Current Affairs 26 April 2018 | Today Current Affairs | Day to Day Current Affairs Quiz

Today’s Current Affairs 26 April 2018: Welcome to the Today Current Affairs Section. Here we are giving the Latest Current Affairs 2018 who are preparing for UPSC, Banking sector, Private sector, and more competitive exams. Read Day to Day Current Affairs to improve your General Knowledge and to know what happens in the National, International, Entertainment, Technology, Politics, and Sports news. We are giving the Latest Current Affairs for those candidates who need this information to know. If you want to crack competitive Exam? Then go to this website to learn more. In All India Jobs, you can get Daily Current Affairs Quiz, Current Affairs for Banking Exams, Current Affairs for UPSC, Current Affairs for MBA Entrance Exam, Current Affairs in 2018, Today Current Affairs in March.

You can also gather Latest Govt Jobs and Central Govt Jobs on our website. We are gathering all these information from News Papers, and different TV channel Sites to provide the best Current Affairs for you. So, gather this information and also we are providing the PDF format of a file. You people can download it for free of cost. So, please gather this information and start your preparation. If, you people also searching for Daily GK Quiz Updates? Then go through this article otherwise search on our website to get GK updates. You can make sure to read this Current Affairs 26 April 2018. Along with Today Current Affairs, you can also gather Yesterday’s current Affairs here.

Current Affairs 26 April 2018 – Headlines

  • West Bengal chief minister Mamata Banerjee on Tuesday said she has plans to meet industrialists in Shanghai during her visit to China soon. Mamata said she would try to attract investments in the manufacturing sector.
  • Canada and European Union will host the World’s first female foreign minister’s meeting in September.
  • India topped the medal tally at South Asian Judo Championship winning 10 Gold and 3 Bronze medals in the individual category.
  • The Asian Development Bank has agreed in principle to give an aid of 1,700 crore rupees to Uttarakhand for infrastructure development and creation of sewerage treatment facilities in Urban areas.
  • The government of India and World Bank has signed up the USD 210 million to improve the rural road network in Madhya Pradesh.

Today Current Affairs – Current Affairs 26 April 2018

Jammu &Kashmir first state to approve 7th pay commission

Jammu and Kashmir became the first state to approve the implementation of the 7th pay commission. The cabinet decision will benefit around five lakh employees and pensioners in the state. The financial implications will be Rs 4,201 crore per year while one-time arrears would cost the government Rs 7,477 crore.

Current Affairs 26 April 2018

Amazon is trying to be working on another big bet

Ten years ago, Amazon introduced the Kindle and established the appeal of reading on a digital device. Four years ago, Jeff Bezos and company rolled out the Echo, prompting millions of people to start talking to a computer. Now Amazon is working on another big bet: robots for the home. The Vesta project originated a few years ago, but this year Amazon began to aggressively ramp up hiring.

Daily Current Affairs

IPL 2019 to take place between March 29 and May 19

The 12th edition of the Indian Premier League (IPL) will take place between March 29 and May 19. A BCCI official while talking to PTI said, “The 2019 IPL will be played between March 29 and May 19. Presently, the Mumbai Indians are defending their title that they won in 2017 edition after beating Rising Pune Supergiant in the final.

Today Current Affairs

India to import more oil, drones, and aircraft from the US amid Trump trade war

India is seeking more oil, drones, and aircraft from the US to help narrow its $28 billion trade surplus amid rising concerns of possible collateral damage. Asia’s third-largest economy could bridge the surplus by up to $4 billion through oil imports alone.

Current Affairs Today

India tops the list of websites blocked, its telcos filter the most

Indian Internet service providers (ISPs) have installed the highest number of Internet filtering systems and blocked the maximum number of web pages.Covering 10 countries where technologies marketed by Canadian company Netsweeper “appear to be filtering content for national-level, consumer-facing ISPs.

Day to Day Current Affairs

Have you bothered to download Daily Current Affairs? Then don’t worry guys!! We are providing the Daily Current Affairs in PDF format here. If you want to download this file and read after you can download it for free of cost. If you want to get more Current Affairs or any other queries regarding this article please give your valuable comments to a below-giving Email address. After we can improve to make better Today Current Affairs.

Download Current Affairs 26 April 2018 PDF

Day to Day Current Affairs Quiz is very important in these days. So, if you like this article, share it with your friends to know the updates and improve their knowledge. So, You can download this Latest Current Affairs PDF here for free of cost. Are you confused to get Government Job Updates? Then go to this website to get daily updates of jobs in India.

In this article, we are giving the Current Affairs Today and Current Affairs 26 April 2018. Quality Current Affairs is not easy to get these days. So here you can get Quality with best Current Affairs. We know you enjoyed by reading this Current Affairs Today. We will see you today with New Updates on Current Affairs. Make our All India Jobs website as your Bookmark to get daily GK and Current Affairs updates. If you feel, you want to learn General Knowledge also on our website, then go to GK Quiz Today. All the Best for your Preparation and your Exams as well.

GK Quiz 13 March 2018 | GK Quiz Today | Hindi GK Quiz | Latest GK Questions and Answers | Daily Current Affairs Quiz

GK Quiz 13 March 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills on this page. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 13 March 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 13 March 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 13 March 2018

Take General Knowledge Quiz 13 March 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 13 March 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 13 March 2018 – Current Affairs Quiz

1. Anjum Moudgil is associated with which sport?

A. Boxing
B. Shooting
C. Badminton
D. Tennis

Answer: B

2. Which country won the 27th edition of the Sultan Azlan Shah cup 2018?

A. Malaysia
B. England
C. Australia
D. Argentina

Answer: C

3. Which place becomes India’s first union territory to run completely on solar power?

A. Chandigarh
B. Andaman and Nicobar Islands
C. Dadra and Nagar Haveli
D. Diu

Answer: D

4. Which country launched “an ideal weapon” it is a hypersonic missile?

A. Japan
B. India
C. Russia
D. USA

Answer: C

5. Which of the following ministry launched Udyam Sakhi Portal for women entrepreneurs of India?

A. Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises(MSME)
B. Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
C. Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises(MSME) x
D. Ministry of Commerce and Industry

Answer: C

6. In which city, the 2018 National Legislators Conference was held?

A. Bengaluru
B. New Delhi
C. Pune
D. Ahmedabad

Answer: B

7. By which year, the ISA is targeting to deploy about 1000 GW solar energy by which year?

A. 2022
B. 2025
C. 2030
D. 2050

Answer: C

8. Ayyasamy Dharun is from which athletic game?

A. Hurdles
B. Relay
C. Long Jump
D. Triple Jump

Answer: A

9. Which athlete created a national record to win a gold medal at the 22nd Federation Cup Senior National Athletics Championships?

A. L Suriya
B. Siddharth Yadav
C. P Surekha
D. Tejaswin Shankar

Answer: D

10. At which place, the International Solar Alliance was founded?

A. Beijing
B. New York
C. Paris
D. Melbourne

Answer: C

You can also check: Current Affairs 13 March 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 13 March 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 13 मार्च 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. हाल ही में ब्रिटेन के कौशल राजदूत के रूप में संजीव गुप्ता को कौन नियुक्त करता है?

A. प्रिंस चार्ल्स
B. जॉन पीटर
C. राजेश शर्मा
D. विलियम्स पीटर

Answer: A

12. सागर में सबसे पहले कभी-कभी बहुराष्ट्रीय नौसेना व्यायाम शुरू होता है?

A. अंडमान और निकोबार द्वीप समूह
B. लक्षद्वीप द्वीप समूह
C. मालदीव
D. नॉर्थ सेंटिनल आइलैंड

Answer: A

13. किस राज्य ने हाल ही में अपना पहला साइबर पुलिस स्टेशन खोला?

A. हरियाणा
B. आंध्र प्रदेश
C. बिहार
D. तमिलनाडु

Answer: A

14. किस केंद्रीय मंत्री को नागरिक उड्डयन मंत्रालय का अतिरिक्त प्रभार मिला?

A. श्री अरुण जेटली
B. श्री राजेश शर्मा
C. श्री प्रकाश जावड़ेकर
D. श्री सुरेश प्रभु

Answer: D

15. प्रधान मंत्री ने किस शहर में राष्ट्रीय पोषण मिशन की स्थापना की है?

A. जयपुर
B. बूंदी
C. झुनझुनु
D. उदयपुर

Answer: C

16. आईटीबी-बर्लिन में कौन सा देश का सर्वश्रेष्ठ प्रदर्शनकर्ता पुरस्कार था?

A. पाकिस्तान
B. भारत
C. श्रीलंका
D. इंडोनेशिया

Answer: B

17. प्रेस सूचना ब्यूरो (पीआईबी) का नया प्रमुख कौन होगा?

A. कपिल मेहता
B. अरुण जोशी
C. सीतांशु कर
D. फ्रैंक नोरोन्हा

Answer: C

18. किस देश ने हाल ही में 27 वें सुल्तान अझलन शाह कप जीता था?

A. भारत
B. दक्षिण कोरिया
C. ऑस्ट्रेलिया
D. न्यूजीलैंड

Answer: C

19. दी गई टीमों में से 27 वें सुल्तान अजनलन शाह कप को किसने जीत लिया है?

A. मलेशिया
B. ऑस्ट्रेलिया
C. इंग्लैंड
D. न्यूजीलैंड

Answer: B

20. किस बैंक ने सौर ऊर्जा को बढ़ावा देने के लिए अंतर्राष्ट्रीय सौर समझौते पर हस्ताक्षर किए?

A. एशियन डेवलपमेंट बैंक
B. बहरीन और कुवैत के बैंक
C. बैंक ऑफ अमेरिका
D. बार्कलेज बैंक

Answer: A

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 13 March 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 13 March 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 11 March 2018 | GK Quiz Today | Hindi GK Quiz | Latest GK Questions and Answers | Daily Current Affairs Quiz

GK Quiz 11 March 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills on this page. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 11 March 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 11 March 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 11 March 2018

Take General Knowledge Quiz 11 March 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 11 March 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 11 March 2018 – Current Affairs Quiz

1. which state government launches India’s first Women Entrepreneurship Hub (WE-Hub)?

A. Karnataka
B. Telangana
C. Uttarakhand
D. Madhya Pradesh

Answer: B

2. Who appoints Sanjeev Gupta as UK Skills Ambassador?

A. Prince Charles
B. John Peter
C. Rajesh Sharma
D. Williams Peter

Answer: A

3. The ‘Pritzker Prize’ is annually awarded to which filed?

A. Architects
B. Mathematicians
C. Environmentalists
D. Sportspersons

Answer: A

4. Which ministry launched Udyam Sakhi Portal for women entrepreneurs of India?

A. Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises(MSME)
B. Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
C. Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises(MSME) x
D. Ministry of Commerce and Industry

Answer: C

5. Who becomes the first woman officer to inducted as the direct-entry combat officer in ITBP?

A. Anjali
B. Prakriti
C. Geetanjali
D. Radhika

Answer: B

6. On the occasion of 2018 International Women’s Day, which platform launched by the NITI Aayog?

A. Women Future Platform
B. Women Entrepreneurship Platform
C. Women Literacy Platform
D. Women Power Platform

Answer: B

7. In which place, the headquarter of European Bank for Reconstruction and Development is located?

A. Ottawa
B. Brussels
C. London
D. Beijing

Answer: C

8. Who appointed as the new Special Director in Enforcement Directorate?

A. Karnal Singh
B. Amit Sharma
C. Vineet Agarwal
D. Vivek R Wadekar

Answer: D

9. The second T20I is held in which place?

A. Colombo
B. Galle
C. Dambulla
D. Kandy

Answer: A

10. Anjum Moudgil is associated with which of the following sports?

A. Boxing
B. Shooting
C. Badminton
D. Tennis

Answer: B

You can also check: Current Affairs 11 March 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 11 March 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 11 मार्च 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. उबेर के पहले भारतीय ब्रांड एंबेसडर के तौर पर नियुक्त किया गया है?

A. सलमान खान
B. शाहरुख खान
C. अक्षय कुमार
D. विराट कोहली

Answer: D

12. आईटीबीपी महिला मुकाबला अधिकारी पहली बार कौन है?

A. प्रकृति
B. पुनीता अरोड़ा
C. पदमावती बंदोपाध्याय
D. मिताली मधुमिता

Answer: A

13. विश्व किडनी दिवस कब मनाया जाता है?

A. 8 मार्च
B. 9 मार्च
C. 7 मार्च
D. 10 मार्च

Answer: A

14. विकास के लिए हमारे पर राष्ट्रीय विधानसभा सम्मेलन का उद्घाटन कौन करता है?

A. श्री अरुण जेटली
B. श्री नरेंद्र मोदी
C. श्री नरेश कुमार
D. श्री नारायण स्वामी

Answer: B

15. विश्व किडनी दिवस 2018 का विषय क्या था?

A. किडनी रोग और बच्चे: इसे रोकने के लिए अधिनियम जल्दी
B. किडनी रोग और मोटापा
C. गुर्दा और महिला स्वास्थ्य
D. क्रोनिक किडनी रोग और एजिंग

Answer: C

16. सेंट्रल बैंकिंग पुरस्कार 2018 में किस बैंक को ट्रांसपेरेंसी पुरस्कार मिला?

A. के केब हाना बैंक
B. फर्स्टरंड बैंक लिमिटेड
C. सेंट्रल बैंक ऑफ आयरलैंड
D.  बैंक ऑफ़ सीलोन

Answer: C

17. स्वच्छ शकी 2018 का आयोजन किस राज्य ने किया था?

A. झारखंड
B. मध्य प्रदेश
C. हरियाणा
D. उत्तर प्रदेश

Answer: D

18. बायोडिग्रेडेबल सैनिटरी पैड का नाम क्या है जो हाल ही में केंद्र सरकार द्वारा शुरू किया गया था?

A. रुसा
B. सुविधा
C. आरणम्
D. अटल पेंशन योजना

Answer: B

19. किस घटना पर मुस्कान और प्रोम्ला ने स्वर्ण जीता?

A. एसएसएफ विश्व कप
B. एथलेटिक फेडरेशन ऑफ इंडिया कप
C. अझलन शाह कप
D. तीरंदाजी एशिया कप

Answer: D

20. किस राज्य ने हाल ही में अपना पहला साइबर पुलिस स्टेशन खोला?

A. हरियाणा
B. आंध्र प्रदेश
C. बिहार
D. तमिलनाडु

Answer: A

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 11 March 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 11 March 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 10 March 2018 | GK Quiz Today | Hindi GK Quiz | Latest GK Questions and Answers | Daily Current Affairs Quiz

GK Quiz 10 March 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills on this page. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 10 March 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 10 March 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 10 March 2018

Take General Knowledge Quiz 10 March 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 10 March 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 10 March 2018 – Current Affairs Quiz

1. Portsmouth College to teach ‘Hinglish’ language it is a mix of Hindi and English languages its students. This college from which country?

A. United States
B. Australia
C. Canad
D. United Kingdom

Answer: D

2. As per Knight Frank Wealth Report 2018, among top 20 costliest cities in the world Mumbai is in which place?

A. 12th
B. 15th
C. 16th
D. 14th

Answer: C

3. Which railway station made an ‘All Women Station’?

A. Chandragiri Railway Station
B. Vijayawada Railway Station
C. Warangal Railway Station
D. None of the above

Answer: A

4. On the moment of Women’s Day, MSME launched which portal for Women Entrepreneurs of India?

A. e-Samvad
B. Udyam Sakhi
C. Shakthi
D. Mathru Poorna

Answer: B

5. Justice Gita Mittal is the acting Chief Justice of which High Court?

A. Bombay High Court
B. Allahabad High Court
C. Delhi High Court
D. Guwahati High Court

Answer: C

6. At what price, the Central government launched biodegradable sanitary napkins under the name ‘Suvidha’?

A. Rs. 2.50 per pad
B. Rs. 4 per pad
C. Rs. 3 per pad
D. Rs. 1.50 per pad

Answer: A

7. Which of the following nation decided to set 15 years as the legal age of sexual consent?

A. Spain
B. UK
C. France
D. Germany

Answer: C

8. On which month, US President Donald Trump to meet North Korean leader Kim Jong-un for the first time?

A. April 2018
B. June 2018
C. May 2018
D. March 2018

Answer: C

9. In which country, the 2018 World ATM Congress (WATMC) is being held?

A. France
B. Portugal
C. Spain
D. Germany

Answer: C

10. To mark 70 years of the Indo-Russia ties, “Vision for Future” 2018 event held in which city?

A. New Delhi
B. Bangalore
C. Kolkata
D. Hyderabad

Answer: A

You can also check: Current Affairs 10 March 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 10 March 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 10 मार्च 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. यूरोपीय बैंक के पुनर्निर्माण और विकास (ईबीआरडी) के राष्ट्रपति कौन हैं?

A. सुमा चक्रवर्ती
B. जिम योंग किम
C. क्रिस्टीन लैगार्ड
D. रॉबर्टो एज़ेवेडो

Answer: A

12. किस राज्य में, दिल्ली मेट्रो रेल निगम (डीएमआरसी) ने दो शहरों के लिए प्रस्तावित प्रकाश मेट्रो परियोजना से बाहर निकलने की घोषणा की?

A. तमिलनाडु
B. केरल
C. आंध्र प्रदेश
D. तेलंगाना

Answer: B

13. भारतीय नौसेना ने हाल ही में किस युद्ध खेल का आयोजन किया था?

A. मिलन
B. बिमा
C. विनाशाक
D. एनकोर

Answer: D

14. विश्व एटीएम (एयर ट्रैफिक मैनेजमेंट) कांग्रेस वेटएमसी 2018 में आयोजित

A. स्पेन
B.  कनाडा
C. मलेशिया
D. सिंगापुर

Answer: A

15. “अंतर्राष्ट्रीय महिला दिवस” की 2018 संयुक्त राष्ट्र थीम क्या है?

A. महिला और लड़कियों में निवेश
B. महिलाओं के लिए समानता सभी के लिए प्रगति है
C. प्लैनेट 50-50 2030: लैंगिक समानता के लिए यह कदम उठाएं
D. समय अब है: ग्रामीण और शहरी कार्यकर्ताओं ने महिलाओं के जीवन को बदलते हुए

Answer: D

16. “भविष्य के लिए विजन” नामक एक कार्यक्रम ने भारत-रूस संबंधों के कितने सालों का स्मरण किया?

A. 50 साल
B. 40 साल
C. 60 वर्ष
D. 70 साल

Answer: D

17. 2018 प्रिज़्केकर पुरस्कार के साथ कौन सम्मानित था?

A. ब्रांडा सोयाया
B. राज रिकॉल
C. हाफ़ीज ठेकेदार
D. बालकृष्ण दोशी

Answer: D

18. भारत ने निदास ट्रॉफी की दूसरी टी -20 श्रृंखला में बांग्लादेश को हराया। यह भारत की _____ लगातार टी -20 जीत है

A. चौथा
B. पांचवां
C. छठी
D. तीसरा

Answer: C

19. किसने हाल ही में व्हाइट हाउस के मुख्य आर्थिक सलाहकार के रूप में इस्तीफा दे दिया?

A. विदोर कॉन
B. बरी कोहन
C. पारी कोहन
D. गैरी कॉन

Answer: D

20. भारत ने निदास ट्रॉफी के दूसरे टी 20 आई में बांग्लादेश को छः विकेट से हराया था

A. कोलंबो
B. गैले
C. डंबुला
D. कैंडी

Answer: A

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 10 March 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 10 March 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

Current Affairs 9th March 2018 | Today Current Affairs | Day to Day Current Affairs Quiz

Today’s Current Affairs 9th March 2018: Welcome to the Today Current Affairs Section. Here we are giving the Latest Current Affairs 2018 who are preparing for UPSC, Banking sector, Private sector, and more competitive exams. Read Day to Day Current Affairs to improve your General Knowledge and to know what happens in the National, International, Entertainment, Technology, Politics, and Sports news. We are giving the Latest Current Affairs for those candidates who need this information to know. If you want to crack competitive Exam? Then go to this website to learn more. In All India Jobs, you can get Daily Current Affairs Quiz, Current Affairs for Banking Exams, Current Affairs for UPSC, Current Affairs for MBA Entrance Exam, Current Affairs in 2018, Today Current Affairs in March.

You can also gather Latest Govt Jobs and Central Govt Jobs on our website. We are gathering all these information from News Papers, and different Tv channel Sites to provide the best Current Affairs for you. So, gather this information and also we are providing the PDF format of a file. You people can download it for free of cost. So, please gather this information and start your preparation. If, you people also searching for Daily GK Quiz Updates? Then go through this article otherwise search on our website to get GK updates. You can make sure to read this Current Affairs 9th March 2018. Along with Today Current Affairs, you can also gather Yesterday’s current Affairs here.

Also Read: GK Quiz Today

Current Affairs 9th March 2018 – Headlines

  • International Women’s day is a worldwide event that celebrates women’s everywhere in the world on March 8th.
  • Washington has become the first enact the net neutrality requirements after US regulators repealed the rules designed to keep the internet an even playing field.
  • Microsoft has signed the first renewable energy deal in India for powering the new facility in Bangalore.
  • Telangana State announces holiday for female employees on March 8th on the occasion of International Women’s Day.
  • Architect Balakrishna Vithaldas Doshi has become the first Indian to win the Pritzker prize. It is the highest prize in Architect
  • RBI exploit Rs. 40 Lakh Penalty to State Bank of India over Counterfeit notes. It is not following the rules and regulations of impounding notes.
  • The Competition Commission of India exploits fine of 50 Crore Rupees on Jet Airways, Indigo, SpiceJet for unfair business.

Today Current Affairs – Current Affairs 9th March 2018

What is the History of International Women’s Day? 

The first International Women’s Day was held in America in 1909 in support of a strike by garment workers. In during the World War I, Russian women protested for bread and peace on the last Sunday of February, which fell on March 8th in 1917 according to the Gregorian calendar. The United Nations began celebrating the International Women’s Day on 8th March 1975.

Current Affairs 9th March 2018

Top Women Cricketers in India is earning half of lowest paid of Men players

As per BCCI’s new structure, Indian women Cricketers in the top Grade A position will earn ₹50 lakh annually. It is the half the amount of lowest paid male Cricketers who are in Grade C position. Women Players who are in Grade B will get ₹30 lakh and Grade C persons will get ₹10 lakh.

Current Affairs Today

CEAT Limited Introduces Safety grip for the Safety of Women Riders

For the occasion of International Women’s day, CEAT limited has combined functionality and innovation to introduce the brand new safety grip to make the ride safe for women. It is customized scooter handle grip and conceals a pepper spray in the accelerator for easy access.

Daily Current Affairs

2 Union Ministers resigns over a special status for Andhra Pradesh

By the reason for not providing the special status to Andhra Pradesh as promised, CM Nara Chandra Babu Naidu directed TDP party union minister Ashok Gajapati Raju and YS Chowdary to resign. This comes after the Finance Minister Arun Jaitley said the center cannot provide the special status.

Day to Day Current Affairs

Who are the Richest Women in the World?

Alice Walton, the 68-year old heiress of Walmart, is the world’s richest women with $46 billion fortune. the details were released by Forbes 2018 Billionaires Rankings. L’Oreal heiress late Liliane Bettencourt’s daughter Françoise Bettencourt is the second riches billionaires.

Latest Current Affairs

NHAI launched new mobile app named Sukhad Yatra app to empower highway users

Ministry of Road transport and highways has launched a new mobile application called Sukhad Yatra which is aimed to empower frequent highway users. It offers a number of convenient features including real-time data waiting time at toll-plazas.

Day to Day Current Affairs

Have you bothered to download Daily Current Affairs? Then don’t worry guys!! We are providing the Daily Current Affairs in PDF format here. If you want to download this file and read after you can download it for free of cost. If you want to get more Current Affairs or any other queries regarding this article please give your valuable comments to a below-giving Email address. After we can improve to make better Today Current Affairs.

Download Current-Affairs 9th March 2018 PDF

Day to Day Current Affairs Quiz s very important in these days. So, if you like this article, share it with your friends to know the updates and improve their knowledge. So, You can download this Latest Current Affairs PDF here for free of cost. Are you confused to get Government Job Updates? Then go to this website to get daily updates of jobs in India.

In this article, we are giving the Current Affairs Today and Current Affairs 9th March 2018. Quality Current Affairs is not easy to get these days. So here you can get Quality with best Current Affairs. We know you enjoyed by reading this Current Affairs Today. We will see you today with New Updates on Current Affairs. Make our All India Jobs website as your Bookmark to get daily GK and Current Affairs updates. If you feel, you want to learn General Knowledge also on our website, then go to GK Quiz Today. All the Best for your Preparation and your Exams as well.

GK Quiz 8 March 2018 | GK Quiz Today | Hindi GK Quiz | Latest GK Questions and Answers | Daily Current Affairs Quiz

GK Quiz 8 March 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills on this page. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 8 March 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 8 March 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 8 March 2018

Take General Knowledge Quiz 8 March 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 8 March 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 8 March 2018 – Current Affairs Quiz

1. Which telecom company is going to support the first ever 4G Network on Moon?

A. Jio
B. Airtel
C. Vodafone
D. Idea

Answer: C

2. The government approved how much amount under the Nirbhaya fund for the safety of women in 8 major cities?

A. Rs 3,000 crore
B. Rs 3,900 crore
C. Rs 2,000 crore
D. Rs 2,900 crore

Answer: D

3. At the 90th Academy Awards 2018, who won the best actress award?

A. Frances McDormand
B. Sally Hawkins
C. Allison Janney
D. Saoirse Ronan

Answer: A

4. Who appointed as Chief Minister of Nagaland recently?

A. Vamuzo Phesao
B. Shurhozelie Liezietsu
C. Neiphiu Rio
D. TR Zeliang

Answer: C

5. Who to sworn-in as Meghalaya’s Chief Minister?

A. Sarbananda Sonowal
B. T.R. Zeliang
C. Conrad Sangma
D. Pema Khandu

Answer: C

6. Karnataka Government launched which scheme to provide quality treatment to both below-poverty-line (BPL) and above-poverty-line (APL) families in the state?

A. Nirogi Karnataka
B. Arogya Karnataka
C. Fit Karnataka
D. Khush Karnataka

Answer: B

7. Which movie won the best picture award at the 90th Academy Awards?

A. Dunkirk
B. Darkest Hour
C. The shape of water
D. Call me by your name

Answer: C

8. Which private sector bank launched first of its kind home loan linked to government’s T-Bill?

A. Citi India
B. Dhanlaxmi Bank
C. Karnataka Bank
D. Bandhan Bank

Answer: A

9. As per UN’s International Narcotics Control Board reports, which country is the world’s largest producer and exporter of medical cannabis?

A. India
B. UK
C. Brazil
D. Indonesia

Answer: B

10. in which state, the 29th edition of the annual International Yoga Festival (IYF) was organized?

A. Uttarakhand
B. Tamil Nadu
C. Gujarat
D. Karnataka

Answer: A

You can also check: Current Affairs 8 March 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 8 March 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 8 मार्च 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. भारत और वियतनाम के बीच कितने समझौते किए गए हैं?

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

Answer: B

12. किस रैंक ने फोर्ब्स अरबपतियों की सूची 2018: अमेज़ॅन के बेजोस रिचेस्ट, मुकेश अंबानी?

A. 25
B. 21
C. 19
D. 36

Answer: C

13. हाल ही में कौन सा शहर अंतर्राष्ट्रीय योग महोत्सव आयोजित हुआ?

A. नई दिल्ली
B. चेन्नई
C. ऋषिकेश
D. सिकंदराबाद

Answer: C

14. नागालैंड के मुख्यमंत्री के रूप में हाल ही में कौन नियुक्त किया गया है?

A. जॉन बोस्को जसोकी
B. होकेसे सेमा
C. विज़ोल अंगामी
D. नीफियू रियो

Answer: D

15. किस देश ने भारत के साथ सीमा समझौता निलंबित?

A. इंडोनेशिया
B. म्यांमार
C. ईरान
D. इराक

Answer: B

16. ऐक्सिस बैंक और इंडियन ओवरसीज बैंक में कौन-सी बैंक जुर्माना लगाता है?

A. भारतीय रिजर्व बैंक
B. स्टेट बैंक ऑफ इंडिया
C. देना बैंक
D. केनरा बैंक

Answer: A

17. किसने हाल ही में तालक मेमोरियल रैपिड शतरंज शीर्षक जीता?

A. कृष्णन शशिकिरण
B. विश्वनाथन आनंद
C. भास्करन आदhiban
D. पद्मिनी राउट

Answer: B

18. भारत का पहला हेलीकॉप्टर टैक्सी सेवा किस शहर का शुरू हुआ?

A. हैदराबाद
B. बेंगलुरु
C. कोलकाता
D. नई दिल्ली

Answer: B

19. 2018 वर्ल्ड वन्यजीव डे (WWD) का विषय क्या है?

A. बड़ी बिल्लियों: खतरे में शिकारियों
B. युवा आवाजों को सुनो
C. वन्यजीव अपराध बंद करो
D. वन्य जीवन का भविष्य हमारे हाथों में है

Answer: A

20. कौन सा क्रिकेट खिलाड़ी गेमिंग प्लेटफॉर्म ड्रीम 11 के ब्रांड एम्बेसेडर बनता है?

A. राहुल द्रविड़
B. सचिन तेंदुलकर
C. एमएस धोनी
D. विराट कोहली

Answer: C

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check at All India Jobs portal. You can take 8 March 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team works very hard to provide GK Quiz 8 March 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 6 March 2018 | GK Quiz Today | Hindi GK Quiz | Latest GK Questions and Answers | Daily Current Affairs Quiz

GK Quiz 6 March 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills on this page. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 6 March 2018 in Hindi.

GK Quiz 6 March 2018

Take General Knowledge Quiz 6 March 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 6 March 2018 – Current Affairs Quiz

1. Who elected as the new president of Armenia by Armenian lawmakers?

A. Serzh Sarkisian
B. Vardan Sedrakyan
C. Paruyr Hayrikyan
D. Armen Sarkisian

Answer: D

2. Which state launches e-learning app to make students more prone to digitalization?

A. West Bengal
B. Haryana
C. Kerala
D. Himachal Pradesh

Answer: B

3. In which place, 27th Sultan Azlan Shah Cup Hockey tournament has begun recently?

A. Kuala Lumpur
B. Ipoh
C. Jakarta
D. New Delhi

Answer: B

4. To combating terrorism, which country calls upon all nations to use a comprehensive approach?

A. Australia
B. Indonesia
C. Vietnam
D. Iran

Answer: C

5. Who appointed as the new secretary of Higher Education?

A. KK Sharma
B. Anil Gopishankar Mukim
C. Arun Kumar
D. R Subrahmanyam

Answer: D

6. Flipkart Limited invests 4843.4 crores into its India units to take which company?

A. Flipkart
B. Snapdeal
C. Amazon
D. West Side

Answer: C

7. In which state, the first phase of a 2,000 megawatts (MW) solar park called “Shakti Sthala” was inaugurated?

A. Rajasthan
B. Odisha
C. Maharashtra
D. Karnataka

Answer: D

8. Which of the following country to win Snooker Team World Cup?

A. India
B. Sri Lanka
C. Saudi Arabia
D. Indonesia

Answer: A

9. The Asian Wrestling championship 2018 was held recently in which place?

A. Bulgaria
B. Kyrgyzstan
C. Russia
D. Indonesia

Answer: B

10. Which of the following company invests 4843.4 crores into its India units to take on Amazon?

A. Snapchat
B. Snapdeal
C. Flipkart
D. Ashok Leyland

Answer: C

You can also check: Current Affairs 6 March 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 6 March 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 6 मार्च 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. अमेज़ॅन पर लेने के लिए अपनी भारत इकाइयों में कितने करोड़?

A. 483
B. 583
C. 658
D. 952

Answer: A

12. कौन सा देश स्नूकर टीम विश्व कप जीत सकता है?

A. सऊदी अरब
B. भारत
C. ईरान
D. इंडोनेशिया

Answer: B

13. पीएनबी ने एक साल के एमसीएलआर में 8.15% का प्रतिशत बढ़ाया है?

A. 8.20%
B. 8.25%
C. 8.00%
D. 8.30%

Answer: D

14. चारों तरफ, भाजपा ने त्रिपुरा में बाघों के शासन को गहराई से जीतने के लिए कितनी सीटें जीत लीं?

A. 45
B. 35
C. 65
D. 40

Answer: D

15. अर्मेनिया की राजधानी और मुद्रा क्या है?

A. सोफिया, अर्मेनियाई दिनार
B. होनोवा, अर्मेनियाई रिंगगिट
C. येरेवन, अर्मेनियाई ड्राम
D. युवान, अर्मेनियाई रुपियाह

Answer: C

16. किस राज्य में नंदन निलेकनी ई-शासन के साथ ऑनलाइन सेवाएं मुहैया कराने के लिए एमओयू शामिल है?

A. पंजाब
B. उत्तर प्रदेश
C. हिमाचल प्रदेश
D. नई दिल्ली

Answer: A

17. 2018 एशियाई कुश्ती चैंपियनशिप में किस देश ने पदक जीता है?

A. भारत
B. चीन
C. जापान
D. इंडोनेशिया

Answer: B

18. ग्राहक के अनुकूल मोड पर कौन सा नेटवर्क स्थानीय भाषा में टिकट छपाई का परिचय देता है और एमडीआर के शुल्क को खत्म करता है?

A. भारतीय नौसेना
B. इंडियन एयरलाइंस
C. भारतीय रेलवे
D. भारतीय सेना

Answer: C

19. ऑस्ट्रेलिया के प्रधान मंत्री कौन हैं?

A. बार्ना जॉइस
B. टोनी एबॉट
C. जूलिया ईलीन गिलार्ड
D. मैल्कम टर्नबुल

Answer: D

20. सतारा में किस राज्य को अपना पहला पहला मेगा फूड पार्क मिलता है?

A. तमिलनाडु
B. केरल
C. महाराष्ट्र
D. हिमाचल प्रदेश

Answer: C

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check at All India Jobs portal. You can take 6 March 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz Today | GK Quiz 3 March 2018 | Hindi GK Quiz | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, GK Quiz 3 March 2018: Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs on this page to improve your General Knowledge skills. Today’s GK Questions that we provide are very accurate. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK Questions and Answers and Daily GK Questions here. You can get Daily General Knowledge Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 3 March 2018 in Hindi.

GK Quiz 3 March 2018

Take General Knowledge Quiz 3 March 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 3 March 2018 – Current Affairs Quiz

1. Which of the following country vetoed a UN resolution pressuring Iran over Yemen?

A. China
B. USA
C. Russia
D. France

Answer: C

2. Which of the following cricket team has won the Vijay Hazare Trophy 2018?

A. Saurashtra
B. Delhi
C. Karnataka
D. Jharkhand

Answer: C

3. Name the person who launched the Amma Two-wheeler Scheme in Chennai on February 24?

A. Venkaiah Naidu
B. Narendra Modi
C. Ram Nath Kovind
D. Edappadi K Palaniswami

Answer: B

4. Which team won the Vijay Hazare Trophy 2018?

A. Saurashtra
B. Delhi
C. Karnataka
D. Jharkhand

Answer: C

5. In which area, the Union Cabinet did not approve MoUs with Jordan?

A. Health Sector
B. Field of Manpower
C. Customs matters
D. Science & Technology

Answer: D

6. The All India Radio and National Book Trust (NBT) signed a MoU to protect and promote cultural heritage. In which place headquarters of NBT is located?

A. Delhi
B. Pune
C. Kolkata
D. Bhopal

Answer: A

7. Which act is not related to salaries of Members of Parliament (MPs)?

A. Telephone facilities ( Members of Parliament ) Rules, 1956
B. Members of parliament ( Constituency allowance ) Rules, 1986
C. Members of Parliament ( Office Expense Allowance ) Rules, 1988
D Representation of People Act ( RPA ), 1951

Answer: D

8. Which sportsperson won a silver medal at Asian Wrestling Championship?

A. Dinesh Karthik
B. Vinesh Phogat
C. Suresh Vignesh
D. Dilip Menon

Answer: B

9. Which mountain ranges was the ‘Alpine Ejder 3200 Cup’ recently held?

A. Pontic Alps
B. Dinaric Alps
C. Atlai Mountains
D. Ural Mountains

Answer: A

10. Which country does President arrive in India on a three-day visit recently?

A. Vietnam
B. UAE
C. France
D. South Africa

Answer: A

You can also check: Current Affairs 3 March 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 3 March 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 3 मार्च 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

11. 2018 भारत के आर्थिक सर्वेक्षण के मुताबिक, वित्त वर्ष 2011 के लिए भारत की जीडीपी विकास की भविष्यवाणी क्या है?

A. 6.5 से 7.25%
B. 7 से 7.5%
C. 6.9 से 7.2%
D. 7.5 से 8.0%

Answer: B

12. कौन सा बैंक हाल ही में 8.15% को ऋण दर बढ़ाता है?

A. कैनरा बैंक
B. देना बैंक
C. भारतीय स्टेट बैंक
D. यस बैंक

Answer: C

13. किसने वर्ष 2017 लॉरियस वर्ल्ड स्पोर्ट्सवूमन ऑफ द ईयर पुरस्कार जीता है?

A. वीनस विलियम्स
B. सेरेना विलियम्स
C. कैरोलिन वोज़्नियाकी
D. अग्निज़्का रडवांस्का

Answer: B

14. किस राज्य ने हाल ही में छात्रों के लिए 24 घंटे की हेल्पलाइन शुरू की?

A. तमिलनाडु
B. केरल
C. पश्चिम बंगाल
D. कर्नाटक

Answer: A

15. ऑस्ट्रेलिया के नए उप प्रधान मंत्री के रूप में कौन कार्यभार संभाला है?

A. सुसान केफ़ेल
B. टोनी स्मिथ
C. बार्ना जॉइस
D. माइकल मैककॉर्मेक

Answer: D

16. जिनके लिए केंद्र सरकार ने शहरों को सुरक्षित बनाने के लिए 2900 करोड़ रुपये स्वीकृत किए हैं?

A. छात्र
B. मेन
C. किसान
D. महिलाएं

Answer: D

17. दुनिया में इर्रावादी डॉल्फ़िन का सबसे बड़ा झुंड कौन सा झील है?

A. चिलका
B. लोकताक
C. भोजटल
D. भीमत्तल

Answer: A

18. केंद्र सरकार ने शहरों के लिए शहरों को कितने करोड़ रुपए बनाए?

A. 2900
B. 3500
C. 4500
D. 5600

Answer: A

19. किस केंद्रीय मंत्रालय ने “ग्रीन गुड डेड्स” अभियान चलाया है?

A. पेयजल और स्वच्छता मंत्रालय
B. पर्यावरण, वन और जलवायु परिवर्तन मंत्रालय
C. स्वास्थ्य और परिवार कल्याण मंत्रालय
D. आयुष के मंत्रालय

Answer: B

20. किस बैंक ने 15 आधार अंक की दरों को बढ़ाकर 8.30% कर दिया है?

A. केनरा बैंक
B. स्टेट बैंक ऑफ इंडिया
C. फेडरल बैंक
D. पंजाब नेशनल बैंक

Answer: D

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check and practice at All India Jobs portal. You can take 3 March 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz Today | GK Quiz 27 February 2018 | Hindi GK Quiz | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, GK Quiz 27 February 2018: Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs on this page to improve your General Knowledge skills. Today’s GK Questions that we provide are very accurate. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK Questions and Answers and Daily GK Questions here. You can get Daily General Knowledge Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 27 February 2018 in Hindi.

GK Quiz 27 February 2018

Take General Knowledge Quiz 27 February 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 27 February 2018 – Current Affairs Quiz

1. Which nation’s court considering the possibility of banning diesel cars completely to reduce air pollution?

A. Germany
B. India
C. China
D. Sri Lanka

Answer: A

2. Who Won Austrian Open?

A. Anthony Wilding
B. Parupalli Kashyap
C. Norman Brooke
D. Marin Cilic

Answer: B

3. UNICEF’s ‘Every Child ALIVE’ is a global campaign is for which purpose?

A. Eradicate all vaccine-preventable diseases
B. Eliminate open defecation
C. End newborn deaths
D. Achieve gender equality

Answer: C

4. In how many cities, the newly functional Ombudsmen scheme for NBFCs will have offices?

A. Two
B. Three
C. Four
D. Five

Answer: C

5. Which actresses quit as the global ambassador of jewelry designer Nirav Modi’s brand recently?

A. Priyanka Chopra
B. Aishwarya Rai
C. Anushka Sharma
D. Shilpa Shetty

Answer: A

6. To which country, M. Subbarayudu appointed as ambassador of India Recently?

A. Peru
B. Bolivia
C. Colombia
D. Brazil

Answer: B

7. In which state, PM Modi launched the subsidized Two Wheeler Scheme?

A. Gujarat
B. Tamil Nadu
C. Uttar Pradesh
D. Delhi

Answer: B

8. To transform and uplift electricity sector, which state inks MoU with US based AutoGrid?

A. Bihar
B. Andhra Pradesh
C. Uttar Pradesh
D. Kerala

Answer: B

9. Who takes charge as the Editor-in-Chief of Rajya Sabha TV?

A. Swapan Dasgupta
B. Gurdeep Singh Sappal
C. Surya Prakash
D. Rahul Mahajan

Answer: D

10. Who inaugurated 1000 Crores worth projects in Daman?

A. Shri Narendra Modi
B.Shri Arun Jaitley
C. Shri Suresh Menon
D. Shri Narayana Swamy

Answer: A

You can also check: Current Affairs 27 February 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 27 February 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 27 फरवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

11. स्विफ्ट किस वर्ष में स्थापित किया गया था?

A. 1973
B. 1999
C. 1984
D. 1966

Answer: A

12. जिम्नास्टिक विश्व कप में व्यक्तिगत पदक जीतने वाले पहले भारतीय कौन बने थे?

A. दिनेश कार्तिक
B. दीपा कर्मकार
C. आशिष कुमार
D. अरुणा बोडे रेड्डी

Answer: D

13. कोर बैंकिंग सॉल्यूशंस (सीबीएस) में ‘कोर’ का क्या मतलब है

A. सेंट्रल ऑनलाइन रियल-टाइम इक्विटी
B. केंद्रीय ऑनलाइन ऑनलाइन वास्तविक समय एक्सचेंज
C. दर एक्सचेंज का क्रेडिट
D. रिटर्न विशेषज्ञों की परिषद

Answer: B

14. हाल ही में ई-गवर्नेंस पर कौन सा शहर नेशनल कॉन्फ्रेंस आयोजित हुआ था?

A. बिहार
B. हैदराबाद
C. चेन्नई
D. बेंगलुरु

Answer: B

15. फ्रांस के राष्ट्रपति कौन है?

A. फ्रेंकोइस डे रग्ली
B. जेरार्ड लैचर
C. एडॉआर्ड फिलिप
D. इमानुएल मैक्रॉन

Answer: D

16. किसने हाल ही में रूस्तम -2 ड्रोन की टेस्ट उड़ान को सफलतापूर्वक पूरा किया?

A. भारतीय सेना
B. डीआरडीओ
C. भारतीय नौसेना
D. भारतीय पुलिस

Answer: B

17. सेशेल्स की राजधानी क्या है?

A. बेलग्रेड
B. फ़्रीटाउन
C. विक्टोरिया
D. साना

Answer: C

18. कौन से मेट्रो स्टेशन उन्नत मैकेनाइजेशन और सुरक्षा के साथ तकनीक-प्रेमी रीमॉडेलिंग प्राप्त करने के लिए है?

A. कोलकाता
B. चेन्नई
C. बेंगलुरु
D. त्रिवेन्द्रम

Answer: A

19. 2017-18 के लिए भारतीय उद्योग परिसंघ (सीआईआई) का राष्ट्रपति कौन है?

A. शोबाना कामिनेनी
B. राकेश भारती मित्तल
C. चंद्रजीत बनर्जी
D. उदय कोटक

Answer: A

20. बुनियादी ढांचागत विकास के लिए 100 करोड़ रुपये का कौन सा स्थान है?

A. गांधी नगर
B. पटना
C. अमृतसर
D. विशाखापत्तनम

Answer: C

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check and practice at All India Jobs portal. You can take 27 February 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz Today | GK Quiz 25 February 2018 | Hindi GK Quiz | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, GK Quiz 25 February 2018: Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs on this page to improve your General Knowledge skills. Today’s GK Questions that we provide are very accurate. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK Questions and Answers and Daily GK Questions here. You can get Daily General Knowledge Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 25 February 2018 in Hindi.

GK Quiz 25 February 2018

Take General Knowledge Quiz 25 February 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 25 February 2018 – Current Affairs Quiz

1. Who set a national record in the 63kg women’s category at the 33rd Women Senior National Weightlifting Championships?

A. Amandeep Kaur
B. S Thasana Chanu
C. Karnam Malleswari
D. Rakhi Halder

Answer: D

2. In which city India and China discuss border issues?

A. Kolkata
B. New Delhi
C. Hyderabad
D. Bangalore

Answer: B

3. From which Indian monument, cultural extravaganza “2018 Bharat Parv” is to organize?

A. India Gate
B. Jantar Mantar
C. Red Fort
D. Gateway of India

Answer: C

4. Which state government to set up Heritage Cabinet to preserve the relics and monuments across the state?

A. Madhya Pradesh
B. Odisha
C. Assam
D. Goa

Answer: B

5. In India, the 2018 National Girl Child Day (NGCD) is celebrated on which of the following date?

A. January 24
B. January 25
C. January 23
D. January 26

Answer: A

6. Which state chief minister launched skill development training centers across the state?

A. Tami Nadu
B. Kerala
C. Odisha
D. Assam

Answer: D

7. Which Bollywood personality honored with the 24th Crystal Award at the World Economic Forum (WEF-2018) recently?

A. Deepika Padukone
B. Aamir Khan
C. Shah Rukh Khan
D. Priyanka Chopra

Answer: C

8. In which state, Alappuzha lanched top 5 global cities to manage solid waste successfully?

A. Goa
B. Kerala
C. Tami Nadu
D. Odisha

Answer: A

9. As per latest PwC 21st CEO Survey 2018, which country got the top spot for global investment?

A. United Kingdom
B. Japan
C. United States
D. India

Answer: C

10. In which state, Eastern India’s first compressed natural gas for scooters has launched/

A. Assam
B. Manipur
C. Odisha
D. Nagaland

Answer: C

You can also check: Current Affairs 25 February 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 25 February 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 25 फरवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

11. चेन्नई में अम्मा टू-व्हीलर योजना को किससे शुरू करना चाहिए?

A. श्री नरेंद्र मोदी
B. श्री रमेश कुमार
C. श्री अरुण जेटली
D. श्री दिनेश कार्तिक

Answer: A

12. ब्रैकिशवॉटर एक्वाकल्चर के केन्द्रीय संस्थान (सीआईबीए) किस शहर में स्थित है?

A. कोलकाता
B. नई दिल्ली
C. हैदराबाद
D. चेन्नई

Answer: D

13. किस बैंक ने एनबीएफसी के लिए लोकपाल योजना शुरू की थी?

A. कोटक महिंद्रा बैंक
B. भारतीय रिजर्व बैंक
C. कैनरा बैंक
D. फेडरल बैंक

Answer: B

14. वैश्विक पासपोर्ट सूचकांक में भारत द्वारा कौन से पद सुरक्षित किया गया है?

A. 89
B. 73
C. 100
D. 123

Answer: B

15. किस देश ने धनुष मिसाइल का सफलतापूर्वक परीक्षण किया?

A. श्री लंका
B. पाकिस्तान
C. इंडिया
D. डेनमार्क

Answer: C

16. सबसे सफल शीतकालीन ओलंपियन कौन बन गया है?

A. मैरिट बोजरगेन
B. माइकल फेल्प्स
C. उसेन बोल्ट
D. शिव केशवन

Answer: A

17. बुरा ऋण की निगरानी के लिए वाईएच मालेगाम के तहत कौन से बैंक समिति की स्थापना है?

A. फेडरल बैंक
B. एचडीएफसी बैंक
C. आईसीआईसीआई बैंक
D. भारतीय रिजर्व बैंक

Answer: D

18. बेहतर प्रौद्योगिकी साझेदारी के लिए किस राज्य की ताइवान के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए गए हैं?

A. आंध्र प्रदेश
B. उत्तर प्रदेश
C. तेलंगाना
D. महाराष्ट्र

Answer: C

19. बिहार में भारत ने किस बैंक को 84 मिलियन लोन पानी की आपूर्ति के लिए हस्ताक्षर किए थे?

A. भारतीय रिजर्व बैंक
B. भारतीय स्टेट बैंक
C. देना बैंक
D. केनरा बैंक

Answer: A

20. कितने कनाडाई स्थानीय खिलाड़ी ‘ग्लोबल टी 20 कनाडा’ के हर टीम में खेलेंगे?

A. 2
B. 3
C. 4
D. 6

Answer: C

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check and practice at All India Jobs portal. You can take 25 February 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.