GK Quiz Today | GK in Hindi | Daily GK Questions and Answers| GK Quiz 23 January 2018

GK Quiz Today, GK Quiz 23 January 2018, GK Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today.

GK Quiz 23 January 2018

Take General Knowledge Quiz 23 January 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 23 January 2018

1. Which Ministry recently launched ‘City Liveability Index’?

A. Ministry of Housing and Urban Affairs
B. Ministry of Health and Family Welfare
C. Ministry of Drinking Water and Sanitation
D. Ministry of Environment, Forest, and Climate Change

Answer: A

2. Anandiben Patel, Madhya Pradesh Governor, was former Chief Minister of which state?

A. Madhya Pradesh
B. Tamil Nadu
C. Gujarat
D. Kerala

Answer: C

3. On 19 January 2018, which union minister launched 100 accessible websites for Divyangs?

A. Narendra Modi
B. Thaawarchand Gehlot
C. Narendra Singh Tomar
D. Alphons Kannanthanam

Answer: B

4. ‘Girl Child Week’ launched by the Chief Minister of which state?

A. Madhya Pradesh
B. Uttar Pradesh
C. Maharashtra
D. Delhi

Answer: D

5. In which country Archaeologists have discovered the World’s Biggest Flooded Cave?

A. Canada
B. Mexico
C. Indonesia
D. Brazil

Answer: B

6. According to India Ratings and Research prediction, India’s GDP is assumed to increase at what percent in FY19 as compared to 6.5 percent in the current fiscal

A. 6.7%
B. 6.9%
C. 7.1%
D. 7.0%

Answer: C

7. The National Disaster Response Force (NDRF) in New Delhi celebrated its ________ Raising Day?

A. 14th
B. 13th
C. 12th
D. 11th

Answer: B

Hindi GK Quiz – GK Quiz 23 January 2018

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 23 जनवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. चौथा भारत अंतर्राष्ट्रीय विज्ञान महोत्सव का आयोजन किस शहर में हुआ?

A. लखनऊ
B. नई दिल्ली
C. बिहार
D. चेन्नई

Answer: A

9. राष्ट्रीय आपदा प्रतिक्रिया बल की 13 वीं स्थापना दिवस (एनडीआरएफ) ने किस तारीख को मनाया है?

A. जनवरी 19
B. जनवरी 18
C. जनवरी 17
D. जनवरी 16

Answer: A

10. राष्ट्रीय सीएसआर डेटा पोर्टल और कॉरपोरेट डाटा पोर्टल किसने लांच किया?

A. श्री नरेश अय्यर
B. श्री रमेश कुमार
C. श्री अरुण जेटली
D. श्री नारायण स्वामी

Answer: C

11. केंद्रीय सामाजिक न्याय और अधिकारिता मंत्री का नाम है?

A. वी के सिंह
B. गोपीनाथ मुंडे
C. थवार चंद गहलोत
D. चौधरी बिरेंद्र सिंह

Answer: C

12. 2018 के लिए दुनिया की सबसे प्रशंसित कंपनी का नाम किसने रखा?

A. सैमसंग
B. एप्पल
C. याहू
D. वेरीज़ों

Answer: B

13. जैकमम बांध किस राज्य में स्थित है?

A. मध्य प्रदेश
B. गुजरात
C. राजस्थान
D. उत्तर प्रदेश

Answer: C

14. मध्य प्रदेश का नया राज्यपाल कौन है?

A. रामेश्वर ठाकुर
B. किज़ेकेथिल चंडी
C. आनंदिबेन पटेल
D. वजूभाई वाला

Answer: C

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 23 January 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | Practice GK Quiz 21 January 2018 | Hindi GK Quiz | GK Today

GK Quiz 21 January 2018, GK Quiz Today: Tired of searching for GK Quiz while preparing for the competitive examinations? If yes, then merely by visiting this page regularly can Wipe Out the Struggles you are facing to collect the Daily Dose of GK Questions.

GK Quiz 21 January 2018

We have seen many people searching endlessly for the Daily Current Affairs, Quiz Questions, GK Current Affairs with Questions and Answers, so here we provide a solution for your problem. In this particular page, we are trying to bundle up all the data we are gathering to help the Aspirants who are trying to crack a Competitive Examination or trying to increase their General Knowledge.

Practice GK Quiz 21 January 2018 – GK Quiz Today

1. How much amount of Solar Development Fund (SDF) will set up by the Union Government for financing solar projects?

A. $350 million
B. $450 million
C. $550 million
D. $650 million

Answer: A

2. Which Union Department signed a MoU with Confederation of Indian Industry for the development of logistics sector?

A. Department of Public Enterprises
B. Department of Consumer Affairs
C. Department of Commerce
D. Department of Expenditure

Answer: C

3. Which entity becomes the first bank-sponsored broking entity to take membership of commodity derivatives exchange, Multi Commodity Exchange of India (MCX)?

A. IDBI Capital Markets Ltd
B. Kotak Securities
C. SBI Cap Securities
D. Axis Securities

Answer: D

4. To provide efficient and hassle-free health services to the public of the state, which state governments launched an online platform, e-Hospital Management Information System?

A. Odisha
B. Rajasthan
C. Haryana
D. Telangana

Answer: A

5. Which initiative launched by the Union Government with a plan to guarantee that Aadhaar data is safe and protected?

A. Cyber Suraksha Bharat Yojna
B. Cyber Surakshit Desh Yojna
C. Cyber Surakshit Bharat Yojna
D. Cyber Suraksha Desh Yojna

Answer: C

6. India is in which place at Indian Football Team in the latest Federation Internationale de Football Association (FIFA) rankings released on January 18, 2018

A. 97
B. 102
C. 107
D. 112

Answer: B

7. Jo Jo White was a famous ________?

A. Cricketer
B. Singer
C. Golf Player
D. Basketball player

Answer: D

Hindi GK Quiz – GK Quiz 21 January 2018

If you are interested to read GK in Hindi, you can do it here at All India Jobs. Practice Hindi GK Quiz to improve your general knowledge. Check and GK Quiz 21 January 2018 and know the answers in Hindi.

8. किस राज्य में एक ब्लॉकचैन अकादमी स्थापित करने जा रही है?

A. तमिलनाडु
B. केरल
C. तेलंगाना
D. आंध्र प्रदेश

Answer: B

9. शीतकालीन ओलंपिक 2018 में कौन से दो राष्ट्र एक एकीकृत ध्वज के तहत मार्च करेंगे?

A. उत्तर और दक्षिण कोरिया
B. इजरायल और फिलिस्तीन
C. ब्रिटेन और आयरलैंड
D. चीन और ताइवान

Answer: A

10. किस राज्य सरकार ने एक एयरोस्पेस और डिफेंस पॉलिसी के साथ बाहर आ गया है?

A. केरल
B. आंध्र प्रदेश
C. तमिलनाडु
D. तेलंगाना

Answer: C

11. कौन सा राज्य सार्वजनिक बादल नीति का अनावरण करने वाला पहला राज्य बन सकता है?

A.केरल
B. कर्नाटक
C. महाराष्ट्र
D. गुजरात

Answer: D

12. सर्वेक्षण से पता चलता है कि किस राष्ट्र के छात्र खेल के समय में व्यस्त हैं?

A. यूके
B. रूस
C. चीन
D. जापान

Answer: C

13. किस राज्य के मुख्यमंत्री ने ‘बालिका सप्ताह’ का शुभारंभ किया है?

A. महाराष्ट्र
B. दिल्ली
C. उत्तर प्रदेश
D. मध्य प्रदेश

Answer: B

14. केंद्रीय सामाजिक न्याय और अधिकारिता मंत्री का नाम है?

A. वी के सिंह
B. गोपीनाथ मुंडे
C. थवार चंद गहलोत
D. चौधरी बिरेंद्र सिंह

Answer: C

Improve your knowledge by practicing daily GK Quiz. Keep visiting our website www.govtjobs.allindiajobs.in for more Gk Questions. GK Quiz 21 January 2018 is very accurate and prepared from latest news.

GK Quiz Today | Practice GK Quiz 20 January 2018 | Hindi GK Quiz | GK Today

GK Quiz 20 January 2018, GK Quiz Today: Tired of searching for GK Quiz while preparing for the competitive examinations? If yes, then merely by visiting this page regularly can Wipe Out the Struggles you are facing to collect the Daily Dose of GK Questions.

GK Quiz 20 January 2018

We have seen many people searching endlessly for the Daily Current Affairs, Quiz Questions, GK Current Affairs with Questions and Answers, so here we provide a solution for your problem. In this particular page, we are trying to bundle up all the data we are gathering to help the Aspirants who are trying to crack a Competitive Examination or trying to increase their General Knowledge.

Practice GK Quiz 20 January 2018 – GK Quiz Today

1. Legendary basketball player and winner of Basketball Hall of Fame, Jo Jo White is from which country?

A. South Africa
B. Australia
C. America
D. New Zealand

Answer: C

2. Which cricketer honored with the prestigious Sir Garfield Sobers Trophy for the ICC Cricketer of the Year 2017?

A. Steve Smith
B. Virat Kohli
C. Ravichandran Ashwin
D. David Warner

Answer: B

3. Which state recently launched the e-Pragati CORE platform to provide a common portal for an active survey of achievements and shortfalls of the government?

A. Telangana
B. Haryana
C. Odisha
D. Andhra Pradesh

Answer: D

4. Who appointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of Security Printing and Minting Corporation of India Ltd (SPMCIL)?

A. Arun K. Chatterjee
B. Anurag Agarwal
C. S Selvakumar
D. Sudhir Saxena

Answer: C

5. Who conferred the Sangeet Natak Akademi Fellowships and Sangeet Natak Akademi Awards for 2016?

A. Narendra Modi
B. Ram Nath kovind
C. Venkaiah Naidu
D. Ravi Shankar Prasad

Answer: B

6. Which state has the highest number of MSMEs in India and also tops the list of the Department of Industrial Policy and Promotion’s Business Reforms Action Plan (BRAP) 2017?

A. Uttar Pradesh
B. Bihar
C. West Bengal
D. Maharashtra

Answer: C

7. Which state government has launched Mukhyamantri Kalakar Sahayata Yojana (MKSY) Scheme for artists?

A. Kerala
B. Rajasthan
C. Assam
D. Odisha

Answer: D

Hindi GK Quiz – GK Quiz 20 January 2018

If you are interested to read GK in Hindi, you can do it here at All India Jobs. Practice Hindi GK Quiz to improve your general knowledge. Check and GK Quiz 20 January 2018 and know the answers in Hindi.

8. हाल ही में एनपीपीए द्वारा कितनी दवाएं खुदरा कीमतें मिलीं?

A. 65
B. 45
C. 30
D. 55

Answer: C

9. 18 जनवरी 2018 को भारत-इजरायल बिजनेस समिट का आयोजन किया गया था?

A. मुंबई
B. नई दिल्ली
C. अहमदाबाद
D. हैदराबाद

Answer: A

10. कौन सा राज्य सार्वजनिक बादल नीति का अनावरण करने वाला पहला राज्य बन सकता है?

A. कर्नाटक
B. गुजरात
C. केरल
D. महाराष्ट्र

Answer: D

11. भारत में सौर ऊर्जा क्षेत्र में सह-वित्त परियोजनाओं के लिए कौन से बैंक ने एमप्लस एनर्जी सॉल्यूशंस के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किया?

A. भारतीय स्टेट बैंक
B. यस बैंक
C. पंजाब नेशनल बैंक
D. एचडीएफसी बैंक

Answer: B

12. किस क्रिकेट खिलाड़ी को आईसीसी क्रिकेटर ऑफ द ईयर 2017 नामित किया गया था?

A. एबी डिविलियर्स
B. विराट कोहली
C. स्टीव स्मिथ
D. रोहित शर्मा

Answer: B

13. भारत-इजरायल बिजनेस सम्मेलन की शुरूआत में इजराइल के प्रधान मंत्री कौन-कौन से हैं?

A. मुंबई
B. चेन्नई
C. बिहार
D. हरयाणा

Answer: A

14. प्रदूषण से लड़ने के लिए किस देश ने दुनिया का सबसे बड़ा वायु शोधक बनाया है?

A. इंडिया
B. अमेरिका
C. चीन
D. जापान

Answer: C

Improve your knowledge by practicing daily GK Quiz. Keep visiting our website www.govtjobs.allindiajobs.in for more Gk Questions. GK Quiz 20 January 2018 is very accurate and prepared from latest news.

GK Quiz Today | Practice GK Quiz 19 January 2018 | Hindi GK Quiz | GK Today

GK Quiz 19 January 2018, GK Quiz Today: Tired of searching for GK Quiz while preparing for the competitive examinations? If yes, then merely by visiting this page regularly can Wipe Out the Struggles you are facing to collect the Daily Dose of GK Questions.

GK Quiz 19 January 2018

We have seen many people searching endlessly for the Daily Current Affairs, Quiz Questions, GK Current Affairs with Questions and Answers, so here we provide a solution for your problem. In this particular page, we are trying to bundle up all the data we are gathering to help the Aspirants who are trying to crack a Competitive Examination or trying to increase their General Knowledge.

Practice GK Quiz 19 January 2018 – GK Quiz Today

1. The Defence Acquisition Council cleared the acquisition of small arms worth how much amount?

A. Rs 9060 Cr
B. Rs 4568 Cr
C. Rs 2678 Cr
D. Rs 3547 Cr

Answer: D

2. In which city is the 3rd edition of Raisina Dialogue 2018 going to be held?

A. Gandhinagar
B. Pune
C. New Delhi
D. Jaipur

Answer: C

3. Doodhnath Singh, the well-known Hindi writer, who recently passed away, is from which state?

A. Gujarat
B. Uttar Pradesh
C. Madhya Pradesh
D. Rajasthan

Answer: B

4. India is going to conduct a joint military exercise called ‘Vajra Prahar’ with which country?

A. Japan
B. Sri Lanka
C. US
D. Maldives

Answer: C

5. The 12th International Film Festival on Art and Artist 2018 is to be held in which state?

A. Assam
B. Kerala
C. Odisha
D. Manipur

Answer: C

6. The International Workshop on Disaster Resilient Infrastructure (IWDRI) is held at which place?

A. Kochi
B. New Delhi
C. Kanpur
D. Chennai

Answer: B

7. For the development of logistics sector, which Union Department signed an MoU with Confederation of Indian Industry?

A. Department of Commerce
B. Department of Consumer Aairs
C. Department of Public Enterprises
D. Department of Expenditure

Answer: A

 

Hindi GK Quiz – GK Quiz 19 January 2018

If you are interested to read GK in Hindi, you can do it here at All India Jobs. Practice Hindi GK Quiz to improve your general knowledge. Check and GK Quiz 19 January 2018 and know the answers in Hindi.

8. ‘टॉप 100 ग्लोबल टेक्नोलॉजी लीडर्स’ की थॉमसन रायटर्स की पहली सूची में कौन सी कंपनी सबसे ऊपर है?

A. एप्प्ल
B. फेसबुक
C. इंटेल कार्पोरेशन
D. माइक्रोसॉफ्ट

Answer: D

9. सेना दिवस 2018 का 70 वां संस्करण भारत में किस तारीख को मनाया जाता है?

A. जनवरी 16
B. जनवरी 14
C. जनवरी 15
D. जनवरी 13

Answer: C

10. किस भारतीय वास्तुकार को फ्रांस के शीर्ष सांस्कृतिक पुरस्कार “चेवालियर डे ला ऑर्ड्रे डेस आर्ट्स एट लेट्रेस” प्रदान किए गए हैं?

A. बी वी दोशी
B. ऐश्वर्या टिपनीस
C. इब्राहिम अल्काज़ी
D.शीला श्री प्रकाश

Answer: B

11. थॉमसन रायटर्स की शीर्ष 100 वैश्विक तकनीक कंपनियों की सूची में, 45 प्रतिशत कंपनियां किस देश से संबंधित हैं?

A. अमेरिका
B. जापान
C. चीन
D. ताइवान

Answer: A

12. किस देश के प्रधान मंत्री ने भू-राजनीतिक सम्मेलन के तीसरे संस्करण का उद्घाटन किया है – रायसीना वार्ता 2018?

A. इजराइल
B. कनाडा
C. अफ़ग़ानिस्तान
D. स्वीडन

Answer: A

13. नारायण सदाशिव फरांदे, जो हाल ही में निधन हो गया, किस राजनीतिक दल के नेता थे?

A. समाजवादी पार्टी
B. भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस
C. भारतीय जनता पार्टी
D. राष्ट्रवादी कांग्रेस पार्टी

Answer: C

14. संयुक्त राष्ट्र राहत और कल्याण एजेंसी से लगभग 65 मिलियन अमरीकी डालर के वित्तीय सहायता को रोक देने के अमेरिका के फैसले से कौन सी कमजोर समूह सबसे अधिक प्रभावित होगा?

A. फिलिस्तीनियों
B. रोहिंग्या
C. सीरियाई
D. कूर्द का

Answer: A

Improve your knowledge by practicing daily GK Quiz. Keep visiting our website www.govtjobs.allindiajobs.in for more Gk Questions. GK Quiz 19 January 2018 is very accurate and prepared from latest news.

Today’s GK Quiz | Practice 18 January 2018 GK Quiz | Hindi GK Quiz | GK Today

18 January 2018 GK Quiz, GK Quiz Today: Tired of searching for GK Quiz while preparing for the competitive examinations? If yes, then merely by visiting this page regularly can Wipe Out the Struggles you are facing to collect the Daily Dose of GK Questions.

16th December 2017 GK Quiz

We have seen many people searching endlessly for the Daily Current Affairs, Quiz Questions, GK Current Affairs with Questions and Answers, so here we provide a solution for your problem. In this particular page, we are trying to bundle up all the data we are gathering to help the Aspirants who are trying to crack a Competitive Examination or trying to increase their General Knowledge.

Practice 18 January 2018 GK Quiz – Today’s GK Quiz

1. Who launched ‘Khelo India’ anthem and mascot of Khelo India School Games?

A. Rajiv Pratap
B. Rajyavardhan Rathore
C. Vijay Goel
D. Harsh Vardhan

Answer: B

2. Name the team to win the 8th Hockey India Sub Junior Men National Championship 2018?

A. Hockey Himachal
B. Assam Hockey
C. Hockey Bhopal
D. Hockey Rajasthan

Answer: B

3. Raghunath Jha was ex-Union minister of State for ________?

A. Labour and Employment
B. Heavy Industries and Public Enterprise
C. Environment, Forest, and Climate Change
D. New and Renewable Energy

Answer: B

4. India became the biggest tourism hub across the globe with how many lakh tourists?

A. 11
B. 12
C. 13
D. 14

Answer: A

5. Name the Prime Minister of Romania who stepped down from the post after his own Social Democrat Party leaders withdrew their support for him following a party debate?

A. Boyko Borisov
B. Viktor Orban
C. Mihai Tudose
D. Pavel Filip

Answer: C

6. In which district of Rajasthan did Prime Minister Narendra Modi lay the foundation stone of an oil refinery on January 16, 2018?

A. Jaisalmer
B. Nagaur
C. Bharatpur
D. Barmer

Answer: D

7. Which bank tied up with the Invoicemart-a digital invoice discounting platform to provide loans to MSMEs associated with large corporates as a TReDS partner?

A. Union Bank of India
B. Bank of Baroda
C. Punjab National Bank
D. State Bank of India

Answer: B

Hindi GK Quiz – 18 January 2018 GK Quiz

If you are interested to read GK in Hindi, you can do it here at All India Jobs. Practice Hindi GK Quiz to improve your general knowledge. Check and 18 January 2018 GK Quiz and know the answers in Hindi.

8. किस राज्य ने एक गैर-बैंकिंग वित्तीय कंपनी (एनबीएफसी) बनाने का निर्णय लिया था?

A. उत्तर प्रदेश
B. गुजरात
C. महाराष्ट्र
D. हरयाणा

Answer: D

9. शंघाई सहयोग संगठन (एससीओ) में कितने सदस्य देश हैं?

A. 8
B. 6
C. 7
D. 9

Answer: A

10. किस साल में भारत का सबसे बड़ा कृषि-जिंस बाजार एनसीडीईएक्स स्थापित हुआ था?

A. 2008
B. 1999
C. 2000
D. 2003

Answer: D

11. भारत की सर्वोच्च न्यायालय के न्यायाधीश के रूप में सीधे तौर पर नियुक्त होने वाले पहले महिला वकील का नाम क्या है?

A. इंदु मल्होत्रा
B. सुजाता वी मनोहर
C. रूमा पाल
D. ज्ञान सुधा मिश्रा

Answer: A

12. निम्नलिखित में से कौन वर्तमान में यूथ के संयुक्त राष्ट्र सचिव-महाधिवक्ता के रूप में कार्य करता है?

A. रामी एज़ेल्डिन रमज़ी
B. प्रमिला पट्टन
C. जयथमा विकरामनायके
D. माइकल कीटिंग

Answer: C

13. किस राज्य में कला और कलाकार पर 12 वीं अंतर्राष्ट्रीय फिल्म महोत्सव का आयोजन किया गया है?

A.तमिलनाडु
B. केरल
C. तेलंगाना
D. ओडिशा

Answer: D

14. किस देश के प्रधान मंत्री ने भू-राजनीतिक सम्मेलन के तीसरे संस्करण का उद्घाटन किया – रायसीना वार्ता 2018?

A. इजराइल
B. कनाडा
C. अफ़ग़ानिस्तान
D. स्वीडन

Answer: A

Improve your knowledge by practicing daily GK Quiz. Keep visiting our website www.govtjobs.allindiajobs.in for more Gk Questions. 18 January 2018 GK Quiz is very accurate and prepared from latest news.

Today’s GK Quiz | Latest Hindi GK Questions and Answers | 17 January 2018 GK Quiz

17 January 2018 GK Quiz, GK Quiz Today: Tired of searching for GK Quiz while preparing for the competitive examinations? If yes, then merely by visiting this page regularly can Wipe Out the Struggles you are facing to collect the Daily Dose of GK Questions.

16th December 2017 GK Quiz

We have seen many people searching endlessly for the Daily Current Affairs, Quiz Questions, GK Current Affairs with Questions and Answers, so here we provide a solution for your problem. In this particular page, we are trying to bundle up all the data we are gathering to help the Aspirants who are trying to crack a Competitive Examination or trying to increase their General Knowledge.

Practice 17 January 2018 GK Quiz – Today’s GK Quiz

1. Who is appointed the new MD & CEO of National Commodity & Derivatives Exchange Limited (NCDEX)?

A. Vijay Kumar
B. Anirudh Vyas
C. Satyendra Sharma
D. Tushar Arora

Answer: A

2. Which team won the 8th Hockey India Sub Junior Men National Championship 2018 (B Division)?

A. Hockey Bhopal
B. Hockey Rajasthan
C. Hockey Himachal
D. Assam Hockey

Answer: D

3. Which of the following teams won the Premier Badminton League (PBL) 2017-18?

A. Hyderabad Hunters
B. Delhi Acers
C. Bengaluru Blasters
D. Awadhe Warriors

Answer: A

4. Who has made 116 off just 38 deliveries in a North Zone match against Himachal Pradesh state?

A. Varu Aaron
B. Karun Nair
C. Faiz Fazal
D. Rishabh Pant

Answer: D

5. What is India’s rank in the Global Manufacturing Index 2018 released by the World Economic Forum (WEF)?

A. 37
B. 21
C. 29
D. 30

Answer: D

6. The Teen Murti Chowk in central Delhi is renamed after which Israeli city?

A. Haifa
B. Jerusalem
C. Tel Aviv
D. Jaffa

Answer: A

7. The Union Government in its Budget speech last year announced its purpose to eliminate which disease by December 2017 which could not be met?

A. Tuberculosis
B. Kala Azar
C. Measles
D. Leprosy

Answer: B

Hindi GK Quiz – 17 January 2018 GK Quiz

If you are interested to read GK in Hindi, you can do it here at All India Jobs. Practice Hindi GK Quiz to improve your general knowledge. Check and 17 January 2018 GK Quiz and know the answers in Hindi.

8.किस साल में भारत का सबसे बड़ा कृषि-जिंस बाजार एनसीडीईएक्स स्थापित हुआ था?

A. 2008
B. 1999
C. 2000
D. 2003

Answer: D

9. होजाई हॉकी स्टेडियम किस राज्य में है?

A. असम
B. पश्चिम बंगाल
C. सिक्किम
D. ओडिशा

Answer: A

10. केंद्रीय सलाहकार बोर्ड शिक्षा की साठ पांचवीं बैठक किस शहर में हुई थी?

A. नई दिल्ली
B. बिहार
C. चेन्नई
D. हरयाणा

Answer: A

11. किस देश ने हाल ही में अंतरिक्ष, रक्षा, साइबर सुरक्षा में भारत के साथ 9 समझौता किए?

A. ऑस्ट्रेलिया
B. सिंगापुर
C. इजराइल
D. डेनमार्क

Answer: C

12. कौन सा देश दुनिया भर में सबसे बड़ा पर्यटन केंद्र के रूप में उभरा; दिसम्बर 2017 में 11 लाख से अधिक नई दिल्ली आये?

A. आयरलैंड
B. पाकिस्तान
C. सऊदी अरब
D. इंडिया

Answer: D

13. विश्व आर्थिक मंच की स्थापना किस वर्ष में हुई थी?

A. 1971
B. 1964
C. 1982
D. 1957

Answer: A

14. कागीसो रबादा किस देश का है?

A. ऑस्ट्रेलिया
B. दक्षिण अफ्रीका
C. न्यूजीलैंड
D. श्री लंका

Answer: B

Improve your knowledge by practicing daily GK Quiz. Keep visiting our website www.govtjobs.allindiajobs.in for more Gk Questions. 17 January 2018 GK Quiz is very accurate and prepared from latest news.

GK Quiz Today | GK in Hindi | Daily GK Questions and Answers| GK Quiz 14 January 2018

GK Quiz Today, GK Quiz 14 January 2018, GK Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today.

GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 14 January 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 14 January 2018

1. Which Housing finance company raised Rs 1000 crore by selling India’s first “Social Bonds”?

A. Dewan Housing Finance Corporation Limited
B. LIC Housing Finance Limited
C. Housing Urban Development Corporation (HUDCO)
D. Indiabulls Housing Finance

Answer: D

2. Unique Identification Authority of India introduced a new Virual ID with how many digits to improve privacy?

A. 10
B. 11
C. 13
D. 16

Answer: D

3. From which country did Bird Language enter the UNESCO list of Intangible Cultural Heritage?

A. Uruguay
B. Turkey
C. Senegal
D. India

Answer: B

4. Who is appointed as the Advocacy Ambassador for the Swachh Aadat Swachh Bharat initiative?

A. Akshay Kumar
B. Vidya Balan
C. Ajay Devgan
D. Kajol

Answer: D

5. NABARD has signed a pact with which bank to promote Joint Liability Groups (JLGs) in Bengal?

A. Bank of India
B. Dena Bank
C. State Bank of India
D. Punjab National Bank

Answer: C

6. Name the 100th satellite of ISRO that was successfully launched into space?

A, Cartosat-2 Series
B. Cartosat-1 Series
C. Cartosat-2A Series
D. Cartosat Series

Answer: A

7. The National Youth Festival (NYF) is held annually on 12 January to remember the birth anniversary of which leader?

A. Chandrashekar Azad
B. Swami Vivekananda
C. Sardar Vallabhbhai Patel
D. Maulana Abul Kalam Azad

Answer: B

Hindi GK Quiz – GK Quiz 14 January 2018

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 7 जनवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. रेल मंत्रालय में राज्य मंत्री कौन है?

A. मनोज सिन्हा
B. संतोष कुमार गंगवार
C. गिरिराज सिंह
D. आर के सिंह

Answer: A

9. भारत में अद्वितीय पहचान प्राधिकरण (यूआईडीएआई) किस आधार पर आधार अधिनियम के प्रावधानों के तहत स्थापित किया गया है?

A. 2009
B. 2011
C. 2002
D. 2016

Answer: D

10. किस राज्य सरकार ने पेट्रोल और डीजल की प्रति लीटर 50 पैसे का सैस लगाने का फैसला किया?

A. मध्य प्रदेश
B. केरल
C. कर्नाटक
D. पश्चिम बंगाल

Answer: A

11. नेशनल इंस्टीट्यूट ऑफ एडवांस्ड स्टडीज (एनआईएएस) के पूर्व निदेशक का नाम हाल ही में हुआ था?

A.वी एस राममूर्ति
B. कश्मीर कस्तुरीरंगन
C. बलदेव राज
D. रोडम नरसिंह

Answer: C

12. 2018 राष्ट्रीय युवा समारोह (NYF) का विषय क्या है?

A. डिजिटल भारत के लिए युवा
B. संकल्प से सिद्धी
C. सबसे पीहल भारत
D. हम से है नाय शूरुआट

Answer: B

13. भारत भारती पुरस्कार किस क्षेत्र के लिए दिया जाता है?

A. कला
B. संगीत
C. साहित्य
D. नाटक

Answer: C

14. एशियाई बुनियादी ढांचा निवेश बैंक के राष्ट्रपति का नाम क्या है?

A. मा काई
B.ली युआनचाओ
C. लियू यांडोंग
D. जिन लीकुन

Answer: D

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 14 January 2018 GK Quiz in Hindi. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | GK in Hindi | Daily GK Questions and Answers| GK Quiz 13 January 2018

GK Quiz Today, GK Quiz 13 January 2018, GK Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today.

GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 13 January 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 13 January 2018

1. How many Millions is Paytm planning to invest through ‘Investment Arm’?

A. 9
B. 10
C. 11
D. 12

Answer: B

2. Who introduced Virtual ID in Aadhaar body to improve privacy?

A. RBI
B. UIDAI
C. NABARD
D. SBI

Answer: B

3. Which country signed an MoU for Business Cooperation with GCCI Sign to focus on automobiles?

A. North Africa
B. South Korea
C. Russia
D. Sweden

Answer: B

4. Name the person who Inaugurated the 4th International Dharma Dhamma Conference at Nalanda University in Rajgir?

A. Shri Ramesh Kumar
B. Shri Arun Jaitley
C. Shri Ram Nath Kovind
D. Shri Naresh Singh

Answer: C

5. Who took charge as the new ISRO Chairman?

A. Shri Naresh Iyer
B. Shri Vikram Menon
C. Shri Vidya Kumar
D. Shri Shiva Kumar K

Answer: D

6. Who signed an agreement with FreeCharge recently?

A. Zomato
B. PhonePe
C. Paytm
D. Zender

Answer: B

7. Who won Kolkata Open 2018 International Invitation Snooker Championship in WB, Kolkata?

A. Aditya Mehta
B. Kailash Yadav
C. Naresh Iyer
D. Suresh Gopala

Answer: A

Hindi GK Quiz – GK Quiz 13 January 2018

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 7 जनवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. डब्ल्यूबीसीएसडी के नए अध्यक्ष के रूप में नियुक्त कौन है?

A. सनी वर्गीस
B. सुनिश राज
C. विवेक चोपड़ा
D. आनंद कुमार

Answer: A

9. एकल ब्रांड खुदरा व्यापार और निर्माण विकास में नया विदेशी प्रत्यक्ष निवेश (एफडीआई) सीमा क्या है?

A. 74%
B. 49%
C. 100%
D. 26%

Answer: C

10. विश्व बैंक द्वारा जारी 2018 ग्लोबल इकोनॉमिक्स प्रॉस्पेक्ट के अनुसार 2018 के लिए भारत की अनुमानित जीडीपी विकास दर क्या है?

A. 7.6%
B. 7.5%
C. 7.4%
D. 7.3%

Answer: D

11. जेफ बेजोस किस कंपनी के मुख्य कार्यकारी अधिकारी हैं?

A. अमेज़न
B. माइक्रोसॉफ़्ट कॉर्पोरेशन
C. बर्कशायर हैथवे
D. अल्फाबेट इंक

Answer: A

12. किस साल में विश्व बैंक का गठन हुआ था?

A. 1944
B. 1946
C. 1947
D. 1945

Answer: D

13. प्रसिद्ध भारतीय स्कीयर आंचल ठाकुर किस राज्य से संबंधित है?

A. महाराष्ट्र
B. हरयाणा
C. हिमाचल प्रदेश
D. पंजाब

Answer: C

14. तुर्की की मुद्रा क्या है?

A. तुर्की लीरा
B. तुर्की रियाल
C.तुर्की यूरो
D. तुर्की पाउंड

Answer: A

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 13 January 2018 GK Quiz in Hindi. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | GK in Hindi | Daily GK Questions and Answers| GK Quiz 12 January 2018

GK Quiz Today, GK Quiz 12 January 2018, GK Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today.

GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 12 January 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 12 January 2018

1. Trump administration proposed spending USD 18 billion to raise a wall along the borders of which of the following Country?

A. Guatemala
B. Belize
C. Mexico
D. Cuba

Answer: C

2. Which state is in the top position for Investment intentions with a budget of Rs. 1.49 lakh crore?

A. Goa
B. Karnataka
C. Bihar
D. Tamil Nadu

Answer: B

3. The Central Institute of Freshwater Aquaculture (CIFA) headquarters are located in which place?

A. Kochi
B. Bhubaneswar
C. Chennai
D. Kolkata

Answer: B

4. Who is appointed as the MD & CEO of National Payments Corporation of India (NPCI)?

A. Dilip Asbe
B. A.P.Hota
C. Rajkiran Rai G
D. Ravi Venkatesan

Answer: A

5. Who took charge as Chairman of the Geneva-based World Business Council for Sustainable Development (WBCSD)?

A. Gurdip Singh
B. Bhupendra Kainthola
C. Sunny Verghese
D. Sunil Chauhan

Answer: A

6. Name the railway station which entered Limca Book of Records 2018 for having all-women staff?

A. Chhatrapati Shivaji Terminus railway station
B. Kolkata railway station
C. Hazrat Nizamuddin railway station
D. Matunga railway station

Answer: B

7. In which city did PM Narendra Modi Inaugurate the 1st PIO Parliamentary Conference?

A. Delhi
B. Maharashtra
C. Punjab
D. Tamil Nadu

Answer: A

Hindi GK Quiz – GK Quiz 12 January 2018

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 7 जनवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. किस शहर में खेल भारत लोगो का शुभारंभ हुआ था?

A. चेन्नई
B. हैदराबाद
C. मुंबई
D. नई दिल्ली

Answer: D

9. इस साल सड़क पर एचडी मैप्स कितने लाख कारों का इस्तेमाल करते हैं?

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

Answer: A

10. कौन सा देश अपने आपातकालीन स्थिति को छठी बार विस्तारित करने जा रहा है?

A. मिस्र
B. तुर्की
C. इथियोपिया
D. घाना

Answer: B

11. स्कीइंग में कांस्य भारत का पहला अंतर्राष्ट्रीय पदक किसने हासिल किया?

A. विजय शेखर
B. नरेश अय्यर
C. अचल ठाकुर
D. सुरेश नारायण

Answer: C

12. भारत की पहली और सबसे तेज सुपर कंप्यूटर का नाम क्या है?

A. आयुष
B. दिग्विजय
C. प्रगति
D. प्रत्युष

Answer: D

13. कौन सा देश बंगाली अभिनेता सौमित्र चट्टोपाध्याय को अपनी उच्चतम योग्यता प्रदान करेगा?

A. यूनाइटेड किंगडम
B. फ्रांस
C. स्पेन
D. जर्मनी

Answer: C

14. किस देश ने आपातकाल की स्थिति को छठी बार बढ़ाया है?

A. तुर्की
B. घाना
C. इथियोपिया
D. मिस्र

Answer: A

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 12 January 2018 GK Quiz in Hindi. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | GK in Hindi | Daily GK Questions and Answers| GK Quiz 11 January 2018

GK Quiz Today, GK Quiz 11 January 2018, GK Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today.

GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 11 January 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 11 January 2018

1. Which Indian personality is awarded France’s highest order of merit ‘Legion of Honour at the 42nd International Kolkata Book Fair 2018?

A. Deepika Padukone
B. Priyanka Chopra
C. Soumitra Chattopadhyay
D. Amitabh Bachchan

Answer: C

2. For a prime-number hunting project, volunteer discovered the world’s largest known prime number with how many digits?

A. 20 Million
B. 21 Million
C. 22 Million
D. 23 Million

Answer: D

3. As per Union Ministry of Commerce & Industry reports, which state topped the Logistics Ease Across Different States (LEADS) index?

A. Maharashtra
B. Karnataka
C. Gujarat
D. Punjab

Answer: C

4. Name the cricket all-rounder who was suspended by the Board of Control for India in Cricket (BCCI) in March 2017 for failing a dope test and who is now back on 14th January 2018?

A. Hardik Pandya
B. Suresh Raina
C. Yusuf Pathan
D. Cheteshwar Pujara

Answer: C

5. Who won the Kolkata Open International Invitation Snooker Championship 2018?

A. Pankaj Advani
B. Laxman Rawat
C. Brijesh Damani
D. Aditya Mehta

Answer: D

6. Which state banned electronic cigarettes in the state and announced 3 years jail term on its violation?

A. Bihar
B. Uttar Pradesh
C. Haryana
D. Maharashtra

Answer: A

7. Who was awarded the 1st Mufti Mohammad Sayeed Award for Probity in Politics and Public Life?

A. Yogi Adityanath
B. Devendra Fadnavis
C. Vasundhara Raje
D. Nitish Kumar

Answer: D

Hindi GK Quiz – GK Quiz 11 January 2018

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 7 जनवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. पीटर सथरलैंड, जो हाल ही में निधन हो गया, किस संगठन के पूर्व महासंचालक थे?

A. अंतरराष्ट्रीय मुद्रा कोष
B.संयुक्त राष्ट्र संगठन
C. यूनेस्को
D. विश्व व्यापार संगठन

Answer: D

9. पांडोह बांध हिमाचल प्रदेश में किस नदी पर स्थित है?

A. ब्यास नदी
B. चिनाब नदी
C. रवि नदी
D. यमुना नदी

Answer: A

10. दिल्ली में भारतीय मूल के व्यक्ति (पीआईओ) संसदीय सम्मेलन का उद्घाटन किसने किया?

A. नरेंद्र मोदी
B. सुषमा स्वराज
C. एम वेंकैया नायडू
D. रामनाथ कोविंद

Answer: A

11. 42 वें कोलकाता बुक मेले के लिए 2018 थीम देश का नाम क्या है?

A. ऑस्ट्रेलिया
B. ब्राज़िल
C. इटली
D. फ्रांस

Answer: D

12. कैब-हेयरिंग ऐप ओला का मुख्यालय किस जगह में है?

A. मुंबई
B. हैदराबाद
C. बेंगलुरु
D. नई दिल्ली

Answer: C

13. प्रवासी भारतीय दिवस (पीबीडी) किस साल भारत में मनाया जाता है?

A. 2003
B. 2007
C. 2001
D. 2005

Answer: A

14. आवास और शहरी मामलों के केंद्रीय मंत्री कौन हैं?

A. नरेंद्र सिंह तोमर
B. सुरेश प्रभु
C. प्रकाश जावड़ेकर
D. चौधरी बिरेंद्र सिंह

Answer: A

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 11 January 2018 GK Quiz in Hindi. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

Hema

​Web Developer


All India Jobs was a great help for me to find my dream job.



All rights reserved - allindiajobs.in. Privacy Policy - Disclaimer