GK Quiz Today | GK in Hindi | Daily GK Questions and Answers| GK Quiz 14 January 2018

GK Quiz Today, GK Quiz 14 January 2018, GK Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today.

GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 14 January 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 14 January 2018

1. Which Housing finance company raised Rs 1000 crore by selling India’s first “Social Bonds”?

A. Dewan Housing Finance Corporation Limited
B. LIC Housing Finance Limited
C. Housing Urban Development Corporation (HUDCO)
D. Indiabulls Housing Finance

Answer: D

2. Unique Identification Authority of India introduced a new Virual ID with how many digits to improve privacy?

A. 10
B. 11
C. 13
D. 16

Answer: D

3. From which country did Bird Language enter the UNESCO list of Intangible Cultural Heritage?

A. Uruguay
B. Turkey
C. Senegal
D. India

Answer: B

4. Who is appointed as the Advocacy Ambassador for the Swachh Aadat Swachh Bharat initiative?

A. Akshay Kumar
B. Vidya Balan
C. Ajay Devgan
D. Kajol

Answer: D

5. NABARD has signed a pact with which bank to promote Joint Liability Groups (JLGs) in Bengal?

A. Bank of India
B. Dena Bank
C. State Bank of India
D. Punjab National Bank

Answer: C

6. Name the 100th satellite of ISRO that was successfully launched into space?

A, Cartosat-2 Series
B. Cartosat-1 Series
C. Cartosat-2A Series
D. Cartosat Series

Answer: A

7. The National Youth Festival (NYF) is held annually on 12 January to remember the birth anniversary of which leader?

A. Chandrashekar Azad
B. Swami Vivekananda
C. Sardar Vallabhbhai Patel
D. Maulana Abul Kalam Azad

Answer: B

Hindi GK Quiz – GK Quiz 14 January 2018

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 7 जनवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. रेल मंत्रालय में राज्य मंत्री कौन है?

A. मनोज सिन्हा
B. संतोष कुमार गंगवार
C. गिरिराज सिंह
D. आर के सिंह

Answer: A

9. भारत में अद्वितीय पहचान प्राधिकरण (यूआईडीएआई) किस आधार पर आधार अधिनियम के प्रावधानों के तहत स्थापित किया गया है?

A. 2009
B. 2011
C. 2002
D. 2016

Answer: D

10. किस राज्य सरकार ने पेट्रोल और डीजल की प्रति लीटर 50 पैसे का सैस लगाने का फैसला किया?

A. मध्य प्रदेश
B. केरल
C. कर्नाटक
D. पश्चिम बंगाल

Answer: A

11. नेशनल इंस्टीट्यूट ऑफ एडवांस्ड स्टडीज (एनआईएएस) के पूर्व निदेशक का नाम हाल ही में हुआ था?

A.वी एस राममूर्ति
B. कश्मीर कस्तुरीरंगन
C. बलदेव राज
D. रोडम नरसिंह

Answer: C

12. 2018 राष्ट्रीय युवा समारोह (NYF) का विषय क्या है?

A. डिजिटल भारत के लिए युवा
B. संकल्प से सिद्धी
C. सबसे पीहल भारत
D. हम से है नाय शूरुआट

Answer: B

13. भारत भारती पुरस्कार किस क्षेत्र के लिए दिया जाता है?

A. कला
B. संगीत
C. साहित्य
D. नाटक

Answer: C

14. एशियाई बुनियादी ढांचा निवेश बैंक के राष्ट्रपति का नाम क्या है?

A. मा काई
B.ली युआनचाओ
C. लियू यांडोंग
D. जिन लीकुन

Answer: D

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 14 January 2018 GK Quiz in Hindi. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | GK in Hindi | Daily GK Questions and Answers| GK Quiz 13 January 2018

GK Quiz Today, GK Quiz 13 January 2018, GK Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today.

GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 13 January 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 13 January 2018

1. How many Millions is Paytm planning to invest through ‘Investment Arm’?

A. 9
B. 10
C. 11
D. 12

Answer: B

2. Who introduced Virtual ID in Aadhaar body to improve privacy?

A. RBI
B. UIDAI
C. NABARD
D. SBI

Answer: B

3. Which country signed an MoU for Business Cooperation with GCCI Sign to focus on automobiles?

A. North Africa
B. South Korea
C. Russia
D. Sweden

Answer: B

4. Name the person who Inaugurated the 4th International Dharma Dhamma Conference at Nalanda University in Rajgir?

A. Shri Ramesh Kumar
B. Shri Arun Jaitley
C. Shri Ram Nath Kovind
D. Shri Naresh Singh

Answer: C

5. Who took charge as the new ISRO Chairman?

A. Shri Naresh Iyer
B. Shri Vikram Menon
C. Shri Vidya Kumar
D. Shri Shiva Kumar K

Answer: D

6. Who signed an agreement with FreeCharge recently?

A. Zomato
B. PhonePe
C. Paytm
D. Zender

Answer: B

7. Who won Kolkata Open 2018 International Invitation Snooker Championship in WB, Kolkata?

A. Aditya Mehta
B. Kailash Yadav
C. Naresh Iyer
D. Suresh Gopala

Answer: A

Hindi GK Quiz – GK Quiz 13 January 2018

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 7 जनवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. डब्ल्यूबीसीएसडी के नए अध्यक्ष के रूप में नियुक्त कौन है?

A. सनी वर्गीस
B. सुनिश राज
C. विवेक चोपड़ा
D. आनंद कुमार

Answer: A

9. एकल ब्रांड खुदरा व्यापार और निर्माण विकास में नया विदेशी प्रत्यक्ष निवेश (एफडीआई) सीमा क्या है?

A. 74%
B. 49%
C. 100%
D. 26%

Answer: C

10. विश्व बैंक द्वारा जारी 2018 ग्लोबल इकोनॉमिक्स प्रॉस्पेक्ट के अनुसार 2018 के लिए भारत की अनुमानित जीडीपी विकास दर क्या है?

A. 7.6%
B. 7.5%
C. 7.4%
D. 7.3%

Answer: D

11. जेफ बेजोस किस कंपनी के मुख्य कार्यकारी अधिकारी हैं?

A. अमेज़न
B. माइक्रोसॉफ़्ट कॉर्पोरेशन
C. बर्कशायर हैथवे
D. अल्फाबेट इंक

Answer: A

12. किस साल में विश्व बैंक का गठन हुआ था?

A. 1944
B. 1946
C. 1947
D. 1945

Answer: D

13. प्रसिद्ध भारतीय स्कीयर आंचल ठाकुर किस राज्य से संबंधित है?

A. महाराष्ट्र
B. हरयाणा
C. हिमाचल प्रदेश
D. पंजाब

Answer: C

14. तुर्की की मुद्रा क्या है?

A. तुर्की लीरा
B. तुर्की रियाल
C.तुर्की यूरो
D. तुर्की पाउंड

Answer: A

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 13 January 2018 GK Quiz in Hindi. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

Current Affairs Today | Current Affairs and GK 22nd December 2017

Today’s Current Affairs are given here for the sake of aspirants who are waiting. All India Jobs is the right place for you to brush up your GK. This is a fresh update on the Latest Current Affairs on 22nd December 2017. Rely on us for daily Current Affairs Today & GK updates, and we won’t let you down.

Our team at All India Jobs has painstakingly gathered all this information only from official sources. We looked into all different sources and are giving you these quick news updates. In below sections, you can find the topmost Current Affairs Today. So, let’s get started and ace that job interview or exam!

Current Affairs Today

The Union Cabinet Approved To Set Up India’s First Rail University in Gujarat

The Union Cabinet Approved To Set Up India's First Rail University in Gujarat

The Cabinet has approved a project which has been in pending for the past three years. This project is to set up India’s National Rail and Transport University (NRTU) in Vadodara in Gujarat. A not-for-profit company under Section 8 of the Companies Act, 2013, will be created by the ministry of railways which is the managing company of the proposed university.

Union Cabinet has Approved Rs1,300 Crore for Skill Development Scheme

Union Cabinet has Approved Rs1,300 Crore for Skill Development Scheme

To create more jobs in the textile sector, the Union cabinet has approved a Rs1,300 crore for skill development scheme. Jobs in the textile sector are hit by demonetization and GST. The cabinet signed this amount which will help millions of people to increase their skills.

The Ministry of Railways is going to Launch Swarn Project

The Ministry of Railways is going to launch “Project Swarn”. The primary aim of this project is to improve the passenger experience across nine dimensions which include coach interiors, toilets, onboard cleanliness, staff behavior, catering, linen, punctuality, security, built-in entertainment.

The Ministry of Railways is going to Launch Swarn Project

Real-time feedback is also a part of Swarn Project. In total, 14 Rajdhani and 15 Shatabdi trains will be included. Railways are allowed to spend upto 50 lakh per rake for improvement of trains.

SEBI Raised the Investment Limit For FPI

SEBI Raised the Investment Limit For FPI

The Capital market regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) hikes foreign portfolio investors (FPI) investment limit upto 1.91 lakh crore from January 2018. Currently, the FPI investment limit is 1.89 lakh crore rupees. The move is a part of an effort by SEBI to increase overseas investors in the country’s capital markets.

RBI Puts Bank of India under Prompt Corrective Action (PCA)

RBI Puts Bank of India under Prompt Corrective Action (PCA)

The Reserve Bank of India (RBI) has started ‘prompt corrective action’ (PCA) against the bank over high bad loans said by the BOI. As in the notification, high net non-performing assets (NPA), insufficient common equity tier 1 (CET1) capital and negative return on assets (ROA) for two consecutive years have prompted the action. RBI has also put United Bank of India on a corrective action plan. From past four years, this is the second time that UBI came under regulatory sanctions.

Justice Umesh Dattatraya Salvi Takes Charge as NGT Chairman

Justice Umesh Dattatreya Salvi Takes Charge as NGT Chairman

After the retirement of Justice Swatanter Kumar, Justice Umesh Dattatraya Salvi took charge as an acting Chairperson of the National Green Tribunal (NGT). Until that date, either a new chairperson is appointed, orJustice Salvi will continue in office until the time of his retirement. He is going retire on February 13, 2018.

Quality Current Affairs are hard to find these days. We know that you enjoyed reading our Current affairs today. See you tomorrow with more NEWS Updates. Don’t miss out on GK by failing to bookmark our website All India Jobs.

If you feel that you are a walking GK Book, you must try our GK Quiz which we update regularly.

GK Quiz Today | Latest GK Questions and Answers 20th December 2017

GK Quiz 20th December 2017, GK Quiz Today: You can read Latest 20th December 2017 GK Questions on this page. Aspirants who are preparing for government job exams or any other bank exams can practice GK Questions Today. These GK Questions 20th December 2017 will help you to crack any competitive exam with good score. Our team from All India Jobs cover almost all Latest GK Questions.

Take Current Affairs Quiz 20th December 2017 to enhance your general awareness. Practice given GK Questions which will cover important news across India as well as the world. Individuals can visit our website www.allindiajobs.in for Daily GK Questions.

GK Quiz Practice Today – GK Questions 20th December 2017 

1. Who is the Railway Minister of India?

A. Manohar Parrikar
B. Suresh Prabhu
C. Rajnath Singh
D. Nitin Gadkari

Answer: B

2. Indian Railways to install CCTV cameras in 983 stations by using which fund?

A. Consolidated Fund
B. Nirbhaya Fund
C. Public Fund
D. Contingency Fund

Answer: B

3. India’s first social audit law has launched by which state government?

A. Meghalaya
B. Sikkim
C. Nagaland
D. Bihar

Answer: A

4. government to rule on severe tobacco pack warnings canceled by which state high court?

A. Andhra Pradesh
B. Maharastra
C. Karnataka
D. Bihar

Answer: C

5. In which state Eastern India’s first compressed natural gas (CNG) stations for scooters has launched?

A. Assam
B. Odisha
C. Manipur
D. Nagaland

Answer: B

6. Which theme from the following is the theme for International Migrants Day (IMD) 2018?

A. Together with Migration
B. Migrants contribute
C. Safe Migration in a World on the Move
D. Co-operate with your Co-workers

Answer: C

7. For which state Naveen Patnaik is the chief minister?

A. Madhya Pradesh
B. Rajasthan
C. Odisha
D. Kerala

Answer: A

8. Which state CM has approved 25 percent reservation for their state students in NLUO?

A. Delhi
B. Odisha
C. Bihar
D. Uttar Pradesh

Answer: B

9. Who will take charge as President of Congress party recently?

A. Amarinder Singh
B. Adhir Ranjan Chowdhury
C. Rahul Gandhi
D. Abhijit Mukherjee

Answer: C

10. On which date Russias presidential election will take place?

A. March 10, 2018
B. March 18, 2018
C. February 21, 2018
D. April 1, 2018

Answer: B

11. Which country has largest diaspora population in the world, according to the UN World Migration Report 2018?

A. India
B. Mexico
C. Russia
D. Bangladesh

Answer: A

12. Which Indian shuttler has won silver at the 2017 women’s singles World Badminton Superseries tournament at Dubai?

A. Saina Nehwal
B. P.V. Sindhu
C. Sri Krishna Priya Kudaravalli
D. Saili Rane

Answer: B

13. In which freestyle category, Sushil Kumar has secured gold in the 2017 Commonwealth Wrestling Championships (CWC) in South Africa?

A. 64kg freestyle category
B. 84kg freestyle category
C. 74kg freestyle category
D. 54kg freestyle category

Answer: C

14. In which of the following states, the Gautam Budha Wildlife Sanctuary (GBWS) is located?

A. Bihar and Jharkhand
B. Bihar and Uttar Pradesh
C. Uttar Pradesh and Jharkhand
D. West Bengal and Jharkhand

Answer: A

15. Which country raises import tax on cell phones?

A. Nepal
B. Russia
C. China
D. India

Answer: D

We hope the given GK Quiz is helpful to you. Yesterday’s quiz was also very interesting. You can check it out here. If you have any doubts, feel free to contact us and comment below. You can also bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily GK Questions.

Current Affairs Today | Current Affairs and GK 20th December 2017

Latest Current Affairs are given here for the sake of aspirants who are waiting. All India Jobs is the right place for you to brush up your GK. This is a fresh update on the latest news on 20th December 2017 Current Affairs. Rely on us for daily Current Affairs Today & GK updates, and we won’t let you down.

Our team at All India Jobs has painstakingly gathered all this information only from official sources. We looked into all different sources and are giving you these quick news updates. In below sections, you can find top Current Affairs of 20th December 2017. So, let’s get started and ace that job interview or exam!

Current Affairs Latest 20th December 2017 

G. Satheesh Reddy Awarded National Design Award 2017

Scientific Adviser to Raksha Mantri and Director General, Missiles and Strategic Systems G. Satheesh Reddy has been awarded the prestigious National Design Award.

G. Satheesh Reddy Awarded National Design Award 2017

He has got this award for his notable national contribution towards original design and development of diversified missile systems, guided weapons, avionics technologies and his continued efforts leading to the advancement of aerospace technologies and industries in India.

Andhra Pradesh Cabinet Approves Rs 1500 Pension For State’s Transgenders

The Andhra Pradesh Cabinet has approved a scheme to provide a pension of Rs 1500 to transgenders those who have above 18 years of age in the AP state.

Andhra Pradesh Cabinet Approves Rs 1500 Pension For State's Transgenders

The primary aim of this project is that transgenders will be provided ration cards, plots, and scholarships, also skill development for financial stability. After Kerala and Odisha, Andhra Pradesh becomes the next state to sanction pension scheme for the transgender community in the AP.

India is Going To Host WTO Member Countries Meeting on Food Security

India will host a meeting of WTO member countries in February 2018 to muster support for food security and other issues. The announcement was made by Commerce and Industry Minister Suresh Prabhu in New Delhi.

India is Going To Host WTO Member Countries Meeting on Food Security

The proposed meeting would be in the backdrop of developed nations forming groupings to prepare the ground for pushing investment facilitation, making rules for e-commerce, promoting gender equality and reducing subsidy on fisheries.

India is 1st at Junior Boxing Championship held at Germany

Indian junior boxers clinched total 11 Medals at the fifth International Sven Lange Memorial Tournament which include six gold, four silver, and bronze medals to finish as overall champions in the German city of Schwerin.

India's 1st at Junior Boxing Championship Finished in Germany

Bhavesh Kattamani (52kg) picked up the best boxer trophy along with his gold medal. In the three-day tournament, the other gold-medallists for India were Vijeydeep (63kg), Akshay (60kg), Ish Pannu (70kg), Lakshay Chahar (80kg) and Vinit (75kg). India was named the tournament’s best team.

Union Government to Support MDR Charges on Digital Transactions up to Rs 2,000

Union Government to Support MDR Charges on Digital Transactions up to Rs 2,000

As per the IT Ministry, the union government is going bear the Merchant Discount Rate (MDR) charges on transactions up to Rs 2,000which are made through the debit cards, BHIM UPI or Aadhaar-enabled payment systems to improve digital purchases. The merchant discount rate (MDR) will be borne by the government for two years with effect from January 1, 2018, by paying the same to the banks.

We know that you enjoyed reading our Latest Current affairs Today. Don’t miss out on GK by failing to bookmark our website All India Jobs.

GK Quiz Today | Latest GK Questions and Answers 19th December 2017

GK Quiz 19th December 2017, GK Quiz Today: You can read Latest 19th December 2017 GK Questions on this page. Aspirants who are preparing for government job exams or any other bank exams can practice GK Questions Today. These GK Questions 19th December 2017 will help you to crack any competitive exam with good score. Our team from All India Jobs cover almost all Latest GK Questions.

19th December 2017 GK Questions

TakeCurrent Affairs Quiz 19th December 2017 to enhance your general awareness. Practice given GK Questions which will cover important news across India as well as the world. Individuals can visit our website www.allindiajobs.in for Daily GK Questions.

Practice GK Quiz Today – 19th December 2017 GK Questions

1. Who was named by the UK royals as a ‘Companion of Honour’?

A. JK Rowling
B. Bonnie Wright
C. Evanna Lynch
D. Stephenie Meyer

Answer: A

2. Which network UIDAI Temporarily Stops from Conducting Aadhaar Linked e-KYC Certification?

A. JIO
B. Idea
C. Airtel
D. Vodafone

Answer: C

3. The NPS subscribers can prematurely withdraw how much percentage of corpus tax-free according to the Union Budget 2017-18?

A. 25%
B. 22%
C. 20%
D. 21%

Answer: A

4. Name the first Egyptian who won Premier League player of the month award?

A. Mohamed Aboutrika
B. Mohamed Salah
C. Ramadan Sobhi
D. Mohamed Elneny

Answer: B

5. How many consecutive times was Pep Guardiola named as Premier League manager of the month?

A. 3rd
B. 2nd
C. 4th
D. 5th

Answer: A

6. The football president Marco Polo del Nero is from which country? He recently got rejected by FIFA.

A. Brazil
B. Germany
C. Spain
D. England

Answer: A

7. Name the person who won BBC African Footballer of the Year 2017?

A. Yacine Brahimi
B. Mohamed Salah
C. Yaya Toure
D. Riyad Mahrez

Answer: B

8. Arvind Inamdar Foundation honored which of the following person with ‘Police Jeevan Gaurav Award‘?

A. Ashok Kamte
B. Sumedh Singh Saini
C. Kanwar Pal Singh Gill
D. Julio Ribeiro

Answer: D

9. Who is President of Supreme Court Bar Association (SCBA)?

A. Vikas Singh
B. Dharun Singh
C. Manohar Singh
D. Ramesh Singh

Answer: A

10. Which organization is going to set up Dairy Processing and Infrastructure Development Fund to boost the financing of milk processing capacities?

A. Indian Dairy Association (IDA)
B. National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)
C. Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)
D. National Dairy Development Board (NDDB)

Answer: B

11. For fund export infrastructure, which new scheme is going to be launched by the Union Government?

A. Trade Infrastructure for Export Support (TIES)
B. Trade Infrastructure for Export Scheme (TIES)
C. Trade Infrastructure for Export Supply (TIES)
D. Trade Infrastructure for Export Standard (TIES)

Answer: B

12. To develop an MSME ecosystem focused on Maharashtra and Gujarat, which bank has partnered advisory services firm Pantomath Advisory?

A. HDFC Bank
B. Yes Bank
C. SBI Bank
D. ICICI Bank

Answer: B

13. What is the official emblem for Beijing 2022 Olympic Winter Games?

A. Nature
B. Flight
C. Winter Dream
D. Yoggl

Answer: C

14. Which of the following country and India has started the 8th edition of bilateral military exercise “EKUVERIN 2017”?

A. Japan
B. Sri Lanka
C. Nepal
D. Maldives

Answer: D

15. As per Union Budget 2017-18, the Reserve Bank of India (RBI) is going to set up Payments Regulatory Board (PRB). Who will be chairman of the PRB?

A. Cabinet Secretary
B. Finance Secretary
C. Finance Minister
D. Governor of RBI

Answer: D

We hope the given GK Quiz is helpful to you. Yesterday’s quiz was also very interesting. You can check it out here. If you have any doubts, please contact us through the given mail id. You can also bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily GK Questions.

Current Affairs Today | 17th December 2017 Current Affairs and GK

Today’s Current Affairs are given here for the sake of aspirants who are waiting. All India Jobs is the right place for you to brush up your GK. This is a fresh update on the latest news on 17th December 2017 Current Affairs. Rely on us for daily Current Affairs Today & GK updates, and we won’t let you down.

Our team at All India Jobs has painstakingly gathered all this information only from official sources. We looked into all different sources and are giving you these quick news updates. In below sections, you can find top Current affairs of 16th December 2017. So, let’s get started and ace that job interview or exam!

Latest 17th December 2017 Current Affairs

Rahul Gandhi Formally Takes Charge As President Of Congress

Rahul Gandhi Formally Takes Charge As President Of Congress

Rahul Gandhi formally took charge as the Congress president on 16th December 2017. The 47-year-old Rahul Gandhi is the sixth member of the Nehru-Gandhi family to took charge as Congress president. His mother Sonia Gandhi was in office for 19 years. After the charge, Rahul Gandhi speaks about Prime Minister Narendra Modi and the BJP. He also said that he took India to the 21st century while PM Narendra Modi is taking India backward.

Jadeja Hits Six Sixes In One Over At District Level T20 Cricket Match

Jadeja Hits Six Sixes In One Over At District Level T20 Cricket Match

The 29-year-old left-hander and Swashbuckling all-rounder Ravindra Jadeja cracked six sixes in an over in a district-level T20 game on Friday in India’s western Gujarat state. Jadeja scored 154 off just 69 balls. He has been left out of India’s one-day match, but currently, he is the second-ranked person in the world among all-rounders.

North Korea Has Announced A Threat that It’s Gonna Be The Most Powerful Nuclear, Military State

Secretary-General Guterres suggests that Pyongyang tried to support line on simultaneous development of military and economy. North Korea has issued a threat that it is going to become “world’s most powerful nuclear and military state” in a challenge to the global order.

North Korea Has Announced A Threat that It's Gonna Be The Most Powerful Nuclear, Military State

Pyongyang’s statement of goals to global supremacy happened after Secretary-General Antonio Guterres warned the Security Council like “The situation on the Korean Peninsula is the tensest and dangerous peace and a security issue in the world today.”

U.S. President Donald Trump May Stop Spouses of H-1B Visa Holders From Working

U.S. President Donald Trump May Stop Spouses of H-1B Visa Holders From Working

U.S. President Donald Trump’s administration is going to announce a rule which is opposite to the spouses of H-1B visa holder’s eligibility to work. While the U.S. former President Barack Obama’s administration started allowing spouses of H-1B visa holders to work from 2015. The Department of Homeland Security said that it intended to do away with the rule on Thursday. But, the department did not explain its reasons for the announcement.

22-year-old Model Jitesh Singh Deo Has Won Mr. India 2017 Title

22-year-old Model Jitesh Singh Deo Has Won Mr. India 2017 Title

Jitesh Singh Deo who completed his education at Indraprastha College, New Delhi won Mr. India 2017 on Thursday at a dazzling ceremony in Mumbai. This is not Jitesh Singh Deo’s first experience with this platform. He participated in 2015, but he failed. Deo loves to travel and swim.

We know that you enjoyed reading our Latest Current affairs Today. Don’t miss out on GK by failing to bookmark our website All India Jobs.

Today’s GK Quiz | Latest GK Questions and Answers 16th December 2017

16th December 2017 GK Quiz: Tired of searching for Current Affairs 2017-2018 and GK Quiz while preparing for the competitive examinations? If yes, then merely by visiting this page regularly can Wipe Out the Struggles you are facing to collect the Daily Dose of GK Questions.

16th December 2017 GK Quiz

We have seen many people searching endlessly for the Daily Current Affairs, Quiz Questions, GK Current Affairs with Questions and Answers, so here we provide a solution for your problem. In this particular page, we are trying to bundle up all the data we are gathering to help the Aspirants who are trying to crack a Competitive Examination or trying to increase their General Knowledge.

Practice 16th December 2017 GK Quiz

1. Name India’s first indigenous Scorpene-class submarine INS dedicated to the nation on December 14, 2017, by the Prime Minister Narendra Modi?

A. Cimon
B. Kalvari
C. Culver
D. Klover

Answer: B

2. Which country from the following downplays India’s entry into Wassenaar arrangement?

A. Japan
B. China
C. Russia
D. Iran

Answer: B

3. Who is the Minister of Pakistan for Planning and Development?

A. Ahsan Iqbalcorrecl
B. Maryam Nawaz
C. Khawaja Saad Rafique
D. Nawaz Sharif

Answer: A

4. India’s first indigenous Scorpene-class submarine INS Kalvari was developed by which Company?

A. Garden Reach Shipbuilders & Engineers
B. DCNS
C. Mazagon Dock Limited
D. Goa Shipyard

Answer: C

5. Who is the winner of Mr. India 2017 pageant?

A. Pavan Rao
B. Jitesh Singh Deo
C. Prathamesh Maulingkar
D. Abhi Khajuria

Answer: B

6. The Ministry of Home Affairs has released _____ amount to six Indian states having an international border for the development of border infrastructure?

A) Rs 170 crore
B) Rs 175 crore
C) Rs 174 crore
D) Rs 180 crore

Answer: C

7. How much amount Justices Ranjan Gogoi and Navin Sinha directed the government to allocate for the set up 12 special courts immediately?

A. ₹7.8 crore
B. ₹8.7 crore
C. ₹7.5 crore
D. ₹5.7 crore

Answer: A

8. What is the deadline for linking Aadhaar with bank accounts which is extended by Centre recently?

A. Apr 30
B. Mar 31
C. Feb 15
D. Mar 1

Answer: B

9. Name the country which has recently become the first nation in the world to end the national broadcasts of its FM radio network and switch to digital audio broadcasting?

A. Norway
B. Switzerland
C. Finland
D. Britain

Answer: A

10. To give banking services to people in the state, which payments bank has signed Rajasthan’s Rajcomp as its corporate business correspondent?

A. Jio Payments Bank
B. Fino Payments Bank
C. Airtel Payments Bank
D. Paytm Payments Bank

Answer: B

11. Recently the Delhi government has established a nine-member panel to suggest rules for the proper functioning of private hospitals. Name the person who elected as head of this committee?

A. Dr. Veena Mattu
B. Dr. Reena Kawatra
C. Dr. Kirti Bhushan
D. Dr. A. K. Patel

Answer: C

12. Rohit Sharma scored two double centuries recently in ODI against which of the following team?

A. England
B. Sri Lanka
C. Australia
D. New Zeland

Answer: B

13. In which country Google opens Artificial Intelligence-focused research center?

A. Russia
B. India
C. Germany
D. China

Answer: D

Improve your knowledge by practicing daily GK quiz. Keep visiting our website www.govtjobs.allindiajobs.in for more Gk Quiz. Please comment your score below; we will announce the winners on tomorrow’s GK Quiz.

Today’s Current Affairs | 16th December 2017 Current Affairs and GK

Today’s Current Affairs are given here for the sake of aspirants who are waiting. All India Jobs is the right place for you to brush up your GK. This is a fresh update on the latest news on 16th December 2017 Current Affairs. Rely on us for daily Current Affairs & GK updates, and we won’t let you down.

Our team at All India Jobs has painstakingly gathered all this information only from official sources. We looked into all different sources and are giving you these quick news updates. In below sections, you can find top Current affairs of 16th December 2017. So, let’s get started and ace that job interview or exam!

Latest 16th December 2017 Current Affairs

Rupee Jumped 23 Pais Against The Dollar On Friday

Rupee Jumped 23 Pais Against The Dollar On Friday

On exit poll findings that the BJP is set to win in Gujarat and Himachal Pradesh assembly elections, the rupee dropped 23 paise to 64.11 against the dollar rate on Friday. The BJP is set to hold Gujarat and wrest Himachal Pradesh from the Congress. This leads to happen changes in the stock market, which zoomed, in turn, impacting, the rupee sentiment.

White House Supports FCC’s Move To Revoke Obama-era Net Neutrality Regulations

White House Supports FCC’s Move To Revoke Obama-era Net Neutrality Regulations

The US president Trump backs the Federal Communication Commission’s move to roll back net neutrality. Trump also said that they will always continuously support a free and fair Internet. Indian-American Ajit Pai is the primary person of FCC. This decision of trump has been criticised by many lawmakers especially opposition Democratic party.

Google Helps NASA To Find Two New Planets Around Distant Stars

Google Helps NASA To Find Two New Planets Around Distant Stars

In December, Google and NASA announced that advanced computer analysis identified two new planets around distant stars. These two starts including one that is part of the first-star system with as many worlds as Earth’s solar system. NASA used the data from Google and the University of Texas at Austin. Google uses Machine Learning data which feeding data into computer programmes that can mix information faster and more in-depth than humanly possible.

Supreme Court Clears 12 Special Courts Exclusively For Cases Against Politicians

Supreme Court Clears 12 Special Courts Exclusively For Cases Against Politicians

On Wednesday, Supreme Court gave the green signal for the set up of 12 fast-track courts. These courts are exclusive to finish and dispose of 1,581 criminal cases pending against the Members of Parliament and State Legislative Assemblies. 12 special courts have one year time to clear all these cases. Justices Ranjan Gogoi and Navin Sinha directed the government to immediately allocate ₹7.8 crore for the set up 12 special courts.

Congress Want Apology From The PM Narendra Modi For Comments On Manmohan Singh

Congress Want Apology From The PM Narendra Modi For Comments On Manmohan Singh

On Friday, winter session meetings are conducted by the Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan and Parliamentary Affairs Minister Ananth Kumar. They met separate all-party to discuss the agenda. In this winter session meetings, Congress wants an apology from the Prime minister Narendra Modi for comments on Manmohan Singh in the middle of Gujarat campaign.

Poll Panel Chief Achal Kumar Joti Refuse To Comment On Statements Made by The Congress

Poll Panel Chief Achal Kumar Joti Refuse To Comment On Statements Made by The Congress

On Thursday, hours after Congress, severe allegations on election committee, poll panel chief Kumar joti says that “We do not comment on the statements made by the political parties.” Congress claims election committe by saying election committee acts as a puppet of BJP and it’s shown when Narendra Modi conducts a Roadshow at Gujarath Sabarmati during the second phase of polls.

We know that you enjoyed reading our Today’s Latest Current affairs. Don’t miss out on GK by failing to bookmark our website All India Jobs.