GK Quiz Today | GK Quiz 28 February 2018 | Hindi GK Quiz | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, GK Quiz 28 February 2018: Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs on this page to improve your General Knowledge skills. Today’s GK Questions that we provide are very accurate. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK Questions and Answers and Daily GK Questions here. You can get Daily General Knowledge Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 28 February 2018 in Hindi.

GK Quiz 28 February 2018

Take General Knowledge Quiz 28 February 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 28 February 2018 – Current Affairs Quiz

1. In which state, the Indian Navy to host the multi-national MILAN series of exercises?

A. Daman & Diu
B. Gujarat
C. West Bengal
D. Andaman and Nicobar islands

Answer: D

2. Name the Indian Gymnast who become first Indian gymnast to win an individual medal at the 2018 Gymnastics World Cup?

A. Dipa Karmakar
B. Ashish Kumar
C. Aruna Budda Reddy
D. Atul Mourya

Answer: C

3. Who takes charge as the new Deputy Prime Minister of Australia?

A. Susan Kiefel
B. Tony Smith
C. Barnaby Joyce
D. Michael McCormack

Answer: D

4. Which state signed a tripartite MoU with the Bureau of Energy Efficiency (BEE) for construction of energy efficient buildings?

A. Karnataka
B. Andhra Pradesh
C. Haryana
D. Maharashtra

Answer: B

5. To which cricket team, ICC Test Championship Mace was presented for being the number one Test team last year and this year?

A. India
B. South Africa
C. England
D. Australia

Answer: A

6. Who Introduces a new facility to UAN – Aadhar Linking?

A. EPFO
B. CBI
C. SBI
D. Dena Bank

Answer: A

7. Who is the author of “Hari Singh Nalwa: Champion of the Khalsaji – 1791-1837” book?

A. Rohinton Mistry
B. Aravind Adiga
C. Chitra Banerjee Divakaruni
D. Vanit Nalwa

Answer: D

8. How much percent will RISE Scheme get Government loans for higher education institutes?

A. 45%
B. 35%
C. 25%
D. 65%

Answer: C

9. What was the theme of BioAsia 2018 event held in Hyderabad?

A. ‘Bio-energy, Pure Energy’
B. ‘Collective Energy’
C. ‘Right Time, Right Now’
D. ‘Today Sow, Tomorrow Reap’

Answer: C

10. Name the person who launches 2nd Project Of Swajal Yojana in Rajasthan?

A. Shri Suresh Singh
B. Shri Naresh Singh
C. Smt Uma Bharathi
D. Smt Nitya Menon

Answer: C

You can also check: Current Affairs 28 February 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 28 February 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 28 फरवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

11. हाल ही में ई-गवर्नेंस पर कौन सा शहर नेशनल कॉन्फ्रेंस आयोजित हुआ था?

A. बिहार
B. बेंगलुरु
C. चेन्नई
D. हैदराबाद

Answer: D

12. यूआईडीएआई ने रंगीन बाल आधार कार्ड किस रंग का शुभारंभ किया?

A. नीला
B. पीला
C. लाल
D. नारंगी

Answer: A

13. जो हाल ही में ऑस्ट्रियाई ओपन जीत गया?

A. पारुपल्ली कश्यप
B. एंथनी वाइल्डिंग
C. नॉर्मन ब्रुक
D. मैरिन सिलिक

Answer: A

14. किस देश को एफएटीएफ की उपाध्यक्ष चुना गया है?

A. चीन
B. पाकिस्तान
C. सऊदी अरब
D. इंडोनेशिया

Answer: A

15. सेशेल्स की राजधानी क्या है?

A. बेलग्रेड
B. फ्रीटाउन
C. विक्टोरिया
D. साना

Answer: C

16. भारत और कोरिया बिजनेस समिट में कौन सा शहर हाल ही में आयोजित हुआ था?

A. गांधीनगर
B. हैदराबाद
C. बिहार
D. नई दिल्ली

Answer: D

17. कौन सा वर्ष अंडमान निकोबार कमांड को मिलन को मिला?

A. 2018
B. 2020
C. 2025
D. 2030

Answer: A

18. किस राज्य माइक्रोसॉफ्ट टाई-अप को क्लाउड टेक्नोलॉजी दत्तक़ा में तेजी लाने के लिए?

A. केरल
B. तमिलनाडु
C. आंध्र प्रदेश
D. जयपुर

Answer: B

19. प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने किस राज्य में अम्मा टू व्हीलर योजना की पेशकश की?

A. तमिलनाडु
B. केरल
C. कर्नाटक
D. तेलंगाना

Answer: A

20. बायोआशिया 2018 के पंद्रहवीं शताब्दी का कौन सा शहर आयोजित हुआ?

A. चेन्नई
B. नई दिल्ली
C. हैदराबाद
D. पटना

Answer: C

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions on Current Affairs Quiz can check and practice at All India Jobs portal. You can take 28 February 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz Today | Hindi GK | GK Quiz 30 January 2018 | General Knowledge Questions

GK Quiz Today, GK Quiz 30 January 2018, GK Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today.

GK Quiz 30 January 2018

Take General Knowledge Quiz 30 January 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 30 January 2018

1. In which state the first floating market opened recently?

A. Kerala
B. West Bengal
C. Tamil Nadu
D. Bihar

Answer: B

2. Which country to host an informal WTO Ministerial gathering in March 2018?

A. India
B. Pakistan
C. France
D. Bangladesh

Answer: A

3. Union government launched which scheme under relax norms to expand coverage?

A. Digital India
B. Suraksha Scheme
C. Atal Pension Yojana
D. Digi Locker

Answer: C

4. The Indian government decided to include which group of the entity as a new channel of distribution of the APY scheme to boost outreach of subscribers?

A. Payments Banks and Small Finance Banks
B. Payments Banks and Lead Banks
C. Small Finance Banks and Universal Banks
D. Payments Banks and Universal Banks

Answer: D

5. Which Celluar Network link-up with biggest online store Flipkart for 4G Smartphones?

A. Vodafone
B. Airtel
C. Idea
D. Jio

Answer: A

6. The Agra Municipal Corporation recently released the logo of Smart City Agra. This logo featuring Taj Mahal along with _____?

A. Tiger
B. Lotus Flower
C. Peacock Feather
D. National Flag

Answer: C

7. A new Global Centre for Cybersecurity to launch by the International organization to safeguard the world from hackers?

A. International Telecommunication Union
B. World Economic Forum
C. UNICEF
D. International Maritime Organization

Answer: B

You can also check: Current Affairs 30 January 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 30 January 2018

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 30 जनवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. सत्र के उत्पादक बनाने के लिए राजनीतिक दलों से पूर्ण सहयोग देने की कौन अपील करता है?

A. श्री अरुण जेटली
B. श्री नारायण स्वामी
C. श्री सुरेश कृष्णन
D. श्री नरेंद्र मोदी

Answer: D

9. नेपाल के प्रधान मंत्री कौन है?

A. बिधा देवी भंडारी
B. नंदा किशोर प
C. शेर बहादुर देउबा
D. गोपाल पराजुली

Answer: C

10. कौन सा इंस्टीट्यूट वैज्ञानिक चैलेंजर 10 को लॉन्च करने के बाद 73 सेकेंड का विस्फोटक उड़ाया?

A. नासा
B. इसरो
C. सीएसआईआर
D. आईसीएमआर

Answer: A

11. इसरो लिक्विड प्रॉपलसन सिस्टम केंद्र के निदेशक के रूप में नियुक्त कौन?

A. श्री विग्नेश राज
B. श्री विजय सेकर
C. श्री नारायण स्वामी
D. श्री महेश्वरन

Answer: C

12. किस राज्य के मुख्यमंत्री ने महिला सुरक्षा के लिए ‘शक्ति’ की ऐप्पल की शुरुआत की?

A. तमिलनाडु
B. केरल
C. हिमाचल प्रदेश
D. बिहार

Answer: C

13. भारत की सर्वोच्च न्यायालय के न्यायाधीश के तौर पर नियुक्त होने वाली पहली महिला वकील कौन हैं?

A. सुचेता कादथंकर
B. अंजली गोपालन
C. कामिनी रॉय
D. एम फाथिमा बीवी

Answer: D

14. किस राज्य में भोगली बिहू त्योहार मनाया जाता है?

A. हिमाचल प्रदेश
B. सिक्किम
C. पंजाब
D. असम

Answer: D

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 30 January 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | GK in Hindi | Daily GK Questions and Answers| GK Quiz 26 January 2018

GK Quiz Today, GK Quiz 26 January 2018, GK Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today.

GK Quiz 26 January 2018

Take General Knowledge Quiz 26 January 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 26 January 2018

1. Narendra Modi is the ______ Indian prime minister to join the world’s top business leaders in the Swiss resort town of Davos.

A. First
B. Second
C. Third
D. Fourth

Answer: A

2. Hugh Masekela is a famous __________

A. Anchor
B. Trumpeter
C. Drummer
D. Cricketer

Answer: B

3. Who appointed as Director General of Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI)?

A. Atul Bhatnagar
B. Sandeep Mitra
C. Dilip Chenoy
D. Rahul Bishnoi

Answer: C

4. Which state government signed a letter of intent with Canton of Zurich as a sister state?

A. Andhra Pradesh
B. Uttar Pradesh
C. Himachal Pradesh
D. Arunachal Pradesh

Answer: A

5. Which country’s researchers from RIKEN Center for Sustainable Resource Science (CSRS) recognized a type of moss that can efficiently incorporate a large amount of lead?

A. Russia
B. Japan
C. China
D. France

Answer: B

6. In which city Central Institute of Brackishwater Aquaculture (CIBA) is located?

A. Kolkata
B. Chennai
C. Hyderabad
D. New Delhi

Answer: B

7. Sachin Tendulkar’s biopic “Sachin: A Billion Dreams” won how many awards at 11th Tehran International FICTS Festival 2018?

A. One
B. Two
C. Three
D. Four

Answer: B

You can also check: Current Affairs 26 January 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 26 January 2018

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 26 जनवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. कौन सा बॉलीवुड अभिनेता विश्व आर्थिक मंच पर 24 वीं क्रिस्टल पुरस्कार से सम्मानित है?

A. सलमान खान
B. शाहरुख खान
C. सैफ अली खान
D. अमीर खान

Answer: B

9. किस राज्य ने हाल ही में द्वितीय विश्व युद्ध के स्मारक संग्रहालय का उद्घाटन किया?

A. उत्तर प्रदेश
B. अरुणाचल प्रदेश
C. हिमाचल प्रदेश
D. मध्य प्रदेश

Answer: B

10. निम्नलिखित देशों में से कौन सी आसियान सदस्य राज्य है?

A. पापुआ न्यू गिनी
B. ताइवान
C. दक्षिण कोरिया
D. म्यांमार

Answer: D

11. विक्रम साराभाई अंतरिक्ष केंद्र (वीएसएससी) के नये निदेशक के रूप में नियुक्त कौन?

A.एस सोमनाथ
B. एम वाई एस प्रसाद
C. के सिवान
D. वाई एस रेड्डी

Answer: A

12. किस राज्य में डीजीपी और आईजीपी के 2018 वार्षिक सम्मेलन शुरू हुए?

A. उत्तर प्रदेश
B. मध्य प्रदेश
C. गुजरात
D. असम

Answer: B

13. विदेश मंत्रालय (विदेश मंत्रालय) में सचिव (आर्थिक संबंध) नियुक्त किसने किया?

A. मुकेश अग्निहोत्री
B. जनार्दन द्विवेदी
C. टी एस तिरुमूर्ति
D. नारायण चंद्रचुमार

Answer: C

14. 2018 पुरुषों की एकल टाटा ओपन महाराष्ट्र टेनिस टूर्नामेंट किसने जीता?

A. रॉबर्टो बूटीस्टा अगुट
B. बेनोइट पेअर
C. युकी भांबरी
D. गिलेस साइमन

Answer: D

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 26 January 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | GK in Hindi | Daily GK Questions and Answers| GK Quiz 24 January 2018

GK Quiz Today, GK Quiz 24 January 2018, GK Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today.

GK Quiz 23 January 2018

Take General Knowledge Quiz 24 January 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 24 January 2018

1. Soloman Deksisa, who won the 15th edition of Mumbai Marathon 2018, is from which country?

A. Kenya
B. Australia
C. Ethiopia
D. South Africa

Answer: C

2. Which state inaugurated the World War II Memorial Museum?

A. Arunachal Pradesh
B. Karnataka
C. Odisha
D. Uttar Pradesh

Answer: A

3. India’s first garbage fest ’Kachra Mahotsav 2018’ organized in which state?

A. Madhya Pradesh
B. Chhattisgarh
C. Assam
D. Punjab

Answer: B

You can also check: Current Affairs 24 January 2018

4. As per the World economic forum, India was ranked ____ place among developing economies on an Inclusive Development Index 2018?

A. 62nd
B. 60th
C. 114th
D. 67th

Answer: A

5. Which city to host the 4th edition of India International Science Festival (IISF-2018)?

A. New Delhi
B. Chennai
C. Ahmedabad
D. Lucknow

Answer: D

6. To improve the relationship between India and which group, the five-day Ramayana festival is organized by Indian Council for Cultural Relations?

A. UN
B. ASEAN
C. UNESCO
D. UNICEF

Answer: B

7. Who won ‘Ideal Chief Minister’ award recently?

A. Naveen Patnaik
B. Nara Chandra Babu Naidu
C. K Chandra Sekhar Rao
D. K Palaniswami

Answer: A

Hindi GK Quiz – GK Quiz 24 January 2018

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 24 जनवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. “हार्टफुलनेस वे” पुस्तक के लेखक कौन हैं?

A. नंदन बनर्जी
B. चेतन भगत
C. सुशांत गुप्ता
D. कमलेश पटेल

Answer: D

9. कौन सा देश पाकिस्तान को अंधा विश्व कप 2018 में जीतता है?

A. इंडिया
B. सऊदी अरब
C. अफ़ग़ानिस्तान
D. नाइजीरिया

Answer: A

10. ऑल इंडिया इंस्टीट्यूट ऑफ स्पीच एंड हेयरिंग (एआईआईएसएच) किस शहर में स्थित है?

A. मैसूर
B. नई दिल्ली
C. चेन्नई
D. कोच्चि

Answer: A

11. 63 वें जोयो फिल्मफेयर अवॉर्ड्स 2018 में किस फिल्म को सर्वश्रेष्ठ फिल्म का पुरस्कार मिला?

A. बरेली की बर्फी
B. न्यूटन
C. शौचालय: एक प्रेम कथा
D. हिंदी माध्यम

Answer: D

12. नए मुख्य चुनाव आयुक्त (सीईसी) के रूप में कौन नियुक्त किया गया?

A. वाई एस रेड्डी
B. ओम प्रकाश रावत
C. अशोक लवासा
D. सुनील अरोड़ा

Answer: B

13. राष्ट्रीय सुरक्षा गार्ड (एनएसजी) के नए डीजी के रूप में नियुक्त किया गया है?

A. एस पी सिंह
B. कीर्ति कुमार
C. सुदीप लखटकिया
D. प्रभात जैन

Answer: C

14. किस शहर में खाद्य एवं कृषि के लिए 10 वीं वैश्विक फोरम आयोजित हुआ था?

A. नई दिल्ली
B. बर्लिन
C. मास्को
D. बीजिंग

Answer: B

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 24 January 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | GK in Hindi | Daily GK Questions and Answers| GK Quiz 14 January 2018

GK Quiz Today, GK Quiz 14 January 2018, GK Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today.

GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 14 January 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 14 January 2018

1. Which Housing finance company raised Rs 1000 crore by selling India’s first “Social Bonds”?

A. Dewan Housing Finance Corporation Limited
B. LIC Housing Finance Limited
C. Housing Urban Development Corporation (HUDCO)
D. Indiabulls Housing Finance

Answer: D

2. Unique Identification Authority of India introduced a new Virual ID with how many digits to improve privacy?

A. 10
B. 11
C. 13
D. 16

Answer: D

3. From which country did Bird Language enter the UNESCO list of Intangible Cultural Heritage?

A. Uruguay
B. Turkey
C. Senegal
D. India

Answer: B

4. Who is appointed as the Advocacy Ambassador for the Swachh Aadat Swachh Bharat initiative?

A. Akshay Kumar
B. Vidya Balan
C. Ajay Devgan
D. Kajol

Answer: D

5. NABARD has signed a pact with which bank to promote Joint Liability Groups (JLGs) in Bengal?

A. Bank of India
B. Dena Bank
C. State Bank of India
D. Punjab National Bank

Answer: C

6. Name the 100th satellite of ISRO that was successfully launched into space?

A, Cartosat-2 Series
B. Cartosat-1 Series
C. Cartosat-2A Series
D. Cartosat Series

Answer: A

7. The National Youth Festival (NYF) is held annually on 12 January to remember the birth anniversary of which leader?

A. Chandrashekar Azad
B. Swami Vivekananda
C. Sardar Vallabhbhai Patel
D. Maulana Abul Kalam Azad

Answer: B

Hindi GK Quiz – GK Quiz 14 January 2018

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 7 जनवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. रेल मंत्रालय में राज्य मंत्री कौन है?

A. मनोज सिन्हा
B. संतोष कुमार गंगवार
C. गिरिराज सिंह
D. आर के सिंह

Answer: A

9. भारत में अद्वितीय पहचान प्राधिकरण (यूआईडीएआई) किस आधार पर आधार अधिनियम के प्रावधानों के तहत स्थापित किया गया है?

A. 2009
B. 2011
C. 2002
D. 2016

Answer: D

10. किस राज्य सरकार ने पेट्रोल और डीजल की प्रति लीटर 50 पैसे का सैस लगाने का फैसला किया?

A. मध्य प्रदेश
B. केरल
C. कर्नाटक
D. पश्चिम बंगाल

Answer: A

11. नेशनल इंस्टीट्यूट ऑफ एडवांस्ड स्टडीज (एनआईएएस) के पूर्व निदेशक का नाम हाल ही में हुआ था?

A.वी एस राममूर्ति
B. कश्मीर कस्तुरीरंगन
C. बलदेव राज
D. रोडम नरसिंह

Answer: C

12. 2018 राष्ट्रीय युवा समारोह (NYF) का विषय क्या है?

A. डिजिटल भारत के लिए युवा
B. संकल्प से सिद्धी
C. सबसे पीहल भारत
D. हम से है नाय शूरुआट

Answer: B

13. भारत भारती पुरस्कार किस क्षेत्र के लिए दिया जाता है?

A. कला
B. संगीत
C. साहित्य
D. नाटक

Answer: C

14. एशियाई बुनियादी ढांचा निवेश बैंक के राष्ट्रपति का नाम क्या है?

A. मा काई
B.ली युआनचाओ
C. लियू यांडोंग
D. जिन लीकुन

Answer: D

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 14 January 2018 GK Quiz in Hindi. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | GK in Hindi | Daily GK Questions and Answers| GK Quiz 10 January 2018

GK Quiz Today, GK Quiz 10 January 2018, GK Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today.

GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 10 January 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 10 January 2018

1. Which bank joined with the Fintech startup Nearby Technologies to provide Aadhaar- enabled cardless and pinless ATM service, Pay nearby to customers?

A. HDFC Bank
B. IndusInd Bank
C. Yes Bank
D. Kotak Mahindra Bank

Answer: B

2. In which city, the Indian government has planned to establish a Defence Manufacturing Innovation Centre to help small industries in manufacturing components?

A. Hyderabad
B. Coimbatore
C. Kochi
D. Bengaluru

Answer: B

3. The government of Iran banned which language from being taught in the primary schools of their country?

A. Hindi
B. Spanish
C. English
D. Arabic

Answer: C

4. Chief Minister Mamata Banerjee launched theme of the official emblem of West Bengal recently. What is that theme?

A. Amra Bangla
B. Biswa Bangla
C. Bijai Bangla
D. Amar Bangla

Answer: D

5. In which city, the 18th All India Whips’ Conference was organized?

A. Udaipur
B. New Delhi
C. Kolkata
D. Ahmedabad

Answer: A

6. The government of India has launched which platform for citizen-government interface to seek views and suggestions of people on ease of living?

A. Open Discussion
B. CitizEngage
C. MyGov
D. Civinomics

Answer: C

7. Who is named as the best central bank governor in Asia-Pacific for 2018?

A. Nirmal Kumar
B. Ravi Menon
C. Pramod Jain
D. Usha Visvas

Answer: C

Hindi GK Quiz – GK Quiz 10 January 2018

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 7 जनवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. स्वच्छ सन्देश 2018 के तहत मुंबई में स्वच्छता को बढ़ावा देने के लिए बीएमसी ने जो सेलिब्रिटी बनाई है उसका नाम लें?

A. अनुष्का शर्मा
B. अमीर खान
C.विद्या बालन
D. अक्षय कुमार

Answer: D

9. भारतीय नौसेना ने एक समझौता ज्ञापन में नौसैनिक जहाजों के लिए मैटान्चेरी घाट पर पोर्ट की बेरिंग सुविधा का उपयोग करने के लिए एक पोर्टफोलियो पर कब्जा कर लिया है?

A. कांडला पोर्ट ट्रस्ट
B. कोलकाता पोर्ट ट्रस्ट
C. कोचीन पोर्ट ट्रस्ट
D. चेन्नई पोर्ट ट्रस्ट

Answer: C

10. हॉपमैन कप टूर्नामेंट 2018 का 30 वें संस्करण किस देश ने जीता है?

A. फ्रांस
B. जर्मनी
C. स्पेन
D. स्विट्जरलैंड

Answer: D

11. इंद्रावती धरण किस राज्य में स्थित है?

A. ओडिशा
B. असम
C. झारखंड
D. केरल

Answer: A

12. पंजाब नेशनल बैंक के एमडी और सीईओ कौन हैं?

A. पवन कुमार बजाज
B. सुनील मेहता
C. भारत डांगर
D. मेलविन रीगो

Answer: B

13. निम्नलिखित में से कौन भारत के राष्ट्रीय भुगतान निगम के एमडी और सीईओ (एनपीसीआई) के रूप में नियुक्त किया गया है?

A. ए. पी. होत
B. रवि वेंकटेशन
C. राजकिरण राय जी
D.दिलीप असबे

Answer: D

14. ईरान के राष्ट्रपति का नाम क्या है?

A. अब्देल फतह एल-सेसी
B. फ्यूद मसूम
C. हसन रोहानी
D. रिस्प टेयिप एरडोगान

Answer: C

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 7 January 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | Hindi GK | General Knowledge Quiz On 31 December 2017 | Daily GK Questions and Answers In Hindi

GK Today, GK Quiz 31 December 2017, GK Quiz Today: Take General Knowledge Quiz on GK Today on this page. Aspirants preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions.GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 31 December 2017 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice given GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today- GK Quiz 31 December 2017

1. Which Ministry has launched SAUBHAGYA Scheme?

A. Health and Family Welfare
B. Women and Child Development
C. Power
D. Finance

Answer: C

2. Who appointed as India’s Sherpa for G20?

A. Shaktikanta Das
B. Rajiv Bansal
C. Pradeep Singh Kharola
D. Anoop Mishra

Answer: A

3. India’s First Bitcoin Trading App has launched by which exchange?

A. London Stock Exchange
B. Hong Kong Stock Exchange
C. Shanghai Stock Exchange
D. Pluto Exchange

Answer: D

4. SEBI Caps how much percentage Cross-Shareholding in Rating Agencies?

A. 10%
B. 5%
C. 15%
D. 20%

Answer: A

5. Name the person who elected as the new President of Liberia?

A. Joseph Boakai
B. Ellen Johnson Sirleaf
C. George Weah
D. Alex J. Tyle

Answer: C

6. Which is first ever foreign investment management company that has received the RBI’s green signal to start the first foreign-owned asset reconstruction company (ARC) in India?

A. KKR & Co
B. Fidelity Investments
C. BlackRock, Inc.
D. JPMorgan Chase & Co

Answer: A

Today GK in Hindi – 31 December 2017 GK Hindi Quiz

7. Which e-commerce company has made Aadhaar necessary for tracking lost packages?

A. Ali Baba
B. Amazon
C. Flipkart
D. eBuy

Answer: B

8. Based on ______ “120 Beats Per Minute” film which is directed by Robin Campillo has won the Golden Peacock Award for best film at the 48th International Film Festival of India (IFFI).

A. Earthquake
B. Tsunami
C. Terrorism
D. AIDS

Answer: D

9. SnehlataShrivastava become the first woman who appointed as ________?

A. Secretary-General of RajyaSabha
B. Chief Justice of India
C. Secretary-General of LokSabha
D. Deputy Governor of RBI

Answer: C

10. Bhashan Char Islands are located in which place?

A. Bhutan
B. China
C. Nepal
D. Bangladesh

Answer: D

11. In December 2017, which Municipal Corporation has launched Atal Jan Aahar Yojana for poor people to provide lunch at Rs 10?

A. West Delhi Municipal Corporation (WDMC)
B. East Delhi Municipal Corporation (EDMC)
C. North Delhi Municipal Corporation (NDMC)
D. South Delhi Municipal Corporation (SDMC)

Answer: C

12. Which ministry has decided to issue recapitalization bonds to PSBs in January?

A. Finance
B. External Affairs
C. Home Affairs
D. Defence

Answer: A

We hope GK Today is as exciting as our previous GK Questions. All India Jobs gives you GK in Hindi also. Yesterday’s GK Quiz was also fascinating. You can check it out here. If you have any doubts, feel free to contact us and comment below. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | Hindi GK | General Knowledge Quiz On 30 December 2017 | Daily GK Questions and Answers In Hindi

GK Today, GK Quiz 30 December 2017, GK Quiz Today: Take General Knowledge Quiz on GK Today on this page. Aspirants preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions.GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 30 December 2017 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice given GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today- GK Quiz 30 December 2017

1. According to the latest government notification, the interest rate suitable for term deposit for a period of one year has been reduced to _____ percent for the first quarter of the year 2018.

A. 6.6%
B. 6.5%
C. 6.4%
D. 6.3%

Answer: A

2. Through which film Vin Diesel named as the top-grossing actor of 2017 by Forbes?

A. Wonder Woman
B. Saving Private Ryan
C. Fast and Furious
D. The Fate of the Furious

Answer: D

3. As per the government notification, interest rate on Public Provident Fund (PPF) for the fourth quarter of the financial year 2017-18 has tightened at what percent?

A. 7.5%
B. 7.6%
C. 7.7%
D. 7.8%

Answer: B

4. Which of the following Bank is going to provide a USD $318 million loan for modernization of irrigation projects in Tamil Nadu state?

A. AIIB
B. IMF
C. World Bank
D. EDB

Answer: C

5. The 100th Annual Conference for 4-days of the Indian Economic Association has inaugurated in which state?

A. Andhra Pradesh
B. Karanataka
C. Maharashtra
D. Kerala

Answer: A

6. FAME India Scheme is being implemented by which Ministry?

A. Ministry of Environment, Forest, and Climate Change
B. Ministry of Science and Technology
C. Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises
D. Ministry of Road Transport and Highways

Answer: C

Today GK in Hindi – 30 December 2017 GK Hindi Quiz

7. Central Government has taken a tailor-made action plan for developing the socio-economic condition of _____ “most-backward” districts across India.

A. 100
B. 101
C. 105
D. 115

Answer: D

8. Union Ministry of Corporate Affairs is going to propose ‘Condonation of Delay Scheme’ to give support for 300000 disqualified directors of companies. This scheme will be operational from _________ to __________?

A. February 1 to March 31, 2018
B. March 1 to May 31, 2018
C. January 1 to March 31, 2018
D. January 1 to May 31, 2018

Answer:  C

9. From a test range in Odisha state on December 28, 2017, India successfully conducted the third test firing of its indigenously developed AAD supersonic interceptor missile. What does AAD stand for?

A. Active Air Defence
B. Attacking Air Defence
C. Anti-tank Air Defence
D. Advanced Air Defence

Answer: D

10. Name the mobile app launched by the Union Agriculture Minister Radha Mohan Singh which can help/ warn farmers about diseases affecting the livestock?

A. Livestock Epidemic Diagnosis
B. Livestock Disease Forewarning
C. Livestock Disease Informatics
D. Forewarning Livestock Epidemic

Answer: B

11. Ophthalmology is a branch of medicine that deals with diseases related to _____.

A. Nervous System
B. Heart
C. Eyes
D. Skin

Anwer: C

12. Harare is the capital of which city?

A. Bolivia
B. Zimbabwe
C. Cambodia
D. Germany

Answer: B

We hope GK Today is as exciting as our previous GK Questions. All India Jobs gives you GK in Hindi also. Yesterday’s GK Quiz was also fascinating. You can check it out here. If you have any doubts, feel free to contact us and comment below. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | Hindi GK | General Knowledge Quiz On 29 December 2017 | Daily GK Questions and Answers In Hindi

GK Today, GK Quiz 29 December 2017, GK Quiz Today: Take General Knowledge Quiz on GK Today on this page. Aspirants preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions.GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 29 December 2017 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice given GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today- GK Quiz 29 December 2017

1. With which country, India hold talks on cooperation in defense and security?

A. Israel
B. Syria
C. Palestine
D. North Korea

Answer: A

2. Who is the prime minister of Israeli?

A. Reuven Rivlin
B. Mahmoud Abbas
C. Benjamin Netanyahu
D. Ariel Sharon

Answer: C

3. In response to the Yemeni government request, how much amount of medical assistance has been provided by India to Yemen?

A. $5 million
B. $1 million
C. $3 million
D. $2 million

Answer: B

4. Which Municipal Corporation launched Atal Jan Aahar Yojana scheme in December 2017 for poor people to provide lunch at Rs 10?

A. North Delhi Municipal Corporation (NDMC)
B. West Delhi Municipal Corporation (WDMC)
C. South Delhi Municipal Corporation (SDMC)
D. East Delhi Municipal Corporation (EDMC)

Answer: C

5. How much amount of the annual budget for the year 2018 is reduced by United Nations?

A. $286 million
B. $276 million
C. $266 million
D. $256 million

Answer: A

6. Name the person who won National Award for acting cinematography?

A. Vidhya Balan
B. Shri Pradhan
C. Nithya Shree
D. Anjuli Shukla

Answer: D

Today GK in Hindi – 29 December 2017 GK Hindi Quiz

7. The Simbalbara National Park (SNP) is located in which state from the following?

A. Jharkhand
B. Madhya Pradesh
C. Himachal Pradesh
D. Odisha

Answer: C

8. What is the theme for 25th National Children Science Congress (NCSC-2017)?

A. Science and Youth: Joint Venture
B. Science and Innovation for Sustainable Development
C. Science and Intelligence
D. Science for Future

Answer: B

9. For the most Premier League goals in a calendar year, Harry Kane has broken who’s record?

A. Michael Owen
B. Alan Shearer
C. Kevin Keegan
D. Andy Cole

Answer: B

10. Anupam Shrivastava is chairman and managing director (MD) of which telecommunications company?

A. Airtel
B. Vodafone
C. Idea
D. BSNL

Answer: D

11. BSNL is going to launch 4G services in which state in January 2018?

A. Tamil Nadu
B. Odisha
C. Karnataka
D. Kerala

Answer: D

12. World Bank with which state sign an agreement to give $318 million loans for irrigation projects?

A. Maharastra
B. Karnataka
C. Tamil Nadu
D. Madhya Pradesh

Answer: C

We hope GK Today is as exciting as our previous GK Questions. All India Jobs gives you GK in Hindi also. Yesterday’s GK Quiz was also fascinating. You can check it out here. If you have any doubts, feel free to contact us and comment below. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | Hindi GK | General Knowledge Quiz On 24 December 2017 | Daily GK Questions and Answers In Hindi

GK Quiz 24 December 2017, सामान्य ज्ञान, GK Quiz Today, Hindi GK: You can read Latest 24 December 2017 GK Questions on this page. Aspirants who are preparing for government exams or bank exams can practice Today’s GK Questions are here.

You know what helps in remembering most according to Cognitive Scientists? Recollection. Taking Quizzes and Exams is a necessary step in Preparing for Competitive Examinations. All India Jobs gives you high-quality Daily Current Affairs Quiz.

We also compile GK in Hindi. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with good score. Our team from All India Jobs cover almost all Latest GK Questions.

Take Current Affairs Quiz 24th December 2017 to enhance your general awareness. Practice GK Hindi which will cover important news across India as well as the world. Individuals can visit our website www.allindiajobs.in for Daily GK Questions.

Practice Today’s GK Quiz – GK Questions 24 December 2017

1. Who is appointed as the next Ambassador of India in the Republic of Mali?

A. Anuj Sengar
B. Vinay Singh
C. Pradeep Kumar
D. MK Verma

Answer: C

2. In how many districts, Yogi Adityanath government is going to launch cow ‘safaris’?

A. 20
B. 21
C. 22
D. 24

Answer: D

3. Name the missile which was successfully test fired from Odisha coast recently?

A. Agni II
B. Surya Missile
C. Made-In-India’ Surface-to-Air Missile QRSAM
D. Agni VI

Anwer: C

4. Name the first state in India to operationalize a law that makes a social audit of government programmes and schemes as a part of government practice?

A. Arunachal Pradesh
B. Mizoram
C. Assam
D. Meghalaya

Answer: D

5. Which of the following state passes a bill of a death penalty for hooch traders?

A. Tamil Nadu
B. Andhra Pradesh
C. Uttar Pradesh
D. Kerala

Answer: C

6. AP government develops ‘Gaming for Learning’ hub by signing an agreement with which organization?

A. UN
B. UNICEF
C. UNESCO
D. ADB

Option: C

GK Quiz In Hindi – Read GK Hindi Questions

7. चरण 3 के तहत केंद्रीय कैबिनेट द्वारा कितने एफएम चैनलों की नीलामी की जा रही है?

A. 680
B. 520
C. 650
D. 780

Answer: A

8. किस देश ने राखीन राज्य के विकास के लिए भारत के साथ एक ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए?

A. रूस
B. मयनमार
C. दक्षिण अफ्रीका
D. पाकिस्तान

Answer: B

9. मूर्तिदेवी पुरस्कार 2017 के लिए कौन चुना गया है?

A. जॉय गोस्वामी
B. वीरेन्द्र कुमार
C. विश्वनाथ त्रिपाठी
D. फारूक शेख

Answer: A

10. केन्द्रीय मंत्री किरण रिजिजू द्वारा शुरू किए गए सेंडाई फ्रेमवर्क निम्न में से किसके साथ जुड़े हुए हैं?

A. बाल श्रम उन्मूलन
B. वैश्विक टीकाकरण
C. शरणार्थी प्रबंधन
D. आपदा जोखिम में कमी

Answer: D

11. वर्ल्ड बैंक ने उत्तर प्रदेश पर्यटन परियोजना के लिए कितना ऋण मंजूर किया है?

A. USD 50 million
B. USD 40 million
C. USD 70 million
D. USD 60 million

Answer: B

12. निम्नलिखित में से कौन सा देश फुटबॉल टीम फीफा वर्ल्ड रैंकिंग में प्रथम स्थान पर है और नाम दिया गया ‘टीम ऑफ द ईयर’ शीर्षक?

A. रूस
B. जर्मनी
C. अर्जेंटीना
D. बेल्जियम

Answer: B

We hope that the GK Quiz is challenging to you! If you have reached till the end of the article, you are very dedicated. We also prepare high-quality Daily GK Quiz with lots of dedication. Bookmark our website www.allindiajobs.in to never miss our Daily GK Questions.

All India Jobs gives you Daily Hindi GK too. Yesterday’s quiz was also fascinating. You can check it out here. If you have any doubts, feel free to contact us and comment below.