार्ल्स
B. जॉन पीटर
C. राजेश शर्मा
D. विलियम्स पीटर

Answer: A

12. सागर में सबसे पहले कभी-कभी बहुराष्ट्रीय नौसेना व्यायाम शुरू होता है?

A. अंडमान और निकोबार द्वीप समूह
B. लक्षद्वीप द्वीप समूह
C. मालदीव
D. नॉर्थ सेंटिनल आइलैंड

Answer: A

13. किस राज्य ने हाल ही में अपना पहला साइबर पुलिस स्टेशन खोला?

A. हरियाणा
B. आंध्र प्रदेश
C. बिहार
D. तमिलनाडु

Answer: A

14. किस केंद्रीय मंत्री को नागरिक उड्डयन मंत्रालय का अतिरिक्त प्रभार मिला?

A. श्री अरुण जेटली
B. श्री राजेश शर्मा
C. श्री प्रकाश जावड़ेकर
D. श्री सुरेश प्रभु

Answer: D

15. प्रधान मंत्री ने किस शहर में राष्ट्रीय पोषण मिशन की स्थापना की है?

A. जयपुर
B. बूंदी
C. झुनझुनु
D. उदयपुर

Answer: C

16. आईटीबी-बर्लिन में कौन सा देश का सर्वश्रेष्ठ प्रदर्शनकर्ता पुरस्कार था?

A. पाकिस्तान
B. भारत
C. श्रीलंका
D. इंडोनेशिया

Answer: B

17. प्रेस सूचना ब्यूरो (पीआईबी) का नया प्रमुख कौन होगा?

A. कपिल मेहता
B. अरुण जोशी
C. सीतांशु कर
D. फ्रैंक नोरोन्हा

Answer: C

18. किस देश ने हाल ही में 27 वें सुल्तान अझलन शाह कप जीता था?

A. भारत
B. दक्षिण कोरिया
C. ऑस्ट्रेलिया
D. न्यूजीलैंड

Answer: C

19. दी गई टीमों में से 27 वें सुल्तान अजनलन शाह कप को किसने जीत लिया है?

A. मलेशिया
B. ऑस्ट्रेलिया
C. इंग्लैंड
D. न्यूजीलैंड

Answer: B

20. किस बैंक ने सौर ऊर्जा को बढ़ावा देने के लिए अंतर्राष्ट्रीय सौर समझौते पर हस्ताक्षर किए?

A. एशियन डेवलपमेंट बैंक
B. बहरीन और कुवैत के बैंक
C. बैंक ऑफ अमेरिका
D. बार्कलेज बैंक

Answer: A

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 13 March 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 13 March 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 11 March 2018 | GK Quiz Today | Hindi GK Quiz | Latest GK Questions and Answers | Daily Current Affairs Quiz

GK Quiz 11 March 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills on this page. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 11 March 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 11 March 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 11 March 2018

Take General Knowledge Quiz 11 March 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 11 March 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 11 March 2018 – Current Affairs Quiz

1. which state government launches India’s first Women Entrepreneurship Hub (WE-Hub)?

A. Karnataka
B. Telangana
C. Uttarakhand
D. Madhya Pradesh

Answer: B

2. Who appoints Sanjeev Gupta as UK Skills Ambassador?

A. Prince Charles
B. John Peter
C. Rajesh Sharma
D. Williams Peter

Answer: A

3. The ‘Pritzker Prize’ is annually awarded to which filed?

A. Architects
B. Mathematicians
C. Environmentalists
D. Sportspersons

Answer: A

4. Which ministry launched Udyam Sakhi Portal for women entrepreneurs of India?

A. Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises(MSME)
B. Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
C. Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises(MSME) x
D. Ministry of Commerce and Industry

Answer: C

5. Who becomes the first woman officer to inducted as the direct-entry combat officer in ITBP?

A. Anjali
B. Prakriti
C. Geetanjali
D. Radhika

Answer: B

6. On the occasion of 2018 International Women’s Day, which platform launched by the NITI Aayog?

A. Women Future Platform
B. Women Entrepreneurship Platform
C. Women Literacy Platform
D. Women Power Platform

Answer: B

7. In which place, the headquarter of European Bank for Reconstruction and Development is located?

A. Ottawa
B. Brussels
C. London
D. Beijing

Answer: C

8. Who appointed as the new Special Director in Enforcement Directorate?

A. Karnal Singh
B. Amit Sharma
C. Vineet Agarwal
D. Vivek R Wadekar

Answer: D

9. The second T20I is held in which place?

A. Colombo
B. Galle
C. Dambulla
D. Kandy

Answer: A

10. Anjum Moudgil is associated with which of the following sports?

A. Boxing
B. Shooting
C. Badminton
D. Tennis

Answer: B

You can also check: Current Affairs 11 March 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 11 March 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 11 मार्च 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. उबेर के पहले भारतीय ब्रांड एंबेसडर के तौर पर नियुक्त किया गया है?

A. सलमान खान
B. शाहरुख खान
C. अक्षय कुमार
D. विराट कोहली

Answer: D

12. आईटीबीपी महिला मुकाबला अधिकारी पहली बार कौन है?

A. प्रकृति
B. पुनीता अरोड़ा
C. पदमावती बंदोपाध्याय
D. मिताली मधुमिता

Answer: A

13. विश्व किडनी दिवस कब मनाया जाता है?

A. 8 मार्च
B. 9 मार्च
C. 7 मार्च
D. 10 मार्च

Answer: A

14. विकास के लिए हमारे पर राष्ट्रीय विधानसभा सम्मेलन का उद्घाटन कौन करता है?

A. श्री अरुण जेटली
B. श्री नरेंद्र मोदी
C. श्री नरेश कुमार
D. श्री नारायण स्वामी

Answer: B

15. विश्व किडनी दिवस 2018 का विषय क्या था?

A. किडनी रोग और बच्चे: इसे रोकने के लिए अधिनियम जल्दी
B. किडनी रोग और मोटापा
C. गुर्दा और महिला स्वास्थ्य
D. क्रोनिक किडनी रोग और एजिंग

Answer: C

16. सेंट्रल बैंकिंग पुरस्कार 2018 में किस बैंक को ट्रांसपेरेंसी पुरस्कार मिला?

A. के केब हाना बैंक
B. फर्स्टरंड बैंक लिमिटेड
C. सेंट्रल बैंक ऑफ आयरलैंड
D.  बैंक ऑफ़ सीलोन

Answer: C

17. स्वच्छ शकी 2018 का आयोजन किस राज्य ने किया था?

A. झारखंड
B. मध्य प्रदेश
C. हरियाणा
D. उत्तर प्रदेश

Answer: D

18. बायोडिग्रेडेबल सैनिटरी पैड का नाम क्या है जो हाल ही में केंद्र सरकार द्वारा शुरू किया गया था?

A. रुसा
B. सुविधा
C. आरणम्
D. अटल पेंशन योजना

Answer: B

19. किस घटना पर मुस्कान और प्रोम्ला ने स्वर्ण जीता?

A. एसएसएफ विश्व कप
B. एथलेटिक फेडरेशन ऑफ इंडिया कप
C. अझलन शाह कप
D. तीरंदाजी एशिया कप

Answer: D

20. किस राज्य ने हाल ही में अपना पहला साइबर पुलिस स्टेशन खोला?

A. हरियाणा
B. आंध्र प्रदेश
C. बिहार
D. तमिलनाडु

Answer: A

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 11 March 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 11 March 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 10 March 2018 | GK Quiz Today | Hindi GK Quiz | Latest GK Questions and Answers | Daily Current Affairs Quiz

GK Quiz 10 March 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills on this page. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 10 March 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 10 March 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 10 March 2018

Take General Knowledge Quiz 10 March 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 10 March 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 10 March 2018 – Current Affairs Quiz

1. Portsmouth College to teach ‘Hinglish’ language it is a mix of Hindi and English languages its students. This college from which country?

A. United States
B. Australia
C. Canad
D. United Kingdom

Answer: D

2. As per Knight Frank Wealth Report 2018, among top 20 costliest cities in the world Mumbai is in which place?

A. 12th
B. 15th
C. 16th
D. 14th

Answer: C

3. Which railway station made an ‘All Women Station’?

A. Chandragiri Railway Station
B. Vijayawada Railway Station
C. Warangal Railway Station
D. None of the above

Answer: A

4. On the moment of Women’s Day, MSME launched which portal for Women Entrepreneurs of India?

A. e-Samvad
B. Udyam Sakhi
C. Shakthi
D. Mathru Poorna

Answer: B

5. Justice Gita Mittal is the acting Chief Justice of which High Court?

A. Bombay High Court
B. Allahabad High Court
C. Delhi High Court
D. Guwahati High Court

Answer: C

6. At what price, the Central government launched biodegradable sanitary napkins under the name ‘Suvidha’?

A. Rs. 2.50 per pad
B. Rs. 4 per pad
C. Rs. 3 per pad
D. Rs. 1.50 per pad

Answer: A

7. Which of the following nation decided to set 15 years as the legal age of sexual consent?

A. Spain
B. UK
C. France
D. Germany

Answer: C

8. On which month, US President Donald Trump to meet North Korean leader Kim Jong-un for the first time?

A. April 2018
B. June 2018
C. May 2018
D. March 2018

Answer: C

9. In which country, the 2018 World ATM Congress (WATMC) is being held?

A. France
B. Portugal
C. Spain
D. Germany

Answer: C

10. To mark 70 years of the Indo-Russia ties, “Vision for Future” 2018 event held in which city?

A. New Delhi
B. Bangalore
C. Kolkata
D. Hyderabad

Answer: A

You can also check: Current Affairs 10 March 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 10 March 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 10 मार्च 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. यूरोपीय बैंक के पुनर्निर्माण और विकास (ईबीआरडी) के राष्ट्रपति कौन हैं?

A. सुमा चक्रवर्ती
B. जिम योंग किम
C. क्रिस्टीन लैगार्ड
D. रॉबर्टो एज़ेवेडो

Answer: A

12. किस राज्य में, दिल्ली मेट्रो रेल निगम (डीएमआरसी) ने दो शहरों के लिए प्रस्तावित प्रकाश मेट्रो परियोजना से बाहर निकलने की घोषणा की?

A. तमिलनाडु
B. केरल
C. आंध्र प्रदेश
D. तेलंगाना

Answer: B

13. भारतीय नौसेना ने हाल ही में किस युद्ध खेल का आयोजन किया था?

A. मिलन
B. बिमा
C. विनाशाक
D. एनकोर

Answer: D

14. विश्व एटीएम (एयर ट्रैफिक मैनेजमेंट) कांग्रेस वेटएमसी 2018 में आयोजित

A. स्पेन
B.  कनाडा
C. मलेशिया
D. सिंगापुर

Answer: A

15. “अंतर्राष्ट्रीय महिला दिवस” की 2018 संयुक्त राष्ट्र थीम क्या है?

A. महिला और लड़कियों में निवेश
B. महिलाओं के लिए समानता सभी के लिए प्रगति है
C. प्लैनेट 50-50 2030: लैंगिक समानता के लिए यह कदम उठाएं
D. समय अब है: ग्रामीण और शहरी कार्यकर्ताओं ने महिलाओं के जीवन को बदलते हुए

Answer: D

16. “भविष्य के लिए विजन” नामक एक कार्यक्रम ने भारत-रूस संबंधों के कितने सालों का स्मरण किया?

A. 50 साल
B. 40 साल
C. 60 वर्ष
D. 70 साल

Answer: D

17. 2018 प्रिज़्केकर पुरस्कार के साथ कौन सम्मानित था?

A. ब्रांडा सोयाया
B. राज रिकॉल
C. हाफ़ीज ठेकेदार
D. बालकृष्ण दोशी

Answer: D

18. भारत ने निदास ट्रॉफी की दूसरी टी -20 श्रृंखला में बांग्लादेश को हराया। यह भारत की _____ लगातार टी -20 जीत है

A. चौथा
B. पांचवां
C. छठी
D. तीसरा

Answer: C

19. किसने हाल ही में व्हाइट हाउस के मुख्य आर्थिक सलाहकार के रूप में इस्तीफा दे दिया?

A. विदोर कॉन
B. बरी कोहन
C. पारी कोहन
D. गैरी कॉन

Answer: D

20. भारत ने निदास ट्रॉफी के दूसरे टी 20 आई में बांग्लादेश को छः विकेट से हराया था

A. कोलंबो
B. गैले
C. डंबुला
D. कैंडी

Answer: A

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 10 March 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 10 March 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 9 March 2018 | GK Quiz Today | Hindi GK Quiz | Latest GK Questions and Answers | Daily Current Affairs Quiz

GK Quiz 9 March 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills on this page. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 9 March 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 9 March 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 8 March 2018

Take General Knowledge Quiz 9 March 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 9 March 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 9 March 2018 – Current Affairs Quiz

1. Which company introduces Safety Grip for the safety of women riders on the occasion of women’s day?

A. Apollo Tyres Limited
B. CEAT Limited
C. MRF Limited
D. TVS Srichakra Ltd

Answer: B

2. European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) Headquarters is located in which place?

A. New Delhi
B. London
C. Paris
D. Geneva

Answer: B

3. Union Government launched which app for the Highway users on March 7, 2018?

A. Suhana Safar
B. Subh Safar
C. Subh Yatra
D. Sukhad Yatra

Answer: D

4. Who elected as the first Hindu woman to Senate in Pakistan?

A. Ratna Bhagwandas Chawla
B. Ratna Kumari
C. Krishna Kumari Kohli
D. None of the above

Anwer: C

5. Name the first US state to establish its net-neutrality law?

A. Wahington
B. New York
C. Montana
D. New Jersey

Answer: A

6. Railway introduce a semi high-speed train on Delhi to Jaipur route to reduce travel time to _________?

A. 90 minutes
B. 120 minutes
C. 145 minutes
D. 180 minutes

Answer: A

7. Name the Indian appeared as the top-ranked Indian in the 2018 World Billionaire List?

A. Acharya Balkrishna
B. Lakshmi Mittal
C. Azim Premji
D. Mukesh Ambani

Answer: D

8. RBI imposed how much amount as a penalty on SBI over counterfeit notes?

A. Rs. 10 lakh
B. Rs. 20 lakh
C. Rs. 40 lakh
D. Rs. 30 lakh

Answer: C

9. In which city, the 2018 World ATM Congress (WATMC) is being held?

A. France
B. Portugal
C. Spain
D. Germany

Answer: C

10. Competition Commission of India (CCI) imposed a fine of how much amount on Jet Airways, IndiGo, and SpiceJet for unfair business practices?

A. Rs. 54 crore
B. Rs. 45 crore
C. Rs. 62 crore
D. Rs. 71 crore

Answer: A

You can also check: Current Affairs 9 March 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 9 March 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 9 मार्च 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. 2018 वर्ल्ड वन्यजीव डे (WWD) का विषय क्या है?

A. वन्यजीव अपराध बंद करो
B. युवा आवाजों को सुनो
C. बड़ी बिल्लियों: खतरे में शिकारियों
D. वन्य जीवन का भविष्य हमारे हाथों में है

Answer: C

12. जम्मू-कश्मीर में रह रहे पाकिस्तान-कब्जे वाले कश्मीर (पीओके) से शरणार्थियों के लिए मुआवजे के पैकेज के रूप में कितने करोड़ रुपये स्वीकृत हैं?

A. 5,000 करोड़ रुपये
B. 4,000 करोड़
C. 6,000 करोड़
D. 2,000 करोड़ रुपये

Answer: D

13. आंध्र प्रदेश में प्रथम ‘सभी महिला रेलवे स्टेशन’ के नाम से कौन सी स्टेशन नामित है?

A. नालापडु स्टेशन
B. चंद्रगिरी स्टेशन
C. धर्मावरम स्टेशन
D. ऊपर से कोई नहीं

Answer: B

14. किस राज्य सरकार ने 8 मार्च, 2018 को अंतर्राष्ट्रीय महिला दिवस के अवसर पर राज्य में सभी महिला कर्मचारियों को विशेष आकस्मिक छुट्टी घोषित की थी?

A. गुजरात
B. तेलंगाना
C. आंध्र प्रदेश
D. उत्तर प्रदेश

Answer: B

15. अर्मेनिया के नए राष्ट्रपति के रूप में नियुक्त कौन?

A. अर्मेन सरकियन
B. आरा बबलोयन
C. करेन करापेटीन
D. सर्ज सर्जयान

Answer: A

16. 2018 प्रिज़्खकर पुरस्कार जीतने वाले पहले भारतीय कौन बनता है?

A. राजीव सैनी
B. शबनम गुप्ता
C. चित्र विश्वनाथ
D. बालकृष्ण विठ्ठलदास दोशी

Answer: D

17. किस अभिनेता ने ऑस्कर 2018 में सर्वश्रेष्ठ अभिनेता का पुरस्कार जीता?

A. गैरी ओल्डमैन
B. डैनियल कालुया
C. डेंज़ल वॉशिंगटन
D. डैनियल डे-लुईस

Answer: A

18. हाल ही में, आंध्र प्रदेश को विशेष श्रेणी का दर्जा देने के केंद्र सरकार के इनकार के कारण दो टीडीपी मंत्रियों ने केंद्रीय मंत्रिमंडल से इस्तीफा दे दिया। क्या आप दो टीडीपी मंत्रियों का नाम ले सकते हैं?

A. ए गजपति राजू और वाईएस। चौधरी
B. के.कृष्ण मूर्ति और एन। चीनीराजप्पा
C. यनामाला रामकृष्णनुडू और नारा लोकेश
D. किमिडी कला वेंकट राव और अंचन्निदु किनजरापु

Answer: A

19. भारत का पहला हेलीकॉप्टर टैक्सी सर्विस किस हाल में लॉन्च हुई?

A. बेंगलुरु
B. हैदराबाद
C. कोलकाता
D. नई दिल्ली

Answer: A

20. कौन सा राज्य बनता है अपनी खुद की शुद्ध तटस्थता नियमों को लागू करने के लिए?

A. कोलोराडो
B. मैसाचुसेट्स
C. वॉशिंगटन
D. नॉर्थ डकोटा

Answer: C

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 9 March 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 9 March 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 8 March 2018 | GK Quiz Today | Hindi GK Quiz | Latest GK Questions and Answers | Daily Current Affairs Quiz

GK Quiz 8 March 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills on this page. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 8 March 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 8 March 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 8 March 2018

Take General Knowledge Quiz 8 March 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 8 March 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 8 March 2018 – Current Affairs Quiz

1. Which telecom company is going to support the first ever 4G Network on Moon?

A. Jio
B. Airtel
C. Vodafone
D. Idea

Answer: C

2. The government approved how much amount under the Nirbhaya fund for the safety of women in 8 major cities?

A. Rs 3,000 crore
B. Rs 3,900 crore
C. Rs 2,000 crore
D. Rs 2,900 crore

Answer: D

3. At the 90th Academy Awards 2018, who won the best actress award?

A. Frances McDormand
B. Sally Hawkins
C. Allison Janney
D. Saoirse Ronan

Answer: A

4. Who appointed as Chief Minister of Nagaland recently?

A. Vamuzo Phesao
B. Shurhozelie Liezietsu
C. Neiphiu Rio
D. TR Zeliang

Answer: C

5. Who to sworn-in as Meghalaya’s Chief Minister?

A. Sarbananda Sonowal
B. T.R. Zeliang
C. Conrad Sangma
D. Pema Khandu

Answer: C

6. Karnataka Government launched which scheme to provide quality treatment to both below-poverty-line (BPL) and above-poverty-line (APL) families in the state?

A. Nirogi Karnataka
B. Arogya Karnataka
C. Fit Karnataka
D. Khush Karnataka

Answer: B

7. Which movie won the best picture award at the 90th Academy Awards?

A. Dunkirk
B. Darkest Hour
C. The shape of water
D. Call me by your name

Answer: C

8. Which private sector bank launched first of its kind home loan linked to government’s T-Bill?

A. Citi India
B. Dhanlaxmi Bank
C. Karnataka Bank
D. Bandhan Bank

Answer: A

9. As per UN’s International Narcotics Control Board reports, which country is the world’s largest producer and exporter of medical cannabis?

A. India
B. UK
C. Brazil
D. Indonesia

Answer: B

10. in which state, the 29th edition of the annual International Yoga Festival (IYF) was organized?

A. Uttarakhand
B. Tamil Nadu
C. Gujarat
D. Karnataka

Answer: A

You can also check: Current Affairs 8 March 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 8 March 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 8 मार्च 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. भारत और वियतनाम के बीच कितने समझौते किए गए हैं?

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

Answer: B

12. किस रैंक ने फोर्ब्स अरबपतियों की सूची 2018: अमेज़ॅन के बेजोस रिचेस्ट, मुकेश अंबानी?

A. 25
B. 21
C. 19
D. 36

Answer: C

13. हाल ही में कौन सा शहर अंतर्राष्ट्रीय योग महोत्सव आयोजित हुआ?

A. नई दिल्ली
B. चेन्नई
C. ऋषिकेश
D. सिकंदराबाद

Answer: C

14. नागालैंड के मुख्यमंत्री के रूप में हाल ही में कौन नियुक्त किया गया है?

A. जॉन बोस्को जसोकी
B. होकेसे सेमा
C. विज़ोल अंगामी
D. नीफियू रियो

Answer: D

15. किस देश ने भारत के साथ सीमा समझौता निलंबित?

A. इंडोनेशिया
B. म्यांमार
C. ईरान
D. इराक

Answer: B

16. ऐक्सिस बैंक और इंडियन ओवरसीज बैंक में कौन-सी बैंक जुर्माना लगाता है?

A. भारतीय रिजर्व बैंक
B. स्टेट बैंक ऑफ इंडिया
C. देना बैंक
D. केनरा बैंक

Answer: A

17. किसने हाल ही में तालक मेमोरियल रैपिड शतरंज शीर्षक जीता?

A. कृष्णन शशिकिरण
B. विश्वनाथन आनंद
C. भास्करन आदhiban
D. पद्मिनी राउट

Answer: B

18. भारत का पहला हेलीकॉप्टर टैक्सी सेवा किस शहर का शुरू हुआ?

A. हैदराबाद
B. बेंगलुरु
C. कोलकाता
D. नई दिल्ली

Answer: B

19. 2018 वर्ल्ड वन्यजीव डे (WWD) का विषय क्या है?

A. बड़ी बिल्लियों: खतरे में शिकारियों
B. युवा आवाजों को सुनो
C. वन्यजीव अपराध बंद करो
D. वन्य जीवन का भविष्य हमारे हाथों में है

Answer: A

20. कौन सा क्रिकेट खिलाड़ी गेमिंग प्लेटफॉर्म ड्रीम 11 के ब्रांड एम्बेसेडर बनता है?

A. राहुल द्रविड़
B. सचिन तेंदुलकर
C. एमएस धोनी
D. विराट कोहली

Answer: C

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check at All India Jobs portal. You can take 8 March 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team works very hard to provide GK Quiz 8 March 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 7 March 2018 | GK Quiz Today | Hindi GK Quiz | Latest GK Questions and Answers | Daily Current Affairs Quiz

GK Quiz 7 March 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills on this page. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 7 March 2018 in Hindi.

GK Quiz 7 March 2018

Take General Knowledge Quiz 7 March 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 7 March 2018 – Current Affairs Quiz

1. Which team won the inaugural IBSF Snooker Team World Cup 2018 in Doha?

A. India
B. Pakistan
C. China
D. S Korea

Answer: A

2. On which bank, RBI imposed Rs. 3Crores fine for violation of NPA norms?

A. Yes Bank
B. Kotak Mahindra Bank
C. Federal Bank
D. Axis Bank

Answer: D

3. Which country launches its own cryptocurrency for the first time in the world?

A. Solomon Islands
B. Marshall Islands
C. Cook Islands
D. Pitcairn Island

Answer: B

4. In which game, India’s Shahzar Rizvi set a world record in the World Cup at Guadalajara in Mexico?

A. Shooting
B. Boxing
C. Wrestling
D. Weightlifting

Answer: A

6. Which of the following country is India’s biggest Oil Supplier?

A. Iraq
B. Iran
C. Indonesia
D. Saudi Arabia

Answer: A

7. In which Indian state, a popular spring festival called Shigmotsav is celebrated?

A. Punjab
B. Assam
C. Goa
D. Haryana

Answer: C

8. Which country’s Military ranked as 4th Strongest Military in World?

A. Ireland
B. Pakistan
C. India
D. Indonesia

Answer: C

9. Who edited and compiled ‘Namaste Shalom’ magazine?

A. Udayan Mukherjee
B. Vinod Dua
C. Chandan Mitra
D. Tarun Vijay

Answer: D

10. Which country suspend border agreement with India?

A. Indonesia
B. Myanmar
C. Iran
D.Iraq

Answer: B

You can also check: Current Affairs 7 March 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 7 March 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 7 मार्च 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. इंडियन ओवरसीज बैंक का मुख्यालय कहां स्थित है?

A. कर्नाटक
B. केरल
C. तमिलनाडु
D. आंध्र प्रदेश

Answer: C

12. कौन सा द्वीप दुनिया की पहली डिजिटल कानूनी निविदा लॉन्च करेगा?

A. मुनरो द्वीप
B. बैरल द्वीप
C. नील द्वीप
D. मार्शल द्वीप समूह

Answer: D

13. मार्शल द्वीप की राजधानी क्या है?

A. मजूरो
B. सुवा
C. पोर्ट विला
D. हुनियाारा

Answer: A

14. स्वदेश दर्शन योजना के अंतर्गत केंद्रीय सरकार की मंजूरी कितनी है?

A. 5600
B. 8500
C. 1500
D. 2800

Answer: A

15. फिक्की के राष्ट्रपति का नाम क्या है?

A. घनश्याम दास
B. संजय बारू
C. दिलीप चेनॉय
D. रेशेश शाह

Answer: D

16. भारत-इजरायल संबंध किस पत्रिका का शुभारंभ?

A. रीडर्स डाइजेस्ट
B. नमस्ते शालोम
C. द वीक
D. फोर्ब्स इंडिया

Answer: B

17. वित्तीय वर्ष 2018-19 के लिए चीन द्वारा निर्धारित अनुमानित जीडीपी विकास लक्ष्य क्या है?

A. 6.0%
B. 6.2%
C. 6.5%
D. 6.9%

Answer: C

18. तालक मेमोरियल रैपिड शतरंज शीर्षक कौन जीता?

A. भास्करन आदhiban
B. कृष्णन शशीकिरण
C. विश्वनाथन आनंद
D. पद्मिनी राउट

Answer: C

19. भारत में अमेरिकी सरकार की एक सबसे बड़ी विदेशी धारक की स्थिति में भारत का स्थान है?

A. 10th
B. 12th
C. 15th
D. 16th

Answer: B

20. अंतरराष्ट्रीय क्रिकेट इतिहास में युवा कैप्टन कौन बनता है?

A. रशीद खान
B. तातेंदा तैबू
C. जावेद मियांदाद
D. जीसी ग्रांट

Answer: A

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check at All India Jobs portal. You can take 7 March 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team works very hard to provide GK Quiz 7 March 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 6 March 2018 | GK Quiz Today | Hindi GK Quiz | Latest GK Questions and Answers | Daily Current Affairs Quiz

GK Quiz 6 March 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills on this page. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 6 March 2018 in Hindi.

GK Quiz 6 March 2018

Take General Knowledge Quiz 6 March 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 6 March 2018 – Current Affairs Quiz

1. Who elected as the new president of Armenia by Armenian lawmakers?

A. Serzh Sarkisian
B. Vardan Sedrakyan
C. Paruyr Hayrikyan
D. Armen Sarkisian

Answer: D

2. Which state launches e-learning app to make students more prone to digitalization?

A. West Bengal
B. Haryana
C. Kerala
D. Himachal Pradesh

Answer: B

3. In which place, 27th Sultan Azlan Shah Cup Hockey tournament has begun recently?

A. Kuala Lumpur
B. Ipoh
C. Jakarta
D. New Delhi

Answer: B

4. To combating terrorism, which country calls upon all nations to use a comprehensive approach?

A. Australia
B. Indonesia
C. Vietnam
D. Iran

Answer: C

5. Who appointed as the new secretary of Higher Education?

A. KK Sharma
B. Anil Gopishankar Mukim
C. Arun Kumar
D. R Subrahmanyam

Answer: D

6. Flipkart Limited invests 4843.4 crores into its India units to take which company?

A. Flipkart
B. Snapdeal
C. Amazon
D. West Side

Answer: C

7. In which state, the first phase of a 2,000 megawatts (MW) solar park called “Shakti Sthala” was inaugurated?

A. Rajasthan
B. Odisha
C. Maharashtra
D. Karnataka

Answer: D

8. Which of the following country to win Snooker Team World Cup?

A. India
B. Sri Lanka
C. Saudi Arabia
D. Indonesia

Answer: A

9. The Asian Wrestling championship 2018 was held recently in which place?

A. Bulgaria
B. Kyrgyzstan
C. Russia
D. Indonesia

Answer: B

10. Which of the following company invests 4843.4 crores into its India units to take on Amazon?

A. Snapchat
B. Snapdeal
C. Flipkart
D. Ashok Leyland

Answer: C

You can also check: Current Affairs 6 March 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 6 March 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 6 मार्च 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. अमेज़ॅन पर लेने के लिए अपनी भारत इकाइयों में कितने करोड़?

A. 483
B. 583
C. 658
D. 952

Answer: A

12. कौन सा देश स्नूकर टीम विश्व कप जीत सकता है?

A. सऊदी अरब
B. भारत
C. ईरान
D. इंडोनेशिया

Answer: B

13. पीएनबी ने एक साल के एमसीएलआर में 8.15% का प्रतिशत बढ़ाया है?

A. 8.20%
B. 8.25%
C. 8.00%
D. 8.30%

Answer: D

14. चारों तरफ, भाजपा ने त्रिपुरा में बाघों के शासन को गहराई से जीतने के लिए कितनी सीटें जीत लीं?

A. 45
B. 35
C. 65
D. 40

Answer: D

15. अर्मेनिया की राजधानी और मुद्रा क्या है?

A. सोफिया, अर्मेनियाई दिनार
B. होनोवा, अर्मेनियाई रिंगगिट
C. येरेवन, अर्मेनियाई ड्राम
D. युवान, अर्मेनियाई रुपियाह

Answer: C

16. किस राज्य में नंदन निलेकनी ई-शासन के साथ ऑनलाइन सेवाएं मुहैया कराने के लिए एमओयू शामिल है?

A. पंजाब
B. उत्तर प्रदेश
C. हिमाचल प्रदेश
D. नई दिल्ली

Answer: A

17. 2018 एशियाई कुश्ती चैंपियनशिप में किस देश ने पदक जीता है?

A. भारत
B. चीन
C. जापान
D. इंडोनेशिया

Answer: B

18. ग्राहक के अनुकूल मोड पर कौन सा नेटवर्क स्थानीय भाषा में टिकट छपाई का परिचय देता है और एमडीआर के शुल्क को खत्म करता है?

A. भारतीय नौसेना
B. इंडियन एयरलाइंस
C. भारतीय रेलवे
D. भारतीय सेना

Answer: C

19. ऑस्ट्रेलिया के प्रधान मंत्री कौन हैं?

A. बार्ना जॉइस
B. टोनी एबॉट
C. जूलिया ईलीन गिलार्ड
D. मैल्कम टर्नबुल

Answer: D

20. सतारा में किस राज्य को अपना पहला पहला मेगा फूड पार्क मिलता है?

A. तमिलनाडु
B. केरल
C. महाराष्ट्र
D. हिमाचल प्रदेश

Answer: C

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check at All India Jobs portal. You can take 6 March 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz Today | GK Quiz 4 March 2018 | Hindi GK Quiz | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, GK Quiz 4 March 2018: Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs on this page to improve your General Knowledge skills. Today’s GK Questions that we provide are very accurate. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK Questions and Answers and Daily GK Questions here. You can get Daily General Knowledge Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 4 March 2018 in Hindi.

GK Quiz 4 March 2018

Take General Knowledge Quiz 4 March 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 4 March 2018 – Current Affairs Quiz

1. Which of the following acts is not related to allowances of Members of Parliament (MPs)?

A. Representation of People Act ( RPA ), 1951
B. Members of parliament ( Constituency allowance ) Rules, 1986
C. Members of Parliament ( Office Expense Allowance ) Rules, 1988
D. Telephone facilities ( Members of Parliament ) Rules, 1956

Answer: A

2. Who named as the next Ambassador of India to the Islamic Republic of Afghanistan?

A. Gautam Mukhopadhaya
B. Jyotindra Nath Dixit
C. Rakesh Sood
D. Vinay Kumar

Answer: D

3. Who won V Shantaram Lifetime Achievement Award 2018?

A. Shatrughan Sinha
B. Anurag Kashyap
C. Vishal Bhardwaj
D. Shyam Benegal

Answer: D

4. Who of the following person won Times Power Woman 2017 Award?

A. Shabnam Asthana
B. Kiran Mazumdar
C. Chanda Kochhar
D. Shobhana Bhartia

Answer: A

5. Which legislation was introduced British Government’s declaration that its “objective was the gradual introduction of responsible government in India”?

A. The government of India Act of 1858
B. Morley-Minto Reforms
C. Montagu-Chelmsford Reforms
D. The government of India Act of 1935

Answer: C

6. Name the person who is Highest-Ranked Indian Squash Player?

A. Ramit Tandon
B. Cyrus Poncha
C. Saurav Ghosal
D. Abdul Bari

Answer: C

7. Which country vetoed a UN resolution pressuring Iran over Yemen?

A. China
B. USA
C. Russia
D. France

Answer: C

8. Who takes charge as DG Of Sports Authority Of India?

A. Siddhartha Upadhyay
B. Neelam Kapur
C. Jwala Gutta
D. Nandini Varma

Answer: B

9. Which organization will conduct National Sizing Survey?

A. National Institute of Fashion Technology
B. Footwear Development and Design Institute
C. Ministry of Statistics and Program Implementation
D. None of the above

Answer: A

10. Name the company which signed MoU with Russian Firm USC?

A. Mahindra Group
B. Tata Group Limited
C. LIC India
D. Cochin Shipyard Limited

Answer: D

You can also check: Current Affairs 4 March 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 4 March 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 4 मार्च 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

11. हाल ही में तीन दिवसीय दौरे पर राष्ट्रपति कौन सा देश भारत में पहुंचता है?

A. वियतनाम
B. संयुक्त अरब अमीरात
C. फ्रांस
D. दक्षिण अफ्रीका

Answer: A

12. असम में वैश्विक निवेश शिखर सम्मेलन का उद्घाटन कौन करेगा?

A. श्री अरुण जेटली
B. श्री रमेश गुप्ता
C. राजेश शर्मा
D. श्री नरेंद्र मोदी

Answer: D

13. किस बैंक ने 15 आधार अंक की दरों को बढ़ाकर 8.30% कर दिया है?

A. केनरा बैंक
B. स्टेट बैंक ऑफ इंडिया
C. पंजाब नेशनल बैंक
D. फेडरल बैंक

Answer: C

14. शीतकालीन ओलंपिक में भारत का प्रतिनिधित्व करने वाले कितने एथलीट हैं?

A. 10
B. 8
C. 2
D. 6

Answer: A

15. पुस्तक “परीक्षा वारियर्स” किस केन्द्रीय मंत्री द्वारा लिखी गई है?

A. पीयूष गोयल
B. नरेंद्र मोदी
C. प्रकाश जावड़ेकर
D. मेनका गांधी

Answer: B

16. भारत ओपन मुक्केबाजी टीम ने हाल ही में कितने पदक जीते?

A. 25
B. 15
C. 10
D. 35

Answer: C

17. किस देश की टीम ने आईसीसी अंडर -19 क्रिकेट विश्व कप 2018 का 12 वां संस्करण जीता है?

A. ऑस्ट्रेलिया
B. न्यूजीलैंड
C. वेस्ट इंडीज
D. भारत

Answer: D

18. किस देश ने दुनिया की सबसे लंबी ज़िप लाइन लॉन्च की?

A. संयुक्त अरब अमीरात
B. पाकिस्तान
C. दक्षिण अफ्रीका
D. इंडोनेशिया

Answer: A

19. कौन सा शहर 2018 कला घोड़ा कला त्योहार की मेजबानी कर रहा है?

A. नई दिल्ली
B. कोची
C. मुंबई
D. कोलकाता

Answer: C

20. किस बैंक को सरकार से 173 करोड़ रुपये का पूंजीगत लाभ मिलेगा?

A. केनरा बैंक
B. इंडियन ओवरसीज बैंक
C. देना बैंक
D. स्टेट बैंक ऑफ इंडिया

Answer: B

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check and practice at All India Jobs portal. You can take 4 March 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

Hema

​Web Developer


All India Jobs was a great help for me to find my dream job.



All rights reserved - allindiajobs.in. Privacy Policy - Disclaimer