GK Quiz 28 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 28 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 28 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 28 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 28 April 2018

Take General Knowledge Quiz 28 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 28 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today .

GK Quiz Today – GK Quiz 28 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. What is the name of the India – Malaysia joint military exercise which will be held in Hulu Langat, Malaysia in May 2018?

A. Harimau- Shakthi
B. CORPAT
C. Malabar
D. Sahyog Kaijin

Answer: A

2. In UAE, where the solar gas station opened?

A. Abu Dubai
B. Dhabi
C. Oman
D. Ajman

Answer: B

3. As per a report published by Deloitte, India’s economic growth rate is projected at what rate?

A. 7.6%
B. 7.4%
C. 7.2%
D. 8.0%

Answer: C

4. Who was announced IOC member recently?

A. Rita Ambani
B. Anil Kapoor
C. Anu sharma
D. Kajal singh

Answer: A

5. Who among the following has recently taken over as the Senior Colonel Commandant of Army Medical Corps?

A. Bipin Rawat
B. Sunil Lanba
C. Bipin Puri
D. Birendar Singh Dhanoa

Answer: C

6. Which bank got Golden Peacock award?

A. Karnataka Bank
B. Yes Bank
C. Andhra Bank
D. Bank of Baroda

Answer: B

7. National Technology day is observed every year on which of the following days?

A. May 18
B. May 24
C. 11 May
D. May 09

Answer: C

8. Which policy e-SOT and e-PRAN card are two schemes introduced recently?

A. Atal pension Yojana
B. Swachh Bharat
C. Awas Yojana
D.Garib Kalyan Yojana

Answer: A

9. What is the rank of India in the recently released press freedom Index report published by reporters without borders?

A. 122nd
B. 101st
C. 166th
D. 138th

Answer: D

10. Which of the following courts in south India has become the first in the region to introduce e-court fee payment facility?

A. High Court of Judicature at Hyderabad
B. Madras High Court
C. Kerala High Court
D. Karnataka High Court

Answer: B

Hindi GK Quiz – GK Quiz 28 April 2018 – Latest GK Questions

11. यूडीएएन परिचय एयरफ्लोइट्स में सबसे कम हवाई किराया क्या है।

A. 1000
B. 500
C. 2500
D. 500

Answer: C

12. आरबीआई द्वारा कौन से सिक्के पेश किए जा रहे हैं?

A. 1, 2 रुपये
B. 5,10 रुपये
C. 50 पैसे
D. 25 पैसे

Answer: B

13. स्वच्छ मिशन चरण II में कितने नए स्थान जोड़े गए हैं?

A. 5
B. 10
C. 7
D. 4

Answer: B

14. महानिदेशक सीआरएफ प्रमुख के रूप में नियुक्त किया जाता है?

A. एमआर रामकृष्णन
B. एम. सैथीमोर्थी
C. एमआर राजीव राय भटनागर
D. श्रीपादक मिश्रा

Answer: C

15. गुजरात में मानद वाणिज्य दूतावास खोलने वाला पहला देश कौन सा देश है?

A. कानाडा
B. बेल्जियम
C. एनदरलैंड्स
D. स्विट्ज़रलैंड

Answer: B

16. 26 अप्रैल, 2017 को कौन सी सैटेलाइट यात्रा खत्म हो गई?

A. मंगलयान
B. कंधरा -2
C. आर्यभट्ट
D. कैसिनी

Answer: D

17. अग्नि IIi मिसाइल का कौन सा देश परीक्षण करता है

A. इंडिया
B. चाइना
C. पाकिस्तान
D. इरान

Answer: A

18. कौन सा देश 12 साल का लड़का फुटबॉल में भारत का प्रतिनिधित्व करेगा?

A. रुशिया
B. कानाडा
C. यूएसए
D. इंग्लैंड

Answer: A

19. 27 अप्रैल, 2007 को कौन सा प्रसिद्ध अभिनेता पारित हुआ

A. सुरेश कन्ना
B. विनोथ कन्ना
C. अनिल कपूर
D. विमल कपूर

Answer: B

20. मिस टीन यूनिवर्स 2017 के लिए किसने ताज पहनाया?

A. शक्ती श्री
B. श्रीमती कौर
C. तहहिरा जुंगु
D. सॅन जोस पालासिओ

Answer: B

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 28 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 28 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 26 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 26 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 26 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 26 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 26 April 2018

Take General Knowledge Quiz 26 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 26 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 26 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. Prime Minister Narendra Modi has launched the Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan in which district of Madhya Pradesh?

A. Jabalpur
B. Gwalior
C. Mandla
D. Indore

Answer: C

2. Name the country that will host the world’s first 2-Day female foreign ministers’ meeting in September 2018.

A. Iceland
B. Russia
C.China
D. Canada

Answer: D

3. Which of the following countries has topped the medals tally at the South Asian Judo Championship 2018 held in Nepal recently?

A. Australia
B. Japan
C. China
D. India

Answer: D

4. Which city Winners Of 1st Print Biennale India 2018 Given Away Awards?

A. New Delhi
B. Hyderabad
C. Chennai
D. Patna

Answer: A

5. Who chaired the first meeting of the think tank on the Framework for National Policy on E-commerce?

A. Narendra Modi
B. Arun Jaitely
C. Suresh Prabhu
D. Smriti Irani

Answer: C

6. Name the country that has won 8th South Asian Judo Championship held in Lalitpur, Nepal.

A. Bangladesh
B. South Korea
C. India
D. Indonesia

Answer: C

7. Who has won the 2018 Monte Carlo Masters tennis tournament?

A. Marin Cilic
B. Rafael Nadal
C. Grigor Dimitrov
D. Diego Schwartzman

Answer: B

8. Under which scheme 325 routes awarded; 40% for North East hills recently?

A.UDAN – II
B. Housing for All
C. Digi Locker
D. Aadhaar

Answer: A

9. How many crores did Union Government To Infuse Over Rs88 Thousand Crore?

A. Eighty-Eight Thousand
B. Sixty Nine Thousand
C.Sixty Nine Thousand
D.Seventy-Eight Thousand

Answer: A

10. How many public sector banks did Union Government To Infuse Over Rs88 Thousand Crore?

A. 18
B.15
C. 20
D. 29

Answer: C

Hindi GK Quiz – GK Quiz 26 April 2018 – Latest GK Questions

11. ग्रामीण आवास पुश के लिए एनएचबी टाई अप पर किस बैंक ने हस्ताक्षर किए?

A. बड़ौदा
B. कानारा बैंक
C. सिंडिकेट बैंक
D. इंडियन ओवरसीज बैंक का एबैंक

Answer: D

12. हाल ही में तमिलनाडु के मुख्यमंत्री एडप्पादी के पलानिचमी को किस पुरस्कार से मिला?

A. यूनेस्को पुरस्कार
B. पद्म भूषण
C. पद्मश्री श्री पुरस्कार विजेता
D. राजीव गांधी खेल रत्न पुरस्कार

Answer: A

13. दादाहाहेब फाल्के उत्कृष्टता पुरस्कार 2018 में, ______________ को पुरुष श्रेणी में सर्वश्रेष्ठ अभिनेता से सम्मानित किया गया था।

A. रणवीर सिंह
B. शाहिद कपूर
C. मनोज वाजपेयी
D. रणबीर कपूर

Answer: B

14. निम्नलिखित व्यक्तियों में से किसने दादासाहेब फाल्के को प्राप्त किया है वर्ष श्रेणी के सामाजिक और व्यापार उद्यमी में उत्कृष्टता पुरस्कार हाल ही में?

A. जया मिश्रा
B. सुदर्शन पटनायक
C. मनीष अरोड़ा
D. अनामिका खन्ना

Answer: A

15. उर्सुला के ले गिन ने हाल ही में किस क्षेत्र को पास किया?

A. विवेक फिक्शन लेखक
B. अंग्रेजी साहित्य
C. विवादास्पद लेखन
D. अलग प्रक्रिया और विधियां

Answer: A

16. 18 बच्चों को राष्ट्रीय बहादुर पुरस्कार किसने प्रस्तुत किया?

A. सुरेश मेनन
B. राजेश शर्मा
C. नरेंद्र मोदी
D. श्री अरुण जेटली

Answer: B

17. नरेंद्र मोदी से कितने बच्चे राष्ट्रीय बहादुर पुरस्कार जीते?

A. 15
B. 18
C. 25
D. 25

Answer: B

18. उस देश का नाम दें जिसने अपने बैंकों और वित्तीय संस्थानों द्वारा बिटकॉइन और अन्य क्रिप्टोकुरियों के उपयोग पर प्रतिबंध लगा दिया है।

A. सीरिया
B. सऊदी अरब
C. ईरान
D. ओमान

Answer: C

19. बैंक ऑफ इंडिया मुख्यालय ______________ में।

A. चेन्नई
B. जयपुर
C. कोलकाता
D. मुंबई

Answer: D

20. भारत सरकार ने हाल ही में अमरीकी डालर के ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं सुधार के लिए निम्नलिखित अंतर्राष्ट्रीय संगठनों में से 210 मिलियन मध्यप्रदेश में ग्रामीण सड़क नेटवर्क?

A. विश्व बैंक
B. आईएमएफ
C. नया विकास बैंक
D. यूरोपीय निवेश बैंक

Answer: A

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 26 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 26 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 25 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 25 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 25 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 25 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 25 April 2018

Take General Knowledge Quiz 25 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 25 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 25 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. World Earth day is observed every year on which of the following days?

A. July 29th
B. April 22nd
C. May 09th
D. October 14th

Answer: B

2. Which of the following cities is testing the prototype of an international traffic management solution in collaboration with Electronic City Township Authority?

A. Mumbai
B. Mysore
C. Bangalore
D. Kolkata

Answer: C

3. The 8th South Asian Judo Championship has been organized in which country?

A. Nepal
B. Sri lanka
C. Malaysia
D. Myanmar

Answer: A

4. Name the company which has been honored with the 2018 Queen’s Award for Enterprise in Innovation category?

A. Telensa Limited
B. Trio Healthcare Ltd
C. Watson-Marlow Ltd
D. Vitabiotics

Answer: D

5. How many gold medals have been won by India in the South Asian Judo Championship in Nepal?

A. 10
B. 9
C. 7
D. 11

Answer: A

6. GIFT City is India’s first operational smart city and international financial services center located in________

A. Madhya Pradesh
B. Maharashtra
C. Gujarat
D. Haryana

Answer: C

7. International SME convention 2018 has commenced in which of the following cities, the theme for 2018: Business Beyond Borders?

A. Hyderabad
B. Kochi
C. Pune
D. New Delhi

Answer: D

8. Which of the following union territories has become the first in the country to run on 100% renewable energy during daytime?

A. Puducherry
B. Diu
C. Chandigarh
D. Dadra and Nagar Haveli

Answer: B

9. Name the IT company which has emerged as first Indian company to reach $100-billion market capitalization.

A. Tech Mahindra
B. HCL Technologies
C. Tata Consultancy Services
D. Larsen & Toubro Infotech

Answer: C

10. Which of the following schemes will be launched by PM Narendra Modi in Mandla District, Madhya Pradesh to commemorate National Panchayati Raj day?

A. Janani Suraksha Yojana
B. PM Krishi Sinchayee Yojana
C. Rastriya Grameen Swaraj Abhiyaan
D. PM Rojgar Protsahan Yojana

Answer: C

Hindi GK Quiz – GK Quiz 25 April 2018 – Latest GK Questions

11. हाल ही में आईटी प्रमुख टेक महिंद्रा ने निम्नलिखित राज्यों में अपने साइबर सिक्योरिटी ऑपरेशंस सेंटर को लॉन्च किया है?

A. तेलंगाना
B. आंध्र प्रदेश
C. तमिलनाडु
D. कर्नाटक

Answer: B

12. निम्नलिखित में से कौन सा ई-कॉमर्स पर 24 अप्रैल, 2018 को होने वाली राष्ट्रीय नीति के लिए फ्रेमवर्क पर थिंक टैंक की पहली बैठक की अध्यक्षता करेगा?

A. राजनाथ सिंह
B. अरुण जेटली
C. नरेंद्र मोदी
D. सुरेश प्रभु

Answer: D

13. मारियो अब्दो बेनिटेज़ को किस देश के राष्ट्रपति नियुक्त किया गया है?

A. पराग्वे
B. बोलीविया
C. अर्जेंटीना
D. ब्राजील

Answer: A

14. दिए गए स्मार्ट शहरों में से कौन सा भारत का पहला शहर बन गया है जो दिन के दौरान 100% नवीकरणीय ऊर्जा पर चलता है?

A. बेंगलुरू स्मार्ट सिटी
B. दीव स्मार्ट सिटी
C. अहमदाबाद स्मार्ट सिटी
D. चेन्नई स्मार्ट सिटी

Answer: B

15. 31 वें मोंटे कार्लो मास्टर्स टाइटल जीते खिलाड़ी को नाम दें?

A. अलेक्जेंडर ज़ेवरव
B. पाब्लो कैरेनो बूस्ता
C. राफेल नडाल
D. नोवाक जोकोविच

Answer: C

16. यस बैंक को लंदन और सिंगापुर में अपने प्रतिनिधि कार्यालय खोलने के लिए आरबीआई की मंजूरी मिली है। बैंक का पहला ऐसा कार्यालय किस शहर में खोला गया है?

A. वियना
B. न्यूयॉर्क
C. पेरिस
D. अबू धाबी

Answer: D

17. हिंद महासागर नौसेना संगोष्ठी (आईओएनएस) का छठा संस्करण किस देश में आयोजित किया गया है?

A. रूस
B. वियतनाम
C. संयुक्त अरब अमीरात
D. ईरान

Answer: D

18. पहला अंतर्राष्ट्रीय एसएमई कन्वेंशन किस शहर में आयोजित किया जा रहा है?

A. गांधीनगर
B. हैदराबाद
C. मुंबई
D. नई दिल्ली

Answer: D

19. पहली महिला नाम जिसे हाल ही में एयरपोर्ट अथॉरिटी ऑफ इंडिया (एएआई) द्वारा पहली बार महिला अग्निशामक के रूप में नियुक्त किया गया है

A. तान्या सान्याल
B. आयशा फारूक
C. भवना कंथ
D. शिवानी भाटिया

Answer: A

20. पृथ्वी दिवस 2018 का विषय क्या है?

A. पर्यावरण और जलवायु साक्षरता
B. अंत प्लास्टिक प्रदूषण
C. पृथ्वी के लिए पेड़!
D. जलवायु परिवर्तन का चेहरा

Answer: B

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 25 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 25 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 24 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 24 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 24 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 24 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 24 April 2018

Take General Knowledge Quiz 24 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 24 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 24 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. Nora Chopra, who passed away recently, was related to which field?

A. Journalism
B. Sports
C. Politics
D. Science

Answer: A

2. What is the theme of the 2017 International Mother Earth Day (IMED)?

A. Trees for the Earth
B. Environmental and Climate Literacy
C. Earth and its ecosystems
D. Unite for tomorrow

Answer: B

3. Which of the following has become the the first re-insurer to set up base in financial hub Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City)?

A. ICICI Lombard General Insurance
B. The New India Assurance Co. Ltd.
C. National Insurance Co. Ltd.
D. General Insurance Corporation of India (GIC Re)

Answer: D

4. Who has won the award for the 2016 Men’s Player of the Year by the Golf Industry Association (GIA)?

A. Shiv Chawrasia
B. Ali Sher
C. Aakash Ohri
D. Anirban Lahiri

Answer: A

5. Which city hosted the first-ever India Indonesia Energy Forum (IIEF)?

A. New Delhi
B. Yogyakarta
C. Surabaya
D.Jakarta

Answer: D

6. India’s first-ever “village of books” will open in which state to promote tourism?

A. Punjab
B. Himachal Pradesh
C. Maharashtra
D. Tamil Nadu

Answer: C

7. The 2017 United Nations Oceans Conference will be held in which city?

A. Lisbon
B. Beijing
C. New York
D. Thimphu

Answer: C

8. Who has won the award for the 2016 Men’s Player of the Year by the Golf Industry Association (GIA)?

A. Shiv Chawrasia
B. Ali Sher
C. Aakash Ohri
D. Anirban Lahiri

Answer: A

9. Which state government has signed a MoU with the Bill & Melinda Gates Foundation for agricultural transformation?

A. Mizoram
B. Odisha
C. Manipur
D. Assam

Answer: B

10. What is the theme of World’s Earth Day 2018?

A. Near the Nature
B. Save your Earth from plastic
C. Environmental and Climate Literacy
D. End Plastic Pollution

Answer: D

Hindi GK Quiz – GK Quiz 24 April 2018 – Latest GK Questions

11. हाल ही में समय के 100 सबसे प्रभावशाली लोगों को दिए गए लोगों में से कौन सा है?

A. दीपिका पादुकोण
B. सोनाली बेंद्रे
C. दिलीप मिश्रा
D. अनिल कपूर

Answer: A

12. हाल ही में 100 अरब डॉलर बाजार मूल्य के साथ पहली भारतीय कंपनी कौन सी है?

A. इन्फोसिस
B. विप्रो
C. टीटा परामर्श सेवाएं
D. कॉग्निजेंट

Answer: C

13. व्यापार को बढ़ावा देकर आर्थिक विकास के लिए जी 20 सहमत से कौन से केंद्रीय मंत्री और सीबीजी सहमत हैं?

A. अरुण जेटली
B. दिलीप मेनन
C. श्री प्रकाश जावड़ेकर
D. श्री नरेश अय्यर

Answer: A

14. 22 अप्रैल को कौन सा दिन मनाया जाता है?

A. वर्ल्ड हार्ट डे
B. वर्ल्ड अर्थ डे
C. वर्ल्ड एड्स डे
D. डॉल्ड डायबिटीज डे

Answer: B

15. किस योजना के अंतर्गत केंद्रीय मंत्रिमंडल स्थानीय निकायों को पुन: स्थापित करने के लिए?

A. राष्ट्रीय ग्राम स्वराज अभियान योजना
B. केन्द्रीय सरकार स्वास्थ्य योजना
C. ग्रामीण भंडारण योजना
D. ज्ञानानी सुरक्षा योजना

Answer: A

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 24 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 24 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz Today | Hindi GK | General Knowledge Quiz On 22nd December 2017 | Daily GK Questions and Answers In Hindi

GK Quiz 22nd December 2017, GK Quiz Today, Hindi GK: You can read Latest 22nd December 2017 GK Questions on this page. Aspirants who are preparing for government exams or any other bank exams can practice Today’s GK Questions here. We also compiled GK in Hindi. This General Knowledge Quiz will help you to crack any competitive exam with good score. Our team from All India Jobs cover almost all Latest GK Questions.

Take Current Affairs Quiz 22nd December 2017 to enhance your general awareness. Practice given GK Hindi which will cover important news across India as well as the world. Individuals can visit our website www.allindiajobs.in for Daily GK Questions.

Practice Today’s GK Quiz – GK Questions 22nd December 2017

1. Which state has recently signed a MoU with Isha Foundation to rejuvenate its rivers?

A. Madhya Pradesh
B. Assam
C. Odisha
D. Uttar Pradesh

Answer: B

2. The Joda East Iron Mine (JEIM) has been honoured with Golden Peacock Innovation Management Award 2017. Which firm is the honour of JEIM?

A. Rashtriya Ispat Nigam Ltd
B. Jindal Steel
C. Tata Steel
D. Hindalco Industries

Answer: C

3. Project Mausam is the initiative of which union ministry in India which is implemented by ASI?

A. Ministry of Health and Family Welfare
B. Ministry of Human Resource Development
C. Ministry of Culture
D. Ministry of Panchayati Raj

Answer: C

4. In which city, the Southern Command of Indian Army is conducting a significant army exercise called ‘Hamesha Vijayee-2017’?

A. Gujarat
B. Kerala
C. Rajasthan
D. Punjab

Answer: C

5. PM Narendra Modi has launched the major skill development projects in which city?

A. Lucknow
B. Gorakhpur
C. Kanpur
D. Ahmedabad

Answer: C

6. India has signed six agreements related to various fields with which country?

A. China
B. Australia
C. Kyrgyzstan
D. Japan

Answer: C

7. Which bank has launched a web portal to overcome the illegal pooling of funds?

A. ICICI
B. SBI
C. Yes Bank
D. RBI

Answer: D

8. India-Nepal Folk Crafts Festival is going to start in which city?

A. Delhi
B. Dharan
C. Ahmedabad
D. Kathmandu

Answer: D

9. For developing Metro-6 corridor, Mumbai Metropolitan Region Development Authority (MMRDA) has signed an agreement with which Metro Rail Corporation?

A. Chennai Metro Rail Limited
B. Maharashtra Metro Rail Corporation
C. Kolkata Metro Rail Corporation
D. Delhi Metro Rail Corporation

Answer: D

10. Who has been elected as acting chairperson of National Green Tribunal (NGT)?

A. Madan B Lokur
B. U D Salvi
C. Mohit Seth
D. B M Raikar

Answer: B

Today’s GK Questions In Hindi – 22nd December 2017 GK Quiz In Hindi

11. बीबीसी स्पोर्ट्स पर्सनालिटी ऑफ द ईयर 2016 पुरस्कार किसने जीता?

A. रोजर फ़ेडरर
B. एंडी मुर्रे
C. सुदनेस
D. मिलोस रोनिक

Answer: B

12. किस राज्य के लिए, केंद्र सरकार ने 450 करोड़ रुपये की विशेष सहायता जारी की है?

A. आंध्र प्रदेश
B. हर्याणा
C. तेलंगाणा
D. ओडिशा

Answer: C

13. कौन से सेलिब्रिटी असाम पर्यटन का ब्रांड एंबेसडर है?

A. दीपिका पडुकोन
B. प्रियंका चोपरा
C. एम्. इस. धोनी
D. सचिन तेंडुलकर

Answer: B

14. हेरिटेज संरक्षण योजना कितने शहरों में शुरू करने की योजना है?

A. 10
B. 11
C. 12
D. 13

Answer: C

15. नोएडा प्राधिकरण के सीईओ कौन हैं?

A. अदिति अशोक
B. राहुल वर्मा
C. दीपक अगरवाल
D. सुदनेस

Answer: C

We hope the given GK Quiz is helpful to you. All India Jobs gives you Daily Hindi GK too. Yesterday’s quiz was also fascinating. You can check it out here. If you have any doubts, feel free to contact us and comment below. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily GK Questions.