GK Quiz Today | GK Quiz 3 March 2018 | Hindi GK Quiz | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, GK Quiz 3 March 2018: Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs on this page to improve your General Knowledge skills. Today’s GK Questions that we provide are very accurate. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK Questions and Answers and Daily GK Questions here. You can get Daily General Knowledge Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 3 March 2018 in Hindi.

GK Quiz 3 March 2018

Take General Knowledge Quiz 3 March 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 3 March 2018 – Current Affairs Quiz

1. Which of the following country vetoed a UN resolution pressuring Iran over Yemen?

A. China
B. USA
C. Russia
D. France

Answer: C

2. Which of the following cricket team has won the Vijay Hazare Trophy 2018?

A. Saurashtra
B. Delhi
C. Karnataka
D. Jharkhand

Answer: C

3. Name the person who launched the Amma Two-wheeler Scheme in Chennai on February 24?

A. Venkaiah Naidu
B. Narendra Modi
C. Ram Nath Kovind
D. Edappadi K Palaniswami

Answer: B

4. Which team won the Vijay Hazare Trophy 2018?

A. Saurashtra
B. Delhi
C. Karnataka
D. Jharkhand

Answer: C

5. In which area, the Union Cabinet did not approve MoUs with Jordan?

A. Health Sector
B. Field of Manpower
C. Customs matters
D. Science & Technology

Answer: D

6. The All India Radio and National Book Trust (NBT) signed a MoU to protect and promote cultural heritage. In which place headquarters of NBT is located?

A. Delhi
B. Pune
C. Kolkata
D. Bhopal

Answer: A

7. Which act is not related to salaries of Members of Parliament (MPs)?

A. Telephone facilities ( Members of Parliament ) Rules, 1956
B. Members of parliament ( Constituency allowance ) Rules, 1986
C. Members of Parliament ( Office Expense Allowance ) Rules, 1988
D Representation of People Act ( RPA ), 1951

Answer: D

8. Which sportsperson won a silver medal at Asian Wrestling Championship?

A. Dinesh Karthik
B. Vinesh Phogat
C. Suresh Vignesh
D. Dilip Menon

Answer: B

9. Which mountain ranges was the ‘Alpine Ejder 3200 Cup’ recently held?

A. Pontic Alps
B. Dinaric Alps
C. Atlai Mountains
D. Ural Mountains

Answer: A

10. Which country does President arrive in India on a three-day visit recently?

A. Vietnam
B. UAE
C. France
D. South Africa

Answer: A

You can also check: Current Affairs 3 March 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 3 March 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 3 मार्च 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

11. 2018 भारत के आर्थिक सर्वेक्षण के मुताबिक, वित्त वर्ष 2011 के लिए भारत की जीडीपी विकास की भविष्यवाणी क्या है?

A. 6.5 से 7.25%
B. 7 से 7.5%
C. 6.9 से 7.2%
D. 7.5 से 8.0%

Answer: B

12. कौन सा बैंक हाल ही में 8.15% को ऋण दर बढ़ाता है?

A. कैनरा बैंक
B. देना बैंक
C. भारतीय स्टेट बैंक
D. यस बैंक

Answer: C

13. किसने वर्ष 2017 लॉरियस वर्ल्ड स्पोर्ट्सवूमन ऑफ द ईयर पुरस्कार जीता है?

A. वीनस विलियम्स
B. सेरेना विलियम्स
C. कैरोलिन वोज़्नियाकी
D. अग्निज़्का रडवांस्का

Answer: B

14. किस राज्य ने हाल ही में छात्रों के लिए 24 घंटे की हेल्पलाइन शुरू की?

A. तमिलनाडु
B. केरल
C. पश्चिम बंगाल
D. कर्नाटक

Answer: A

15. ऑस्ट्रेलिया के नए उप प्रधान मंत्री के रूप में कौन कार्यभार संभाला है?

A. सुसान केफ़ेल
B. टोनी स्मिथ
C. बार्ना जॉइस
D. माइकल मैककॉर्मेक

Answer: D

16. जिनके लिए केंद्र सरकार ने शहरों को सुरक्षित बनाने के लिए 2900 करोड़ रुपये स्वीकृत किए हैं?

A. छात्र
B. मेन
C. किसान
D. महिलाएं

Answer: D

17. दुनिया में इर्रावादी डॉल्फ़िन का सबसे बड़ा झुंड कौन सा झील है?

A. चिलका
B. लोकताक
C. भोजटल
D. भीमत्तल

Answer: A

18. केंद्र सरकार ने शहरों के लिए शहरों को कितने करोड़ रुपए बनाए?

A. 2900
B. 3500
C. 4500
D. 5600

Answer: A

19. किस केंद्रीय मंत्रालय ने “ग्रीन गुड डेड्स” अभियान चलाया है?

A. पेयजल और स्वच्छता मंत्रालय
B. पर्यावरण, वन और जलवायु परिवर्तन मंत्रालय
C. स्वास्थ्य और परिवार कल्याण मंत्रालय
D. आयुष के मंत्रालय

Answer: B

20. किस बैंक ने 15 आधार अंक की दरों को बढ़ाकर 8.30% कर दिया है?

A. केनरा बैंक
B. स्टेट बैंक ऑफ इंडिया
C. फेडरल बैंक
D. पंजाब नेशनल बैंक

Answer: D

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check and practice at All India Jobs portal. You can take 3 March 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz Today | GK Quiz 2 March 2018 | Hindi GK Quiz | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, GK Quiz 2 March 2018: Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs on this page to improve your General Knowledge skills. Today’s GK Questions that we provide are very accurate. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK Questions and Answers and Daily GK Questions here. You can get Daily General Knowledge Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 2 March 2018 in Hindi.

GK Quiz 2 March 2018

Take General Knowledge Quiz 2 March 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 2 March 2018 – Current Affairs Quiz

1. Which space agencies started working towards developing igloos for the astronauts on the Moon?

A. JAXA
B. NASA
C. ISRO
D. CNSA

Answer: C

2. Which country approved major cities to ban diesel cars, in an effort to control air pollution?

A. France
B. Italy
C. Germany
D. Spain

Answer: C

3. Name the union minister who Releases ‘India-2018’ Book recently?

A. Shri Smriti Irani
B. Shri Sushma Swaraj
C. Shri Nitin Gadkari
D. Shri Vivek Sharma

Answer: A

4. Who takes charge as the new editor-in-chief of the television channel Rajya Sabha TV?

A. Sudhir Chaudhary
B. Nidhi Razdan
C. Rahul Mahajan
D. Shereen Bhan

Answer: C

5. Who clinched the gold medal in a 75-kg category along with best boxer title at the 69th Strandja Memorial Tournament?

A. Amit Panchal
B. Satish Kumar
C. Vikas Krishan
D. Mohammed Hussamuddin

Answer: C

6. How many crores did Central Government approve for Arunachal Pradesh under PMGSY?

A. 700
B. 650
C. 850
D. 950

Answer: A

7. Name the state First Mega Food Park inaugurated recently?

A. Maharashtra
B. Kerala
C. Tamil Nadu
D. Bihar

Answer: A

8. Vijayendra Saraswathi becomes the 70th Sankaracharya of Kanchi Kamakoti Peetam from the Hindu monastic institution. This institute is located in which state?

A. Kerala
B. Tamil Nadu
C. Andhra Pradesh
D. Karnataka

Answer: B

9. Which of the following bank ties up with Celebrus Capital for Online Trading Services?

A. Dena Bank
B. Canara bank
C. HDFC bank
D. Catholic Syrian Bank

Answer: D

10. To which cricket team, ICC Test Championship Mace has presented an award for being the number one Test team from last two consecutive years?

A. India
B. South Africa
C. England
D. Australia

Answer: A

You can also check: Current Affairs 2 March 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 2 March 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 2 मार्च 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

11. किस साल टोक्यो ने ओलंपिक और पैरालिंपिक्स के लिए मैस्कॉट का खुलासा किया?

A. 2020
B. 2019
C. 2025
D. 2021

Answer: A

12. राज्यसभा टीवी संपादक-इन-चीफ के रूप में नियुक्त कौन है?

A. श्री सुरेश कार्तिक
B. विजय प्रकाश
C. दिनेश कार्तिक
D. श्री राहुल महाजन

Answer: D

13. किस शहर के केंद्रीय वस्त्र मंत्री स्मृति ईरानी 27 वें इजीरा में भाग लेते हैं?

A.हैदराबाद
B. नई दिल्ली
C. कोलकाता
D. जोधपुर

Answer: C

14. उच्च शिक्षा संस्थानों के लिए सरकारी ऋण कितना प्रतिशत होगा?

A. 45%
B. 35%
C. 25%
D. 65%

Answer: C

14. हाल ही में पार-सीमा प्रेषण के लिए कौन सा बैंक टाई-अप है?

A. देना बैंक
B. केनरा बैंक
C. इंडसइंड बैंक
D. यस बैंक

Answer: C

15. दक्षिण अफ्रीका के वित्त मंत्री के रूप में नियुक्त कौन था?

A. जैकब ज़ुमा
B. नन्हाहला नेने
C. सिरिल रामाफोसा
D. नेल्सन मंडेला जूनियर

Answer: B

16. डीएसी द्वारा तीन सेवाओं के लिए कितने करोड़ खरीदे गए प्रस्तावों को मंजूरी मिली?

A. 15,658
B. 10,625
C. 12,562
D. 9,435

Answer: D

17. किस देश ने पहली बार महिलाओं को सेना में शामिल होने की इजाजत दी है?

A. ओमान
B. कतर
C. ईरान
D. सऊदी अरब

Answer: D

18. किस देश ने केन्द्रीय मंत्रिमंडल ने भारत और स्वास्थ्य क्षेत्र में सहयोग के बीच समझौता ज्ञापन को मंजूरी दी थी?

A. जॉर्डन
B. पाकिस्तान
C. सऊदी अरब
D. उत्तरी अफ्रीका

Answer: A

19. ऑस्ट्रेलिया के उप प्रधान मंत्री के रूप में कौन चुने गए थे?

A. बार्ना जॉइस
B. माइकल मैककॉर्मेक
C. मैल्कम टर्नबुल
D. मेथियास कोरमैन

Answer: B

20. कोलकाता में 27 वें इजीआईआरए का उद्घाटन किसने किया?

A. श्री निथ्य श्री
B. श्री स्मृती इराणी
C. विद्या मेनन
D. श्री सुषमा स्वराज

Answer: B

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check and practice at All India Jobs portal. You can take 2 March 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz Today | GK Quiz 1 March 2018 | Hindi GK Quiz | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, GK Quiz 1 March 2018: Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs on this page to improve your General Knowledge skills. Today’s GK Questions that we provide are very accurate. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK Questions and Answers and Daily GK Questions here. You can get Daily General Knowledge Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 1 March 2018 in Hindi.

GK Quiz 1 March 2018

Take General Knowledge Quiz 1 March 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 1 March 2018 – Current Affairs Quiz

1. Who won 5th edition of Yash Chopra Memorial Award 2018?

A. Shah Rukh Khan
B. Amitabh Bachchan
C. Asha Bhosle
D. Lata Mangeshkar

Answer: C

2. As per 2018 Economic Survey of India, what is India’s GDP growth prediction for FY19?

A. 6.5 to 7.25%
B. 7 to 7.5%
C. 6.9 to 7.2%
D. 7.5 to 8.0%

Answer: B

3. TSR Subramanian is from which field?

A. Politician
B. Journalist
C. Author
D. Actor

Answer: D

4. Who takes charge as the new Deputy Prime Minister of Australia?

A. Susan Kiefel
B. Tony Smith
C. Barnaby Joyce
D. Michael McCormack

Answer: D

5. Which state signed a tripartite MoU with the Bureau of Energy Efficiency (BEE) for construction of energy proper buildings?

A. Andhra Pradesh
B. Karnataka
C. Haryana
D. Maharashtra

Answer: A

6. Which union ministry to build social media communication hubs in districts?

A. Ministry of Information and Broadcasting
B. Ministry of Law and Justice
C. Ministry of Panchayati Raj
D. Ministry of Women and Child Development

Answer: A

7. The 2018 National Immunisation Day (NID) is celebrated on ________?

A. January 29
B. January 30
C. January 28
D. January 27

Answer: C

8. How many crores did Central Government sanction more than under PMGSY for Arunachal Pradesh?

A. 850
B. 650
C. 700
D. 950

Answer: C

9. Which state’s tableau won the best tableau award at the 69th Republic Day Parade 2018?

A. Assam
B. Maharashtra
C. Karnataka
D. Chhattisgarh

Answer: B

10. Which of the following country secured 11 Medals at Strandja Memorial Boxing Tournament?

A. India
B. Pakistan
C. Indonesia
D. South Africa

Answer: A

You can also check: Current Affairs 1 March 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 1 March 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 1 मार्च 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

11. हाल ही में जैव एशिया 2018 के पंद्रहवीं कक्षा का कौन सा शहर आयोजित हुआ?

A. चेन्नई
B. नई दिल्ली
C. हैदराबाद
D. पटना

Answer: C

12. कौन सा केंद्रीय मंत्री विज्ञप्ति ‘भारत-2018’ हाल ही में बुक करें?

A. श्री सुषमा स्वराज
B. श्री स्मृति ईरानी
C. श्री नितिन गडकरी
D. श्री विवेक शर्मा

Answer: B

13. टियर -1 और एच 4 वीजा किस देश द्वारा जारी किए जाते हैं?

A. ब्रिटेन और संयुक्त राज्य अमेरिका
B. सिंगापुर और जापान
C. ऑस्ट्रेलिया और न्यूजीलैंड
D. कनाडा और स्वीडन

Answer: A

14. कौन सा दिन 28 फरवरी के रूप में मनाया जाता है?

A. राष्ट्रीय स्वास्थ्य दिवस
B. राष्ट्रीय अर्थशास्त्र दिवस
C. राष्ट्रीय गणित दिवस
D. राष्ट्रीय विज्ञान दिवस

Answer: D

15. किस वर्ष में ऊर्जा दक्षता ब्यूरो की स्थापना की गई थी?

A. 1999
B. 2004
C. 2000
D. 2002

Answer: D

16. भारत में समावेशी इंटरनेट सूचकांक पर कौन सी रैंक हासिल किया?

A. 47
B. 48
C. 56
D. 54

Answer: A

17. गुजरात के किस शहर में, प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने ‘भारत के लिए रन’ मैराथन को ध्वजांकित किया?

A. सूरत
B. गांधीनगर
C. अहमदाबाद
D. राजकोट

Answer: A

18. कौन सा देश समावेशी इंटरनेट सूचकांक पर 47 वां स्थान है: फेसबुक?

A. इंडोनेशिया
B. पाकिस्तान
C. सऊदी अरब
D. इंडिया

Answer: D

19. केंद्रीय विज्ञान संस्थान किस शहर में स्थित है?

A. शिमला
B. पुणे
C. रांची
D. कोलकाता

Answer: C

20. राज्यसभा टीवी संपादक-इन-चीफ के रूप में नियुक्त कौन है?

A. श्री दिनेश कार्तिक
B. श्री विजय प्रकाश
C. श्री राहुल महाजन
D. श्री सुरेश कार्तिक

Answer: C

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check and practice at All India Jobs portal. You can take 1 March 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz Today | GK Quiz 28 February 2018 | Hindi GK Quiz | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, GK Quiz 28 February 2018: Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs on this page to improve your General Knowledge skills. Today’s GK Questions that we provide are very accurate. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK Questions and Answers and Daily GK Questions here. You can get Daily General Knowledge Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 28 February 2018 in Hindi.

GK Quiz 28 February 2018

Take General Knowledge Quiz 28 February 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 28 February 2018 – Current Affairs Quiz

1. In which state, the Indian Navy to host the multi-national MILAN series of exercises?

A. Daman & Diu
B. Gujarat
C. West Bengal
D. Andaman and Nicobar islands

Answer: D

2. Name the Indian Gymnast who become first Indian gymnast to win an individual medal at the 2018 Gymnastics World Cup?

A. Dipa Karmakar
B. Ashish Kumar
C. Aruna Budda Reddy
D. Atul Mourya

Answer: C

3. Who takes charge as the new Deputy Prime Minister of Australia?

A. Susan Kiefel
B. Tony Smith
C. Barnaby Joyce
D. Michael McCormack

Answer: D

4. Which state signed a tripartite MoU with the Bureau of Energy Efficiency (BEE) for construction of energy efficient buildings?

A. Karnataka
B. Andhra Pradesh
C. Haryana
D. Maharashtra

Answer: B

5. To which cricket team, ICC Test Championship Mace was presented for being the number one Test team last year and this year?

A. India
B. South Africa
C. England
D. Australia

Answer: A

6. Who Introduces a new facility to UAN – Aadhar Linking?

A. EPFO
B. CBI
C. SBI
D. Dena Bank

Answer: A

7. Who is the author of “Hari Singh Nalwa: Champion of the Khalsaji – 1791-1837” book?

A. Rohinton Mistry
B. Aravind Adiga
C. Chitra Banerjee Divakaruni
D. Vanit Nalwa

Answer: D

8. How much percent will RISE Scheme get Government loans for higher education institutes?

A. 45%
B. 35%
C. 25%
D. 65%

Answer: C

9. What was the theme of BioAsia 2018 event held in Hyderabad?

A. ‘Bio-energy, Pure Energy’
B. ‘Collective Energy’
C. ‘Right Time, Right Now’
D. ‘Today Sow, Tomorrow Reap’

Answer: C

10. Name the person who launches 2nd Project Of Swajal Yojana in Rajasthan?

A. Shri Suresh Singh
B. Shri Naresh Singh
C. Smt Uma Bharathi
D. Smt Nitya Menon

Answer: C

You can also check: Current Affairs 28 February 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 28 February 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 28 फरवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

11. हाल ही में ई-गवर्नेंस पर कौन सा शहर नेशनल कॉन्फ्रेंस आयोजित हुआ था?

A. बिहार
B. बेंगलुरु
C. चेन्नई
D. हैदराबाद

Answer: D

12. यूआईडीएआई ने रंगीन बाल आधार कार्ड किस रंग का शुभारंभ किया?

A. नीला
B. पीला
C. लाल
D. नारंगी

Answer: A

13. जो हाल ही में ऑस्ट्रियाई ओपन जीत गया?

A. पारुपल्ली कश्यप
B. एंथनी वाइल्डिंग
C. नॉर्मन ब्रुक
D. मैरिन सिलिक

Answer: A

14. किस देश को एफएटीएफ की उपाध्यक्ष चुना गया है?

A. चीन
B. पाकिस्तान
C. सऊदी अरब
D. इंडोनेशिया

Answer: A

15. सेशेल्स की राजधानी क्या है?

A. बेलग्रेड
B. फ्रीटाउन
C. विक्टोरिया
D. साना

Answer: C

16. भारत और कोरिया बिजनेस समिट में कौन सा शहर हाल ही में आयोजित हुआ था?

A. गांधीनगर
B. हैदराबाद
C. बिहार
D. नई दिल्ली

Answer: D

17. कौन सा वर्ष अंडमान निकोबार कमांड को मिलन को मिला?

A. 2018
B. 2020
C. 2025
D. 2030

Answer: A

18. किस राज्य माइक्रोसॉफ्ट टाई-अप को क्लाउड टेक्नोलॉजी दत्तक़ा में तेजी लाने के लिए?

A. केरल
B. तमिलनाडु
C. आंध्र प्रदेश
D. जयपुर

Answer: B

19. प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने किस राज्य में अम्मा टू व्हीलर योजना की पेशकश की?

A. तमिलनाडु
B. केरल
C. कर्नाटक
D. तेलंगाना

Answer: A

20. बायोआशिया 2018 के पंद्रहवीं शताब्दी का कौन सा शहर आयोजित हुआ?

A. चेन्नई
B. नई दिल्ली
C. हैदराबाद
D. पटना

Answer: C

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check and practice at All India Jobs portal. You can take 28 February 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz Today | GK Quiz 27 February 2018 | Hindi GK Quiz | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, GK Quiz 27 February 2018: Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs on this page to improve your General Knowledge skills. Today’s GK Questions that we provide are very accurate. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK Questions and Answers and Daily GK Questions here. You can get Daily General Knowledge Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 27 February 2018 in Hindi.

GK Quiz 27 February 2018

Take General Knowledge Quiz 27 February 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 27 February 2018 – Current Affairs Quiz

1. Which nation’s court considering the possibility of banning diesel cars completely to reduce air pollution?

A. Germany
B. India
C. China
D. Sri Lanka

Answer: A

2. Who Won Austrian Open?

A. Anthony Wilding
B. Parupalli Kashyap
C. Norman Brooke
D. Marin Cilic

Answer: B

3. UNICEF’s ‘Every Child ALIVE’ is a global campaign is for which purpose?

A. Eradicate all vaccine-preventable diseases
B. Eliminate open defecation
C. End newborn deaths
D. Achieve gender equality

Answer: C

4. In how many cities, the newly functional Ombudsmen scheme for NBFCs will have offices?

A. Two
B. Three
C. Four
D. Five

Answer: C

5. Which actresses quit as the global ambassador of jewelry designer Nirav Modi’s brand recently?

A. Priyanka Chopra
B. Aishwarya Rai
C. Anushka Sharma
D. Shilpa Shetty

Answer: A

6. To which country, M. Subbarayudu appointed as ambassador of India Recently?

A. Peru
B. Bolivia
C. Colombia
D. Brazil

Answer: B

7. In which state, PM Modi launched the subsidized Two Wheeler Scheme?

A. Gujarat
B. Tamil Nadu
C. Uttar Pradesh
D. Delhi

Answer: B

8. To transform and uplift electricity sector, which state inks MoU with US based AutoGrid?

A. Bihar
B. Andhra Pradesh
C. Uttar Pradesh
D. Kerala

Answer: B

9. Who takes charge as the Editor-in-Chief of Rajya Sabha TV?

A. Swapan Dasgupta
B. Gurdeep Singh Sappal
C. Surya Prakash
D. Rahul Mahajan

Answer: D

10. Who inaugurated 1000 Crores worth projects in Daman?

A. Shri Narendra Modi
B.Shri Arun Jaitley
C. Shri Suresh Menon
D. Shri Narayana Swamy

Answer: A

You can also check: Current Affairs 27 February 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 27 February 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 27 फरवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

11. स्विफ्ट किस वर्ष में स्थापित किया गया था?

A. 1973
B. 1999
C. 1984
D. 1966

Answer: A

12. जिम्नास्टिक विश्व कप में व्यक्तिगत पदक जीतने वाले पहले भारतीय कौन बने थे?

A. दिनेश कार्तिक
B. दीपा कर्मकार
C. आशिष कुमार
D. अरुणा बोडे रेड्डी

Answer: D

13. कोर बैंकिंग सॉल्यूशंस (सीबीएस) में ‘कोर’ का क्या मतलब है

A. सेंट्रल ऑनलाइन रियल-टाइम इक्विटी
B. केंद्रीय ऑनलाइन ऑनलाइन वास्तविक समय एक्सचेंज
C. दर एक्सचेंज का क्रेडिट
D. रिटर्न विशेषज्ञों की परिषद

Answer: B

14. हाल ही में ई-गवर्नेंस पर कौन सा शहर नेशनल कॉन्फ्रेंस आयोजित हुआ था?

A. बिहार
B. हैदराबाद
C. चेन्नई
D. बेंगलुरु

Answer: B

15. फ्रांस के राष्ट्रपति कौन है?

A. फ्रेंकोइस डे रग्ली
B. जेरार्ड लैचर
C. एडॉआर्ड फिलिप
D. इमानुएल मैक्रॉन

Answer: D

16. किसने हाल ही में रूस्तम -2 ड्रोन की टेस्ट उड़ान को सफलतापूर्वक पूरा किया?

A. भारतीय सेना
B. डीआरडीओ
C. भारतीय नौसेना
D. भारतीय पुलिस

Answer: B

17. सेशेल्स की राजधानी क्या है?

A. बेलग्रेड
B. फ़्रीटाउन
C. विक्टोरिया
D. साना

Answer: C

18. कौन से मेट्रो स्टेशन उन्नत मैकेनाइजेशन और सुरक्षा के साथ तकनीक-प्रेमी रीमॉडेलिंग प्राप्त करने के लिए है?

A. कोलकाता
B. चेन्नई
C. बेंगलुरु
D. त्रिवेन्द्रम

Answer: A

19. 2017-18 के लिए भारतीय उद्योग परिसंघ (सीआईआई) का राष्ट्रपति कौन है?

A. शोबाना कामिनेनी
B. राकेश भारती मित्तल
C. चंद्रजीत बनर्जी
D. उदय कोटक

Answer: A

20. बुनियादी ढांचागत विकास के लिए 100 करोड़ रुपये का कौन सा स्थान है?

A. गांधी नगर
B. पटना
C. अमृतसर
D. विशाखापत्तनम

Answer: C

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check and practice at All India Jobs portal. You can take 27 February 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz Today | GK Quiz 25 February 2018 | Hindi GK Quiz | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, GK Quiz 25 February 2018: Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs on this page to improve your General Knowledge skills. Today’s GK Questions that we provide are very accurate. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK Questions and Answers and Daily GK Questions here. You can get Daily General Knowledge Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 25 February 2018 in Hindi.

GK Quiz 25 February 2018

Take General Knowledge Quiz 25 February 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 25 February 2018 – Current Affairs Quiz

1. Who set a national record in the 63kg women’s category at the 33rd Women Senior National Weightlifting Championships?

A. Amandeep Kaur
B. S Thasana Chanu
C. Karnam Malleswari
D. Rakhi Halder

Answer: D

2. In which city India and China discuss border issues?

A. Kolkata
B. New Delhi
C. Hyderabad
D. Bangalore

Answer: B

3. From which Indian monument, cultural extravaganza “2018 Bharat Parv” is to organize?

A. India Gate
B. Jantar Mantar
C. Red Fort
D. Gateway of India

Answer: C

4. Which state government to set up Heritage Cabinet to preserve the relics and monuments across the state?

A. Madhya Pradesh
B. Odisha
C. Assam
D. Goa

Answer: B

5. In India, the 2018 National Girl Child Day (NGCD) is celebrated on which of the following date?

A. January 24
B. January 25
C. January 23
D. January 26

Answer: A

6. Which state chief minister launched skill development training centers across the state?

A. Tami Nadu
B. Kerala
C. Odisha
D. Assam

Answer: D

7. Which Bollywood personality honored with the 24th Crystal Award at the World Economic Forum (WEF-2018) recently?

A. Deepika Padukone
B. Aamir Khan
C. Shah Rukh Khan
D. Priyanka Chopra

Answer: C

8. In which state, Alappuzha lanched top 5 global cities to manage solid waste successfully?

A. Goa
B. Kerala
C. Tami Nadu
D. Odisha

Answer: A

9. As per latest PwC 21st CEO Survey 2018, which country got the top spot for global investment?

A. United Kingdom
B. Japan
C. United States
D. India

Answer: C

10. In which state, Eastern India’s first compressed natural gas for scooters has launched/

A. Assam
B. Manipur
C. Odisha
D. Nagaland

Answer: C

You can also check: Current Affairs 25 February 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 25 February 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 25 फरवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

11. चेन्नई में अम्मा टू-व्हीलर योजना को किससे शुरू करना चाहिए?

A. श्री नरेंद्र मोदी
B. श्री रमेश कुमार
C. श्री अरुण जेटली
D. श्री दिनेश कार्तिक

Answer: A

12. ब्रैकिशवॉटर एक्वाकल्चर के केन्द्रीय संस्थान (सीआईबीए) किस शहर में स्थित है?

A. कोलकाता
B. नई दिल्ली
C. हैदराबाद
D. चेन्नई

Answer: D

13. किस बैंक ने एनबीएफसी के लिए लोकपाल योजना शुरू की थी?

A. कोटक महिंद्रा बैंक
B. भारतीय रिजर्व बैंक
C. कैनरा बैंक
D. फेडरल बैंक

Answer: B

14. वैश्विक पासपोर्ट सूचकांक में भारत द्वारा कौन से पद सुरक्षित किया गया है?

A. 89
B. 73
C. 100
D. 123

Answer: B

15. किस देश ने धनुष मिसाइल का सफलतापूर्वक परीक्षण किया?

A. श्री लंका
B. पाकिस्तान
C. इंडिया
D. डेनमार्क

Answer: C

16. सबसे सफल शीतकालीन ओलंपियन कौन बन गया है?

A. मैरिट बोजरगेन
B. माइकल फेल्प्स
C. उसेन बोल्ट
D. शिव केशवन

Answer: A

17. बुरा ऋण की निगरानी के लिए वाईएच मालेगाम के तहत कौन से बैंक समिति की स्थापना है?

A. फेडरल बैंक
B. एचडीएफसी बैंक
C. आईसीआईसीआई बैंक
D. भारतीय रिजर्व बैंक

Answer: D

18. बेहतर प्रौद्योगिकी साझेदारी के लिए किस राज्य की ताइवान के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए गए हैं?

A. आंध्र प्रदेश
B. उत्तर प्रदेश
C. तेलंगाना
D. महाराष्ट्र

Answer: C

19. बिहार में भारत ने किस बैंक को 84 मिलियन लोन पानी की आपूर्ति के लिए हस्ताक्षर किए थे?

A. भारतीय रिजर्व बैंक
B. भारतीय स्टेट बैंक
C. देना बैंक
D. केनरा बैंक

Answer: A

20. कितने कनाडाई स्थानीय खिलाड़ी ‘ग्लोबल टी 20 कनाडा’ के हर टीम में खेलेंगे?

A. 2
B. 3
C. 4
D. 6

Answer: C

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check and practice at All India Jobs portal. You can take 25 February 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz Today | GK Quiz 24 February 2018 | Hindi GK Quiz | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, GK Quiz 24 February 2018: Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs on this page to improve your General Knowledge skills. Today’s GK Questions that we provide are very accurate. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK Questions and Answers and Daily GK Questions here. You can get Daily General Knowledge Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 24 February 2018 in Hindi.

GK Quiz 24 February 2018

Take General Knowledge Quiz 24 February 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 24 February 2018 – Current Affairs Quiz

1. Which of the following country Signs MoU With Canada’s International Development Research Centre (IDRC)?

A. Canada
B. Pakistan
C. India
D. Indonesia

Answer: C

2. The Uttar Pradesh government signed an agreement for khadi products sale with which online company?

A. Flipkart
B. Paytm
C. Amazon India
D. PhonePe

Answer: C

3. Which female Indian Air Force officer became first Indian Woman to Fly Fighter Aircraft Solo?

A. Srividya Sen
B. Bhawana Kanth
C. Mohana Singh
D. Avani Chaturvedi

Answer: D

4. The cabinet decision to set up a tribunal to settle the Mahanadi dispute will benefit which states mainly?

A. Chhattisgarh and Jharkhand
B. Odisha and Chhattisgarh
C. Jharkhand and Odisha
D. Madhya Pradesh and Chhattisgarh

Answer: B

5. Which country Ranks 81st place in Global Corruption Perception Index?

A. India
B. Pakistan
C. Indonesia
D. Denmark

Answer: A

6. Which state starts Vaccination mandatory for School Admissions?

A. Kerala
B. Tamil Nadu
C. Andhra Pradesh
D. Karnataka

Answer: A

7. Which railway station become India’s first all-women railway station in the mainline category of the Indian Railways?

A. Phulera
B. Alwar
C. Bandikui
D. Gandhi Nagar

Answer: D

8. The International Mother Language Day (IMLD) is observed on which date?

A. February 21
B. February 20
C. February 22
D. February 23

Answer: A

9. In which state, Northeast India’s first regional Centre for Agriculture with Israel will be inaugurated?

A. Assam
B. Mizoram
C. Tripura
D. Meghalaya

Answer: B

10. The ‘Scheme for Awareness Generation and Publicity’ is issued by which ministry?

A. Ministry of Human Resource Development
B. Youth and Sports Affairs
C. Ministry of Social Justice and Empowerment
D. Ministry of Women and Child Development

Answer: C

You can also check: Current Affairs 24 February 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 24 February 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 24 फरवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

11. अपने कैनेडियन समकक्ष जस्टिन ट्रैडु के साथ प्रतिनिधिमंडल स्तर की वार्ता कौन रखती है?

A. श्री नरेंद्र मोदी
B. श्री रमेश कुमार
C. श्री नरेश अय्यर
D. श्री दिनेश कार्तिक

Answer: A

12. केरिम के चीफ मंत्री कौन हैं?

A. चंद्रबाबू नायडू
B. सरबानंद सोनोवाल
C. पिनराययी विजयन
D. रमन सिंह

Answer: C

13. हाल ही में किस राज्य परिवर्तन योजना का शुभारंभ हुआ है?

A. तमिलनाडु
B. हरयाणा
C. केरल
D. हिमाचल प्रदेश

Answer: B

14. बैंक किस नाम से इक्विरस कैपिटल में 26% हिस्सेदारी का अधिग्रहण किया है?

A. आईडीएफसी बैंक
B. कोटक महिंद्रा बैंक
C. फेडरल बैंक
D. ऐक्सिस बैंक

Answer: C

15. कौन सा राज्य बजट 2018 के भंडार को प्रमुख रूप से शिक्षा, स्वास्थ्य, ऊर्जा और पर्यटन पर केंद्रित करता है?

A. आंध्र प्रदेश
B.तमिलनाडु
C.केरल
D. गोवा

Answer: D

16. यूपी निवेशक सम्मेलन 2018 किस शहर में आयोजित किया गया था?

A. गोरखपुर
B. आगरा
C. वाराणसी
D. लखनऊ

Answer: D

17. टोंगा को कौन सा देश 1 करोड़ डॉलर की सहायता प्रदान करता है?

A. इंडिया
B. सऊदी अरब
C. पाकिस्तान
D. इंडोनेशिया

Answer: A

18. भारतीय सेना के मिग -21 विमान को किस देश ने विकसित किया है?

A. संयुक्त राज्य अमेरिका
B. रूस
C. जापान
D. जर्मनी

Answer: B

19. कौन सा देश पहले अंतर्राष्ट्रीय सौर एलायंस शिखर सम्मेलन का आयोजन करेगा?

A. पाकिस्तान
B. सऊदी अरब
C. इंडिया
D. दक्षिण अफ्रीका

Answer: C

20. कौन सा देश ईरान और इराक दोनों के साथ सीमा साझा करेगा?

A. तुर्की
B. सीरिया
C. जॉर्डन
D. आर्मीनिया

Answer: A

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check and practice at All India Jobs portal. You can take 24 February 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz Today | GK Quiz 23 February 2018 | Hindi GK Quiz | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, GK Quiz 23 February 2018: Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs on this page to improve your General Knowledge skills. Today’s GK Questions that we provide are very accurate. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK Questions and Answers and Daily GK Questions here. You can get Daily General Knowledge Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 23 February 2018 in Hindi.

GK Quiz 23 February 2018

Take General Knowledge Quiz 23 February 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 23 February 2018 – Current Affairs Quiz

1. In which state, Jakham Dam is located?

A. Madhya Pradesh
B. Gujarat
C. Rajasthan
D. Uttar Pradesh

Answer: C

2. Mandarin is official literary and standard form of the language of which country?

A. France
B. China
C. Spain
D. Russia

Answer: B

3. Who appointed as the next chief election commissioner of India?

A. Umesh Sinha
B. Sandeep Saxena
C. Om Prakash Rawat
D. Dilip Sharma

Answer: C

4. Who served as a Chairman of National Association of Software and Services Companies (NASSCOM)

A. Raman Roy
B. Rishad Premji
C. Debanji Ghosh
D. R Chandrashekhar

Answer: A

5. Which country to share a border with both Iran and Iraq?

A. Turkey
B. Syria
C. Jordan
D. Armenia

Answer: A

6. India launched a joint research project on ‘Water Quality Research’ and ‘Energy Demand Reduction in Built Environment’ along with which country?

A. United Kingdom
B. United States
C. Japan
D. Russia

Answer: A

7. Oil-backed cryptocurrency is called as _______?

A. CoinOil
B. OilCoin
C. Coil
D. Bitoil

Answer: B

8. Which scheme launched by the government of India to provide cheap sanitary pads to school girls and women on the International Women’s Day 2018?

A. Aakriti Yojana
B. Krithika Yojana
C. Nairiti Yojana
D. Asmita Yojana

Answer: D

9. Who launches Rs 1,918 Crore worth Area Development Plan for Punjab?

A. ONGC
B. Ashok Leyland
C. NABARD
D. Reliance Communications

Answer: B

10. Which country declared to impose a ‘carbon tax’ from 2019 to cut its greenhouse gas ejections recently?

A. India
B. Singapore
C. Malaysia
D. Japan

Answer: B

You can also check: Current Affairs 23 February 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 23 February 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 23 फरवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

11. कौन सा शहर पूरी तरह से महिला संचालित स्टेशन बन जाता है?

A. चंडीगढ़
B. जयपुर
C. भोपाल
D. ओडिशा

Answer: B

12. उत्तराखंड के उत्तरकाशी जिले में किस केंद्रीय मंत्री ने नई स्वाजल परियोजना की शुरुआत की है?

A. नरेंद्र मोदी
B. मेनका गांधी
C. उमा भारती
D. अरुण जेटली

Answer: C

13. ओन एप्पल वेतन लेने के लिए कौन गूगल पे की शुरुआत करता है?

A. सैमसंग
B. गूगल
C. वेरीज़ों
D. हुवाई

Answer: B

14. विद्यालय प्रवेश के लिए कौन से राज्य में टीकाकरण अनिवार्य है?

A. केरल
B. तमिलनाडु
C. आंध्र प्रदेश
D. कर्नाटक

Answer: A

15. किस देश ने 2018 में 5 वें राष्ट्रमंडल पुल चैंपियनशिप जीती है?

A. चीन
B. ऑस्ट्रेलिया
C. इंडिया
D. जापान

Answer: C

16. भारत किस देश में संयुक्त सैन्य ड्रिल ‘गरुड़ा शक्ति’ शुरू हुआ?

A. पाकिस्तान
B. श्री लंका
C. इंडोनेशिया
D. न्यूजीलैंड

Answer: C

17. किस दूरसंचार कंपनी ने भविष्य की तकनीक और 5 जी परीक्षण के लिए जापान की एनटीटी एटी के साथ समझौता किया है?

A. वोडाफोन
B. विचार
C. भरोसा
D. बीएसएनएल

Answer: D

18. कौन सा दिन विश्व न्याय दिवस मनाया जाता है?

A. फरवरी 20
B. 15 मई
C. 16 जून
D. 28 जुलाई

Answer: A

19. सेंटर फॉर पॉलिसी रिसर्च (सीपीआर) का मुख्यालय कहां है?

A. कोच्चि
B. लखनऊ
C. नई दिल्ली
D. जयपुर

Answer: C

20. कौन सी राज्य सरकार सस्ते स्वच्छता पैड प्रदान करने के लिए अस्मिता योजना शुरू करेगी?

A. केरल
B. कर्नाटक
C. पश्चिम बंगाल
D. महाराष्ट्र

Answer: D

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check and practice at All India Jobs portal. You can take 23 February 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz Today | GK Quiz 21 February 2018 | Hindi GK Quiz | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, GK Quiz 21 February 2018: Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs on this page to improve your General Knowledge skills. Today’s GK Questions that we provide are very accurate. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK Questions and Answers and Daily GK Questions here. You can get Daily General Knowledge Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 21 February 2018 in Hindi.

GK Quiz 21 February 2018

Take General Knowledge Quiz 21 February 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 21 February 2018 – Current Affairs Quiz

1. World Environment Day 2018 is hosted by which country?

A. India
B. Pakistan
C. Saudi Arabia
D. North America

Answer: A

2. In which city three days World Congress on Information Technology inaugurated?

A. New Delhi
B. Hyderabad
C. Bangalore
D. Ahmedabad

Answer: B

3. Who among the given has become the first Indian fast bowler to take five-wicket in each of the three formats of the game?

A. Jasprit Bumrah
B. Bhuvneshwar Kumar
C. Mohammed Shami
D. Ishant Sharma

Answer: B

4. Who launches Area Development Plan worth Rs 1,918 Crore for Punjab state?

A. ONGC
B. Ashok Leyland
C. NABARD
D. Reliance Communications

Answer: B

5. In which city, the National Banana Festival 2018 is held?

A. Hyderabad
B. Kochi
C. Bhubaneswar
D. Thiruvananthapuram

Answer: D

6. Which city is going to have first ever Artificial Intelligence Centre in India?

A. Mumbai
B. Kolkata
C. New Delhi
D. Visakhapatnam

Answer: A

7. Who appointed as a brand ambassador for the upcoming T20 Mumbai League?

A. Virender Sehwag
B. Sourav Ganguly
C. Rahul Dravid
D. Sachin Tendulkar

Answer: D

8. Gundu Hanumantha Rao who passed away recently is from which field?

A. Politics
B. Law
C. Film Industry
D. Science

Answer: C

9. In which district of Madhya Pradesh, the 44th Khajuraho Dance Festival 2018 to held?

A. Ujjain
B. Chhatarpur
C. Sagar
D. Singrauli

Answer: B

10. Who is going to takes charge as new Chairman of the Indian Council of Historical Research (ICHR)?

A. Arvind P. Jamkhedkar
B. Achala Moulik
C. Shereen Ratnagar
D. P. V. Parabrahma Sastry

Answer: A

You can also check: Current Affairs 21 February 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 21 February 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 21 फरवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

11. किस कंपनी ने भारत में अपनी पहली खाद्य रिटेल सेवा लॉन्च की?

A. फ्लिपकार्ट
B. अमेज़न
C. स्नैपडील
D. क्लब फैक्टरी

Answer: B

12. भारतीय विज्ञान और प्रौद्योगिकी संस्थान (IIEST) किस राज्य में स्थित है?

A. पश्चिम बंगाल
B. महाराष्ट्र
C. हरयाणा
D. तेलंगाना

Answer: A

13. कौन सा मंत्री ऑस्ट्रेलिया में ग्लोबल डिजिटल हेल्थ पार्टनरशिप शिखर सम्मेलन को संबोधित करते हैं?

A. रक्षा मंत्रालय
B. विदेश मंत्रालय
C. दूरसंचार मंत्रालय
D. स्वास्थ्य मामलों के मंत्रालय

Answer: D

14. हाल ही में यूके के प्राकृतिक इतिहास संग्रहालय में एमओयू कौन लगाता है?

A. भारत के वनस्पति सर्वेक्षण
B. कृषि बागवानी सोसाइटी ऑफ इंडिया
C. सरकारी वनस्पति उद्यान
D. सरकारी वनस्पति उद्यान

Answer: A

15. किस बैंक ने आईएफसी को सस्ती हाउसिंग के लिए $ 800 एमएन उठाया था?

A. भारतीय स्टेट बैंक
B. कैनरा बैंक
C. पंजाब नेशनल बैंक
D. संघीय बैंक

Answer: C

16. कौन सा बैंक अपने ग्लोबल एनआरआई सेंटर (जीएनसी) को कोच्ची में लॉन्च करेगा?

A. यूको बैंक
B. देना बैंक
C. भारतीय स्टेट बैंक
D. यूनाइटेड बैंक ऑफ इंडिया

Answer: C

17. कौन सा वर्ष के ‘स्टार्टअप ऑफ द ईयर’ 2017 के रूप में मान्यता प्राप्त है?

A. मिल्कबास्केट
B. बीआई ग्राफिक्स
C. SutraHR
D. एसएक्सएसडब्ल्यू एक्सेलेरेटर प्रोग्राम

Answer: A

18. 2018 रॉटरडैम ओपन के फाइनल जीतने के लिए खिलाड़ी का नाम क्या है?

A. अलेक्जेंडर ज़ेरेव
B. रोजर फ़ेडरर
C. ग्रिगर दिमित्राव
D. ग्रिगर दिमित्राव

Answer: B

19. वेलेयणी देवी मंदिर किस राज्य में स्थित है?

A. कर्नाटक
B. तमिलनाडु
C. केरल
D. ओडिशा

Answer: C

20. बुल्गारिया की मुद्रा क्या है?

A. लेव
B. दीनार
C. यूरो
D. पौंड

Answer: A

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check and practice at All India Jobs portal. You can take 21 February 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz Today | GK Quiz 20 February 2018 | Hindi GK Quiz | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, GK Quiz 20 February 2018: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK Questions on this page to enhance your General Knowledge skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK Questions and Answers here. You can get Daily General Knowledge Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 20 February 2018 in Hindi.

GK Quiz 20 February 2018

Take General Knowledge Quiz 20 February 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 20 February 2018 – Current Affairs Quiz

1. At ‘DHL Global Connectedness Index 2016’, India is in which place?

A. 78
B. 62
C. 55
D. 81

Answer: A

2. Who is Odisha’s first female filmmaker?

A. Sai Paranjpye
B. Kalpana Lajmi
C. Reema Kagti
D. Parbati Ghose

Answer: D

3. In which city, the Commonwealth Parliamentary Association (CPA) Conference 2018 was held?

A. Jaipur
B. Patna
C. New Delhi
D. Hyderabad

Answer: B

4. BHEL Bags Rs 560 Crore Order from which company?

A. NTPC
B. BHEL
C. ISRO
D. Ashok Leyland

Answer: A

5. Who is the author of ‘The Dairy Of Domestic Diva’ book?

A. Sonali Bendre
B. Twinkle Khanna
C. Shilpa Shetty
D. Anu Agarwal

Answer: C

6. What is the objective of anti-narcotics scheme?

A. Rehabilitation of drug addicts
B. Controlling the interstate and cross-border drug trafficking
C. Strict enforcement of laws related to drug abuse prevention
D. Making India a drug free country.

Answer: B

7. In which state, Indian Institute of Engineering Science and Technology (IIEST) is located?

A. Maharashtra
B. West Bengal
C. Haryana
D. Telangana

Answer: B

You can also check: Current Affairs 20 February 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 20 February 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 20 फरवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. हाल ही में 6 वें भारत क्षेत्र सीपीए सम्मेलन का उद्घाटन किसने किया?

A. श्रीमती लक्ष्मी मेनन
B. श्रीमती सुमित्रा महाजन
C. श्रीमती सुष्मा स्वराज
D. श्रीमती देवी स्वराज

Answer: B

9. नाबार्ड की अधिकृत शेयर पूंजी क्या है?

A. 50,000 करोड़ रुपये
B. 10,000 करोड़ रुपये
C. 20,000 करोड़ रुपये
D. 30,000 करोड़ रुपये

Answer: D

10. कौन सा देश महिलाओं को बिना अनुमति के व्यवसाय शुरू करने की अनुमति देता है?

A. सऊदी अरब
B. पाकिस्तान
C. डेनमार्क
D. इंडोनेशिया

Answer: A

11. रंगानदी बांध किस राज्य में स्थित है?

A. पंजाब
B. अरुणाचल प्रदेश
C. हिमाचल प्रदेश
D. जम्मू और कश्मीर

Answer: B

12. हाल ही में यूके के प्राकृतिक इतिहास संग्रहालय में एमओयू कौन लगाता है?

A. सरकारी वनस्पति उद्यान
B. कृषि बागवानी सोसाइटी ऑफ इंडिया
C. भारत के वनस्पति सर्वेक्षण
D. लॉयड के बॉटनिकल गार्डन

Answer: C

13. किस देश के राष्ट्रपति ने हाल ही में भारत का दौरा किया?

A. ईरान
B. ऑस्ट्रेलिया
C. पाकिस्तान
D. इंडोनेशिया

Answer: A

14. किस देश ने द्विपक्षीय संबंधों को बढ़ावा देने के लिए भारत के साथ 9 समझौता ज्ञापनों पर हस्ताक्षर किए?

A. ईरान
B. पाकिस्तान
C. सऊदी अरब
D. इंडोनेशिया

Answer: A

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check and practice at All India Jobs portal. You can take 20 February 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

Hema

​Web Developer


All India Jobs was a great help for me to find my dream job.



All rights reserved - allindiajobs.in. Privacy Policy - Disclaimer