Today’s GK Quiz | Latest Hindi GK Questions and Answers | 17 January 2018 GK Quiz

17 January 2018 GK Quiz, GK Quiz Today: Tired of searching for GK Quiz while preparing for the competitive examinations? If yes, then merely by visiting this page regularly can Wipe Out the Struggles you are facing to collect the Daily Dose of GK Questions.

16th December 2017 GK Quiz

We have seen many people searching endlessly for the Daily Current Affairs, Quiz Questions, GK Current Affairs with Questions and Answers, so here we provide a solution for your problem. In this particular page, we are trying to bundle up all the data we are gathering to help the Aspirants who are trying to crack a Competitive Examination or trying to increase their General Knowledge.

Practice 17 January 2018 GK Quiz – Today’s GK Quiz

1. Who is appointed the new MD & CEO of National Commodity & Derivatives Exchange Limited (NCDEX)?

A. Vijay Kumar
B. Anirudh Vyas
C. Satyendra Sharma
D. Tushar Arora

Answer: A

2. Which team won the 8th Hockey India Sub Junior Men National Championship 2018 (B Division)?

A. Hockey Bhopal
B. Hockey Rajasthan
C. Hockey Himachal
D. Assam Hockey

Answer: D

3. Which of the following teams won the Premier Badminton League (PBL) 2017-18?

A. Hyderabad Hunters
B. Delhi Acers
C. Bengaluru Blasters
D. Awadhe Warriors

Answer: A

4. Who has made 116 off just 38 deliveries in a North Zone match against Himachal Pradesh state?

A. Varu Aaron
B. Karun Nair
C. Faiz Fazal
D. Rishabh Pant

Answer: D

5. What is India’s rank in the Global Manufacturing Index 2018 released by the World Economic Forum (WEF)?

A. 37
B. 21
C. 29
D. 30

Answer: D

6. The Teen Murti Chowk in central Delhi is renamed after which Israeli city?

A. Haifa
B. Jerusalem
C. Tel Aviv
D. Jaffa

Answer: A

7. The Union Government in its Budget speech last year announced its purpose to eliminate which disease by December 2017 which could not be met?

A. Tuberculosis
B. Kala Azar
C. Measles
D. Leprosy

Answer: B

Hindi GK Quiz – 17 January 2018 GK Quiz

If you are interested to read GK in Hindi, you can do it here at All India Jobs. Practice Hindi GK Quiz to improve your general knowledge. Check and 17 January 2018 GK Quiz and know the answers in Hindi.

8.किस साल में भारत का सबसे बड़ा कृषि-जिंस बाजार एनसीडीईएक्स स्थापित हुआ था?

A. 2008
B. 1999
C. 2000
D. 2003

Answer: D

9. होजाई हॉकी स्टेडियम किस राज्य में है?

A. असम
B. पश्चिम बंगाल
C. सिक्किम
D. ओडिशा

Answer: A

10. केंद्रीय सलाहकार बोर्ड शिक्षा की साठ पांचवीं बैठक किस शहर में हुई थी?

A. नई दिल्ली
B. बिहार
C. चेन्नई
D. हरयाणा

Answer: A

11. किस देश ने हाल ही में अंतरिक्ष, रक्षा, साइबर सुरक्षा में भारत के साथ 9 समझौता किए?

A. ऑस्ट्रेलिया
B. सिंगापुर
C. इजराइल
D. डेनमार्क

Answer: C

12. कौन सा देश दुनिया भर में सबसे बड़ा पर्यटन केंद्र के रूप में उभरा; दिसम्बर 2017 में 11 लाख से अधिक नई दिल्ली आये?

A. आयरलैंड
B. पाकिस्तान
C. सऊदी अरब
D. इंडिया

Answer: D

13. विश्व आर्थिक मंच की स्थापना किस वर्ष में हुई थी?

A. 1971
B. 1964
C. 1982
D. 1957

Answer: A

14. कागीसो रबादा किस देश का है?

A. ऑस्ट्रेलिया
B. दक्षिण अफ्रीका
C. न्यूजीलैंड
D. श्री लंका

Answer: B

Improve your knowledge by practicing daily GK Quiz. Keep visiting our website www.govtjobs.allindiajobs.in for more Gk Questions. 17 January 2018 GK Quiz is very accurate and prepared from latest news.

GK Quiz Today | GK in Hindi | Daily GK Questions and Answers| GK Quiz 14 January 2018

GK Quiz Today, GK Quiz 14 January 2018, GK Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today.

GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 14 January 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 14 January 2018

1. Which Housing finance company raised Rs 1000 crore by selling India’s first “Social Bonds”?

A. Dewan Housing Finance Corporation Limited
B. LIC Housing Finance Limited
C. Housing Urban Development Corporation (HUDCO)
D. Indiabulls Housing Finance

Answer: D

2. Unique Identification Authority of India introduced a new Virual ID with how many digits to improve privacy?

A. 10
B. 11
C. 13
D. 16

Answer: D

3. From which country did Bird Language enter the UNESCO list of Intangible Cultural Heritage?

A. Uruguay
B. Turkey
C. Senegal
D. India

Answer: B

4. Who is appointed as the Advocacy Ambassador for the Swachh Aadat Swachh Bharat initiative?

A. Akshay Kumar
B. Vidya Balan
C. Ajay Devgan
D. Kajol

Answer: D

5. NABARD has signed a pact with which bank to promote Joint Liability Groups (JLGs) in Bengal?

A. Bank of India
B. Dena Bank
C. State Bank of India
D. Punjab National Bank

Answer: C

6. Name the 100th satellite of ISRO that was successfully launched into space?

A, Cartosat-2 Series
B. Cartosat-1 Series
C. Cartosat-2A Series
D. Cartosat Series

Answer: A

7. The National Youth Festival (NYF) is held annually on 12 January to remember the birth anniversary of which leader?

A. Chandrashekar Azad
B. Swami Vivekananda
C. Sardar Vallabhbhai Patel
D. Maulana Abul Kalam Azad

Answer: B

Hindi GK Quiz – GK Quiz 14 January 2018

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 7 जनवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. रेल मंत्रालय में राज्य मंत्री कौन है?

A. मनोज सिन्हा
B. संतोष कुमार गंगवार
C. गिरिराज सिंह
D. आर के सिंह

Answer: A

9. भारत में अद्वितीय पहचान प्राधिकरण (यूआईडीएआई) किस आधार पर आधार अधिनियम के प्रावधानों के तहत स्थापित किया गया है?

A. 2009
B. 2011
C. 2002
D. 2016

Answer: D

10. किस राज्य सरकार ने पेट्रोल और डीजल की प्रति लीटर 50 पैसे का सैस लगाने का फैसला किया?

A. मध्य प्रदेश
B. केरल
C. कर्नाटक
D. पश्चिम बंगाल

Answer: A

11. नेशनल इंस्टीट्यूट ऑफ एडवांस्ड स्टडीज (एनआईएएस) के पूर्व निदेशक का नाम हाल ही में हुआ था?

A.वी एस राममूर्ति
B. कश्मीर कस्तुरीरंगन
C. बलदेव राज
D. रोडम नरसिंह

Answer: C

12. 2018 राष्ट्रीय युवा समारोह (NYF) का विषय क्या है?

A. डिजिटल भारत के लिए युवा
B. संकल्प से सिद्धी
C. सबसे पीहल भारत
D. हम से है नाय शूरुआट

Answer: B

13. भारत भारती पुरस्कार किस क्षेत्र के लिए दिया जाता है?

A. कला
B. संगीत
C. साहित्य
D. नाटक

Answer: C

14. एशियाई बुनियादी ढांचा निवेश बैंक के राष्ट्रपति का नाम क्या है?

A. मा काई
B.ली युआनचाओ
C. लियू यांडोंग
D. जिन लीकुन

Answer: D

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 14 January 2018 GK Quiz in Hindi. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | GK in Hindi | Daily GK Questions and Answers| GK Quiz 13 January 2018

GK Quiz Today, GK Quiz 13 January 2018, GK Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today.

GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 13 January 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 13 January 2018

1. How many Millions is Paytm planning to invest through ‘Investment Arm’?

A. 9
B. 10
C. 11
D. 12

Answer: B

2. Who introduced Virtual ID in Aadhaar body to improve privacy?

A. RBI
B. UIDAI
C. NABARD
D. SBI

Answer: B

3. Which country signed an MoU for Business Cooperation with GCCI Sign to focus on automobiles?

A. North Africa
B. South Korea
C. Russia
D. Sweden

Answer: B

4. Name the person who Inaugurated the 4th International Dharma Dhamma Conference at Nalanda University in Rajgir?

A. Shri Ramesh Kumar
B. Shri Arun Jaitley
C. Shri Ram Nath Kovind
D. Shri Naresh Singh

Answer: C

5. Who took charge as the new ISRO Chairman?

A. Shri Naresh Iyer
B. Shri Vikram Menon
C. Shri Vidya Kumar
D. Shri Shiva Kumar K

Answer: D

6. Who signed an agreement with FreeCharge recently?

A. Zomato
B. PhonePe
C. Paytm
D. Zender

Answer: B

7. Who won Kolkata Open 2018 International Invitation Snooker Championship in WB, Kolkata?

A. Aditya Mehta
B. Kailash Yadav
C. Naresh Iyer
D. Suresh Gopala

Answer: A

Hindi GK Quiz – GK Quiz 13 January 2018

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 7 जनवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. डब्ल्यूबीसीएसडी के नए अध्यक्ष के रूप में नियुक्त कौन है?

A. सनी वर्गीस
B. सुनिश राज
C. विवेक चोपड़ा
D. आनंद कुमार

Answer: A

9. एकल ब्रांड खुदरा व्यापार और निर्माण विकास में नया विदेशी प्रत्यक्ष निवेश (एफडीआई) सीमा क्या है?

A. 74%
B. 49%
C. 100%
D. 26%

Answer: C

10. विश्व बैंक द्वारा जारी 2018 ग्लोबल इकोनॉमिक्स प्रॉस्पेक्ट के अनुसार 2018 के लिए भारत की अनुमानित जीडीपी विकास दर क्या है?

A. 7.6%
B. 7.5%
C. 7.4%
D. 7.3%

Answer: D

11. जेफ बेजोस किस कंपनी के मुख्य कार्यकारी अधिकारी हैं?

A. अमेज़न
B. माइक्रोसॉफ़्ट कॉर्पोरेशन
C. बर्कशायर हैथवे
D. अल्फाबेट इंक

Answer: A

12. किस साल में विश्व बैंक का गठन हुआ था?

A. 1944
B. 1946
C. 1947
D. 1945

Answer: D

13. प्रसिद्ध भारतीय स्कीयर आंचल ठाकुर किस राज्य से संबंधित है?

A. महाराष्ट्र
B. हरयाणा
C. हिमाचल प्रदेश
D. पंजाब

Answer: C

14. तुर्की की मुद्रा क्या है?

A. तुर्की लीरा
B. तुर्की रियाल
C.तुर्की यूरो
D. तुर्की पाउंड

Answer: A

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 13 January 2018 GK Quiz in Hindi. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | GK in Hindi | Daily GK Questions and Answers| GK Quiz 11 January 2018

GK Quiz Today, GK Quiz 11 January 2018, GK Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today.

GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 11 January 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 11 January 2018

1. Which Indian personality is awarded France’s highest order of merit ‘Legion of Honour at the 42nd International Kolkata Book Fair 2018?

A. Deepika Padukone
B. Priyanka Chopra
C. Soumitra Chattopadhyay
D. Amitabh Bachchan

Answer: C

2. For a prime-number hunting project, volunteer discovered the world’s largest known prime number with how many digits?

A. 20 Million
B. 21 Million
C. 22 Million
D. 23 Million

Answer: D

3. As per Union Ministry of Commerce & Industry reports, which state topped the Logistics Ease Across Different States (LEADS) index?

A. Maharashtra
B. Karnataka
C. Gujarat
D. Punjab

Answer: C

4. Name the cricket all-rounder who was suspended by the Board of Control for India in Cricket (BCCI) in March 2017 for failing a dope test and who is now back on 14th January 2018?

A. Hardik Pandya
B. Suresh Raina
C. Yusuf Pathan
D. Cheteshwar Pujara

Answer: C

5. Who won the Kolkata Open International Invitation Snooker Championship 2018?

A. Pankaj Advani
B. Laxman Rawat
C. Brijesh Damani
D. Aditya Mehta

Answer: D

6. Which state banned electronic cigarettes in the state and announced 3 years jail term on its violation?

A. Bihar
B. Uttar Pradesh
C. Haryana
D. Maharashtra

Answer: A

7. Who was awarded the 1st Mufti Mohammad Sayeed Award for Probity in Politics and Public Life?

A. Yogi Adityanath
B. Devendra Fadnavis
C. Vasundhara Raje
D. Nitish Kumar

Answer: D

Hindi GK Quiz – GK Quiz 11 January 2018

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 7 जनवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. पीटर सथरलैंड, जो हाल ही में निधन हो गया, किस संगठन के पूर्व महासंचालक थे?

A. अंतरराष्ट्रीय मुद्रा कोष
B.संयुक्त राष्ट्र संगठन
C. यूनेस्को
D. विश्व व्यापार संगठन

Answer: D

9. पांडोह बांध हिमाचल प्रदेश में किस नदी पर स्थित है?

A. ब्यास नदी
B. चिनाब नदी
C. रवि नदी
D. यमुना नदी

Answer: A

10. दिल्ली में भारतीय मूल के व्यक्ति (पीआईओ) संसदीय सम्मेलन का उद्घाटन किसने किया?

A. नरेंद्र मोदी
B. सुषमा स्वराज
C. एम वेंकैया नायडू
D. रामनाथ कोविंद

Answer: A

11. 42 वें कोलकाता बुक मेले के लिए 2018 थीम देश का नाम क्या है?

A. ऑस्ट्रेलिया
B. ब्राज़िल
C. इटली
D. फ्रांस

Answer: D

12. कैब-हेयरिंग ऐप ओला का मुख्यालय किस जगह में है?

A. मुंबई
B. हैदराबाद
C. बेंगलुरु
D. नई दिल्ली

Answer: C

13. प्रवासी भारतीय दिवस (पीबीडी) किस साल भारत में मनाया जाता है?

A. 2003
B. 2007
C. 2001
D. 2005

Answer: A

14. आवास और शहरी मामलों के केंद्रीय मंत्री कौन हैं?

A. नरेंद्र सिंह तोमर
B. सुरेश प्रभु
C. प्रकाश जावड़ेकर
D. चौधरी बिरेंद्र सिंह

Answer: A

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 11 January 2018 GK Quiz in Hindi. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | GK in Hindi | Daily GK Questions and Answers| GK Quiz 10 January 2018

GK Quiz Today, GK Quiz 10 January 2018, GK Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today.

GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 10 January 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 10 January 2018

1. Which bank joined with the Fintech startup Nearby Technologies to provide Aadhaar- enabled cardless and pinless ATM service, Pay nearby to customers?

A. HDFC Bank
B. IndusInd Bank
C. Yes Bank
D. Kotak Mahindra Bank

Answer: B

2. In which city, the Indian government has planned to establish a Defence Manufacturing Innovation Centre to help small industries in manufacturing components?

A. Hyderabad
B. Coimbatore
C. Kochi
D. Bengaluru

Answer: B

3. The government of Iran banned which language from being taught in the primary schools of their country?

A. Hindi
B. Spanish
C. English
D. Arabic

Answer: C

4. Chief Minister Mamata Banerjee launched theme of the official emblem of West Bengal recently. What is that theme?

A. Amra Bangla
B. Biswa Bangla
C. Bijai Bangla
D. Amar Bangla

Answer: D

5. In which city, the 18th All India Whips’ Conference was organized?

A. Udaipur
B. New Delhi
C. Kolkata
D. Ahmedabad

Answer: A

6. The government of India has launched which platform for citizen-government interface to seek views and suggestions of people on ease of living?

A. Open Discussion
B. CitizEngage
C. MyGov
D. Civinomics

Answer: C

7. Who is named as the best central bank governor in Asia-Pacific for 2018?

A. Nirmal Kumar
B. Ravi Menon
C. Pramod Jain
D. Usha Visvas

Answer: C

Hindi GK Quiz – GK Quiz 10 January 2018

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 7 जनवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. स्वच्छ सन्देश 2018 के तहत मुंबई में स्वच्छता को बढ़ावा देने के लिए बीएमसी ने जो सेलिब्रिटी बनाई है उसका नाम लें?

A. अनुष्का शर्मा
B. अमीर खान
C.विद्या बालन
D. अक्षय कुमार

Answer: D

9. भारतीय नौसेना ने एक समझौता ज्ञापन में नौसैनिक जहाजों के लिए मैटान्चेरी घाट पर पोर्ट की बेरिंग सुविधा का उपयोग करने के लिए एक पोर्टफोलियो पर कब्जा कर लिया है?

A. कांडला पोर्ट ट्रस्ट
B. कोलकाता पोर्ट ट्रस्ट
C. कोचीन पोर्ट ट्रस्ट
D. चेन्नई पोर्ट ट्रस्ट

Answer: C

10. हॉपमैन कप टूर्नामेंट 2018 का 30 वें संस्करण किस देश ने जीता है?

A. फ्रांस
B. जर्मनी
C. स्पेन
D. स्विट्जरलैंड

Answer: D

11. इंद्रावती धरण किस राज्य में स्थित है?

A. ओडिशा
B. असम
C. झारखंड
D. केरल

Answer: A

12. पंजाब नेशनल बैंक के एमडी और सीईओ कौन हैं?

A. पवन कुमार बजाज
B. सुनील मेहता
C. भारत डांगर
D. मेलविन रीगो

Answer: B

13. निम्नलिखित में से कौन भारत के राष्ट्रीय भुगतान निगम के एमडी और सीईओ (एनपीसीआई) के रूप में नियुक्त किया गया है?

A. ए. पी. होत
B. रवि वेंकटेशन
C. राजकिरण राय जी
D.दिलीप असबे

Answer: D

14. ईरान के राष्ट्रपति का नाम क्या है?

A. अब्देल फतह एल-सेसी
B. फ्यूद मसूम
C. हसन रोहानी
D. रिस्प टेयिप एरडोगान

Answer: C

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 7 January 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | Hindi GK | GK Quiz 7 January 2018 | Daily GK Questions and Answers In Hindi | General Knowledge Quiz

GK Today, GK Quiz 7 January 2018, GK Quiz Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today.GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 7 January 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 7 January 2018

RBI, The Times Film Festival, 2018 Karnataka International Travel Expo, UNSC, 39th National Games, and some other topics are covered on GK Quiz 7 January 2018. So take the Quiz and check how far you can answer. And we have given the Current Affairs quiz in Question and Answer Format. Take the quiz and guess the answer and test your IQ Levels. If you are unsure about the answer, do not worry because the very next to the question we have also included the Right answer. To know more about Today’s GK Quiz check this article.

1. RBI to issue new Rs 10 note in which color?

A. Chocolate Brown
B. Light Orange
C. Dark Yellow
D. Blackish Grey

Answer: A

2. The 3rd edition of The Times Film Festival is going to be held in which city?

A. Delhi
B. Mumbai
C. Kolkata
D. Goa

Answer: D

3. Which city is going to host the 2018 Karnataka International Travel Expo (KITE)?

A. Mysuru
B. Bengaluru
C. Ooty
D. Hubli

Answer: B

5. Which Country officially joined UNSC as a new temporary member recently?

A. Egypt
B. Spain
C. Poland
D. Italy

Answer: C

6. Which Country filed Pakistan with ten other countries for Religious Freedom Violations?

A. USA
B. South Africa
C. New Zealand
D. Russia

Answer: A

7. Which state is to host the 39th National Games in 2022?

A. West Bengal
B. Meghalaya
C. Bihar
D. Kerala

Answer: B

Today GK in Hindi – 7 January 2018 GK Hindi Quiz

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 7 January 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis.

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 7 जनवरी 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

8. लुप्तप्राय ‘बर्ड लैंगवेज’ ने अमूर्त सांस्कृतिक विरासत की यूनेस्को सूची में प्रवेश किया। यह किस देश से संबंधित है?

A. उरुग्वे
B. लीबिया
C. मलेशिया
D. तुर्की

Answer: D

9. कुमार मंगलम बिड़ला की अगुवाई वाली प्रमोटर फर्म कंपनी को किस कंपनी में 3,200 करोड़ रुपये का निवेश करने के लिए सहमत हुए हैं?

A. वोडाफोन
B. आइडिया सेल्युलर
C. जियो
D. पेटीएम्

Answer: B

10. नारकोटिक्स कंट्रोल ब्यूरो के नए प्रमुख के रूप में कौन कार्यभार संभाला था?

A. अभय
B. आर आर भटनागर
C. बिपिन रावत
D. रमन सिंह

Answer: A

12. जेआईएफएफ 2018 के लिए भारत से कौन सी फिल्म हिंदी की पहली फिल्म होगी?

A. हिंदी मीडियम
B. अंग्रेजी में कहते हैं
C. शुभ मंगल सावधान
D. न्यूटन

Answer: B

13. गोवा के मुख्यमंत्री कौन हैं?

A. नीतीश कुमार
B. पेमा खांडू
C. मनोहर पर्रिकर
D. सरबानंद सोनोवाल

Answer: C

14. किस देश ने सार्क की पहल से पाकिस्तान को शामिल नहीं किया?

A. इंडिया
B. दक्षिण अफ्रीका
C. ईरान
D. रूस

Answer: A

We hope GK Today is as exciting as our previous GK Questions. All India Jobs gives you GK in Hindi also. Yesterday’s GK Quiz was also fascinating. You can check it out here. If you have any doubts, feel free to contact us and comment below. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | Hindi GK | GK Quiz 5 January 2018 | Daily GK Questions and Answers In Hindi | General Knowledge Quiz

GK Today, GK Quiz 5 January 2018, GK Quiz Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today.GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 5 January 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 5 January 2018

1. Which state is to set Rs 100 Crores worth tourism plan?

A. Andhra Pradesh
B. Bihar
C. Madhya Pradesh
D. Goa

Answer: C

2. Which Container Port won the “Samudra Manthan – Caring Organisation of the Year 2017” award?

A. Jawaharlal Nehru Port Trust
B. Haldia Port
C. Visakhapatnam Port
D. Kolkata port

Answer: A

3. Which Golfer from India has won the 3rd Asian Tour title in Thailand?

A. Anirban Lahiri
B. Shiv Kapoor
C. Arjun Atwal
D. Jyoti Randhawa

Answer: B

4. Who launched an online portal NARI for the empowerment of women?

A. Uma Bharti
B. Smriti Irani
C. Maneka Gandhi
D. Narendra Modi

Answer: C

5. How many Countries are to enter UN Security Council?

A. Six
B. Seven
C. Four
D. Twelve

Answer: A

6. Who takes charge as the Managing Director (MD) of India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL)?

A. T S Joshi
B. Pankaj Jain
C. Sridhar Kumar
D. Arun K Shah

Answer: B

Today GK in Hindi – 5 January 2018 GK Hindi Quiz

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 5 January 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions in a day to day basis.

7. किस राज्य ने नागरिकों के राष्ट्रीय रजिस्टर का पहला ड्राफ्ट जारी किया?

A. अरुणाचल प्रदेश
B. असम
C. हिमाचल प्रदेश
D. बिहार

Answer: B

8. निम्नलिखित में से कौन सी क्रिकेट टीम 2017-18 रणजी ट्रॉफी टूर्नामेंट जीती?

A. विदर्भ
B. बंगाल
C. दिल्ली
D. कर्नाटक

Answer: A

9. गेल ने भारत का दूसरा सबसे बड़ा रूफटॉप सौर संयंत्र किस राज्य को बनाया था?

A. बिहार
B. उत्तर प्रदेश
C. केरल
D. तमिलनाडु

Answer: B

10. ओडिशा के कृषि और ग्रामीण ढांचागत विकास के लिए नाबार्ड ने कितने करोड़ रुपये दिए थे?

A. 10,000
B. 5,000
C. 4,500
D. 2,800

Answer: A

11. भीम-कोरेगांव युद्ध निम्नलिखित युद्धों में से किसका हिस्सा था?

A. तीसरा कर्नाटक युद्ध
B. चौथा एंग्लो-मैसूर युद्ध
C. तीसरा एंग्लो-मराठा युद्ध
D. द्वितीय विश्व युद्ध

Answer: C

We hope GK Today is as exciting as our previous GK Questions. All India Jobs gives you GK in Hindi also. Yesterday’s GK Quiz was also fascinating. You can check it out here. If you have any doubts, feel free to contact us and comment below. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | Hindi GK | General Knowledge Quiz On 23rd December 2017 | Daily GK Questions and Answers In Hindi

GK Quiz 23rd December 2017, सामान्य ज्ञान, GK Quiz Today, Hindi GK: You can read Latest 23rd December 2017 GK Questions on this page. Aspirants who are preparing for government exams or bank exams can practice Today’s GK Questions are here.

You know what helps in remembering most according to Cognitive Scientists? Recollection. Taking Quizzes and Exams is a necessary step in Preparing for Competitive Examinations. All India Jobs gives you high-quality Daily Current Affairs Quiz.

We also compiled GK in Hindi. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with good score. Our team from All India Jobs cover almost all Latest GK Questions.

Take Current Affairs Quiz 23rd December 2017 to enhance your general awareness. Practice GK Hindi which will cover important news across India as well as the world. Individuals can visit our website www.allindiajobs.in for Daily GK Questions.

Practice Today’s GK Quiz – GK Questions 23rd December 2017

1. As per the Income Tax department official report, by how much percentage did Crorepatis grow in the assessment year 2015-16?

A. 26.5
B. 24.5
C. 22.5
D. 23.5

Answer: D

2. Reserve Bank of India has taxed additional actions following PCA framework for Bank of India on 20th December 2017 because of its high net non-performing assets. What is the full form of PCA?

A. Primary Credit Association
B. Public Cooperative Agency
C. Prompt Corrective Action
D. Primary Capital Advances

Answer: C

3. For how much amount did the Government of India sign a financing agreement for IDA Credit with the World Bank for its Skills Strengthening for Industrial Value Enhancement Operation (STRIVE) Project?

A. USD 125 million
B. USD 200 million
C. USD 250 million
D. USD 100 million

Answer: A

4. In which University in India did the World University of Design, open its campus?

A. Punjab
B. Haryana
C. Maharashtra
D. Karnataka

Answer: B

5. For which sport was Alexey Voevoda given a life ban from the Olympics for anti-doping violations at Sochi Games?

A. Bobsleigh
B. Alpine skiing
C. Speed skating
D. Skeleton

Answer: A

6. In the last ten months, how many number of banks were put under PCA framework?

A. 9
B. 10
C. 11
D. 12

Answer: B

7. Javed Shaikh, who was named in the panel of umpires for 2018 Hockey World Cup, is from which country?

A. India
B. Myanma
C. Pakistan
D. Bangladesh

Answer: A

8. The Union Ministry of Environment and Forest has recently given the green nod to the Kaleshwaram Lift Irrigation Scheme (KLIS) project to which state government in India?

A. Kerala
B. Tamil Nadu
C. Andhra Pradesh
D. Telangana

Answer: D

9. 17th Indian Science Communication Congress (ISCC-2017) is going to be hosted by which city in India?

A. Chennai
B. New Delhi
C. Hyderabad
D. Kolkata

Answer: B

10. With which Micro-finance company did Fair trade regulator CCI approve for merger of IndusInd Bank?

A. BSS Microfinance Private Limited
B. Share Microfin Limited
C. Annapurna Microfinance Private Limited
D. Bharat Financial Inclusion Ltd

Answer: D

GK Quiz In Hindi – Read GK Hindi Questions

11. पिछले सत्र में लीग एक्शन में सर्वश्रेष्ठ खिलाड़ी के लिए मेस्सी ने अपने चौथे पिचीची पुरस्कार जीतने के लिए कितने गोल किये?

A. 36
B. 37
C. 38
D. 39

Answer: B

12. 19 डिसेम्बर 2017 को राष्ट्रीय ग्रीन ट्रिब्यूनल के अध्यक्ष के रूप में कौन इस्तीफा दे दिया?

A. जस्टिस रघुवेन्द्र सिंह राठौर
B. जस्टिस स्वतंतर कुमार
C. जस्टिस एम संसिहान नंबियार
D. जस्टिस यू डी सल्वी

Answer: B

13. भारत में स्ट्रैव परियोजना के लिए किस बैंक ने 125 मिलियन अमेरिकी डॉलर का ऋण मंजूर किया है?

A. एन डी बी
B. ऐ एम एफ़
C. वर्ल्ड बैंक
D. ये आय आय बी

Answer: C

14. एक मंत्रालय ने मारुति सुजूकी के साथ एक समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं ताकि युवाओं को उनकी रोजगार क्षमता में सुधार के लिए प्रशिक्षण दिया जा सके। वो क्या है?

A. मानव संसाधन विकास मंत्रालय
B. कॉर्पोरेट मामलों के मंत्रालय
C. कौशल विकास और उद्यमिता मंत्रालय
D. महिला एवं बाल विकास मंत्रालय

Answer: C

We hope that the GK Quiz is challenging to you! If you have reached till the end of the article, you are very dedicated. We also prepare high-quality Daily GK Quiz with lots of dedication. Bookmark our website www.allindiajobs.in to never miss our Daily GK Questions.

All India Jobs gives you Daily Hindi GK too. Yesterday’s quiz was also fascinating. You can check it out here. If you have any doubts, feel free to contact us and comment below.