GK Quiz Today | GK Quiz 18 February 2018 | Hindi GK Quiz | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, GK Quiz 18 February 2018: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK Questions on this page to enhance your General Knowledge skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK Questions and Answers here. You can get Daily General Knowledge Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 18 February 2018 in Hindi.

GK Quiz 18 February 2018

Take General Knowledge Quiz 18 February 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 18 February 2018 – Current Affairs Quiz

1. Which city is hosting “India Pharma & India Medical Device 2018” conference?

A. New Delhi
B. Pune
C. Bengaluru
D. Jaipur

Answer: C

2. India-Bangladesh ‘Friendship Gate’ was inaugurated in which state?

A. Meghalaya
B. Assam
C. Mizoram
D. West Bengal

Answer: A

3. Which country to host Shanghai Cooperation Organization (SCO) Summit 2018?

A. Kazakhstan
B. India
C. China
D. Uzbekistan

Answer: C

4. Khwaja Haleem, the former Uttar Pradesh minister is from which political party?

A. Nationalist Congress Party
B. Bahujan Samaj Party
C. Samajwadi Party
D. Indian National Congress

Answer: C

5. Former Union Minister Bolla Bulliramaiah is from which political party?

A. BJP
B. TDP
C. INC
D. JDU

Answer: B

6. Two technologies from India won awards at 6th World Government Summit 2018 in Dubai. What are those technologies?

A. Aadhaar and Umang App
B. Aadhaar and NARI App
C. SFOORTI App and Umang App
D. Shakthi App and Umang App

Answer: A

7. In Madhya Pradesh, Bheemgarh dam is built on which river?

A. Barna River
B. Sindh River
C. Tawa river
D. Wainganga river

Answer: D

Hindi GK Quiz – GK Quiz 18 February 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 18 फरवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. What is the name of the particle where Scientists discover a new class of antibiotics from the soil?

A. Noritate
B. Malacidins
C. Glycopeptides
D. Targocid

Answer: B

9. Who appointed as the new Vice-Chancellor of the Tezpur University?

A. Jagadesh Kumar
B. Yoginder K Alagh
C. Tariq Mansoor
D. Vinod Kumar Jain

Answer: D

10. Which country to introduce Asia’s first large-scale CO2 injection technique at Gandhar field?

A. FIAT
B. SAIL
C. Ashok Leyland
D. ONGC

Answer: D

11. Who has been appointed the new governor of Bank of Japan (BOJ)?

A. Hiroshi Nakaso
B. Haruhiko Kuroda
C. Masayoshi Amamiya
D. Kikuo Iwata

Answer: B

12. Who Inaugurated World Sustainable Development Summit 2018?

A. Shri Narendra Modi
B. Shri Rajesh Sharma
C. Shri Arun Jaitley
D. Shri Suresh Menon

Answer: A

13. Who has been named the EY Entrepreneur of the Year 2017?

A. E Sreedharan
B. Sanjiv Bajaj
C. Puneet Dalmia
D. Nithin Kamath

Answer: B

14. Which country scientist awarded Engineer Awarded Sci-Tech Oscar Award?

A. Pakistan
B. South Africa
C. India
D. Bulgaria

Answer: C

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check and practice at All India Jobs portal. You can take 18 February 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz Today | GK Quiz 17 February 2018 | Hindi GK Quiz | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, GK Quiz 17 February 2018: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK Questions on this page to enhance your General Knowledge skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK Questions and Answers here. You can get Daily General Knowledge Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 17 February 2018 in Hindi.

GK Quiz 17 February 2018

Take General Knowledge Quiz 17 February 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 17 February 2018 – Current Affairs Quiz

1. In which city India-Russia Agriculture Business Summit 2018 was organized?

A. New Delhi
B. Pune
C. Bhopal
D. Jaipur

Answer: A

2. In which city, the world’s first autonomous pods launched?

A. Berlin
B. Dubai
C. Paris
D. New York

Answer: B

3. Which Small Finance Bank unveiled an interactive digital savings account recently with the name SelfeSavings?

A. Utkarsh Small Finance Bank
B. Equitas Small Finance Bank
C. AU Small Finance Bank
D. Ujjivan Small Finance Bank

Answer: B

4. Which team won the 23rd edition of the Senior Women’s National Football Championship?

A. Assam
B. Haryana
C. Manipur
D. Tamil Nadu

Answer: D

5. Who appointed as India’s new Ambassador to Brazil?

A. Ashok Das
B. Rajiv Mehra
C. Sumit Gupta
D. Saurabh Mehta

Answer: A

6. Which country clinches silver at Asian Games basketball test event?

A. South Africa
B. China
C. England
D. India

Answer: D

7. Who is Odisha’s first female filmmaker who passed away recently?

A. Sai Paranjpye
B. Kalpana Lajmi
C. Reema Kagti
D. Parbati Ghose

Answer: D

You can also check: Current Affairs 17 February 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 17 February 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 17 फरवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. भारत का पहला रेडियो उत्सव किस शहर में आयोजित किया जा रहा है?

A. बिहार
B. हैदराबाद
C. नई दिल्ली
D. त्रिवेंद्रम

Answer: C

9. ओमकारेश्वर बांध किस मध्य प्रदेश में बनाई गई है?

A. सान
B. नर्मदा
C. चंबल
D. ताप्ती

Answer: B

10. किसने अरुणाचल प्रदेश में तीन प्रमुख परियोजनाएं शुरू कीं?

A. श्री नरेंद्र मोदी
B. श्री प्रकाश जावड़ेकर
C. श्री प्रकाश कुमार
D. श्री जितिन सिंह

Answer: A

11. कौन सा देश विश्व सतत विकास शिखर सम्मेलन – 2018 की मेजबानी करेगा?

A. दक्षिण अफ्रीका
B. नेपाल
C. ब्राज़िल
D. इंडिया

Answer: D

12. किस कंपनी से भेल बैग 560 करोड़ का आदेश दे रहे हैं?

A. बी एच ई एल
B. एनटीपीसी
C. इसरो
D. अशोक लीलैंड

Answer: B

13. नेपाल के नए प्रधान मंत्री के रूप में किसने शपथ ली है?

A. सुशील कोइराला
B. शेर बहादुर देउबा
C. केपी शर्मा ओली
D. खिल राज रेग्मी

Answer: C

14. किस राज्य ने पहली बार वरिष्ठ महिला राष्ट्रीय फुटबॉल चैम्पियनशिप जीती थी?

A. केरल
B. तमिलनाडु
C. बिहार
D. कर्नाटक

Answer: B

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check and practice at All India Jobs portal. You can take 17 February 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz Today | GK Quiz 16 February 2018 | Hindi GK Quiz | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, GK Quiz 16 February 2018: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK Questions on this page to enhance your General Knowledge skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK Questions and Answers here. You can get Daily General Knowledge Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 16 February 2018 in Hindi.

GK Quiz 16 February 2018

Take General Knowledge Quiz 16 February 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 16 February 2018 – Current Affairs Quiz

1. N Korea and S Korea participated together in which sport at Winter Olympics 2018?

A. Cricket
B. Ice Hockey
C. Basketball
D. Badminton

Answer: B

2. According to RBI, within how many days bank’s exposures exceeds ₹2,000 crore should take a resolution plan must be implemented?

A. 90
B. 100
C. 120
D. 180

Answer: D

3. Which of the following country is going to host the 8th edition of Theatre Olympics 2018?

A. Russia
B. Brazil
C. India
D. China

Answer: C

4. how many megawatts will State-run NTPC supply to power-starved Bangladesh?

A. 300 MW
B. 200 MW
C. 100 MW
D. 400 MW

Answer: A

5. Muzaffar Hussain, the noted writer and journalist, is from which state?

A. Uttar Pradesh
B. Kerala
C. Goa
D. Madhya Pradesh

Answer: D

6. Which country is running out of warships?

A. India
B. Germany
C. Japan
D. US

Answer: B

7. Who appointed as Head of TV News in DD News?

A. Abhijit Majumder
B. Krishna Swami
C. Siddharth Zarabi
D. Chandrasen Mukheerji

Answer: C

You can also check: Current Affairs 16 February 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 16 February 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 16 फरवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. किस राज्य को मोडिकारे से ऑप्ट आउट करना पहला राज्य बन गया है?

A. केरल
B. तमिलनाडु
C. पश्चिम बंगाल
D. आंध्र प्रदेश

Answer: C

9. आईएमएफ के प्रमुख कौन है?

A. एंटोनियो जीटरस
B. सुई ची
C. क्रिस्टीन लैगार्डे
D. मेहबूबा मुफ्ती

Answer: C

10. कौन सा बैंक इस मार्च अंत तक दक्षिण अफ्रीका से बाहर निकल सकता है?

A. देना बैंक
B. बैंक ऑफ बड़ौदा
C. आंध्रा बैंक
D. फेडरल बैंक

Answer: B

11. नीयफु रियो किस राज्य का मुख्यमंत्री है?

A. मिजोरम
B. नगालैंड
C. मणिपुर
D. त्रिपुरा

Answer: B

12. कौन से ऐप की भर्ती प्रक्रिया को कम करने के लिए शेड्यूलर सुविधा लॉन्च की जाती है?

A. लिंक्ड इन
B. व्हाट्सप्प
C. फेसबुक
D. इंस्टाग्राम

Answer: A

13. किस राज्य का मुख्यमंत्री भारत में सबसे अमीर है?

A. तेलंगाना
B. गुजरात
C. आंध्र प्रदेश
D. उत्तर प्रदेश

Answer: C

14. भारत का पहला ऑनलाइन रेडियो स्टेशन का नाम क्या है?

A. रेडियो भरत
B. रेडियो उमांग
C. मान की बात
D. अखिल भारतीय रेडियो

Answer: B

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check and practice at All India Jobs portal. You can take 16 February 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz Today | GK Quiz 15 February 2018 | Hindi GK Quiz | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, GK Quiz 15 February 2018: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK Questions on this page to enhance your General Knowledge skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK Questions and Answers here. You can get Daily General Knowledge Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 15 February 2018 in Hindi.

GK Quiz 15 February 2018

Take General Knowledge Quiz 15 February 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 15 February 2018 – Current Affairs Quiz

1. Who takes charge as new Inspector General of Police (IGP), Kashmir Range?

A. Munir Ahmad Khan
B. Rajendra Ramrao Nimbhorkar
C. Swayam Prakash Pani
D. Ashok Ambre

Answer: C

2. Which country is going to host the 8th edition of Theatre Olympics?

A. India
B. United States
C. Russia
D. Japan

Answer: A

3. as part of the ‘Pradhan Mantri Gram Sadak Yojna’ scheme, the central government preponed the deadline of connecting all villages through a road network 2022 to which year?

A. 2021
B. 2020
C. 2019
D. 2018

Answer: C

4. In which city, the World Government Summit is held?

A. Riyadh
B. New Delhi
C. Dubai
D. Jerusalem

Answer: C

5. Musician Johann Johannsson, who won an Acclaimed award is from which country?

A. Germany
B. Iceland
C. United Kingdom
D. Spain

Answer: B

6. Which of the following filmmaker selected to be awarded the inaugural ‘Raj Kapoor Award for Excellence in Cinema’?

A. S. S. Rajamouli
B. Kabir Khan
C. Shyam Benegal
D. Ramesh Sippy

Answer: D

7. Which firm received the non-banking financial company (NBFC) license by the Reserve Bank of India (RBI) to distribute loan for skill development?

A. AMW Finance Limited
B. Eduvanz Financing Private Limited
C. Agriuniver Invatrade Pvt Ltd
D. Alpari Forex (India) Pvt. Ltd

Answer: B

You can also check: Current Affairs 15 February 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 15 February 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 15 फरवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. हाल ही में सीएसआर पर किस शहर का 12 वीं अंतर्राष्ट्रीय सम्मेलन हुआ था?

A. नई दिल्ली
B. बेंगलुरु
C. चेन्नई
D. हैदराबाद

Answer: A

9. कौन अफ्रीकी नेतृत्व में उपलब्धि के लिए 2018 इब्राहिम पुरस्कार से सम्मानित हुआ?

A. हिफ़िकपुन्ने पोम्म्बा
B. पेड्रो पियर्स
C. जोकिम चिसानो
D. एलेन जॉनसन सिरलफ

Answer: D

10. कौन सा देश दुनिया का सबसे ऊंचा होटल ‘गेवोरा’ खुलता है?

A. ऑस्ट्रेलिया
B. उत्तरी अमेरिका
C. दक्षिण अफ्रीका
D. दुबई

Answer: D

11. संयुक्त अरब अमीरात के जैकम ऑयलफील्ड में किस कंपनी को 10 प्रतिशत हिस्सेदारी हासिल है?

A. टेरी
B. सेल
C. एनटीपीसी
D. ओएनजीसी

Answer: A

12. 12 फरवरी को कौन सा दिन मनाया जाता है?

A. सान्रेमो संगीत महोत्सव
B. राष्ट्रीय उत्पादकता दिवस
C. अग्नि उत्सव
D. चीनी लालटेन उत्सव

Answer: B

13. दुनिया में सबसे अमीर आदमी कौन है?

A. बिल गेट्स
B. वारेन बफेट
C. जेफ बेजोस
D. मुकेश अंबानी

Answer: C

14. यूनानी चिकित्सा पर कौन सा शहर अंतर्राष्ट्रीय सम्मेलन आयोजित हुआ?

A. हैदराबाद
B. चेन्नई
C. नई दिल्ली
D. सिकंदराबाद

Answer: C

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check and practice at All India Jobs portal. You can take 15 February 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz Today | GK Quiz 14 February 2018 | Hindi GK Quiz | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, GK Quiz 14 February 2018: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK Questions on this page to enhance your General Knowledge skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK Questions and Answers here. You can get Daily General Knowledge Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 14 February 2018 in Hindi.

GK Quiz 14 February 2018

Take General Knowledge Quiz 14 February 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 14 February 2018 – Current Affairs Quiz

1. In which city, the World Government Summit is held?

A. Riyadh
B. New Delhi
C. Dubai
D. Jerusalem

Answer: C

2. Which Indian who leaves in America elected as the Vice Chairman of the US-India Strategic and Partnership Forum (USISPF)?

A. Mukesh Jha
B. Suresh Singh
C. Shantanu Narayen
D. Sayak Banerjee

Answer: C

3. The National Productivity Week is observed on _____?

A. February 10-16
B. February 12-18
C. February 14-20
D. February 8-14

Answer: B

4. Who inaugurated first ever kind of spoken Sanskrit center?

A. Prime Minister, Narendra Modi
B. Vice President, M. Venkaiah Naidu
C. President, Ram Nath Kovind
D. Union Home Minister, Rajnath Singh

Answer: D

5. Which company earns 10 percent stake in UAEs Zakum oilfield?

A. ONGC
B. SAIL
C. NTPC
D. TERI

Answer: A

6. As per New World Wealth reports, which city is the 12th richest city in the world?

A. Chennai
B. Mumbai
C. Bangalore
D. New Delhi

Answer: B

7. Who appointed as new Inspector General of Police (IGP) Kashmir Range?

A. Munir Ahmad Khan
B. Rajendra Ramrao Nimbhorkar
C. Swayam Prakash Pani
D. Ashok Ambre

Answer: C

You can also check: Current Affairs 14 February 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 14 February 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 14 फरवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. राष्ट्रीय शतरंज चैंपियनशिप के 13 वें संस्करण को अंधा में किसने जीता?

A. जीएम मार्सिन तज़बीर
B. किशन गंगोली
C. दर्पण इराणी
D. चारुदट्टा जाधव

Answer: A

9. माइक्रोसॉफ्ट के सीईओ कौन है?

A. लेरी पेज
B. सत्य नडाला
C. सर्गी ब्रिन
D. सुंदर पिचाई

Answer: B

10. इटली-भारत बुक मार्क का कितने सालों से सालाना शुरू हुआ?

A. 58 साल
B. 65 साल
C. 70 साल
D. 48 साल

Answer: C

11. निम्न स्थान पर से कौन सा श्रीलंका के निकट स्थित है?

A. तूतीकोरिन
B. पॉइंट कैलीमेरे
C. केप कोमोरिन
D. धनुषकोडी

Answer: D

12. कौन भारत का पहला एवर हाइवे कैपेसिटी मैनुअल जारी करता है?

A. श्री अरुण जेटली
B. श्री नितिन गडकरी
C. श्री विग्नेश गुप्ता
D. श्री नरेश गुप्ता

Answer: B

13. अंतरराष्ट्रीय मुद्रा कोष के प्रमुख कौन है (आईएमएफ)?

A. टिम कुक
B. थॉमस फिजराल्ड़
C. क्रिस्टीन लैगार्डे
D. कैरोलीन विलियम्स

Answer: C

14. चीन के लिए एलपीजीए टूर के पहले भारतीय गोल्फ खिलाड़ी कौन हैं?

A. गौरव घी
B. अर्जुन अटवाल
C. शिव कपूर
D. शर्मिला निकोललेट

Answer: D

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check and practice at All India Jobs portal. You can take 14 February 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz Today | GK Quiz 13 February 2018 | Hindi GK Quiz | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, GK Quiz 13 February 2018: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK Questions on this page to enhance your General Knowledge skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK Questions and Answers here. You can get Daily General Knowledge Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 13 February 2018 in Hindi.

GK Quiz 13 February 2018

Take General Knowledge Quiz 13 February 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 13 February 2018 – Current Affairs Quiz

1. Who appointed as the new Director-General of Military Operations (DGMO) of the Indian Army?

A. J S Sandhu
B. Anil Chauhan
C. P S Jain
D. A K Bhatt

Answer: B

2. Ministry of Power launched which webpage/ mobile App for the better management of fly ash produced by thermal power plants?

A. MY ASH APP
B. FLY ASH APP
C. ASH TRACK
D. ASH DOC

Answer: C

3. Srihari Natraj. who grabbed the gold medal in 100-meter Backstroke category in swimming at the Khelo India School Games, is from which state?

A. Madhya Pradesh
B. Uttarakhand
C. Maharashtra
D. Karnataka

Answer: D

4. Who appointed as the first independent female director of International Cricket Council (ICC) Board?

A. Naina Lal Kidwai
B. Indra Nooyi
C. Chanda Kochhar
D. Kiran Mazumdar Shaw

Answer: B

5. Which country became the world’s largest producer of solar power?

A. China
B. Japan
C. India
D. USA

Answer: A

6. Asian Para-Cycling Championships 2018 was held in which country?

A. Singapore
B. China
C. Myanmar
D. Japan

Answer: C

7. Michael N Hall, who won 2018 Genome Valley Excellence Award of Telangana is from which country?

A. United States
B. France
C. Switzerland
D. Japan

Answer: C

You can also check: Current Affairs 13 February 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 13 February 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 13 फरवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. कौन सा देश दुबई के लिए स्रोत बाजार के रूप में शीर्ष स्थान बनाए रखता है 2017 में?

A. पाकिस्तान
B. इंडिया
C. सऊदी अरब
D. इंडोनेशिया

Answer: B

9. मणिपुर उच्च न्यायालय के मुख्य न्यायाधीश बनने वाली पहली महिला कौन है?

A. रूमा पाल
B. मंजूला चेल्लूर
C. अभिलाषा कुमारी
D. ज्ञान सुधा मिश्रा

Answer: C

10. एनपीसीआई के गैर-कार्यकारी अध्यक्ष के रूप में नियुक्त कौन है?

A. बिस्वामोहन महापात्र
B. जॉन फर्नांडो
C. विजय प्रकाश
D. यूसुफ कुरियन

Answer: A

11. 32 वें सूरजकुंड अंतर्राष्ट्रीय शिल्प मेला 2018 में कौन सा देश भागीदार देश है?

A. उज़्बेकिस्तान
B. तुर्कमेनिस्तान
C. ओमान
D. किर्गिज़स्तान

Answer: D

12. हाल ही में भारत ने फिलिस्तीन के साथ कितने समझौता किए?

A. 4
B. 5
C. 6
D. 10

Answer: C

13. अस्गबाट समझौते में कौन सा देश हाल ही में शामिल हुआ है?

A. इंडिया
B. चीन
C. इजराइल
D. इराक

Answer: A

14. किस केन्द्रीय मंत्री का उद्घाटन प्रथम भाषा में अपनी तरह का संस्कृत केंद्र हुआ?

A. श्री राजनाथ सिंह
B. श्री अरुण जेटली
C. श्री सुरेश मेनन
D. श्री विजय प्रकाश

Answer: A

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check and practice at All India Jobs portal. You can take 13 February 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz Today | GK Quiz 10 February 2018 | Hindi GK Quiz | General Knowledge Questions

GK Quiz Today, GK Quiz 10 February 2018, GK Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and Answers and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 10 February 2018 in Hindi.

GK Quiz 10 February 2018

Take General Knowledge Quiz 10 February 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 10 February 2018 – Current Affairs Quiz

1. In hich city, the Fifth South Asia Region Public Procurement Conference was organized?

A. New Delhi
B. Bihar
C. Tamil Nadu
D. Kerala

Answer: A

2. Which state to become the first state to have Transgender Welfare Board?

A. Karnataka
B. Goa
C. Maharashtra
D. Andhra Pradesh

Answer: C

3. With which internet company, NCERT has collaborated to teach students about digital safety?

A. TCS
B. Microsoft
C. Google
D. Facebook

Answer: C

4. As per Prime Minister’s Research Fellows scheme, every year how many meritorious students of B. Tech and M. Tech to get the fellowship?

A. 1000
B. 2000
C. 2500
D. 3000

Answer: A

5. Gali Muddu Krishnama Naidu was a famous _____?

A. Athlete
B. Politician
C. Singer
D. Actor

Answer: B

6. Who released its First-Ever Cryptocurrency Rich List?

A. CEO Magazine World
B. Business India
C. Business Today
D. Forbes

Answer: D

7. Name the first person who becomes the first female cricketer in the world to take 200 wickets in One-Day Internationals (ODI)?

A. Anjum Chopra
B. Veda Krishnamurthy
C. Smriti Mandhan
D. Jhulan Goswami

Answer: D

You can also check: Current Affairs 10 February 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 10 February 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 10 फरवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. फिलिस्तीन, संयुक्त अरब अमीरात, ओमान की 4 दिवसीय यात्रा पर शुरूआत किसने की?

A. श्री नरेंद्र मोदी
B. श्री अरुण जेटली
C. श्री रमेश गुप्ता
D. श्री प्रकाश जावड़ेकर

Answer: A

9. अप्रैल 2016 में कौन से राज्य 7 वें वार्षिक भारतीय गोल्फ़ एक्सपो की मेजबानी करेगा?

A. हरयाणा
B. महाराष्ट्र
C. कर्नाटक
D. राजस्थान

Answer: C

10. हाल ही में किसने पहली बार चैट आधारित नौकरी खोज ऐप लॉन्च किया?

A. अमेजन डॉट कॉम
B. नौकरी डॉट कॉम
C. एम्पज़िल्ला
D. टाइम्स जॉब डॉट कॉम

Answer: C

11. बरमूडा की राजधानी क्या है?

A. किन्टाल
B. हवाना
C. नासाउ
D. हैमिल्टन

Answer: D

12. कौन सा कंपनी पहले हॉक-आई फ्लाइट को स्वदेशी रीयल टाइम ऑपरेटिंग सिस्टम (आरटीओएस) विकसित करती है?

A. हिंदुस्तान एयरोनॉटिक्स लिमिटेड
B. स्पाइसजेट।
C. इंडिगो
D. जाओ एयर

Answer: A

13. किस राज्य ने पहली बार पेलिकन बर्ड फेस्टिवल -2018 की मेजबानी की?

A. गोवा
B. आंध्र प्रदेश
C. जम्मू
D. उत्तर प्रदेश

Answer: B

14. किस राज्य के मुख्यमंत्री Rhododendron पार्क के लिए फाउंडेशन स्टोन देता है?

A. तमिलनाडु
B. बिहार
C. केरल
D. अरुणाचल प्रदेश

Answer: D

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 10 February 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | GK Quiz 9 February 2018 | Hindi GK Quiz | General Knowledge Questions

GK Quiz Today, GK Quiz 9 February 2018, GK Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and Answers and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 9 February 2018 in Hindi.

GK Quiz 9 February 2018

Take General Knowledge Quiz 9 February 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 9 February 2018 – Current Affairs Quiz

1. In which of the following state the two days Global Investors’ Summit 2018 was held?

A. Rajasthan
B. Madhya Pradesh
C. Assam
D. Maharashtra

Answer: C

2. Which campaign launched by the Ministry for Environment, Forest, and Climate Change (MoEF) to sharpen the people about the dangers of global warming and climate change?

A. Green Climate Action
B. Quality Action for Greenery
C. Green Good Deeds
D. Combat Global Warming with Green Movement

Answer: C

3. For a project of app-based river taxi services in Guwahati, Assam government signed an agreement with which company?

A. Uber
B. OLA
C. Meru
D. Carzonrent

Answer: B

4. The Railway Ministry signed a MoU with which Union Ministry to increase services in Railway hospitals?

A. Ministry of Women and Child Development
B. Ministry of Drinking Water and Sanitation
C. Ministry of Social Justice and Empowerment
D. Ministry of AYUSH

Answer: D

5. Which of the following is the theme for 2018 World Wetland Day (WWD)?

A. Wetlands and Tourism
B. Forests and Wetlands
C. Wetlands for a Sustainable Urban Future
D. Wetlands for our Future – Sustainable Livelihoods

Answer: C

6. In which state Kandaleru Dam is located?

A. Karnataka
B. Odisha
C. Andhra Pradesh
D. Rajasthan

Answer: C

7. Shubhankar Sharma, anew leader for the Indian team is associated with which sports?

A. Cricket
B. Golf
C. Tennis
D. Badminton

Answer: B

You can also check: Current Affairs 9 February 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 9 February 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 9 फरवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. अटापक बर्ड अभयारण्य में किस राज्य का पहला पेलिकन उत्सव आयोजित हुआ?

A. आंध्र प्रदेश
B. केरल
C. तमिलनाडु
D. बिहार

Answer: A

9. विश्व जलभूमि दिवस कब मनाया जाता है?

A. फरवरी 1
B. जनवरी 31
C. जनवरी 30
D. फरवरी 2

Answer: D

10. किस बैंक ने छह बी-मासिक मौद्रिक नीति वक्तव्य जारी किए?

A. भारतीय रिजर्व बैंक
B. कैनरा बैंक
C. भारतीय स्टेट बैंक
D. देना बैंक

Answer: A

11. अग्रणी भारतीय खिलाड़ी सौरव घोषाल किस खेल से संबंधित हैं?

A. फ़ुटबॉल
B. टेनिस
C. स्क्वाश
D. गोल्फ़

Answer: C

12. कौन सा केंद्रीय मंत्री सऊदी अरब का दौरा अल-जानदियायाह उत्सव के उद्घाटन समारोह में शामिल होने के लिए?

A. श्री अरुण जेटलीv
B. श्री नरेश सिंह
C. श्री नरेंद्र मोदी
D. श्रीमती सुष्मा स्वराज

Answer: D

13. भारत के अंतर्देशीय जलमार्ग प्राधिकरण के अध्यक्ष कौन हैं?

A. न्यूटन गुहा-बिस्वास
B. गुरुप्रसाद मोहपात्र
C. ए के मित्तल
D. दीपक कुमार

Answer: A

14. कौन सा रॉकेट मंगल की ओर अपने सबसे शक्तिशाली रॉकेट की शुरूआत?

A. कार्टोसैट
B. सपकेक्स
C. अग्नि VI
D. आर्यभट्ट

Answer: B

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 9 February 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | GK Quiz 8 February 2018 | Hindi GK Quiz | General Knowledge Questions

GK Quiz Today, GK Quiz 8 February 2018, GK Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and Answers and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 8 February 2018 in Hindi.

GK Quiz 8 February 2018

Take General Knowledge Quiz 8 February 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 8 February 2018 – Current Affairs Quiz

1. To store which food grain, the Union Government is planning to build silos in some of the key states?

A. Rice
B. Wheat
C. Maize
D. Barley

Answer: A

2. Nirmala Sitharaman is the Union Minister of which of the following department?

A. Railways
B. Education
C. Defence
D. Foreign

Answer: C

3. Google India launched which online security campaign to safeguard internet users?

A. #SecureInternetKiya
B. #OnlineSecurityKiya
C. #InternetSafetyKiya
D. #SecurityCheckKiya

Answer: D

4. In which state, the Ghodazari Wildlife Sanctuary (GWS) to come up?

A. Tamil Nadu
B. Maharashtra
C. Odisha
D. Karnataka

Answer: B

5. Which country successfully launched the world’s smallest rocket ‘ S-520 rocket’ to carry a small satellite into orbit?

A. China
B. Japan
C. Australia
D. South Africa

Answer: B

6. Actress Lakshmi Devi, who passed away recently is from which industry?

A. Tamil
B. Malayalam
C. Kanada
D. Telugu

Answer: D

7. Chhatrapati Shivaji Maharaj International airport of Mumbai have how many flights on run away in 24 hours?

A. 982
B. 980
C. 975
D. 999

Answer: B

You can also check: Current Affairs 8 February 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 8 February 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 8 फरवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. फेडरल रिजर्व के 16 वें अध्यक्ष के रूप में शपथ ली गई है?

A. जेरोम एच पॉवेल
B. रान्डल क्वार्ले
C. जॉन विलियम्स
D. डेविड जेम्स

Answer: A

9. बनारस हिंदू विश्वविद्यालय (बीएचयू) के नए उपाध्यक्ष को किसने नियुक्त किया?

A. नीरज त्रिपाठी
B. बी ए चोपड़े
C. कुलदीप मेहता
D. अजय सिंह

Answer: B

10. किस राज्य सरकार और ओला नदी टैक्सी सेवा के लिए समझौता ज्ञापन?

A. केरल
B. असम
C. तमिलनाडु
D. आंध्र प्रदेश

Answer: B

11. फ्रांस के राष्ट्रपति कौन हैं?

A. ममनून हुसैन
B. इमॅन्यूएल मैक्रॉन
C. शिन्ज़ो अबे
D. माइकल टेमेर

Answer: B

12. विश्व में सर्वश्रेष्ठ भारतीय गोल्फर कौन बनता है?

A. गौरव शि
B. शिव कपूर
C. शुभंकर शर्मा
D. ऋषि नारायण

Answer: C

13. कर्नाटक के मुख्यमंत्री कौन हैं?

A. सिद्धारमैया
B. चंद्रबाबू नायडू
C. सरबानंद सोनोवाल
D. रमन सिंह

Answer: A

14. किस देश वायु सेना के प्रमुख जनरल डेविड एल। गोल्डफीन तेजस विमान को मक्खी करते हैं?

A. अमेरीका
B. दक्षिण अफ्रीका
C. ईरान
D. ऑस्ट्रेलिया

Answer: A

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 8 February 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | GK Quiz 7 February 2018 | Hindi GK Quiz | General Knowledge Questions

GK Quiz Today, GK Quiz 7 February 2018, GK Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and Answers and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 7 February 2018 in Hindi.

GK Quiz 7 February 2018

Take General Knowledge Quiz 7 February 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 7 February 2018 – Current Affairs Quiz

1. David L. Goldfein is Air Force chief General officer for which country?

A. USA
B. South Africa
C. Iran
D. Australia

Answer: A

2. Which of the following team won the 8th Hockey India Senior Women National Championship 2018 (B Division)?

A. Steel Plant Sports Board
B. Kerala Hockey
C. Central Reserve Police Force
D. Bengaluru Hockey Association

Answer: C

3. Which leader to visit Palestine, Oman UAE for 4 days on February 9?

A. Shri Ramesh Gupta
B. Shri Arun Jaitley
C. Shri Narendra Modi
D. Shri Prakash Javadekar

Answer: C

4. What is the theme of 9 days Kala Ghoda Arts Festival (KGAF) 2018 which began in Mumbai on February 3?

A. Mumbai Crow
B. Dancing Girl
C. Electric Horse
D. Hara Ghoda

Answer: D

5. To control pollution level of River Sal in Goa, how much amount sanctioned by the government of India?

A. Rs 61.7 crore
B. Rs 60.8 crore
C. Rs 62.9 crore
D. Rs 63.6 crore

Answer: A

6. According to the Official World Golf Ranking (OWGR) re[ports, who become the highest ranked Indian golfer in the world?

A. Shubhankar Sharma
B.Gaganjeet Bhullar
C.Anirban Lahiri
D.Shiv Kapur

Answer: A

7. Hukum Singh was MP from which Lok Sabha constituency of Uttar Pradesh?

A. Saharanpur
B. Rampur
C. Kairana
D. Ghaziabad

Answer: C

You can also check: Current Affairs 7 February 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 7 February 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 7 फरवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. संयुक्त राष्ट्र विकास साझेदारी निधि में किस देश ने $ 1 मिलियन का योगदान दिया है?

A. दक्षिण अफ्रीका
B. पाकिस्तान
C. इंडिया
D. ईरान

Answer: C

9. पुरुषों की एकल वर्ग में 2018 इंडियन ओपन (बैडमिंटन) को किसने जीता?

A. एंडर्स एंटोनसेन
B. श्रीकांत किदंबी
C. चोउ तिएन चेन
D. शि यूकी

Answer: D

10. भारती टेलीकॉम में इंटरनेशनल कंपनी सिंगटेल में कितने करोड़ रुपये थे?

A. 3500
B. 2649
C. 4500
D. 5689

Answer: B

11. साइप्रस के राष्ट्रपति चुनाव किसने जीता?

A. चारिस जोरगीअड़ेस
B. निकोस अनास्तासीएड्स
C. हैरिस जॉर्जीएड्स
D. स्टावरोस मालास

Answer: B

12. किस समझौते के लिए आईबीएआई साइंस परियोजना करार विश्व बैंक के साथ?

A. नीमच सोलर पावर प्लांट
B. यमुना एक्सप्रेसवे
C. गिफ्ट सिटी, गुजरात
D. जल मार्ग विकास परियोजना

Answer: D

13. भारत के केंद्रीय प्रदूषण नियंत्रण बोर्ड (सीपीसीबी) के अध्यक्ष कौन हैं?

A. ए बी अकोलकर
B. अनुराग श्रीवास्तव
C. एस पी सिंह परिहार
D. शशि कंट शर्मा

Answer: C

14. किस देश ने छोटे से रॉकेट की शुरुआत की, जो कक्षा में टिनी सैटेलाइट का इस्तेमाल करे?

A. जापान
B. चीन
C. दक्षिण अफ्रीका
D. पाकिस्तान

Answer: A

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 7 February 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

Hema

​Web Developer


All India Jobs was a great help for me to find my dream job.



All rights reserved - allindiajobs.in. Privacy Policy - Disclaimer