GK Quiz Today | GK Quiz 21 February 2018 | Hindi GK Quiz | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, GK Quiz 21 February 2018: Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs on this page to improve your General Knowledge skills. Today’s GK Questions that we provide are very accurate. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK Questions and Answers and Daily GK Questions here. You can get Daily General Knowledge Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 21 February 2018 in Hindi.

GK Quiz 21 February 2018

Take General Knowledge Quiz 21 February 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 21 February 2018 – Current Affairs Quiz

1. World Environment Day 2018 is hosted by which country?

A. India
B. Pakistan
C. Saudi Arabia
D. North America

Answer: A

2. In which city three days World Congress on Information Technology inaugurated?

A. New Delhi
B. Hyderabad
C. Bangalore
D. Ahmedabad

Answer: B

3. Who among the given has become the first Indian fast bowler to take five-wicket in each of the three formats of the game?

A. Jasprit Bumrah
B. Bhuvneshwar Kumar
C. Mohammed Shami
D. Ishant Sharma

Answer: B

4. Who launches Area Development Plan worth Rs 1,918 Crore for Punjab state?

A. ONGC
B. Ashok Leyland
C. NABARD
D. Reliance Communications

Answer: B

5. In which city, the National Banana Festival 2018 is held?

A. Hyderabad
B. Kochi
C. Bhubaneswar
D. Thiruvananthapuram

Answer: D

6. Which city is going to have first ever Artificial Intelligence Centre in India?

A. Mumbai
B. Kolkata
C. New Delhi
D. Visakhapatnam

Answer: A

7. Who appointed as a brand ambassador for the upcoming T20 Mumbai League?

A. Virender Sehwag
B. Sourav Ganguly
C. Rahul Dravid
D. Sachin Tendulkar

Answer: D

8. Gundu Hanumantha Rao who passed away recently is from which field?

A. Politics
B. Law
C. Film Industry
D. Science

Answer: C

9. In which district of Madhya Pradesh, the 44th Khajuraho Dance Festival 2018 to held?

A. Ujjain
B. Chhatarpur
C. Sagar
D. Singrauli

Answer: B

10. Who is going to takes charge as new Chairman of the Indian Council of Historical Research (ICHR)?

A. Arvind P. Jamkhedkar
B. Achala Moulik
C. Shereen Ratnagar
D. P. V. Parabrahma Sastry

Answer: A

You can also check: Current Affairs 21 February 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 21 February 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 21 फरवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

11. किस कंपनी ने भारत में अपनी पहली खाद्य रिटेल सेवा लॉन्च की?

A. फ्लिपकार्ट
B. अमेज़न
C. स्नैपडील
D. क्लब फैक्टरी

Answer: B

12. भारतीय विज्ञान और प्रौद्योगिकी संस्थान (IIEST) किस राज्य में स्थित है?

A. पश्चिम बंगाल
B. महाराष्ट्र
C. हरयाणा
D. तेलंगाना

Answer: A

13. कौन सा मंत्री ऑस्ट्रेलिया में ग्लोबल डिजिटल हेल्थ पार्टनरशिप शिखर सम्मेलन को संबोधित करते हैं?

A. रक्षा मंत्रालय
B. विदेश मंत्रालय
C. दूरसंचार मंत्रालय
D. स्वास्थ्य मामलों के मंत्रालय

Answer: D

14. हाल ही में यूके के प्राकृतिक इतिहास संग्रहालय में एमओयू कौन लगाता है?

A. भारत के वनस्पति सर्वेक्षण
B. कृषि बागवानी सोसाइटी ऑफ इंडिया
C. सरकारी वनस्पति उद्यान
D. सरकारी वनस्पति उद्यान

Answer: A

15. किस बैंक ने आईएफसी को सस्ती हाउसिंग के लिए $ 800 एमएन उठाया था?

A. भारतीय स्टेट बैंक
B. कैनरा बैंक
C. पंजाब नेशनल बैंक
D. संघीय बैंक

Answer: C

16. कौन सा बैंक अपने ग्लोबल एनआरआई सेंटर (जीएनसी) को कोच्ची में लॉन्च करेगा?

A. यूको बैंक
B. देना बैंक
C. भारतीय स्टेट बैंक
D. यूनाइटेड बैंक ऑफ इंडिया

Answer: C

17. कौन सा वर्ष के ‘स्टार्टअप ऑफ द ईयर’ 2017 के रूप में मान्यता प्राप्त है?

A. मिल्कबास्केट
B. बीआई ग्राफिक्स
C. SutraHR
D. एसएक्सएसडब्ल्यू एक्सेलेरेटर प्रोग्राम

Answer: A

18. 2018 रॉटरडैम ओपन के फाइनल जीतने के लिए खिलाड़ी का नाम क्या है?

A. अलेक्जेंडर ज़ेरेव
B. रोजर फ़ेडरर
C. ग्रिगर दिमित्राव
D. ग्रिगर दिमित्राव

Answer: B

19. वेलेयणी देवी मंदिर किस राज्य में स्थित है?

A. कर्नाटक
B. तमिलनाडु
C. केरल
D. ओडिशा

Answer: C

20. बुल्गारिया की मुद्रा क्या है?

A. लेव
B. दीनार
C. यूरो
D. पौंड

Answer: A

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check and practice at All India Jobs portal. You can take 21 February 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz Today | GK in Hindi | Daily GK Questions and Answers| GK Quiz 23 January 2018

GK Quiz Today, GK Quiz 23 January 2018, GK Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today.

GK Quiz 23 January 2018

Take General Knowledge Quiz 23 January 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 23 January 2018

1. Which Ministry recently launched ‘City Liveability Index’?

A. Ministry of Housing and Urban Affairs
B. Ministry of Health and Family Welfare
C. Ministry of Drinking Water and Sanitation
D. Ministry of Environment, Forest, and Climate Change

Answer: A

2. Anandiben Patel, Madhya Pradesh Governor, was former Chief Minister of which state?

A. Madhya Pradesh
B. Tamil Nadu
C. Gujarat
D. Kerala

Answer: C

3. On 19 January 2018, which union minister launched 100 accessible websites for Divyangs?

A. Narendra Modi
B. Thaawarchand Gehlot
C. Narendra Singh Tomar
D. Alphons Kannanthanam

Answer: B

4. ‘Girl Child Week’ launched by the Chief Minister of which state?

A. Madhya Pradesh
B. Uttar Pradesh
C. Maharashtra
D. Delhi

Answer: D

5. In which country Archaeologists have discovered the World’s Biggest Flooded Cave?

A. Canada
B. Mexico
C. Indonesia
D. Brazil

Answer: B

6. According to India Ratings and Research prediction, India’s GDP is assumed to increase at what percent in FY19 as compared to 6.5 percent in the current fiscal

A. 6.7%
B. 6.9%
C. 7.1%
D. 7.0%

Answer: C

7. The National Disaster Response Force (NDRF) in New Delhi celebrated its ________ Raising Day?

A. 14th
B. 13th
C. 12th
D. 11th

Answer: B

Hindi GK Quiz – GK Quiz 23 January 2018

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 23 जनवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. चौथा भारत अंतर्राष्ट्रीय विज्ञान महोत्सव का आयोजन किस शहर में हुआ?

A. लखनऊ
B. नई दिल्ली
C. बिहार
D. चेन्नई

Answer: A

9. राष्ट्रीय आपदा प्रतिक्रिया बल की 13 वीं स्थापना दिवस (एनडीआरएफ) ने किस तारीख को मनाया है?

A. जनवरी 19
B. जनवरी 18
C. जनवरी 17
D. जनवरी 16

Answer: A

10. राष्ट्रीय सीएसआर डेटा पोर्टल और कॉरपोरेट डाटा पोर्टल किसने लांच किया?

A. श्री नरेश अय्यर
B. श्री रमेश कुमार
C. श्री अरुण जेटली
D. श्री नारायण स्वामी

Answer: C

11. केंद्रीय सामाजिक न्याय और अधिकारिता मंत्री का नाम है?

A. वी के सिंह
B. गोपीनाथ मुंडे
C. थवार चंद गहलोत
D. चौधरी बिरेंद्र सिंह

Answer: C

12. 2018 के लिए दुनिया की सबसे प्रशंसित कंपनी का नाम किसने रखा?

A. सैमसंग
B. एप्पल
C. याहू
D. वेरीज़ों

Answer: B

13. जैकमम बांध किस राज्य में स्थित है?

A. मध्य प्रदेश
B. गुजरात
C. राजस्थान
D. उत्तर प्रदेश

Answer: C

14. मध्य प्रदेश का नया राज्यपाल कौन है?

A. रामेश्वर ठाकुर
B. किज़ेकेथिल चंडी
C. आनंदिबेन पटेल
D. वजूभाई वाला

Answer: C

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 23 January 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | Hindi GK | General Knowledge Quiz On 30 December 2017 | Daily GK Questions and Answers In Hindi

GK Today, GK Quiz 30 December 2017, GK Quiz Today: Take General Knowledge Quiz on GK Today on this page. Aspirants preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions.GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 30 December 2017 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice given GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today- GK Quiz 30 December 2017

1. According to the latest government notification, the interest rate suitable for term deposit for a period of one year has been reduced to _____ percent for the first quarter of the year 2018.

A. 6.6%
B. 6.5%
C. 6.4%
D. 6.3%

Answer: A

2. Through which film Vin Diesel named as the top-grossing actor of 2017 by Forbes?

A. Wonder Woman
B. Saving Private Ryan
C. Fast and Furious
D. The Fate of the Furious

Answer: D

3. As per the government notification, interest rate on Public Provident Fund (PPF) for the fourth quarter of the financial year 2017-18 has tightened at what percent?

A. 7.5%
B. 7.6%
C. 7.7%
D. 7.8%

Answer: B

4. Which of the following Bank is going to provide a USD $318 million loan for modernization of irrigation projects in Tamil Nadu state?

A. AIIB
B. IMF
C. World Bank
D. EDB

Answer: C

5. The 100th Annual Conference for 4-days of the Indian Economic Association has inaugurated in which state?

A. Andhra Pradesh
B. Karanataka
C. Maharashtra
D. Kerala

Answer: A

6. FAME India Scheme is being implemented by which Ministry?

A. Ministry of Environment, Forest, and Climate Change
B. Ministry of Science and Technology
C. Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises
D. Ministry of Road Transport and Highways

Answer: C

Today GK in Hindi – 30 December 2017 GK Hindi Quiz

7. Central Government has taken a tailor-made action plan for developing the socio-economic condition of _____ “most-backward” districts across India.

A. 100
B. 101
C. 105
D. 115

Answer: D

8. Union Ministry of Corporate Affairs is going to propose ‘Condonation of Delay Scheme’ to give support for 300000 disqualified directors of companies. This scheme will be operational from _________ to __________?

A. February 1 to March 31, 2018
B. March 1 to May 31, 2018
C. January 1 to March 31, 2018
D. January 1 to May 31, 2018

Answer:  C

9. From a test range in Odisha state on December 28, 2017, India successfully conducted the third test firing of its indigenously developed AAD supersonic interceptor missile. What does AAD stand for?

A. Active Air Defence
B. Attacking Air Defence
C. Anti-tank Air Defence
D. Advanced Air Defence

Answer: D

10. Name the mobile app launched by the Union Agriculture Minister Radha Mohan Singh which can help/ warn farmers about diseases affecting the livestock?

A. Livestock Epidemic Diagnosis
B. Livestock Disease Forewarning
C. Livestock Disease Informatics
D. Forewarning Livestock Epidemic

Answer: B

11. Ophthalmology is a branch of medicine that deals with diseases related to _____.

A. Nervous System
B. Heart
C. Eyes
D. Skin

Anwer: C

12. Harare is the capital of which city?

A. Bolivia
B. Zimbabwe
C. Cambodia
D. Germany

Answer: B

We hope GK Today is as exciting as our previous GK Questions. All India Jobs gives you GK in Hindi also. Yesterday’s GK Quiz was also fascinating. You can check it out here. If you have any doubts, feel free to contact us and comment below. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.