GK Quiz Today | Hindi GK | GK Quiz 5 January 2018 | Daily GK Questions and Answers In Hindi | General Knowledge Quiz

GK Today, GK Quiz 5 January 2018, GK Quiz Today: Take General Knowledge Quiz on Today’s GK on this page to enhance your skills. Aspirants who are preparing for Sarkari Naukri, Government Jobs or any other Job Interviews can practice Today’s GK Questions here. You can get Latest GK Questions and take Today GK Quiz on this page.

We compile GK in Hindi also. This General Knowledge Quiz will help you crack any competitive exam with a good score! Our team from All India Jobs covers almost all Latest GK Questions in GK Quiz Today.GK Today 27 December 2017

Take General Knowledge Quiz 5 January 2018 to enhance your proficiency in Current Affairs. Practice GK in Hindi. This GK Quiz covers Latest News, International Affairs, National News of India, Sports, Business, etc. Individuals can visit our Current Affairs page to take a look at Current Affairs Today.

GK Today – GK Quiz 5 January 2018

1. Which state is to set Rs 100 Crores worth tourism plan?

A. Andhra Pradesh
B. Bihar
C. Madhya Pradesh
D. Goa

Answer: C

2. Which Container Port won the “Samudra Manthan – Caring Organisation of the Year 2017” award?

A. Jawaharlal Nehru Port Trust
B. Haldia Port
C. Visakhapatnam Port
D. Kolkata port

Answer: A

3. Which Golfer from India has won the 3rd Asian Tour title in Thailand?

A. Anirban Lahiri
B. Shiv Kapoor
C. Arjun Atwal
D. Jyoti Randhawa

Answer: B

4. Who launched an online portal NARI for the empowerment of women?

A. Uma Bharti
B. Smriti Irani
C. Maneka Gandhi
D. Narendra Modi

Answer: C

5. How many Countries are to enter UN Security Council?

A. Six
B. Seven
C. Four
D. Twelve

Answer: A

6. Who takes charge as the Managing Director (MD) of India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL)?

A. T S Joshi
B. Pankaj Jain
C. Sridhar Kumar
D. Arun K Shah

Answer: B

Today GK in Hindi – 5 January 2018 GK Hindi Quiz

Aspirants who are interested to know Daily GK Questions can check and practical at All India Jobs. You can take 5 January 2018 GK Quiz in Hindi in the below sections. Get GK Hindi, GK Questions in a day to day basis.

7. किस राज्य ने नागरिकों के राष्ट्रीय रजिस्टर का पहला ड्राफ्ट जारी किया?

A. अरुणाचल प्रदेश
B. असम
C. हिमाचल प्रदेश
D. बिहार

Answer: B

8. निम्नलिखित में से कौन सी क्रिकेट टीम 2017-18 रणजी ट्रॉफी टूर्नामेंट जीती?

A. विदर्भ
B. बंगाल
C. दिल्ली
D. कर्नाटक

Answer: A

9. गेल ने भारत का दूसरा सबसे बड़ा रूफटॉप सौर संयंत्र किस राज्य को बनाया था?

A. बिहार
B. उत्तर प्रदेश
C. केरल
D. तमिलनाडु

Answer: B

10. ओडिशा के कृषि और ग्रामीण ढांचागत विकास के लिए नाबार्ड ने कितने करोड़ रुपये दिए थे?

A. 10,000
B. 5,000
C. 4,500
D. 2,800

Answer: A

11. भीम-कोरेगांव युद्ध निम्नलिखित युद्धों में से किसका हिस्सा था?

A. तीसरा कर्नाटक युद्ध
B. चौथा एंग्लो-मैसूर युद्ध
C. तीसरा एंग्लो-मराठा युद्ध
D. द्वितीय विश्व युद्ध

Answer: C

We hope GK Today is as exciting as our previous GK Questions. All India Jobs gives you GK in Hindi also. Yesterday’s GK Quiz was also fascinating. You can check it out here. If you have any doubts, feel free to contact us and comment below. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Current Affairs and General Knowledge Updates.

GK Quiz Today | Hindi GK | General Knowledge Quiz On 22nd December 2017 | Daily GK Questions and Answers In Hindi

GK Quiz 22nd December 2017, GK Quiz Today, Hindi GK: You can read Latest 22nd December 2017 GK Questions on this page. Aspirants who are preparing for government exams or any other bank exams can practice Today’s GK Questions here. We also compiled GK in Hindi. This General Knowledge Quiz will help you to crack any competitive exam with good score. Our team from All India Jobs cover almost all Latest GK Questions.

Take Current Affairs Quiz 22nd December 2017 to enhance your general awareness. Practice given GK Hindi which will cover important news across India as well as the world. Individuals can visit our website www.allindiajobs.in for Daily GK Questions.

Practice Today’s GK Quiz – GK Questions 22nd December 2017

1. Which state has recently signed a MoU with Isha Foundation to rejuvenate its rivers?

A. Madhya Pradesh
B. Assam
C. Odisha
D. Uttar Pradesh

Answer: B

2. The Joda East Iron Mine (JEIM) has been honoured with Golden Peacock Innovation Management Award 2017. Which firm is the honour of JEIM?

A. Rashtriya Ispat Nigam Ltd
B. Jindal Steel
C. Tata Steel
D. Hindalco Industries

Answer: C

3. Project Mausam is the initiative of which union ministry in India which is implemented by ASI?

A. Ministry of Health and Family Welfare
B. Ministry of Human Resource Development
C. Ministry of Culture
D. Ministry of Panchayati Raj

Answer: C

4. In which city, the Southern Command of Indian Army is conducting a significant army exercise called ‘Hamesha Vijayee-2017’?

A. Gujarat
B. Kerala
C. Rajasthan
D. Punjab

Answer: C

5. PM Narendra Modi has launched the major skill development projects in which city?

A. Lucknow
B. Gorakhpur
C. Kanpur
D. Ahmedabad

Answer: C

6. India has signed six agreements related to various fields with which country?

A. China
B. Australia
C. Kyrgyzstan
D. Japan

Answer: C

7. Which bank has launched a web portal to overcome the illegal pooling of funds?

A. ICICI
B. SBI
C. Yes Bank
D. RBI

Answer: D

8. India-Nepal Folk Crafts Festival is going to start in which city?

A. Delhi
B. Dharan
C. Ahmedabad
D. Kathmandu

Answer: D

9. For developing Metro-6 corridor, Mumbai Metropolitan Region Development Authority (MMRDA) has signed an agreement with which Metro Rail Corporation?

A. Chennai Metro Rail Limited
B. Maharashtra Metro Rail Corporation
C. Kolkata Metro Rail Corporation
D. Delhi Metro Rail Corporation

Answer: D

10. Who has been elected as acting chairperson of National Green Tribunal (NGT)?

A. Madan B Lokur
B. U D Salvi
C. Mohit Seth
D. B M Raikar

Answer: B

Today’s GK Questions In Hindi – 22nd December 2017 GK Quiz In Hindi

11. बीबीसी स्पोर्ट्स पर्सनालिटी ऑफ द ईयर 2016 पुरस्कार किसने जीता?

A. रोजर फ़ेडरर
B. एंडी मुर्रे
C. सुदनेस
D. मिलोस रोनिक

Answer: B

12. किस राज्य के लिए, केंद्र सरकार ने 450 करोड़ रुपये की विशेष सहायता जारी की है?

A. आंध्र प्रदेश
B. हर्याणा
C. तेलंगाणा
D. ओडिशा

Answer: C

13. कौन से सेलिब्रिटी असाम पर्यटन का ब्रांड एंबेसडर है?

A. दीपिका पडुकोन
B. प्रियंका चोपरा
C. एम्. इस. धोनी
D. सचिन तेंडुलकर

Answer: B

14. हेरिटेज संरक्षण योजना कितने शहरों में शुरू करने की योजना है?

A. 10
B. 11
C. 12
D. 13

Answer: C

15. नोएडा प्राधिकरण के सीईओ कौन हैं?

A. अदिति अशोक
B. राहुल वर्मा
C. दीपक अगरवाल
D. सुदनेस

Answer: C

We hope the given GK Quiz is helpful to you. All India Jobs gives you Daily Hindi GK too. Yesterday’s quiz was also fascinating. You can check it out here. If you have any doubts, feel free to contact us and comment below. Bookmark our website www.allindiajobs.in for Daily GK Questions.