GK Quiz 16 May 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz Today, GK Quiz 16 May 2018, GK Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and Answers and take Today’s GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 16 May 2018 in Hindi.

GK Quiz 16 May 2018

 

Take General Knowledge Quiz 16 May 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today

.

GK Quiz Today – GK Quiz 16 May 2018 – Current Affairs Quiz

1. Who is India’s flag-bearer at the closing ceremony of the 21st Commonwealth Games 2018?

A. Manika Batra
B. Saina Nehwal
C. Mary Kom
D. Heena Sidhu

Answer: C

2. Which of the following city to host the India Mobile Congress 2018?

A. Chennai
B. Mumbai
C. Pune
D. New Delhi

Answer: D

3. Name the first-ever Indian woman table tennis player who wins a singles gold at the Commonwealth Games?

A. Manika Batra
B. Mouma Das
C. Madhurika Patkar
D. Seresthi Das

Answer: A

4. Lata Mangeshkar won which award?

A. National Award
B. Swara Mauli Award
C. Dadasaheb Phalke Award
D. Best Singer Award – Female

Answer: B

5. Name the first Indian javelin thrower who claim a gold at the Commonwealth Games?

A. Devendra Jhajharia
B. Neeraj Chopra
C. Davinder Singh Kang
D. Kashinath Naik

Answer: B

6. Who awarded with Swara Mauli Award?

A. Lata Mangeshkar
B. Hrithik Roshan
C. Naresh Iyer
D. Sudha Raghunathan

Answer: A

7. Famous personality Ram Kumar was associated with which field?

A. Painting
B. Film Industry
C. Sports
D. Law

Answer: A

8. 15 May is celebrated as which day?

A. World Heart Day
B. International Day for Women
C. International Day Of Families
D. World Ocean Day

Answer: C

9. Name the first Indian woman boxer who win a Commonwealth Gold?

A. Sarjubala Devi
B. Sarita Devi
C. Mary Kom
D. Pinki Jangra

Answer: C

10. How many states signed MoUs with Centre on Health Protection Mission?

A. Four
B. Five
C. Seven
D. Eight

Answer: A

You can also check: Current Affairs 16 May 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 16 May 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 16 May 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें।

11. Who named as the new international president of Vishwa Hindu Parishad (VHP)?

A. Amrita Kaur
B. Neeraj Kumar
C. Vishnu Sadashiv Kokje
D. Raghava Reddy

Answer: C

12. Who secures gold in International Shooting in Hannover?

A. Ankur Mittal
B. Ravi Kumar
C. Chain Singh
D. Heena Sidhu

Answer: D

13. Where is the headquarters of India Tourism Development Corporation (ITDC)?

A. New Delhi
B. Jaipur
C. Surat
D. Raipur

Answer: A

14. Which person is going to inaugurate Global Exhibition on Services-2018?

A. Shri Arun Jaitley
B. President Ram Nath Kovind
C. Shri Ramesh Kumar
D. Shri Suresh Prabhu

Answer: B

15. The 7th edition of Home Expo India 2018 is hosted by which city?

A. Bhopal
B. Pune
C. Kochi
D. Greater Noida

Answer: D

16. How many crores does High-Level Committee approve Central Assistance to 4 States and a UT?

A. 1,161
B. 2,504
C. 3,604
D. 4,504

Answer: A

17. In which state, the Krishna Wildlife Sanctuary (KWS) is located?

A. Maharashtra
B. Karnataka
C. Andhra Pradesh
D. Kerala

Answer: C

18. Name the person who gets independent charge of I&B Ministry?

A. Shri Arun Jaitley
B. Shri Rajyavardhan Singh Rathore
C. Shri Naresh Iyer
D. Shri Suresh Krishnan

Answer: B

19. Name the famous Hindi film lyricist and a former Rajya Sabha MP who passed away recently in Mumbai?

A. Nandram Das Bairagi
B. Krishna Khopkar
C. Ashok Dhawale
D. JP Gavit

Answer: A

20. Which of the following launched China’s 1st India-Dedicated Investment Fund?

A. North Airway
B. World bank
C. Asian Express
D. ICBC

Answer: D

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 16 May 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis. GK Questions which provided here are very accurate and latest current affairs.

Our team works very hard to provide Daily GK Questions. All India Jobs also provide GK in Hindi on demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz 16 May 2018 on our webpage. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz 5 May 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 5 May 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 5 May 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 5 May 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 28 April 2018

Take General Knowledge Quiz 5 May 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 5 May 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 5 May 2018 – Current Affairs Quiz

1. Which is first Indian state to provide digitally-signed land record receipts?

A. Maharashtra
B. Punjab
C. Haryana
D. Uttar Pradesh

Answer: A

2. Name the bank Radhakrishnan Nair as Independent Director recently?

A. IndusInd Bank
B. Canara Bank
C. Dena Bank
D. ICICI Bank

Answer: D

3. The 12th edition of the bilateral border trade between India and China resumed through which border post?

A. Khardung La
B. Shipkila
C. Nathu La
D. Lipulekh

Answer: C

4. Which country rises to 5th Spot In World’s Top Five Defense Spenders?

A. India
B. Pakistan
C. Saudi Arabia
D. Indonesia

Answer: A

5. Which city hosted the national workshop on Data Requirements for Disaster Risk Reduction Database?

A. Bhopal
B. Surat
C. Udaipur
D. New Delhi

Answer: D

6. Who appointed as Head Coach of Australian Cricket Team ?

A. Justin Langer
B. David Warner
C. Glenn Maxwell
D. Tim Paine

Answer: A

7. Which union ministry will hold National Conference of 244 Districts under Beti Bachao Beti Padhao (BBBP) in New Delhi?

A. Ministry of Social Justice and Empowerment
B. Ministry of Women and Child Development
C. Ministry of Human Resource Development
D. Ministry of Panchayati Raj

Answer: B

8. Who is named as Writers Footballer Of The Year?

A. Mohamed Salah
B. Eden Hazard
C. N’Golo Kante
D. Stanley Matthews

Answer: A

9. Who sworn-in as the acting governor of Manipur?

A. Devendra Kumar Joshi
B. E.S Lakshmi Narasimhan
C. BD Mishra
D. Jagdish Mukhi

Answer: D

10. Who appointed Chairman of the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI)?

A. T.S.Vijayan
B. Subhash Chandra Khuntia
C. Karnal Singh
D. Nilesh Shivji Vikamsey

Answer: B

 

Hindi GK Quiz – GK Quiz 5 May 2018 – Latest GK Questions

11. According to the latest data by the World Health Organisation, how many Indian cities have been listed in the list of 20 most polluted cities of the world in terms of PM2.5 levels in 2016?

A. 10
B. 14
C. 8
D. 17

Answer: B

12. Based on the report of the BMI Research, a Fitch group company, what is the projected growth rate of India’s GDP for the fiscal 2018-19?

A. 7.6%
B. 7.4%
C. 7.5%
D. 7.3%

Answer: D

13. What is the theme of the 2018 World Press Freedom Day (WPFD)?

A. Keeping Power in Check: Media, Justice and The Rule of Law
B. Media and Good Governance
C. Freedom of information: the right to know
D. 21st Century Media: New Frontiers, New Barriers

Answer: A

14. Which place Vibrant North East 2018 recently?

A. Hyderabad
B. Patna
C. Chennai
D. Guwahati

Answer: D

15. What is the currency of South Africa?

A. South African dollar
B. South African pula
C. South African rand
D. South African peso

Answer: C

16. Which country loses top spot to England in ICC ODI Team Rankings; slips to second position with 122 points ?

A .India
B. Pakistan
C. Indonesia
D. South Africa

Answer: A

17. The World Health Organisation is located at which place?

A. Paris, France
B. Vienna, Austria
C. New York, United States
D. Geneva, Switzerland

Answer: D

18. How many health centers Ayushman Bharat to spread its roots with an aim to set up recently?

A. 45000
B. 25000
C. 150000
D. 86000

Answer: C

19. The Airports Authority of India (AAI) was founded on which date?

A. April 1, 1995
B. July 1, 1999
C. March 1, 1992
D. December 1, 1998

Answer: A

20. Whom Cultural Festival In Egypt To Commemorate 157th Birth Anniversary?

A. Rabindranath Tagore
B. Arundhati Roy
C. Kiran desai
D. Amrita Pritam

Answer: A

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 5 May 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 5 May 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our web page for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 2 May 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 2 May 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 2 May 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 2 May 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 28 April 2018

Take General Knowledge Quiz 2 May 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 2 May 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 2 May 2018 – Current Affairs Quiz

1. How many government hospitals did Free dengue testing extended in Punjab?

A. 33
B. 25
C. 28
D. 54

Answer: A

2. Who appointed as the new part-time chairman of the Kotak Mahindra Bank?

A. Murali M. Natrajan
B. Shankar Acharya
C. Prakash Apte
D. Shailendra Bhandari

Answer: C

3. Who won the best actor award at the 2018 Dadasaheb Phalke Awards?

A. Salman Khan
B. Akshay Kumar
C. Shah Rukh Khan
D.Salman Khan

Answer: B

4. Who introduces ‘Tap Card’ Offline Payments Solution ?

A. Payzapp
B. Snapdeal
C. Paytm
D. Mobikwik

Answer: C

5. The World Immunization Week is observed from which date to which date?

A. April 20 to April 26
B. April 24 to April 30
C. April 21 to April 27
D. April 25 to May 1

Answer: B

6. Which railway station to be 3rd in country to have airport-like facilities: Officials?

A. Chennai
B. Surat
C. Kolkata
D. Hyderabad

Answer: B

7. Anikta Raina is associated with which sports?

A. Boxing
B. Tennis
C. Badminton
D. Wrestling

Answer: B

8. Which state Free dengue testing extended in 33 government hospitals ?

A. Tamil Nadu
B. Kerala
C. Andhra Pradesh
D. Punjab

Answer: D

9. How many months, the first of its kind Swachh Bharat Summer Internship 2018 programme is spread?

A. 3 months
B. 2 months
C. 4 months
D. 6 months

Answer: A

10. Which state to promote cultural tourism at Darjeeling hills ?

A. West Bengal
B. Tamil Nadu
C. Kerala
D. Andhra Pradesh

Answer: A

Hindi GK Quiz – GK Quiz 2 May 2018 – Latest GK Questions

11. The 9th India Japan Energy Dialogue 2018 was held in which city?

A. New Delhi
B. Bangaluru
C. Chennai
D. Kochi

Answer: A

12. Who is the Best Actor in a Character Role recently?

A. Shri Naresh Singh
B. Shri Suresh Sharma
C. Shri Rajesh Sharma
D. Shri Raj Kapoor

Answer: B

13. Who has become the principal director general of the Press Information Bureau (PIB)?

A. Nikunj Srivastav
B. Sitanshu Kar
C. Varsha Suri
D. Devesh Chaturvedi

Answer: B

14. Who won maiden title on Tennis Challenger Circuit ?

A. Rohan Bopanna
B. Yuki Bhambri
C. Vijay Ramraj
D. Prajnesh Gunneswaran

Answer: D

15. Which city to host the 15th Pravasi Bharatiya Divas (PBS-2019)?

A. Bengaluru
B. New Delhi
C. Gandhinagar
D. Varanasi

Answer: D

16. Which place International Buddhist Conference held ?

A. Nepal
B. Pakistan
C. Bangladesh
D. Indonesia

Answer: A

17. Who has won the 2018 Stuttgart Open?

A. Karolina Pliskova
B. Simona Halep
C. Coco Vandeweghe
D. Sloane Stephens

Answer: A

18. Which bank MD & CEO is Uday Kotak recently?

A. Canara Bank
B. Dena bank
C. State Bank of India
D. Kotak Mahindra Bank

Answer: D

19. What is theme of 2018 International Labour Day?

A. Uniting Workers for Social and Economic Advancement
B. Celebrating the International Labour Movement
C. Let’s value work by providing the jobless with start-up capital support
D. Promote employment by supporting prospective entrepreneurs

Answer: A

20. Who took Oath As Jammu & Kashmir Deputy chief Minister recently?

A. Shri Suresh menon
B. Shri Kavinder Gupta
C. Shri Vijay Raghavan
D. Shri Naresh Singh

Answer: B

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 2 May 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 2 May 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our web page for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 28 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 28 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 28 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 28 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 28 April 2018

Take General Knowledge Quiz 28 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 28 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 28 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. What is the name of the India – Malaysia joint military exercise which will be held in Hulu Langat, Malaysia in May 2018?

A. Harimau- Shakthi
B. CORPAT
C. Malabar
D. Sahyog Kaijin

Answer: A

2. In UAE, where the solar gas station opened?

A. Abu Dubai
B. Dhabi
C. Oman
D. Ajman

Answer: B

3. As per a report published by Deloitte, India’s economic growth rate is projected at what rate?

A. 7.6%
B. 7.4%
C. 7.2%
D. 8.0%

Answer: C

4. Who was announced IOC member recently?

A. Rita Ambani
B. Anil Kapoor
C. Anu sharma
D. Kajal singh

Answer: A

5. Who among the following has recently taken over as the Senior Colonel Commandant of Army Medical Corps?

A. Bipin Rawat
B. Sunil Lanba
C. Bipin Puri
D. Birendar Singh Dhanoa

Answer: C

6. Which bank got Golden Peacock award?

A. Karnataka Bank
B. Yes Bank
C. Andhra Bank
D. Bank of Baroda

Answer: B

7. National Technology day is observed every year on which of the following days?

A. May 18
B. May 24
C. 11 May
D. May 09

Answer: C

8. Which policy e-SOT and e-PRAN card are two schemes introduced recently?

A. Atal pension Yojana
B. Swachh Bharat
C. Awas Yojana
D.Garib Kalyan Yojana

Answer: A

9. What is the rank of India in the recently released press freedom Index report published by reporters without borders?

A. 122nd
B. 101st
C. 166th
D. 138th

Answer: D

10. Which of the following courts in south India has become the first in the region to introduce e-court fee payment facility?

A. High Court of Judicature at Hyderabad
B. Madras High Court
C. Kerala High Court
D. Karnataka High Court

Answer: B

Hindi GK Quiz – GK Quiz 28 April 2018 – Latest GK Questions

11. यूडीएएन परिचय एयरफ्लोइट्स में सबसे कम हवाई किराया क्या है।

A. 1000
B. 500
C. 2500
D. 500

Answer: C

12. आरबीआई द्वारा कौन से सिक्के पेश किए जा रहे हैं?

A. 1, 2 रुपये
B. 5,10 रुपये
C. 50 पैसे
D. 25 पैसे

Answer: B

13. स्वच्छ मिशन चरण II में कितने नए स्थान जोड़े गए हैं?

A. 5
B. 10
C. 7
D. 4

Answer: B

14. महानिदेशक सीआरएफ प्रमुख के रूप में नियुक्त किया जाता है?

A. एमआर रामकृष्णन
B. एम. सैथीमोर्थी
C. एमआर राजीव राय भटनागर
D. श्रीपादक मिश्रा

Answer: C

15. गुजरात में मानद वाणिज्य दूतावास खोलने वाला पहला देश कौन सा देश है?

A. कानाडा
B. बेल्जियम
C. एनदरलैंड्स
D. स्विट्ज़रलैंड

Answer: B

16. 26 अप्रैल, 2017 को कौन सी सैटेलाइट यात्रा खत्म हो गई?

A. मंगलयान
B. कंधरा -2
C. आर्यभट्ट
D. कैसिनी

Answer: D

17. अग्नि IIi मिसाइल का कौन सा देश परीक्षण करता है

A. इंडिया
B. चाइना
C. पाकिस्तान
D. इरान

Answer: A

18. कौन सा देश 12 साल का लड़का फुटबॉल में भारत का प्रतिनिधित्व करेगा?

A. रुशिया
B. कानाडा
C. यूएसए
D. इंग्लैंड

Answer: A

19. 27 अप्रैल, 2007 को कौन सा प्रसिद्ध अभिनेता पारित हुआ

A. सुरेश कन्ना
B. विनोथ कन्ना
C. अनिल कपूर
D. विमल कपूर

Answer: B

20. मिस टीन यूनिवर्स 2017 के लिए किसने ताज पहनाया?

A. शक्ती श्री
B. श्रीमती कौर
C. तहहिरा जुंगु
D. सॅन जोस पालासिओ

Answer: B

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 28 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 28 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 26 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 26 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 26 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 26 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 26 April 2018

Take General Knowledge Quiz 26 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 26 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 26 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. Prime Minister Narendra Modi has launched the Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan in which district of Madhya Pradesh?

A. Jabalpur
B. Gwalior
C. Mandla
D. Indore

Answer: C

2. Name the country that will host the world’s first 2-Day female foreign ministers’ meeting in September 2018.

A. Iceland
B. Russia
C.China
D. Canada

Answer: D

3. Which of the following countries has topped the medals tally at the South Asian Judo Championship 2018 held in Nepal recently?

A. Australia
B. Japan
C. China
D. India

Answer: D

4. Which city Winners Of 1st Print Biennale India 2018 Given Away Awards?

A. New Delhi
B. Hyderabad
C. Chennai
D. Patna

Answer: A

5. Who chaired the first meeting of the think tank on the Framework for National Policy on E-commerce?

A. Narendra Modi
B. Arun Jaitely
C. Suresh Prabhu
D. Smriti Irani

Answer: C

6. Name the country that has won 8th South Asian Judo Championship held in Lalitpur, Nepal.

A. Bangladesh
B. South Korea
C. India
D. Indonesia

Answer: C

7. Who has won the 2018 Monte Carlo Masters tennis tournament?

A. Marin Cilic
B. Rafael Nadal
C. Grigor Dimitrov
D. Diego Schwartzman

Answer: B

8. Under which scheme 325 routes awarded; 40% for North East hills recently?

A.UDAN – II
B. Housing for All
C. Digi Locker
D. Aadhaar

Answer: A

9. How many crores did Union Government To Infuse Over Rs88 Thousand Crore?

A. Eighty-Eight Thousand
B. Sixty Nine Thousand
C.Sixty Nine Thousand
D.Seventy-Eight Thousand

Answer: A

10. How many public sector banks did Union Government To Infuse Over Rs88 Thousand Crore?

A. 18
B.15
C. 20
D. 29

Answer: C

Hindi GK Quiz – GK Quiz 26 April 2018 – Latest GK Questions

11. ग्रामीण आवास पुश के लिए एनएचबी टाई अप पर किस बैंक ने हस्ताक्षर किए?

A. बड़ौदा
B. कानारा बैंक
C. सिंडिकेट बैंक
D. इंडियन ओवरसीज बैंक का एबैंक

Answer: D

12. हाल ही में तमिलनाडु के मुख्यमंत्री एडप्पादी के पलानिचमी को किस पुरस्कार से मिला?

A. यूनेस्को पुरस्कार
B. पद्म भूषण
C. पद्मश्री श्री पुरस्कार विजेता
D. राजीव गांधी खेल रत्न पुरस्कार

Answer: A

13. दादाहाहेब फाल्के उत्कृष्टता पुरस्कार 2018 में, ______________ को पुरुष श्रेणी में सर्वश्रेष्ठ अभिनेता से सम्मानित किया गया था।

A. रणवीर सिंह
B. शाहिद कपूर
C. मनोज वाजपेयी
D. रणबीर कपूर

Answer: B

14. निम्नलिखित व्यक्तियों में से किसने दादासाहेब फाल्के को प्राप्त किया है वर्ष श्रेणी के सामाजिक और व्यापार उद्यमी में उत्कृष्टता पुरस्कार हाल ही में?

A. जया मिश्रा
B. सुदर्शन पटनायक
C. मनीष अरोड़ा
D. अनामिका खन्ना

Answer: A

15. उर्सुला के ले गिन ने हाल ही में किस क्षेत्र को पास किया?

A. विवेक फिक्शन लेखक
B. अंग्रेजी साहित्य
C. विवादास्पद लेखन
D. अलग प्रक्रिया और विधियां

Answer: A

16. 18 बच्चों को राष्ट्रीय बहादुर पुरस्कार किसने प्रस्तुत किया?

A. सुरेश मेनन
B. राजेश शर्मा
C. नरेंद्र मोदी
D. श्री अरुण जेटली

Answer: B

17. नरेंद्र मोदी से कितने बच्चे राष्ट्रीय बहादुर पुरस्कार जीते?

A. 15
B. 18
C. 25
D. 25

Answer: B

18. उस देश का नाम दें जिसने अपने बैंकों और वित्तीय संस्थानों द्वारा बिटकॉइन और अन्य क्रिप्टोकुरियों के उपयोग पर प्रतिबंध लगा दिया है।

A. सीरिया
B. सऊदी अरब
C. ईरान
D. ओमान

Answer: C

19. बैंक ऑफ इंडिया मुख्यालय ______________ में।

A. चेन्नई
B. जयपुर
C. कोलकाता
D. मुंबई

Answer: D

20. भारत सरकार ने हाल ही में अमरीकी डालर के ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं सुधार के लिए निम्नलिखित अंतर्राष्ट्रीय संगठनों में से 210 मिलियन मध्यप्रदेश में ग्रामीण सड़क नेटवर्क?

A. विश्व बैंक
B. आईएमएफ
C. नया विकास बैंक
D. यूरोपीय निवेश बैंक

Answer: A

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 26 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 26 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 24 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 24 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 24 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 24 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 24 April 2018

Take General Knowledge Quiz 24 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 24 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 24 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. Nora Chopra, who passed away recently, was related to which field?

A. Journalism
B. Sports
C. Politics
D. Science

Answer: A

2. What is the theme of the 2017 International Mother Earth Day (IMED)?

A. Trees for the Earth
B. Environmental and Climate Literacy
C. Earth and its ecosystems
D. Unite for tomorrow

Answer: B

3. Which of the following has become the the first re-insurer to set up base in financial hub Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City)?

A. ICICI Lombard General Insurance
B. The New India Assurance Co. Ltd.
C. National Insurance Co. Ltd.
D. General Insurance Corporation of India (GIC Re)

Answer: D

4. Who has won the award for the 2016 Men’s Player of the Year by the Golf Industry Association (GIA)?

A. Shiv Chawrasia
B. Ali Sher
C. Aakash Ohri
D. Anirban Lahiri

Answer: A

5. Which city hosted the first-ever India Indonesia Energy Forum (IIEF)?

A. New Delhi
B. Yogyakarta
C. Surabaya
D.Jakarta

Answer: D

6. India’s first-ever “village of books” will open in which state to promote tourism?

A. Punjab
B. Himachal Pradesh
C. Maharashtra
D. Tamil Nadu

Answer: C

7. The 2017 United Nations Oceans Conference will be held in which city?

A. Lisbon
B. Beijing
C. New York
D. Thimphu

Answer: C

8. Who has won the award for the 2016 Men’s Player of the Year by the Golf Industry Association (GIA)?

A. Shiv Chawrasia
B. Ali Sher
C. Aakash Ohri
D. Anirban Lahiri

Answer: A

9. Which state government has signed a MoU with the Bill & Melinda Gates Foundation for agricultural transformation?

A. Mizoram
B. Odisha
C. Manipur
D. Assam

Answer: B

10. What is the theme of World’s Earth Day 2018?

A. Near the Nature
B. Save your Earth from plastic
C. Environmental and Climate Literacy
D. End Plastic Pollution

Answer: D

Hindi GK Quiz – GK Quiz 24 April 2018 – Latest GK Questions

11. हाल ही में समय के 100 सबसे प्रभावशाली लोगों को दिए गए लोगों में से कौन सा है?

A. दीपिका पादुकोण
B. सोनाली बेंद्रे
C. दिलीप मिश्रा
D. अनिल कपूर

Answer: A

12. हाल ही में 100 अरब डॉलर बाजार मूल्य के साथ पहली भारतीय कंपनी कौन सी है?

A. इन्फोसिस
B. विप्रो
C. टीटा परामर्श सेवाएं
D. कॉग्निजेंट

Answer: C

13. व्यापार को बढ़ावा देकर आर्थिक विकास के लिए जी 20 सहमत से कौन से केंद्रीय मंत्री और सीबीजी सहमत हैं?

A. अरुण जेटली
B. दिलीप मेनन
C. श्री प्रकाश जावड़ेकर
D. श्री नरेश अय्यर

Answer: A

14. 22 अप्रैल को कौन सा दिन मनाया जाता है?

A. वर्ल्ड हार्ट डे
B. वर्ल्ड अर्थ डे
C. वर्ल्ड एड्स डे
D. डॉल्ड डायबिटीज डे

Answer: B

15. किस योजना के अंतर्गत केंद्रीय मंत्रिमंडल स्थानीय निकायों को पुन: स्थापित करने के लिए?

A. राष्ट्रीय ग्राम स्वराज अभियान योजना
B. केन्द्रीय सरकार स्वास्थ्य योजना
C. ग्रामीण भंडारण योजना
D. ज्ञानानी सुरक्षा योजना

Answer: A

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 24 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 24 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 19 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 19 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 19 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 19 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 19 April 2018

Take General Knowledge Quiz 19 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 19 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 19 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. The government of India decided to complete Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana from 2022 to Which year?

A. 2019
B. 2020
C. 2021
D. 2023

Answer: A

2. Which of the following ministry launched DARPAN-PLI app?

A. Ministry of Finance
B. Ministry of External Affairs
C. Ministry of Communication
D. Ministry of Defence

Answer: C

3. Who appointed as the new Director General of National Cadet Corps?

A. Rajni Kant Mishra
B. R K Pachnanda
C. KK Sharma
D. P P Malhotra

Answer: D

4. Who is going to provide ‘confidential mode’ on its mailing service?

A. Microsoft
B. Google
C. Samsung
D. Apple

Answer: B

5. To digitizing their businesses, which of the following Ministers has launched the FIEO Global linker a portal for MSME exporters?

A. Minister of External Affairs – Sushma Swaraj
B. Minister of Commerce and Industry – Suresh Prabhu
C. Minister of Home Affairs – Rajnath Singh
D. Minister of Food Processing Industries – Harsimrat Kaur Badal

Answer: B

6. Which of the following state launches digital platform for the police force?

A. Gujarat
B. Tamil Nadu
C. Kerala
D. Himachal Pradesh

Answer: A

7. India- Wiesbaden conference 2018 is held in which city?

A. Agartala
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Hyderabad

Answer: C

8. Name the person who introduced the first tranche of Sovereign gold bonds for FY19?

A. National Parks
B. State Government
C. Private Organisations
D. Union Government

Answer: D

9. What was the theme of World Haemophilia Day 2018?

A. Explanation: The World Haemophilia Day
B. Hear their voices
C. Sharing Knowledge Makes Us Stronger
D. Treatment for All, The Vision of All

Answer: C

10. Which day is celebrated on 18 April?

A. World Environment Day
B. World Heritage Day
C. World Oceans Day
D. International Day of Families

Answer: B

You can also check: Current Affairs 18 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 19 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 19 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. कोटक महिंद्रा बैंक का मुख्यालय किस जगह में स्थित है?

A. मुंबई
B. नई दिल्ली
C. चेन्नई
D. हैदराबाद

Answer: A

12. अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष (आईएमएफ) के मुताबिक भारत में कितने प्रतिशत की वृद्धि होगी?

A. 8.5
B. 6.5
C. 7.4
D. 9.8

Answer: C

13. किस राज्य ने दीनदयाल रसोई योजना शुरू की, जो विशेष रूप से समाज के आर्थिक रूप से वंचित वर्गों के लिए सब्सिडीयुक्त भोजन उपलब्ध कराने की पहल है?

A. आंध्र प्रदेश
B. आंध्र प्रदेश
C. मध्य प्रदेश
D. बिहार

Answer: C

14. नरेंद्र मोदी की मुलाकात के लिए कौन सा देश अंतर्राष्ट्रीय सौर गठबंधन में शामिल हो सकता है?

A. यूएसए
B. यूके
C. ईरान
D. इंडोनेशिया

Answer: B

15. किस भारतीय मूल के शिक्षाविद ने ‘एशियाई बिजनेसवूमन ऑफ इयर’ पुरस्कार जीता है?

A. आशा खेमका
B. बिसाखा सरकार
C. लक्ष्मी देवी बाई साहिबा
D. निशाती इस्माइल

Answer: A

16. कौन सा पत्रकार हाल ही में निधन हो गया?

A. एस निहल सिंह
B. एस कुमार सिंह
C. वी। किरण कुमार
D. सुरेश राजन

Answer: A

17. जी -7 विदेश मंत्री की बैठक किस देश में शुरू हुई है?

A. जार्मनी
B. जापान
C. यूके
D. इटली

Answer: D

18. हाल में भारत में कौन-सा 50 सबसे मूल्यवान ब्रांड के बीच है?

A. स्टेट बैंक ऑफ इंडिया
B. देना बैंक
C. कैनरा बैंक
D. बंधन बैंक

Answer: D

19. हाल में भारत में कौन-सा 50 सबसे मूल्यवान ब्रांड के बीच है?

A. स्टेट बैंक ऑफ इंडिया
B. देना बैंक
C. कैनरा बैंक
D. बंधन बैंक

Answer: C

20. कौन सा शहर प्रतिभा के लिए सबसे अधिक भुगतान करने वाला शहर है: रिपोर्ट?

A. कोलकाता
B. चेन्नई
C. बेंगलुरु
D. हैदराबाद

Answer: C

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 19 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 19 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 14 April 2018 | GK Quiz Today | Current Affairs Quiz | Hindi GK Quiz

GK Quiz 14 April 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 14 April 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 14 April 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 14 April 2018

Take General Knowledge Quiz 14 April 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 14 April 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 14 April 2018 – Current Affairs Quiz

1. The 16th International Energy Forum Ministerial Meeting was held in which of the following cities?

A. Gurugram
B. New Delhi
C. Lucknow
D. Hyderabad

Answer: B

2. Who signed an agreement for Its first International Project recently?

A. NRI
B. SETC
C. NHAI
D. Ashok Leyland

Answer: C

3. Which Indian state soon to have the world’s largest solar park of 5000 MW capacity?

A. Madhya Pradesh
B. Haryana
C. Gujarat
D. Himachal Pradesh

Answer: C

4. Which state CM Sarbananda Sonowal pledges to serve the farmers on priority under APART project?

A. Tamil Nadu
B. Assam
C. Kerala
D. Karnataka

Answer: B

5. Indian Railways installed more than one lakh bio-toilets in trains till March 2018 and planned to fit bio-toilets in its entire fleet of coaches by which year?

A. 2019
B. 2020
C. 2021
D. 2022

Answer: A

6. Name the place which launches Initiative to Address Vitamin D Deficiency?

A. Standards Developing Organization
B. Food Regulatory portal
C. FSSAI
D. USDA Gain

Answer: C

7. Which Badminton Champions achieved the top spot in the latest Badminton World Federation (BWF) World Rankings in men’s singles category?

A. Kidambi Srikanth
B. Prakash Padukone
C. Pullela Gopichand
D. Parupalli Kashyap

Answer: A

8. Which of the following position did Delhi’s Indira Gandhi International (IGI) Airport?

A. 18
B. 14
C. 16
D. 20

Answer: D

9. Which country decided to close reservation system in the government jobs after a furious protest by thousands of students?

A. India
B. Bangladesh
C. Pakistan
D. Sri Lanka

Answer: B

10. In which of the following state World’s Largest Solar Park to Come Up?

A. Gujarat
B. Tamil Nadu
C. West Bengal
D. Kerala

Answer: A

You can also check: Current Affairs 14 April 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 14 April 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 14 अप्रैल 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

 

11. भारत की रैंक ऑफ इकॉनॉमिक फ्रीडम की सूचकांक में द हिरीयता फाउंडेशन, एक शीर्ष अमेरिकी थिंक टैंक द्वारा जारी क्या है?

A. 143
B. 130
C. 128
D. 155

Answer: B

12. राष्ट्रमंडल खेलों में भारत की पहली कुश्ती की स्वर्ण पदक किसने जीता?

A. नरेश कुमार
B. सुरेश अय्यर
C. राहुल गांधी
D. दिनेश कार्तिक

Answer: C

13. बैंक बोर्ड ब्यूरो (बीबीबी) के नए अध्यक्ष के रूप में नियुक्त कौन है?

A. भानु प्रताप शर्मा
B. पी जे नायक
C. विनोद राय
D. वी के सरस्ववत

Answer: A

14. कौन सा देश सरकारी नौकरियों में आरक्षण समाप्त करता है?

A. पाकिस्तान
B. बांग्लादेश
C. ईरान
D. इराक

Answer: B

15. आईडीबीआई बैंक के प्रबंध निदेशक और मुख्य कार्यकारी अधिकारी कौन हैं?

A. एस एस मल्लिकार्जुन राव
B. रवि कृष्ण ताकर
C. शंकर आचार्य
D. महेश कुमार जैन

Answer: D

16. एडीबी द्वारा किए गए सर्वेक्षण के मुताबिक भारतीय अर्थव्यवस्था में कितने प्रतिशत वृद्धि हुई है?

A. 3.6%
B. 5.2%
C. 4.8%
D. 7.6%

Answer: D

17. किस साल में एशियाई विकास बैंक की स्थापना हुई थी?

A. 1983
B. 1991
C. 1966
D. 1975

Answer: C

18. सीआईएसएफ के डीजी के रूप में नियुक्त कौन है?

A. राजेश रंजन
B. नरेश अय्यर
C. सुरेश राजन
D. विवेक राजन

Answer: A

19. कौन सा देश एशियाई बुनियादी ढांचा निवेश बैंक (एआईआईबी) के सदस्य नहीं हैं?

A. जापान
B. बांग्लादेश
C. सिंगापुर
D. श्रीलंका

Answer: A

20. नेविगेशन सैटेलाइट IRNSS-1L किसने लॉन्च किया?

A. जापान एयरोस्पेस एक्सप्लोरेशन एजेंसी
B. नासा
C. एसएसआरओ
D. अंतरिक्ष अध्ययन संस्थान (कैलिफ़ोर्निया)

Answer: C

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 14 April 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 14 April 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 24 March 2018 | GK Quiz Today | Hindi GK Quiz | Daily Current Affairs Quiz

GK Quiz 24 March 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 15 March 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 24 March 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 24 March 2018

Take General Knowledge Quiz 24 March 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 24 March 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 24 March 2018 – Current Affairs Quiz

1. The supersonic cruise missile BrahMos is a joint venture between India and which country?

A. Indonesia
B. France
C. Britain
D. Russia

Answer: D

2. Name the Union ministry that launched the ‘Protocol for Star Rating of Garbage-Free Cities’?

A. Ministry of Information and Broadcasting
B. Ministry of Corporate Affairs
C. Ministry of Housing and Urban Affairs
D. Ministry of Law and Justice

Answer: C

3. C R Chandradath is associated with which filed?

A. Physician
B. Journalist
C. Social Activist
D. Agricultural Scientist

Answer: C

4. Which state government launched “Chief Minister-gi Hakshelgi Tengbang (CMHT)” scheme for the poor and disabled people?

A. Tripura
B. Nagaland
C. Mizoram
D. Manipur

Answer: D

5. Which state declared Telugu mandatory up to class 10th in all educational institutions of the state?

A. Andhra Pradesh
B. Telangana
C. Karnataka
D. Tamil Nadu

Answer: B

6. Which city has airport ranked as world’s best 63rd Airport?

A. Singapore
B. Chennai
C. Kolkata
D. Malaysia

Answer: A

7. On March 22, 2018, which medium range Supersonic Cruise Missile was successfully test fired by India?

A. Akash
B. Prithvi
C. NirBhay
D. BrahMos

Answer: D

8. Which city organizes the first National Conference on Drug Law Enforcement?

A. New Delhi
B. Chennai
C. Hyderabad
D. Vishakapatnam

Answer: A

9. In which state Kempegowda International Airport is located?

A. Chennai
B. Bengaluru
C. Kochi
D. Hyderabad

Answer: B

10. Which fruit is the official fruit of Kerala state?

A. Cashew
B. Grapes
C. Jackfruit
D. Litchi

Answer: C

You can also check: Current Affairs 24 March 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 24 March 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 24 मार्च 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. किस राज्य सरकार ने ओडिशा के गवर्नर के रूप में अतिरिक्त प्रभार दिया है?

A. गुजरात
B. बिहार
C. महाराष्ट्र
D. केरल

Answer: B

12. कथित अनुचित व्यापार प्रथाओं के लिए चीन पर कितने अरब डॉलर के टैरिफ हैं?

A. 60
B. 50
C. 85
D. 95

Answer: A

13. अंतर्राष्ट्रीय वन दिवस 2018 का विषय क्या है?

A. वन और सटेटेनबल सिटीज
B. स्वच्छ ग्रीनर और स्वस्थ
C. पर्यावरण को सुरक्षित रखें
D. वन और ऊर्जा

Answer: A

14. कौन सा शहर उत्तरी भारत का पहला शहर बनता है डिजिटल डिजिटल स्पीड गन कैमरा स्थापित करने के लिए?

A. चेन्नई
B. गुवाहाटी
C. अहमदाबाद
D. चंडीगढ़

Answer: D

15. जर्मनी की मुद्रा क्या है?

A. पेसो
B. पाउंड
C. यूरो
D. डॉलर

Answer: C

16. किस देश ने कथित अनुचित व्यापार प्रथाओं के लिए चीन पर 60 अरब डॉलर के टैरिफ की घोषणा की है?

A. यूएसए
B. ईरान
C. दक्षिण अफ्रीका
D. इंडोनेशिया

Answer: A

17. बांध सुरक्षा पर अंतर्राष्ट्रीय सम्मेलन की मेजबानी किस शहर में हुई है?

A. कोची
B. तिरुवनंतपुरम
C. हैदराबाद
D. चेन्नई

Answer: B

18. डॉ. राम मनोहर लोहिया को उनके जन्मदिवस पर किसने जिम्मेदार ठहराया?

A. श्री अरुण जेटली
B. श्री नरेंद्र मोदी
C. राष्ट्रपति रामनाथ कोविंद
D. श्री प्रकाश जावड़ेकर

Answer: C

19. किस भारतीय बैडमिंटन ने 2018 स्वीडिश ओपन जूनियर इंटरनेशनल सीरीज़ जीती है?

A. परुपल्ली कश्यप
B. साई प्राणित
C. किदंबी श्रीकांत
D. सिद्धार्थ प्रताप सिंह

Answer: D

20. किस वर्ष संघीय सरकार ने बाजरा का राष्ट्रीय वर्ष घोषित करने का फैसला किया है?

A. 2018
B. 2019
C. 2025
D. 2030

Answer: A

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 24 March 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 24 March 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.

GK Quiz 22 March 2018 | GK Quiz Today | Hindi GK Quiz | Daily Current Affairs Quiz

GK Quiz 22 March 2018: GK Quiz today has given here. Take General Knowledge Quiz on Today’s Current Affairs to improve your GK skills. Today’s GK Questions and Answers that we provide are very accurate and updated. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Latest GK and Current Affairs Quiz on our site for free. You can get Daily General Knowledge Questions, Day to Day GK Questions here on this page. Aspirants can take Today’s GK Quiz on this page on latest current affairs.

We compile GK in Hindi also for the sake of candidates who search for the Hindi GK Quiz. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score and to beat the competition! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today. In below sections, candidates can find GK Quiz 15 March 2018 in Hindi. Every Day 20 GK Questions are given on this page. You can find GK Quiz 22 March 2018 correct answer at the end of the page.

GK Quiz 22 March 2018

Take General Knowledge Quiz 22 March 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Our team prepares GK Questions on Latest Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz 22 March 2018 covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Quiz Today – GK Quiz 22 March 2018 – Current Affairs Quiz

1. Chandi Lahiri, the iconic cartoonist is from which state?

A. West Bengal
B. Karnataka
C. Punjab
D. Haryana

Answer: A

2. What is the name of the river approved by union government to resolve the dispute between Odisha and Chattisgargh?

A. Bhargavi River
B. Kaveri River
C. Krishna
D. Mahanadi

Answer: D

3. Who has become the new Governor of Madhya Pradesh?

A. Rameshwar Thakur
B. Kizhekethil Chandy
C. Vajubhai Vala
D. Anandiben Patel

Answer: D

4. India in partnership with which country launched Joint research projects on clean water & energy?

A. United States
B. Saudi Arabia
C. United Kingdom
D. Canada

Answer: C

5. As per Economist Intelligence Unit’s Worldwide Cost of Living report 2018, which city became the cheapest city for living in?

A. Bangalore
B. Almaty
C. Caracas
D. Damascus

Answer: C

6. In which state, the second defense industrial corridor to coming up?

A. Goa
B. Uttar Pradesh
C. Maharashtra
D. Bihar

Answer: B

7. Which one is not from India Mortgage Guarantee Corporation (IMGC) joint venture of 3 parties?

A. National Housing Bank
B. Genworth Inc International Finance Corporation
C. MetLife Inc.
D. Asian Development Bank

Answer: C

8. Which of the following ministry signed a MoU on skill development at KVK?

A. Ministry of External Affairs
B. Ministry of Corporate Affairs
C. Ministry of Telecommunication
D. Ministry of Agriculture

Answer: D

9. Kedarnath Singh, the renowned poet was associated with which language?

A. Urdu
B. Odia
C. Tamil
D. Hindi

Answer: D

10. Name the place where GIC Re to operate from Lloyd?

A. London
B. USA
C. Netherlands
D. Singapore

Answer: A

You can also check: Current Affairs 22 March 2018

Hindi GK Quiz – GK Quiz 22 March 2018 – Latest GK Questions

उम्मीदवार जो दैनिक जीके के सवालों के बारे में जानना चाहते हैं, वे सभी भारतीय नौकरियों पर जांच कर सकते हैं और व्यावहारिक हैं। आप निम्न वर्गों में 22 मार्च 2018 जीके क्विज हिंदी में ले सकते हैं। दिन के आधार पर जीके हिंदी, जीके प्रश्न प्राप्त करें. दैनिक जीके एमसीक्यू पर अपने वेबपेज पर जाएं दैनिक अद्यतनों के लिए बाहरी पृष्ठ को बुकमार्क करें.

11. सामाजिक न्याय का विश्व दिवस कब मनाया जाता है?

A. 1 9 फ़रवरी
B. 21 फ़रवरी
C. 20 फ़रवरी
D. फरवरी 18

Answer: C

12. कौन सा देश विनीज़ुएलियन क्रिप्टोकार्न्टेज पेट्रो का उपयोग करता है?

A. इंडोनेशिया
B. सऊदी अरब
C. यूएसए
D. भारत

Answer: C

13. सॉफ्टवेयर और सर्विसेज कंपनियों के नेशनल एसोसिएशन के अध्यक्ष कौन हैं (NASSCOM)?

A. रमन रॉय
B. ऋषद प्रेमजी
C. देबानजी घोष
D. आर चंद्रशेखर

Answer: A

14. किस देश ने हाल ही में राष्ट्रपति पद से इस्तीफा दे दिया था?

A. श्रीलंका
B. म्यांमार
C. इंडोनेशिया
D. भारत

Answer: B

15. लोक लेखा समिति में कितने सदस्य हैं?

A. 15
B. 30
C. 22
D. 7

Answer: C

16. किस देश ने हांगकांग के साथ डबल कराधान से बचाव संधि पर हस्ताक्षर किए?

A. भारत
B. पाकिस्तान
C. इंडोनेशिया
D. ईरान

Answer: A

17. जिनके साथ आईआरसीटीसी हाल ही में संबंध स्थापित करता है?

A. ओला
B. फास्टट्रैक
C. उबेर
D. मेरु

Answer: A

18. किस राज्य सरकार ने प्लास्टिक पार्क को तैयार करने की मंजूरी दी?

A. केरल
B. तमिलनाडु
C. झारखंड
D. आंध्र प्रदेश

Answer: C

19. यी गिरोह किस बैंक के अगले गवर्नर के नाम से है?

A. सेंट्रल बैंक ऑफ चाइना
B. सेंट्रल बैंक ऑफ रूस
C. नेपाल शासन बैंक
D. ऊपर से कोई नहीं

Answer: A

20. किस बैंक ने हाल ही में आईएमजीसी के साथ समझौता किया है?

A. स्टेट बैंक ऑफ इंडिया
B. देना बैंक
C. कैनरा बैंक
D. फेडरल बैंक

Answer: A

Aspirants who are interested to know and practice Daily GK Quiz on latest Current Affairs can check at All India Jobs portal. You can take 22 March 2018 GK Quiz in Hindi on this page. Get GK Hindi, GK Questions on the day to day basis for the better general knowledge. GK Questions which we provided here are very accurate, updated and latest current affairs.

Our team All India Jobs works very hard to provide GK Quiz 22 March 2018, Daily GK Questions on Daily Current Affairs. All India Jobs also offer GK in Hindi on people demand. You can check GK Quiz Today and practice Daily GK Quiz on our webpage for free. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily Current Affairs and General Knowledge Quiz Updates.